“Prehrávame na celej čiare.” Vysokopostavení predstavitelia sa teraz snažia znížiť nádeje Ukrajincov

“Prehrávame na celej čiare.” Vysokopostavení predstavitelia sa teraz snažia znížiť nádeje Ukrajincov

Kyjev 7. mája 2023 (HSP/The Washington Post/Foto:TASR/AP-Boris Roessler/dpa via AP)

 

Podľa The Washington Post, ukrajinská armáda takmer 15 mesiacov prekonávala očakávania sveta. Vysokopostavení predstavitelia sa teraz snažia tieto nádeje znížiť, pretože sa obávajú, že výsledok nadchádzajúcej protiofenzívy, ktorej cieľom je zvrátiť priebeh vojny s Ruskom, nemusí splniť očakávania

Oleksij Reznikov
Na snímke Oleksij Reznikov

“Očakávania od našej protiofenzívnej kampane sú vo svete preceňované,” povedal ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v rozhovore z minulého týždňa. “Väčšina ľudí… čaká na niečo obrovské,” dodal, čo podľa jeho obáv môže viesť k “emocionálnemu sklamaniu”.

Reklama

Plánovaný protiútok – umožnený darovanými západnými zbraňami a výcvikom – by mohol znamenať najzávažnejšiu fázu vojny, keďže Ukrajina sa snaží získať späť významné územie a dokázať, že je hodná ďalšej podpory, pokračuje The Washington Post.

Ofenzívne vojenské operácie si zvyčajne vyžadujú drvivú prevahu a vzhľadom na to, že ruské sily sú zakopané v silne opevnenej obrane na celom 900 km dlhom fronte, je ťažké odhadnúť, ako ďaleko sa Ukrajina dostane.

Reklama

Hromadenie síl pred útokom, ktorého podrobnosti zostávajú utajené, spôsobilo, že ukrajinskí predstavitelia, podľa The Washington Post, riešia zložitú otázku: Aký výsledok bude stačiť na to, aby zapôsobil na Západ, najmä na Washington?

Niektorí sa obávajú, že ak Ukrajinci neuspejú, Kyjev môže prísť o medzinárodnú vojenskú pomoc alebo bude čeliť novému tlaku, aby sa s Moskvou dohodol za rokovacím stolom – nie na bojisku. Takéto rozhovory by takmer určite zahŕňali ruské požiadavky na vyjednané odovzdanie zvrchovaného územia, ktoré Ukrajina označila za neprijateľné.

“Verím, že čím viac víťazstiev dosiahneme na bojisku, tým viac ľudí nám bude veriť, čo znamená, že sa nám dostane viac pomoci,” povedal prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelkovom rozhovore pre denník The Washington Post vo svojej silne opevnenej budove.

Kyjev túži dosiahnuť rýchly prielom v tom, čo sa v podstate spomalilo na drvivú delostreleckú vojnu na východe a juhu krajiny, pričom ani jedna strana nedosiahla významné územné zisky. Už aj západní experti tvrdia, že bude ťažké, ak nie nemožné, zatlačiť Rusov späť na ich pozície pred vojnou, ktorá sa začala 24. februára 2022, keď Moskva držala časti Luhanska a Donecka a nelegálne anektovaný Krymský polostrov.

Podľa the Washington Post, tento tlak čiastočne vyplýva z predchádzajúcich víťazstiev Ukrajiny na bojisku – najprv odrazila pokus Ruska o dobytie Kyjeva a neskôr vytlačila útočníkov z pevností pri prekvapivých útokoch v Charkovskej a Chersonskej oblasti.

Reklama

“Všade sme sa inšpirovali, pretože prevládal názor, že padneme v priebehu 72 hodín,” povedal Reznikov. Výsledok však znamená, že ukrajinskí partneri majú teraz “spoločné očakávanie, že to bude opäť úspešné”, povedal.

Západní partneri mu povedali, že teraz potrebujú “ďalší príklad úspechu, pretože ho musíme ukázať našim ľuďom. … Ale nemôžem vám povedať, aký rozsah by tento úspech mal mať. Desať kilometrov, 30 kilometrov, 100 kilometrov, 200 kilometrov?”

Podľa The Washington Post, veľký úspech by mohol zhromaždiť väčšiu podporu pre západné zbrane a muníciu, ktoré Ukrajina potrebuje na pokračovanie boja, a ponúknuť veľmi potrebnú morálnu vzpruhu pre civilné obyvateľstvo, ktoré si vychutnalo odolnosť ukrajinských síl voči snahám Ruska o dobytie Kyjeva na jar minulého roka a neskôr ich prekvapivú jesennú ofenzívu v Charkovskej oblasti, pri ktorej za niekoľko dní získali späť stovky kilometrov územia.

V Charkove však mali Ukrajinci výhodu, keď prekvapivo vtrhli do ruských jednotiek – ktoré znížili svoju obranu, pokračuje The Washington Post. Mnohí, ktorí zostali, jednoducho utiekli bez boja. A v Chersone na juhu mala Ukrajina veľkú geografickú výhodu, keďže Rusko malo problémy so zásobovaním vojsk západne od rieky Dneper.

Teraz môže mať Rusko geografickú výhodu a silnejšie počty. Na Ukrajine je v súčasnosti sústredených približne 500 000 ruských vojakov, pričom najmenej 300 000 z nich sa nachádza na ukrajinskom území, uviedol Reznikov.

Reklama

Podľa The Washington Post, jedným z kľúčových cieľov Ukrajiny a možno aj prvým znakom úspechu by bolo prelomenie tzv. pozemného mosta medzi pevninským Ruskom a okupovaným Krymom, čím by sa prerušili kľúčové zásobovacie trasy pre ruské jednotky v Záporožskej oblasti a izolovali ruské základne na polostrove.

Ďalšou dôležitou úlohou je získať späť kontrolu nad mimoriadne cennými zariadeniami kritickej infraštruktúry vrátane jadrovej elektrárne Záporožie, najväčšej atómovej elektrárne v Európe, ktorá sa nachádza v okupovanom meste Enerhodar, a vodnej elektrárne Kachovka v južnom Chersonskom regióne.

Ukrajinskí predstavitelia si uvedomujú obrovské prekážky a naďalej naliehajú na svojich podporovateľov na Západe, aby im poskytli ďalší materiál.

Ukrajina bude pripravená začať útok “hneď, ako sa naplnia zbrane, ktoré boli dohodnuté s našimi partnermi,” povedal Zelenskyj. Časový harmonogram by mohol závisieť aj od počasia, pretože pozdĺž frontovej línie krajiny je nezvyčajne vlhká pôda.

Reznikov uviedol, že “prvá útočná formácia” Ukrajiny je na viac ako 90 percent pripravená na začiatok, ale niektoré vyčlenené jednotky stále dokončujú výcvikové programy v zahraničí.

Obrovská frontová línia vytvára množstvo potenciálnych možností útoku.

Podľa The Washington Post, Ukrajina by mohla sústrediť svoje úsilie na juh a pokúsiť sa obsadiť mesto Melitopol, ktoré Rusko zriadilo ako okupované hlavné mesto regiónu Záporožie, a potom postupovať vpred v snahe prerušiť pozemný most.

Ukrajina by mohla zaútočiť aj na samotný Krym, pravdepodobne námornými operáciami a možno aj vylodením na pláži. Satelitné snímky ukazujú rozsiahle zákopy, ktoré ruské sily vykopali v rámci príprav na prípadný útok.

Podľa iných scenárov by Ukrajinci mohli útočiť na východ cez mesto Bachmut alebo z mesta Kupiansk s cieľom získať späť kontrolu nad oblasťami v Luhanskej oblasti.

Jevgenij Prigožin, zakladateľ ruskej žoldnierskej skupiny Wagner, pohrozil, že stiahne svoje sily z Bachmutu, čím by mesto zostalo zraniteľné. Ďalšou možnosťou by bolo, že by Ukrajinci zaútočili na ruské pozície cez južné mesto Vuhledar smerom na okupovaný Mariupol pri Azovskom mori.

Reklama

Zelenskyj povedal, že opätovné obsadenie akéhokoľvek ukrajinského územia by považoval za “úspech”.

“Nemôžem vám povedať, ktoré mestá, ktoré hranice sú pre nás významným úspechom a ktoré priemerným… len preto, že nechcem pripravovať Rusko na to, ako, v ktorých smeroch, kde a kedy budeme,” povedal.

V ideálnom prípade, povedal Reznikov, ofenzíva nielen oslobodí dediny a mestá, ale aj “preruší logistické reťazce [ruských] vojsk” a “zníži ich útočné kapacity”.

Západní lídri trvajú na tom, že Ukrajina je na nadchádzajúci boj dobre pripravená.

Hodnotenia amerických spravodajských služieb zverejnené v rozsiahlom úniku utajovaných dokumentov na fóre Discord však odhalili pochybnosti USA o schopnosti Ukrajiny dosiahnuť na jar tohto roka výrazný pokrok, čiastočne v dôsledku hodnotených “nedostatkov vo výcviku a zásobovaní muníciou”.

Reklama

“V súčasnosti prehrávame na celej čiare,” povedal Zelenskyj v rozhovore pre The Post v Kyjeve. Ukrajinský prezident prosil o lietadlá F-16 americkej výroby. Prezident Biden túto žiadosť dôrazne odmietol s tým, že Zelenskyj lietadlá nepotrebuje.

Zelenskyj povedal, že Ukrajina nebude čakať na ďalšie stíhačky, aby mohla začať ofenzívu, ale “bolo by to pre nás oveľa jednoduchšie”, keby ich mala.

A hoci Ukrajina nedávno dostala systém protiraketovej obrany Patriot americkej výroby, “musíme si tiež uvedomiť, že samotný názov ľudí neochráni,” povedal Zelenskyj.

Viac protivzdušnej obrany je “prioritou číslo jeden”, povedal Reznikov.

Generál Richard Barrons, veliteľ Spojeného veliteľstva ozbrojených síl Spojeného kráľovstva v rokoch 2013 až 2016, uviedol, že existujú obavy, že stále vyčerpaná protivzdušná obrana Ukrajiny by po začatí protiofenzívy mohla čeliť paľbe ruských rakiet.

Reklama

Spojené štáty podľa neho možno budú musieť rozobrať svoje vlastné systémy, aby mohli čeliť oslabeniu. “Nad schopnosťou Ukrajiny kontrolovať vlastný vzdušný priestor visí otáznik,” povedal Barrons a dodal, že počas celej zimy bolo jasnou ruskou taktikou pokúsiť sa vyčerpať ukrajinskú protivzdušnú obranu, ktorá sa väčšinou skladala z ruského alebo sovietskeho vybavenia.

Ukrajina tiež prosí o väčšie možnosti úderov dlhého dosahu, keďže sa blíži začiatok protiofenzívy. Partneri Kyjeva už dlho vyjadrujú obavy, že takéto vybavenie by sa mohlo použiť na údery vo vnútri Ruska – čo by mohlo vyvolať veľkú eskaláciu zo strany Moskvy. Podľa Zelenského však nedostatok takýchto zbraní stavia Ukrajinu do vážnej nevýhody.

“Úprimne vám poviem, že celkom nerozumiem, prečo nemôžeme dostať delostrelectvo s dlhým doletom,” povedal a tvrdil, že ponúkol záruky, že Ukrajina nepoužije takéto vybavenie na údery vo vnútri Ruska, ako sa obávajú niektorí spojenci.

Tento nedostatok vybavenia je podľa Zelenského dôvodom, prečo ukrajinské sily po znovudobytí južného mesta Cherson v novembri nedokázali vytlačiť ruské sily z územia, ktoré kontrolujú hneď za riekou Dneper.

Práve z týchto pozícií na brehu rieky ruské sily pravidelne prepadávajú muníciu do mesta, ktoré teraz kontroluje Ukrajina. Počas mesiacov od oslobodenia Chersonu boli pri takomto ostreľovaní zabité desiatky civilistov, pripomína The Washington Oost.

“Môžu odtiaľ vziať jednotky a presunúť ich na východ alebo na juh. A stále sa posilňujú,” povedal Zelenskyj. “Prečo? Pretože vedia, že sa k nim nemôžeme dostať… a my trpíme každý deň, pretože majú možnosť strieľať na našich ľudí.”

Ruské sily v Chersone vedeli, že Ukrajina nemá dostatočné možnosti úderu na veľké vzdialenosti, preto “stiahli všetky svoje veliteľské stanovištia, sklady paliva a munície do vzdialenosti viac ako 120 kilometrov,” povedal Reznikov.

Reklama

“Preto potrebujeme niečo zaujímavé so schopnosťou doletu 150 kilometrov,” povedal. “Stalo sa to pre nich logisticky ťažšie. Musíme ich však tlačiť stále hlbšie a hlbšie.”

 

PREČÍTAJTE SI TIEŽ

Kam smeruje ukrajinská protiofenzíva?

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:38

Libanonské hnutie Hizballáh vo štvrtok oznámilo, že vypálilo viac ako 60 rakiet na územie Izraela. Išlo údajne o reakciu na nočné letecké útoky izraelskej armády.

 

11:19

Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) začal v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) trestné stíhanie pre marenie úlohy verejným činiteľom, ex offo. Inšpekcia tiež spustila kontrolu v súvislosti so zásahom policajtov Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ÚIS Andrea Dobiášová.

11:11

Ekonomika pevninského Nórska pokračuje v zotavovaní. Po raste v závere minulého roka zaznamenala rast aj v 1. kvartáli tohto roka, aj keď tempo rastu sa mierne spomalilo. Uviedol to vo štvrtok nórsky štatistický úrad.

11:03

Novodohodnutá holandská koaličná vláda vo štvrtok navrhla “najprísnejšiu” azylovú politiku v histórii krajiny vrátane výnimky z pravidiel Európskej únie. Prisľúbila tiež, že preskúma presun svojho veľvyslanectva v Izraeli do Jeruzalema.

10:54

Pri požiari obytného domu v nemeckom Düsseldorfe zahynuli v noci zo stredy na štvrtok traja ľudia, ďalší dvaja sú v kritickom stave.

Požiar vypukol v kiosku v jednom z obytných domov, uviedli tamojší hasiči. Kým na miesto dorazili záchranné zložky, stánok na prízemí bol už celý v plameňoch a oheň sa dostal aj na prvé poschodie bytovky. Hospitalizovať museli až 16 ľudí.

Požiar bytovky
Policajná páska po požiari, ktorý vypukol v kiosku v jednom z obytných domov v nemeckom Düsseldorfe
10:36

Miera nezamestnanosti v Holandsku, v piatej najväčšej ekonomike eurozóny, sa v apríli mierne zvýšila po poklese v predchádzajúcom mesiaci. Ukázali to vo štvrtok údaje Ústredného štatistického úradu.

10:28

Ukrajinské jednotky zastavili ruský postup v niektorých zónach Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, kde vedie Rusko novú ofenzívu. Oznámila to vo štvrtok ukrajinská armáda.

10:13

Čínsky líder Si Ťin-pching vo štvrtok uviedol, že spolu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom sa zhodli, že je potrebné dosiahnuť politické riešenie konfliktu na Ukrajine.

09:45

Hodnota nových objednávok v priemysle v marci 2024 medziročne klesla o 16,9 % a dosiahla objem 5,38 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne znížili o 4,6 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:24

Plánovaný júnový summit, pri ktorom Švajčiarsko dúfa, že vydláždi cestu pre mierový proces, je podľa Kremľa bez ruskej účasti zbytočný. Informovala o tom agentúra Reuters.

09:13

Ak nemajú firmy alebo podnikatelia po podaní daňového priznania dostatok peňazí na zaplatenie dane, môžu požiadať o odklad alebo daň uhradiť v splátkach. Je to lepšie, ako keby im mala hroziť daňová exekúcia, tvrdí partnerka poradenskej spoločnosti Atlas Group Ina Kováčová Bečková.

09:06

Japonská ekonomika v 1. štvrťroku 2024 klesala viac, ako sa čakalo, keďže slabý jen zasiahol výdavky spotrebiteľov a export sa znížil.

Podľa predbežných údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil úrad vlády, sa hrubý domáci produkt (HDP) Japonska v prvých troch mesiacoch 2024 znížil o 0,5 % oproti predchádzajúcim trom mesiacom, keď vykázal nulový rast.

08:38

Americký vojak Gordon Black zadržiavaný v ruskom meste Vladivostok sa cíti vinný z krádeží, z ktorých ho obvinili, a spolupracuje s vyšetrovateľmi, uviedla vo štvrtok ruská štátna tlačová agentúra RIA s odvolaním na miestneho zástupcu ministerstva vnútra.

08:28

08:26

Viac než desiatka žien viní amerického iluzionistu židovského pôvodu Davida Copperfielda z prípadov sexuálneho obťažovania, ku ktorým došlo v rokoch 1980 až 2014. Informujú o tom agentúra AFP a denník The Guardian.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke štart balónov v Nižnej Myšli v okrese Košice okolie

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Miroslav Iliaš

Marek Brna

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali