Rusko v tichosti vytvorilo “tieňovú flotilu”. Pri Turecku po začatí ruského ropného uzáveru vznikla zápcha ropných tankerov

Rusko v tichosti vytvorilo “tieňovú flotilu”. Pri Turecku po začatí ruského ropného uzáveru vznikla zápcha ropných tankerov

Ankara 6. decembra 2022 (HSP/ft/Foto:screenshot)

 

V tureckých vodách sa vytvorila zápcha ropných tankerov po tom, ako západné mocnosti spustili “cenový strop” zameraný proti ruskej rope a ako úrady v Ankare požadovali od poisťovní prísľub, že všetky plavidlá plaviace sa jej úžinami sú plne kryté, informuje Financial Times

Zápcha tankerov v úžine Bospor
Zápcha tankerov v úžine Bospor

Podľa sankcií EÚ, ktoré vstúpili do platnosti v pondelok, tankery nakladajúce ruskú ropu nemajú prístup k západnému námornému poisteniu, pokiaľ sa ropa nepredáva pod cenovým stropom 60 USD za barel, ktorý stanovila skupina G7. Tento limit bol zavedený s cieľom udržať tok ropy a zároveň obmedziť príjmy Moskvy.

Reklama

Štyria vedúci predstavitelia ropného priemyslu uviedli, že Turecko požadovalo nové dôkazy o poistení vzhľadom na cenový strop. Hovorca tureckého ministerstva dopravy na žiadosť o komentár bezprostredne nereagoval.

Rusko prisľúbilo, že bude pokračovať vo vývoze svojej ropy, aj keď bude odrezané od západných poistných trhov. Rusko uviedlo, že nebude obchodovať so žiadnou krajinou, ktorá dodržiava limit cenového stropu.

Reklama

Podľa lodných maklérov, obchodníkov s ropou a služieb satelitného sledovania čakalo v pondelok na preplávanie tureckými vodami približne 19 ropných tankerov. Plavidlá zakotvili v blízkosti Bosporu a Dardanel, dvoch prielivov spájajúcich ruské čiernomorské prístavy s medzinárodnými trhmi. Podľa lodného makléra, ktorý si neželal byť menovaný, prvý tanker dorazil 29. novembra a čakal šesť dní.

Tankery čakajúce v tureckých vodách a v ich okolí sú prvým signálom, že obmedzenie cien by mohlo narušiť globálne toky ropy nad rámec ruského vývozu.

Podľa lodných maklérov a portálu TankerTrackers.com, ktorý monitoruje globálne prepravy ropy, veľká časť ropy na lodiach pri Turecku pochádza z Kazachstanu. Kazašská ropa sa do ruských prístavov dostáva ropovodom a západné sankcie sa na ňu nevzťahujú.

Ankara požiadala všetky ropné tankery prechádzajúce cez turecké úžiny, aby predložili listy od svojich poskytovateľov ochrany a odškodnenia, známych ako P&I kluby, v ktorých potvrdzujú, že poistné krytie bude naďalej platiť pre prípady, ako sú úniky ropy a kolízie.

Medzinárodná skupina P&I klubov, ktorá zastupuje 13 vzájomných poisťovní poskytujúcich poistenie zodpovednosti pre približne 90 % svetovej lodnej dopravy, však v pondelok uviedla, že turecká žiadosť “výrazne prekračuje” rámec bežne požadovaných všeobecných informácií.

Reklama

Skupina uviedla vo vyhlásení jedného zo svojich členov, že poskytovatelia P&I nemôžu zaručiť krytie ani v prípade porušenia sankcií.

Nick Shaw, výkonný riaditeľ skupiny, pre denník Financial Times uviedol, že skupina “pokračuje v konštruktívnych rokovaniach s príslušnými orgánmi s cieľom pokúsiť sa vyriešiť túto situáciu”.

Predstaviteľ amerického ministerstva financií uviedol, že USA si “uvedomujú, ako by nová politika tureckej vlády mohla skomplikovať pohyb lodí cez turecké úžiny”, a spolu so Spojeným kráľovstvom “vyjadrili tieto obavy pri nedávnych rokovaniach s tureckými predstaviteľmi”.

Rusko zhromaždilo takzvanú “tieňovú flotilu” viac ako 100 tankerov, aby sa pokúsilo obísť západné obmedzenia na vývoz ropy, ktoré môžu fungovať buď bez poistenia, alebo od poskytovateľov mimo Západu.

Jeden z účastníkov ropného priemyslu oboznámený so situáciou uviedol, že ruské poisťovne poskytli tureckým úradom potvrdzujúce listy, aby si zabezpečili prejazd cez turecké vody. Dodal, že práve prepravcovia, ktorí majú poistenie od západných poskytovateľov, boli zdržaní.

Reklama

Turecké orgány tiež umožnili prepravu tankerov, ktoré prevážali rafinované produkty, ako je benzín a nafta, a nie ropu, keďže sankcie EÚ na tieto palivá nadobudnú účinnosť až vo februári.

 

Rusko v tichosti vytvorilo “tieňovú flotilu” viac ako 100 tankerov, aby obišlo obmedzenia vývozu ropy

Podľa lodných maklérov a priemyselných analytikov, ktorých oslovil denník Financial Times, Rusko v tichosti vytvorilo “tieňovú flotilu” viac ako 100 tankerov, aby zmiernilo vplyv medzinárodných obmedzení na predaj ropy.

Anonymné nákupy tankerov možno sledovať podľa výrazného nárastu anonymných alebo nových (predtým neviditeľných) kupujúcich, ktorí sa objavujú v registroch. Tieto plavidlá majú zvyčajne 12 až 15 rokov a očakáva sa, že v najbližších rokoch budú vyradené z prevádzky, uviedol Anoop Singh, vedúci prieskumu trhu s tankermi v spoločnosti Braemar.

“V posledných mesiacoch sme boli svedkami mnohých predajov tankerov anonymným kupujúcim a v priebehu niekoľkých týždňov po predaji sa mnohé z týchto plavidiel objavili v Rusku, aby prijali svoju prvú dodávku ropy,” povedal Craig Kennedy z Davisovho centra pre ruské a eurázijské štúdie na Harvardovej univerzite.

Nákupom starnúcich tankerov za výhodné ceny sa Rusko snaží zvýšiť vývoz ropy do Číny, Indie, Turecka a ďalších krajín, ktoré výrazne zvýšili nákupy ruského čierneho zlata, zatiaľ čo ostatné krajiny ho obmedzujú.

Podľa analýzy spoločnosti Braemar by ruskí prevádzkovatelia mohli získať:

29 veľkých lodí na prepravu ropy (VLCC), z ktorých každá môže prepraviť viac ako 2 milióny barelov;

31 tankerov triedy Suezmax s kapacitou približne 1 milión barelov;

49 tankerov typu Aframax s kapacitou 700 000 barelov.

Reklama

Rusko pravdepodobne ešte nedokončilo nákup tankerov

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali