Kam smeruje ukrajinská protiofenzíva?

Kam smeruje ukrajinská protiofenzíva?

Kyjev 3. mája 2023 (HSP/indianpunchline/Foto:Twitter)

 

Prišiel mesiac máj, ale bez dlho očakávanej ukrajinskej “protiofenzívy”. Západné médiá špekulujú, že by mohla prísť koncom mája. Objavujú sa aj špekulácie, že Kyjev sa rozumne snaží “získať čas”, píše významný indický medzinárodný pozorovateľ, bývalý veľvyslanec M. K. Bhadrakumar vo svojom poslednom príspevku

Christopher Cavoli
Na snímke Christopher Cavoli

Nemožno vylúčiť, že Ukrajina urobí nejaký “prielom” na 950 km dlhej ruskej frontovej línii, ale ruská protiofenzíva je takmer istá. Otvorená vojna nebude vyhovovať západným mocnostiam.

Reklama

Minulý týždeň najvyšší veliteľ NATO, generál americkej armády Christopher Cavoli vyhlásil, že ruská armáda operujúca na Ukrajine je väčšia ako v čase, keď Kremeľ spustil svoju špeciálnu vojenskú operáciu, a Ukrajinci “musia byť lepší ako ruské sily, ktorým budú čeliť” a rozhodnúť sa, kedy a kde udrú.

Cavoli uviedol, že Rusko má strategickú hĺbku živej sily a doteraz stratilo len jednu vojnovú loď a približne 80 stíhačiek a taktických bombardérov vo vzdušnej flotile v počte približne 1 000. Generál jemne poprel ministra obrany Lloyda Austina a náčelníka generálneho štábu generála Marka Milleyho, ktorí propagovali, že Rusko je na pokraji porážky.

Reklama

V stredajšom prejave na zasadnutí Snemovne reprezentantov generál Cavoli povedal: “Táto vojna sa ešte zďaleka neskončila.” Vo štvrtok zašiel ešte ďalej a v Senáte povedal: “Myslím si, že [Rusi] môžu bojovať ešte rok.” Na vypočutí v Snemovni reprezentantov Cavoli tiež povedal, že aktivita ruských ponoriek sa od začiatku vojny zvýšila len v severnom Atlantiku a operácie na Ukrajine neovplyvnili žiadne strategické jadrové sily Kremľa.

Na jednom mieste svojho písomného svedectva uviedol: “Ruské vzdušné, námorné, vesmírne, kybernetické a strategické sily neutrpeli v súčasnej vojne výraznú degradáciu. Okrem toho Rusko pravdepodobne v budúcnosti prebuduje svoju armádu na rozsiahle a schopnejšie pozemné sily… Rusko si ponecháva rozsiahle zásoby rozmiestnených a nerozmiestnených jadrových zbraní, ktoré predstavujú pre USA existenčnú hrozbu.”

Je zrejmé, že celý príbeh klamstiev a zahmlievania, ktorý vytvorili neokonzervatívci v Bidenovej administratíve počas uplynulého roka, sa rozplynul. Bilancia ukazuje, že neexistuje nič, čo by ospravedlňovalo obrovskú sumu pomoci Ukrajine počas uplynulého jedného roka – viac ako 100 miliárd dolárov, čo je proporcionálne oveľa viac, ako USA vynaložili počas dvadsiatich rokov vojny v Afganistane.

Svedectvo generála Cavoliho prišlo krátko po nedávnom úniku dokumentov Pentagónu, ktoré predstavili pochmúrny obraz stavu vojenskej pripravenosti Kyjeva a nedôvery Bidenovej administratívy v Zelenského režim.

Dokumenty Pentagónu v podstate odrážali januárovú štúdiu s názvom Vyhnúť sa dlhej vojne, ktorú vypracovala spoločnosť RAND Corporation a v ktorej sa odporúčalo, že “prvoradý záujem USA na minimalizácii rizík eskalácie by mal zvýšiť záujem USA vyhnúť sa dlhej vojne (na Ukrajine).  Stručne povedané, dôsledky dlhej vojny – od pretrvávajúcich zvýšených rizík až po hospodárske škody – ďaleko prevyšujú možné výhody”.

Reklama

Zdá sa, že v rámci amerického bezpečnostného a obranného establišmentu existuje značný prúd nesúhlasných názorov, ktorý odhaduje, že prezident Biden nasmeroval USA na katastrofálnu politickú trajektóriu, ktorej osudom je katastrofálny výsledok – ponižujúca porážka na Ukrajine, ktorá môže poškodiť alianciu NATO, oslabiť transatlantický systém a narušiť dôveryhodnosť USA ako globálnej mocnosti.

Dobre informovaní veteráni americkej spravodajskej komunity považujú samotný únik dokumentov Pentagónu za minisúboj. Bývalý analytik CIA Ray McGovern pre čínsku televíziu CGTN povedal: “Domnievam sa, že by mohlo ísť o to, že niektorí vysokopostavení politici v Pentagóne na najvyšších miestach ministerstva obrany sa rozhodli: ‘Viete, na Ukrajine je to hlúposť. Možno, musíme sa dostať k pravde. Možno, musíme odhaliť ľudí ako náčelník generálneho štábu Milley a minister Austin zo lži, ktoré povedali o ukrajinskom pokroku a Rusoch, ktorí sú jednoducho rozprášení. A možno to zastaví toto rozširovanie vojny. “

Rovnaký názor má aj známy bývalý analytik CIA Larry Johnson. Napísal: “Vyzerá to ako riadený, usmernený únik informácií… uniknuté materiály nie sú náhodným spravodajským materiálom. Je navrhnutý tak, aby rozprával niekoľko príbehov. Najvýraznejším je zhoršenie ukrajinských spôsobilostí a hlavné prekážky, ktorým čelia Spojené štáty a zvyšok NATO pri dodávkach veľmi potrebnej protivzdušnej obrany, delostreleckých granátov, delostreleckých diel a tankov. Inými slovami, Ukrajina sa zrúti a zhorí.”

Johnson dodal: “Dovoľte mi navrhnúť jednu možnosť tohto úniku – vytvoriť predpoklad na vynútenie odchodu Joea Bidena z funkcie. Odhalenia v tajných dokumentoch nie sú výmysly, ktorých cieľom je oklamať Rusov. Nie sú ani materiálom, ktorý by mal zmobilizovať väčšiu podporu USA pre nalievanie ďalších zdrojov do čiernej diery Ukrajiny. Tieto úniky informácií živia memento, že Bidenov tím je nekompetentný a ohrozuje americké záujmy v zahraničí.”

Nemýľte sa, takéto pokusy o prevrat zo strany Deep State nie sú v prezidentských dejinách USA ničím novým – Eisenhowerovi podkopali nohy, keď sa snažil o zmiernenie napätia so Sovietskym zväzom; celý súbor dnes dostupných materiálov naznačuje, že CIA nastražila na Nixona aféru Watergate. Dnes sa to všetko deje na pozadí toho, že prezident Biden sa vo voľbách v roku 2024 bude uchádzať o druhé funkčné obdobie.

Reklama

Pokiaľ ide o samotného Zelenského, ten si veľmi dobre uvedomuje, že úspech alebo neúspech jeho “protiofenzívy” bude rozhodujúci pre pokračujúcu podporu Západu. Ak sa všetko vezme do úvahy, črtá sa chaotický diplomatický scenár, ktorý by otvoril aj rozpory medzi západnými krajinami a v ktorom by Čína mohla zohrať dôležitejšiu úlohu.

Neexistuje žiadna záruka, že podpora verejnosti pre Bidenovu zástupnú vojnu by sa udržala až do volieb v roku 2024. Stačí povedať, že je čoraz pochybnejšie, či Biden obetuje svoje prezidentstvo kvôli vojne na Ukrajine. Samozrejme, je to ešte len začiatok. Veľká loď potrebuje na obrat veľký oblúk.

Rusi sa rozhodujú na základe vlastných hodnotení. Došlo k citeľnému zvýšeniu počtu ruských úderov proti ukrajinským vojenským zariadeniam. Boli hlásené masívne údery hlboko do tylových oblastí ukrajinskej armády.

Obzvlášť ničivý bol nedeľný útok na železničnú infraštruktúru a sklady munície a pohonných hmôt v Pavlograde, významnom komunikačnom uzle neďaleko štvrtého najväčšieho ukrajinského mesta Dnepropetrovsk. Ukrajinské jednotky sa v Pavlograde zhromažďovali pre ofenzívu smerom na Záporožie. Zničené boli dve divízie rakiet S-300.

Cez víkend bývalý prezident Dmitrij Medvedev na kanáli Telegram napísal, že Rusko by sa malo usilovať o “masové zničenie” ukrajinského personálu a vojenskej techniky a uštedriť ozbrojeným silám Ukrajiny “maximálnu vojenskú porážku”; usilovať sa o “úplnú porážku nepriateľa a definitívne zvrhnutie nacistického režimu v Kyjeve s úplnou demilitarizáciou celého územia bývalej Ukrajiny”; a pokračovať v represiách proti kľúčovým predstaviteľom Zelenského vlády “bez ohľadu na ich umiestnenie a bez obmedzenia”.

Medvedev dodal: “Inak sa neukľudnia… a vojna sa bude ťahať dlho. To naša krajina nepotrebuje.” Nálada sa zvrtla a konflikt sa chystá nabrať zlomové obrátky, keďže diplomacia úplne stroskotala.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:35

Americký prezident Joe Biden zopakoval v pondelok izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi “svoj jasný postoj” v súvislosti s avizovaným útokom Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy. Oznámil to Biely dom po ich telefonickom rozhovore.

19:21

Spojené kráľovstvo v pondelok poprelo vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí o údajnom predvolaní britského veľvyslanca Nigela Caseyho v súvislosti s vyjadreniami šéfa britského rezortu diplomacie Davida Camerona.

19:20

Poľská prokuratúra zastavila vyšetrovanie ľudských ostatkov nájdených na mieste jedného z bývalých hlavných stanov nacistického vodcu Adolfa Hitlera počas druhej svetovej vojny. Dôvodom je pokročilý stav ich rozkladu, čo znemožňuje určenie príčiny smrti, vyhlásil v pondelok hovorca prokuratúry v meste Kętrzyn Daniel Brodowski.

19:20

Hamas informoval katarských a egyptských sprostredkovateľov o svojom súhlase s ich návrhom na prímerie v Gaze.

Informovala o tom Al-Džazíra s odvolaním sa na vysokopostavený zdroj v hnutí.

Hamas neskôr svoj súhlas oficiálne potvrdil a uviedol, že “loptička je teraz na strane Izraela”.

Izraelské médiá však s odvolaním sa na zdroje vo vláde uvádzajú, že dohoda, na ktorú je Hamas pripravený, je pre Izrael neprijateľná.

19:19

Skupina členských štátov Európskej únie vedená Českom vyzve Európsku komisiu (EK), aby presunula migračné konanie mimo Úniu. EÚ by tak podľa nej mala uzavrieť dohody s tretími krajiny, do ktorých by členské štáty mohli posielať migrantov zadržaných na mori.

19:18

Newyorský sudca udelil bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi v pondelok pokutu za porušenie zákazu buričsky sa vyjadrovať o členoch poroty, svedkoch a iných účastníkoch súdneho konania v kauze podplácania pornoherečky Stormy Daniels. V prípade ďalšieho porušenie tohto zákazu mu pohrozil väzením.

19:16

Ruské vojenské cvičenie, ktoré bude zahŕňať nácvik použitia taktických jadrových zbraní, je “ďalším dôkazom, že Kremeľ má záujem len na ďalšej eskalácii situácie, ktorú spôsobila jeho nezákonná agresia voči Ukrajine”. Uviedol to v pondelok hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Peter Stano.

18:49

Obhajcovia bosnianskosrbského generála Ratka Mladiča, ktorý si v Haagu odpykáva doživotný trest za svoju úlohu v krvavej vojne v Bosne z rokov 1992-1995, žiadajú jeho urýchlené prepustenie do Srbska zo zdravotných dôvodov.

18:43

Európska komisia schválila prevzatie americkej oceliarskej spoločnosti U. S. Steel japonským koncernom Nippon Steel v hodnote takmer 15 miliárd USD. Ako uviedla, kontrakt by podľa nej nemal predstavovať riziko pre hospodársku súťaž.

18:14

Najmenej 59 ľudí uviazlo pod troskami rozostavanej budovy, ktorá sa v pondelok zrútila v meste George na južnom pobreží Juhoafrickej republiky (JAR).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Husi odpočívajú v plytkej vode v Tallinskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali