Profesor Keller o migrantoch a dohode s Ankarou: Pokiaľ Turecko dodrží slovo, potom sa natrvalo staneme jeho rukojemníkom

Profesor Keller o migrantoch a dohode s Ankarou: Pokiaľ Turecko dodrží slovo, potom sa natrvalo staneme jeho rukojemníkom

Slovensko/Česká republika 10. októbra 2016 (HSP/Foto: Ján Keller)

 

Český europoslanec a sociológ profesor Ján Keller sa pre Hlavné správy vyjadril aj k téme migrácie. Ozrejmil svoj pohľad na dohodu s Tureckom i postup Austrálie voči lodiam s pašerákmi migrantov. Vysvetlil tiež svoje stanovisko k návrhu zjednotenia utečeneckých dávok v rámci Európskej únie.

Na snímke Ján Keller
Na snímke Ján Keller

Niektoré mienkotvorné médiá prirovnávajú súčasnú migračnú vlnu z moslimských krajín s migráciou Slovákov do Spojených štátov. Dajú sa podľa Vás vôbec tieto dve migrácie porovnávať?

Reklama

Takéto porovnanie nedáva žiadny zmysel. V prípade migrácie do Spojených štátov sa jednalo o pozvoľný proces, ktorý trval celé generácie, bol smerovaný do krajiny s rekordne nízkou hustotou obyvateľstva a migranti zo Slovenska i odinakiaľ mali záujem prijať kultúru novej krajiny a plne sa do nej integrovať. Súčasná masová vlna migrácie sa vo všetkých týchto bodoch podstatne líši.

 

Reklama

Čo si myslíte o dohode s Tureckom? Prinesie Európe zníženie počtu migrantov alebo sa uvoľnením vízového režimu s Tureckom, môže Európa  dostať do pasce, kedy k nám začnú prichádzať ďalší migranti, a to práve z Turecka?

Myslím si, že to je veľmi nedomyslená dohoda. Pokiaľ Turecko dodrží slovo, potom sa natrvalo staneme jeho rukojemníkom. Budeme tolerovať čokoľvek, čo sa v tej krajine prihodí, len preto, aby za nás Turci zadržiavali migrantov. Budeme pritom trochu pokrytecky hovoriť o tom, že tým napĺňame naše najvyššie európske hodnoty. Ako náhle vznikne Turecku nárok na bezvízový styk, nebudeme vedieť, koho k nám Ankara pošle. Mafie, ktoré sa zatiaľ špecializovali na nelegálny prevoz migrantov do Európy, sa jednoducho začnú špecializovať na falšovanie dokumentov umožňujúcich legálny príchod migrantov do Európy.

 

Súčasný austrálsky minister financií Scott Morrison ešte v roku 2014 ako minister pre imigráciu a ochranu hraníc vyhlásil “nikto, kto  prišiel nelegálne do Austrálie loďou, nedostane od tejto vlády stále víza”. Upresnil tiež, že Austrália migrantom ponúka sumu za to, aby stiahli žiadosti o azyl a vrátili sa do domovských krajín. Austrália  zároveň zastavuje nelegálnu migráciu tým, že pomocou armády otáča plavidlá pašerákov s ľuďmi nazad a vracia ich do krajín, odkiaľ  vyplávali. Prečo podľa Vás Európska únia neaplikuje podobné modely,  ale aktuálne necháva na svojom území aj nelegálnych migrantov?

Už dávno pred rokom 2011, kedy sa rozbitím Líbye a Sýrie vytvorili predpoklady pre dnešnú obrovskú vlnu migrácie, sa inštitúcie Európskej únie zaoberali plánmi na presídlenie radovo miliónov mladých ľudí z Predného východu a severnej Afriky do Európy. Zdôvodňovali to potrebou pracovnej sily na trhu práce a hrozbou starnutie populácie.

Reklama

Ešte v roku 2011 v oznámení Komisie zo 4. 5. 2011 čítame: “Program pre nové zručnosti a pracovné miesta, vypracovaný Komisiou, odhaduje, že do roku 2020 bude v zdravotníctve chýbať asi milión kvalifikovaných odborníkov – a až dva milióny, ak sa zohľadní aj pomocný zdravotnícky personál. Odhaduje sa, že v oblasti informačnej a komunikačnej technológie budú do roku 2015 chýbať odborníci pre 384 000 až 700 000 pracovných miest. Okrem toho musí vzrásť počet výskumníkov pracujúcich v EÚ, z ktorých niektorí budú musieť prísť z tretích krajín, ak sa má hospodárstvo EÚ stať natoľko dynamickým a inovatívnym, aby zostalo v globálnom hospodárstve konkurencieschopným.”

Ak zároveň chcete ľudí z tretích krajín do Európy zámerne presúvať a zároveň vám do nej prídu tí, ktorých ste presunúť nechceli, nejakú dobu vám to trvá, než si to všetko preberiete. Austrália holt také sociálno-inžinierske chúťky nemá, čo ju uľahčilo situáciu.

 

Nemecký komisár Günther Oettinger prišiel s návrhom zjednotiť v rámci  Európskej únie utečenecké dávky. To znamená, že každý azylant by  dostal fixnú sumu, vďaka ktorej by sa migranti následne rozhodli, v ktorej krajine sa uvedené financie budú môcť dovoliť najvyššiu životnú úroveň. Aký je Váš názor na tento návrh nemeckého komisára?

Pán Oettinger je komisárom pre digitalizovanú ekonomiku. Tento rezort získal potom, čo sa neosvedčil v rezorte energetiky. Neviem, prečo sa mieša do ďalšej oblasti, ktorej evidentne nerozumie. Pokiaľ by bola stanovená jednotná dávka pre azylanta, nech už žije kdekoľvek v Európe, a ak by bola stanovená na úrovni nemeckého životného minima (nižšie by asi v Nemecku ísť nemohli), potom by napríklad v Bulharsku bral taký azylant na sociálne dávky viac než koľko si zarobia dve tretiny bulharských zamestnancov a asi šesťkrát viac, než koľko dostáva na dávkach v tejto krajine človek odkázaný na sociálne dávky, ktorý má tú smolu, že nie je azylant ale Bulhar.

Reklama

 

Český europoslanec Ján Keller pre Hlavné správy ozrejmil aj svoj pohľad z pozície europoslanca na pripravované dohody TTIP a CETA. Vyjadril sa tiež k nedávnemu summitu, ktorý sa uskutočnil v Bratislave. Zároveň objasnil svoj pohľad na nášho premiéra Roberta Fica ohľadom povinného prerozdeľovania migrantov. Viac si môžete prečítať v článku s názvom “Český profesor Keller o nátlaku na Fica i červenej šatke pre neskrotného býka”.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali