Prečo Trump a jeho vnútropolitickí odporcovia majú záujem o Kosovo?

Prečo Trump a jeho vnútropolitickí odporcovia majú záujem o Kosovo?

Belehrad 27. januára 2020 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP-Evan Vucci)

 

Srbská politologička sa domnieva, že kosovský dialóg sa stal rukojemníkom konfrontácie v USA medzi Trumpovou administratívou a deep state, pretože Donald Trump by chcel pohnúť vec z mŕtveho bodu do prezidentských volieb a pripísať si to k dobru, a jeho politickí odporcovia by zasa nechceli, aby v tom uspel, píše v úvode svojho komentára Vladimir Sudar

Na snímke americký prezident Donald Trump

Medzitým v samotnom Srbsku sa blížia parlamentné voľby, a pred formovaním novej vlády miestni politici budú sotva ochotní obnoviť rokovania s Prištinou.

Reklama

V týchto dňoch osobitný vyslanec USA pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou Richard Grenelle navštívil Prištinu, v stredu večer sa zišiel s prezidentom samozvaného Kosova Hashimom Thaçim a požiadal o zrušenie 100% cla na srbský tovar kvôli pokroku v obnovení rokovaní.

V piatok pokračoval Grenelle vo svojej balkánskej ceste návštevou Belehradu, kde sa konala jeho schôdzka s prezidentom Srbska Aleksandrom Vučićom. Na tlačovej konferencii po stretnutí znovu vyhlásil, že clá majú byť zrušené a zdôraznil, že kampaň na odvolanie uznania Kosova rôznymi krajinami sveta má byť zastavená.

Reklama

Na veľvyslanectve USA v Berlíne sa tiež podpísalo memorandum o zámeroch so spoločnosťou Lufthansa o možnom obnovení komerčných letov medzi Belehradom a Prištinou, ktoré boli prerušené pred 21 rokmi. Sám prezident Trump označil túto dohodu za veľký úspech.

 

Prečo Trump a jeho vnútropolitickí odporcovia majú záujem o Kosovo?

Politologička Jelena Vukoićićová sa domnieva, že za Grenellovou snahou pohnúť s dialógom z mŕtveho bodu stojí Trumpove želanie dosiahnuť pokrok v kosovskej otázke, aby to mohol prezentovať ako vlastný zahraničnopolitický úspech.

Na druhej strane sa politologička domnieva, že kosovskí Albánci nerobia nič bez schválenia Washingtonu, a preto podľa jej názoru by zavedenie cla nebolo možné bez jeho pokynu. Ako vysvetľuje Vukoićićová, tento rozpor sa dá ľahko vysvetliť zložitou politickou situáciou v USA, kde v priebehu celej doby Trumpovho prezidentovania existujú dve protichodné hnutia – Trumpova administratíva a deep state.

Reklama

“Práve títo ľudia z deep state zriadili nepravý štát Kosovo a majú oveľa väčší vplyv na kosovských Albáncov. Ide o konflikt administratív, ktoré ovplyvňujú kosovskú politiku,” tvrdí spolubesedníčka Sputnika.

“A medzitým, ak hovoríme o pánovi Grenellovi a o Donaldovi Trumpovi, musíme vziať do úvahy skutočnosť, že v Amerike budú v tomto roku voľby, a že kosovský gordický uzol je významným problémom, ktorého akékoľvek riešenie by Trumpovi prospelo v pláne zahraničnej politiky, pretože Kosovo je niečo, čo si Američania už dávno vymysleli ako svoj najrozsiahlejší projekt v Európe, a situácia s ním nebola doposiaľ definitívne urovnaná,” podotýka Vukoićićová.

“A preto Trump, aj napriek tomu, že nenesie zodpovednosť za všetko čo sa dialo predtým, než nastúpil do funkcie prezidenta, by si snáď chcel pripísať aj toto víťazstvo a zostať v dejinách ako prezident, ktorý urovnal situáciu v jednej časti Európy a vyriešil problém ,” dodáva politologička.

 

Nepríjemný darček z minulosti

Reklama

Jelena Vukoićićová predpokladá, že sa Trump a jeho administratíva ponáhľajú, aby vyriešili problém pred voľbami, zatiaľ čo predstavitelia deep state sú pravdepodobne odhodlaní na všetko, len aby mu nedovolili Kosova využiť vo svoj prospech.

“A medzitým, ak sa pozrieme na USA ako celok, bez ohľadu na bývalú a terajšiu administratívu, je pre nich Kosovo v každom prípade problém, ktorý by chceli vyriešiť, pretože majú aj bez toho Kosova dosť ‘horúcich bodov’, a sú v zložitej situácii na medzinárodnej politickej scéne,” domnievajú sa spolubesedníčka Sputnika.

Podľa jej slov Američania sa už nemôžu pochváliť absolútnou dominanciou, ako to bolo pred 20 a dokonca aj pred 10 rokmi: Čína sa neustále upevňuje a Rusko sa nepodarilo zlomiť.

“Kosovo je niečo, čo zdedili z minulosti, a záujmom Ameriky by samozrejme zodpovedalo, keby bola táto vec daná do archívu, nech už je pri moci ktokoľvek. Preto si mysleli, že to všetko skončí oveľa skôr, že sa im podarí Srbsko zlomiť a skoncovať s problémom Kosova. To sa ale nestalo, a pre Američanov je stále ešte dôležité tento problém odpísať, aby sa sústredili na iné veci,” hovorí Vukoićićová.

 

Úloha srbských volieb na odblokovaní dialógu

Podľa jej slov je ťažké očakávať, že akékoľvek riešenie kosovského problému bude nájdené do konca roka, pre Trumpovu administratívu by bol ale úspechom aj ten najmenší pokrok v dialógu Belehradu a Prištiny.

“V politike ľudia veľmi často označujú za vyriešené problémy aj tie, ktoré neboli zďaleka urovnané, keď im to príde vhod. Nič sa ale nemôže stať až do volieb v Srbsku (riadne parlamentné voľby sú v Srbsku stanovené na koniec apríla – red. pozn.). Najskôr sa majú konať voľby a má byť sformovaná vláda. Bolo by nezmyselné čakať, že sa niečo pohne z miesta vo februári alebo v marci. Prvá polovica tohto roka je pre dialóg prakticky stratená, ale myslím si, že Grenellovym cieľom je dohodnúť sa na podmienkach pred jeho začatím, aby boli rokovania obnovené po voľbách,” podotýka Vukoićićová.

Podľa jej názoru teraz nastal čas dohodnúť sa na “odblokovaní” dialógu, čo by mohli Američania prezentovať ako svoje zahraničnopolitické víťazstvo, a čo sa týka riešenia – je veľká otázka, kedy bude nájdené, a či vôbec bude nájdené.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali