Prezidentka vymenovala Pavla Naďa za predsedu Najvyššieho správneho súdu SR. Mária Kolíková želá Pavlovi Naďovi veľa šťastia pri výbere najbližších spolupracovníkov

Prezidentka vymenovala Pavla Naďa za predsedu Najvyššieho správneho súdu SR. Mária Kolíková želá Pavlovi Naďovi veľa šťastia pri výbere najbližších spolupracovníkov

Bratislava 18. mája 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel, TASR-Martin Baumann, Jaroslav Novák)

 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala v utorok sudcu Pavla Naďa za predsedu nového Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR. Funkčné obdobie predsedu NSS SR je päť rokov. Naďa zvolila Súdna rada SR za kandidáta na predsedu NSS SR jednohlasne 20. apríla

PREZIDENTKA: Vymenovala predsedu NSS SR
Na snímke zľava v popredí: Novovymenovaný predseda Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR Pavol Naď a prezidentka SR Zuzana Čaputová

„Máte ojedinelú príležitosť viesť súd, ktorý je bez akejkoľvek záťaže z minulosti a máte jedinečnú príležitosť vybudovať súd, ktorý nadviaže na najlepšie tradície slovenského súdnictva,“ uviedla prezidentka SR v príhovore po vymenovaní nového šéfa NSS SR.

Reklama

Zdôraznila, že je pred Naďom úloha, aby presvedčil širokú verejnosť, že súd tohto druhu SR a jej občania potrebujú.

Prezidentka podotkla, že NSS SR sa má podieľať na ochrane ústavných práv a slobôd, chrániť občanov pred prípadnou svojvôľou štátnych orgánov. Spomenula, že NSS SR má okrem správneho súdnictva aj ďalšie významné právomoci. Jedným z nich je disciplinárna právomoc.

Reklama

„Hoci inštrumenty pre disciplinárne súdnictvo sme mali v našej legislatíve aj doteraz, v praxi táto agenda dlhodobo zlyhávala,“ povedala s tým, že disciplinárne súdnictvo má vplyv na kvalitu celého justičného systému.

Naď študoval na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Bol advokátom, prokurátorom na Okresnej prokuratúre v Michalovciach a na Krajskej prokuratúre v Košiciach. Sudcom sa stal v roku 2006. Začínal na Okresnom súde v Michalovciach. Od roku 2008 pôsobí na Krajskom súde v Košiciach, kde sa v roku 2014 stal aj predsedom tamojšieho správneho kolégia. Od začiatku roku 2021 bol na stáži v správnom kolégiu Najvyššieho súdu (NS) SR.

Vznik NSS SR priniesla minuloročná reforma justície. NSS SR má postavenie ako NS SR v oblasti správneho práva. Okrem toho naň prejdú kompetencie disciplinárneho stíhania sudcov i prokurátorov a v určitom rozsahu aj ostatných právnických profesií. Tiež rozhodovanie o ústavnosti a zákonnosti volieb do orgánov územnej samosprávy. Svoju rozhodovaciu činnosť má spustiť od 1. augusta.

 

Príhovor prezidentky SR Zuzany Čaputovej k vymenovaniu predsedu NS SR

Vážený pán predseda Ústavného súdu, vážená pani ministerka spravodlivosti, vážený pán predseda Súdnej rady, vážený pán predseda Najvyššieho súdu, vážený pán predseda Najvyššieho správneho súdu, milí hostia, dámy a páni,

Reklama
Prezidentka vymenovala Pavla Naďa za predsedu Najvyššieho správneho súdu SR
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová

S potešením môžem v tejto chvíli vyhlásiť, že vrcholná inštitúcia pre veci správneho súdnictva na Slovensku má svojho historicky prvého predsedu. Pred vami, vážený pán predseda Najvyššieho správneho súdu, je úloha, aby ste spolu so svojimi budúcimi kolegami presvedčili širokú verejnosť, že súd tohto druhu republika a jej občania naozaj potrebujú, lebo je významným príspevkom k fungovaniu právneho a demokratického štátu. Nie je to ľahká úloha, ale máte všetky možnosti a predpoklady, aby ste v nej uspeli.

Súdna reforma je jednou z najočakávanejších a najdôležitejších reforiem tejto vlády a zriadenie Najvyššieho správneho súdu je jej vlajkovou loďou. Tak ako ústavný súd a súdy všeobecné i Najvyšší správny súd sa má podieľať na ochrane našich ústavných princípov a hodnôt, na ochrane práv a slobôd obyvateľov.

Má na to silné právomoci, lebo je najvyššou inštanciou, ktorá môže ochrániť občana pred prípadnou svojvôľou štátnych orgánov. V rámci agendy správneho súdnictva sa preskúmavajú dôležité rozhodnutia orgánov verejnej moci, ktoré sa týkajú dôchodkov, sociálnych dávok, práva k nehnuteľnostiam, daňových vecí, životného prostredia, ale aj rozhodnutia o udelení azylu, či pobytu a mnohé ďalšie. Najvyšší správny súd bude preskúmavať kasačné sťažnosti voči rozhodnutiam v týchto veciach a teda preskúmavať ich zákonnosť.

Už len tieto právomoci sú dostatočné na to, aby sme si boli vedomí, akou silnou inštitúciou môže byť Najvyšší správny súd a čo všetko ako strážca pravidiel môže pre občanov vykonať. Lenže nový súd má ešte aj ďalšie významné právomoci.

Bude rozhodovať o ústavnosti a zákonnosti volieb do orgánov územnej samosprávy, a tiež o rozpustení alebo pozastavení činnosti politickej strany alebo politického hnutia. A napokon, ale určite nie v poslednom rade, patria do agendy nového súdu aj disciplinárne konania vo vzťahu k sudcom, prokurátorom a ak tak ustanoví zákon, aj ďalším právnickým profesiám. Hoci inštrumenty pre disciplinárne súdnictvo sme v našej legislatíve mali aj doteraz, v praxi práve táto agenda dlhodobo zlyhávala.

Reklama

Skutkovo obdobné situácie boli posudzované rozdielne a pri postihovaní podobných disciplinárnych previnení boli aplikované rozdielne disciplinárne opatrenia. Pritom práve disciplinárne súdnictvo má rozhodujúci vplyv na kvalitu celého systému súdnictva. Ak chce justícia obnoviť a posilniť dôveru verejnosti k nej, musia sa ľudia presvedčiť, že práve sudcovia sú najprísnejšími strážcami toho, že členovia sudcovského stavu a ďalších právnických profesií dodržiavajú všetky povinnosti, ktoré im vyplývajú zo zákona. Práve výkonom disciplinárneho súdnictva môžete posilniť dôležitosť najvyšších etických štandardov a sudcovskej osobnej integrity, ktorá je pre výkon súdnej moci nevyhnutná. Slovensko potrebuje, aby naše súdnictvo nestálo iba na pilieri nezávislosti, ale na rovnako pevnom pilieri zodpovednosti. A práve v tom má Najvyšší správny súd nezastupiteľnú úlohu.

 

Vážený pán predseda Najvyššieho správneho súdu,

Ako bývalý prokurátor, advokát, sudca a člen disciplinárneho senátu máte bohaté skúseností zo všetkých oblastí, v ktorých bude súd pôsobiť. Verím, že ich využijete na to, aby pod Vaším vedením súd nadobudol punc prestížnej inštitúcie. Inštitúcie, ktorá dokáže odolať akýmkoľvek tlakom, lebo bude rozhodovať striktne podľa ústavy a zákonov. Máte ojedinelú príležitosť viesť súd, ktorý je bez akejkoľvek záťaže z minulosti a máte aj jedinečnú príležitosť vybudovať súd, ktorý nadviaže na najlepšie tradície slovenského súdnictva.

Želám Vám, aby ste sa stali spolutvorcom novej kvality správneho súdnictva na Slovensku, aby ste sa stali spoluzakladateľom skvelej inštitúcie, na ktorú budeme môcť byť hrdí. Ešte raz Vám blahoželám k vymenovaniu do funkcie a prajem veľa síl a úspechov v ďalšom pôsobení.

Ďakujem za pozornosť.

 

Pavol Naď: Dôležité bude, aby NSS SR vstúpil dôveryhodne na justičnú scénu

Bude dôležité riešiť veci takým spôsobom, aby sme dôveryhodne vstúpili na justičnú scénu. Bezprostredne po vymenovaní prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou to uviedol predseda nového Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR Pavol Naď

Prezidentka vymenovala Pavla Naďa za predsedu Najvyššieho správneho súdu SR
Na snímke Pavol Naď, ktorého prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala za predsedu Najvyššieho správneho súdu

„NSS SR má byť garantom spravodlivého výkonu súdnej kontroly verejnej správy,“ zdôraznil s tým, že súd bude mať okrem správneho súdnictva ďalšie funkcie.

„Preberá veľmi závažné povinnosti týkajúce sa disciplinárnej agendy a zároveň pokiaľ ide o súdnu kontrolu ústavných záležitostí týkajúcich sa územnej samosprávy,“ podotkol.

Hlavnou výzvou je čo najskôr vytvoriť personálny základ pre fungovanie Kancelárie NSS SR.

Reklama

„Pokiaľ ide o personálny stav, ktorý súvisí s výberovými konaniami, považujem výsledok prvých dvoch kôl výberového konania za dostatočný základ na to, aby sa NSS SR mohol postaviť na štartovaciu čiaru,“ povedal.

NSS SR by mal začať vykonávať svoju činnosť od 1. augusta.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) podotkla, že nový súd by mal spočiatku sídliť v spoločnej budove s Najvyšším súdom SR.

„Jedna vec je, kde začne fungovať a druhá vec, kde bude sídliť neskôr,“ uviedla.

Naď doplnil, že má v tomto s ministerkou názorovú zhodu.

Reklama

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala v utorok sudcu Pavla Naďa za predsedu nového NSS SR. Funkčné obdobie predsedu NSS SR je päť rokov. Naďa zvolila Súdna rada SR za kandidáta na predsedu NSS SR jednohlasne 20. apríla.

 

Mária Kolíková želá Pavlovi Naďovi veľa šťastia pri výbere najbližších spolupracovníkov

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) želá novému predsedovi Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR Pavlovi Naďovi veľa šťastia pri výbere najbližších spolupracovníkov. NSS SR považuje za kľúčovú inštitúciu, ktorá pomôže Slovensku na ceste byť úspešnou krajinou. Kolíková to uviedla po utorkovom vymenovaní predsedu nového NSS SR prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou

Prezidentka vymenovala Pavla Naďa za predsedu Najvyššieho správneho súdu SR
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) gratuluje Pavlovi Naďovi (vľavo)

Za dovŕšenie budovania správneho súdnictva považuje aj vytvorenie správnych súdov nižšieho stupňa.

„Rada by som to pánovi predsedovi splnila čo najskôr, aby sme tým ponúkli úplne novú kvalitu pre správne súdnictvo,“ podotkla.

Reklama

Vyhlásila, že s reformou justície súvisí aj nová súdna mapa.

„Máme príliš veľa súdov na to, koľko máme obyvateľov a koľko máme sporov,“ dodala s tým, že je potrebné zväčšiť obvody súdov.

 

Ján Mazák: NSS SR je dovŕšením vývoja justície v Slovenskej republike

Najvyšší správny súd (NSS) SR je dovŕšením vývoja justície v Slovenskej republike. Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák to uviedol po utorkovom vymenovaní predsedu NSS SR Pavla Naďa prezidentkou SR. Predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Ján Šikuta zdôraznil, že na nový NSS SR prechádza polovica sudcov z bývalého správneho kolégia NS SR

Mazak predseda sudna rada
Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák

Mazák mieni, že vznikom NSS SR ide o dobudovanie základov moderného, európskeho právneho štátu.

„Očakávam, že táto nová inštitúcia významne skvalitní rozhodovanie v správnom súdnictve. Nie preto, že by správne kolégium NS SR nebolo kvalitné, je kvalitné. Ale toto je jedinečná šanca, ktorá nám dáva možnosť posunúť sa na vyššiu kvalitu. Dosahovať európsku kvalitu,“ podotkol Mazák.

Zároveň vyslovil spokojnosť s doterajším personálnym obsadením nového súdu.

Reklama

„Sú tam garanti odborného a mravného základu, na ktorom sa bude dať budovať. Verím, že veľmi významnou mierou k tomu prispeje aj nový predseda NSS SR Pavol Naď,“ povedal.

Šéf NS SR Ján Šikuta zdôraznil, že od začiatku podporoval myšlienku vzniku NSS SR.

Ján Šikuta
Na snímke predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta

„Bola to dlhoročná diskusia. NSS SR a pán predseda bude potrebovať veľkú podporu NS SR, k čomu sme pripravení. V najbližších dňoch a týždňoch budeme práve o tejto podpore a možnostiach rozprávať,“ poznamenal.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali