Prestrelka pri Annecy je plná záhad

Prestrelka pri Annecy je plná záhad
Policajti blokujú cestu v blízkosti obce Chevaline v oblasti Haute-Savoie

Paríž/Brusel 7. septembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Prestrelka zostáva plnou záhad

Po takmer dvoch dňoch od prestrelky na lesnom parkovisku v jazernej oblasti pri meste Annecy, ktorá si vyžiadala štyri obete, zostáva táto udalosť plná záhad, uviedla dnes belgická rozhlasová a televízna stanica RTBF. Belgická stanica konštatovala, že kým francúzske médiá sú v hodnotení udalosti opatrnejšie, britská tlač je plná neuveriteľných scenárov o dôvodoch prestrelky.

Reklama

“Priveľa otázok a málo odpovedí,” uviedla dnes RTBF v súvislosti s nálezom auta s britskou poznávacou značkou, v ktorom a okolo ktorého sa našli štyri mŕtve telá, jedno zranené dievča a ďalšie, ktoré sa osem hodín skrývalo pod nohami dvoch zastrelených žien.

Podľa RTBF sú francúzski vyšetrovatelia veľmi opatrní pri vynášaní uzáverov, čo sa vlastne stalo vo francúzskych Alpách v regióne Horné Savojsko. Pre viac podrobností sa čaká na výsledok pitiev štyroch obetí a tiež na zhodnotenie svedectva, ktoré vo štvrtok policajtom poskytlo štvorročné dievčatko.

Reklama

 

Cyklista bol asi v nesprávnom čase na nesprávnom mieste

To, čo je isté, je skutočnosť, že jedna z obetí – zastrelený cyklista, ktorého telo sa našlo pri aute, je francúzsky občan, ktorý sa zrejme ocitol v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Istá je aj totožnosť šoféra vozidla. Je ním britský občan Saad al Hilli, narodený v irackom Bagdade, ktorý býva od roku 1962 neďaleko Londýna. Francúzski vyšetrovatelia zatiaľ odmietajú potvrdiť totožnosť dvoch zastrelených žien a ich rodinné väzby s al Hillim, oznámili iba to, že obe dievčatá z miesta drámy sú sestry.

Známa je už aj skutočnosť, že tri zo štyroch obetí boli zastrelené guľkou priamo do hlavy. Fakt, že aj napriek veľkému množstvu nábojníc, ktoré sa našli na parkovisku, samotné auto nebolo zasiahnuté ani jednou guľkou, svedčí o tom, že vrah, alebo vrahovia mali presnú mušku a popravu vykonali chladnokrvne bez ohľadu na prítomnosť detí a náhodného cyklistu.

 

Reklama

Tlač prináša rôzne varianty udalostí

Podľa britskej tlače ide o rodinu, otec, matka a dve deti, pričom staršia zastrelená žena mala byť matkou tej mladšej. Rodina bola na dovolenke a mala byť ubytovaná v miestnom kempingu. U jednej zo žien objavili dva pasy, pričom jeden z nich bol vystavený vo Švédsku. Francúzska polícia túto skutočnosť zatiaľ nepotvrdila.

Novinári sa kvôli nedostatku informácií zo strany úradov pustili do úvah o možných dôvodoch viacnásobnej vraždy. Jedným z nich môže byť povolanie otca rodiny, ktorý bol informatik a možno sa dostal k utajovaným skutočnostiam. Vládnu tiež úvahy, že išlo o pokus o krádež vozidla, ktorá sa skončila nečakane tragicky alebo o vopred naplánovanú vraždu na menej frekventovanom mieste.

Britský denník Daily Mail dnes uviedol, že al Hilli bol v roku 2003, počas intervencie spojencov v Iraku, pod dohľadom britských spravodajských služieb. Britské úrady to popreli a upozornili, že totožnosť obetí zatiaľ nebola oficiálne potvrdená.

Prvé výsledky úradnej pitvy štyroch obetí prestrelky by mali byť známe už počas dnešného dňa.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali