Prečo Rusko sťahuje svojich vojakov – mierové sily z Karabachu

Prečo Rusko sťahuje svojich vojakov – mierové sily z Karabachu

Moskva 18. apríla 2024 (HSP/vz/Foto:TASR/AP-Hayk Baghdasaryan)

 

Ruská mierová misia v Náhornom Karabachu (bývalá neuznaná republika) končí svoju činnosť a začalo sa sťahovanie jej jednotiek z regiónu. Prečo ruské mierové sily opúšťajú svoje pozície predčasne, aká bola ich nedávna pomoc miestnemu obyvateľstvu a čo bolo hlavným výsledkom mierovej operácie? Odpovede hľada Jevgenij Krutikov v novinách Vzgljad

Náhoný Karabach
Ilustračné foto

Dňa 17. apríla 2024 sa začalo sťahovanie ruských mierových síl z Náhorného Karabachu (bývalej neuznanej Náhornej karabašskej republiky, NKR). Podľa Baku príslušné rozhodnutie prijalo najvyššie vedenie Ruska a Azerbajdžanu. Stiahnutie kontingentu potvrdil aj hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Reklama

Sťahovanie prvých dvoch kolón sa začalo už 16. apríla, ale až 17. apríla ruské mierové jednotky opustili svoje pozície v azerbajdžanskom okrese Kelbajar pri rieke Terter, ktorý sa nachádza medzi Arménskom a bývalou Náhornou karabašskou republikou.

Opustenie kláštorného komplexu Dadivank (stanovište č. 23) mierovými silami bolo prelomové. Od novembra 2020 to boli ruské jednotky, ktoré strážili kláštor z 13. storočia a zabezpečovali bezpečnosť mníchov a arménskych pútnikov. Od obeda 17. apríla kláštor kontroluje azerbajdžanská polícia.

Reklama

Stanovištia pozdĺž bývalej styčnej línie a v lačinskom koridore sú demontované. Veliteľstvo kontingentu na letisku v Chodžali stále funguje. Presný konečný dátum stiahnutia mierového kontingentu nie je známy, s najväčšou pravdepodobnosťou sa bude uskutočňovať postupne, ako bude kontingent pripravený.

Ruský mierový kontingent bol nasadený v Náhornom Karabachu a jeho okolí v dôsledku trojstrannej dohody z 9. novembra 2020, ktorá zastavila tzv. druhú karabašskú vojnu. Úlohou kontingentu bolo zaistiť bezpečnosť miestneho obyvateľstva a politickú rovnováhu, ktorá bola v tom čase stanovená. Doba platnosti kontingentu bola stanovená na päť rokov s automatickým predĺžením o ďalších päť rokov, ak žiadna zo strán dohody šesť mesiacov pred uplynutím tejto doby nevyjadrí svoj zámer dohodu predĺžiť. Tá by sa však zachovala len vtedy, ak by sa politicko-vojenský status quo ustanovený dohodou udržal dlhšie obdobie.

Početnosť kontingentu sa pohyboval okolo 2 000 osôb s 90 BTR a 380 kusmi vozidiel a ďalšej techniky. Jeho základ tvorili jednotky 15. samostatnej motostreleckej (mierovej) brigády Ústredného vojenského okruhu. Medzi úlohy kontingentu patrila ochrana významných objektov vrátane kultúrneho dedičstva a udržiavanie režimu prímeria.

Nástroje mierového kontingentu boli obmedzené a vojaci často plnili len pozorovacie funkcie. Na druhej strane museli príslušníci mierových síl plniť sociálne funkcie, ktoré pre nich neboli typické, technicky podporovali život arménskeho obyvateľstva v regióne, niekedy dokonca až tak, že udržiavali otvorené arménske školy. Jerevan sa z tejto činnosti stiahol.

Napriek tomu až do posledného dňa zohrávali ruské mierové jednotky mimoriadne dôležitú úlohu v živote regiónu a pri zachovávaní jeho identity.

Reklama

Svoje úlohy si plnili so cťou, zabraňovali eskalácii situácie, predchádzali krviprelievaniu, podieľali sa na odmínovaní územia a zachovávali možnosť ďalšieho mierového riešenia problému arménskeho obyvateľstva Arcechu.

Ruská armáda plnila svoje úlohy pri záchrane životov miestneho obyvateľstva, pričom denne riskovala vlastné životy. Dňa 17. decembra 2020 bol pri odmínovaní zabitý ruský dôstojník a 20. septembra 2023 bolo pri prepade na diaľnici zabitých šesť ruských príslušníkov mierových síl vrátane zástupcu veliteľa kontingentu. Dňa 11. decembra 2023 zahynul ďalší vojak pri nehode obrneného transportéra.

V dôsledku vonkajších okolností sa potenciál mierového kontingentu nevyužil v plnej miere a nie presne tak, ako sa zamýšľalo a predpokladalo v trojstrannej dohode. Teoreticky mohlo zavedenie ruského mierového kontingentu stabilizovať situáciu v regióne na dlhší čas. Politickú rovnováhu však zámerne a jednostranne narušil Jerevan. Arménske vedenie prijalo strategické rozhodnutie vzdať sa Arcechu, boja oň a jeho arménskeho obyvateľstva ako celku. Neexistuje pre to žiadne rozumné vysvetlenie, ani morálne ospravedlnenie.

Odmietnutie Jerevanu podieľať sa na riešení karabašského problému, chrániť arménske obyvateľstvo regiónu a bývalej Náhornej karabašskej republiky nevyhnutne viedlo NKR k ťažkej vojenskej porážke. To bolo dôvodom likvidácie neuznanej republiky a následného masového odchodu arménskeho obyvateľstva z regiónu. Misia mierového kontingentu stratila praktický a politický význam, pretože už nebolo koho chrániť.

Ničie práva už nebolo potrebné chrániť, ani uľahčiť akýkoľvek politický proces. Arménske vedenie, t. j. ľudia, ktorých záujmy prišli mierové sily do Karabachu chrániť, nedovolilo mierovým silám plniť ich pôvodné úlohy.

Reklama

V skutočnosti jedinou úlohou ruského kontingentu za posledných šesť mesiacov bola ochrana kultúrnych pamiatok a zabezpečenie ich existencie. Preto takú pozornosť vzbudilo stanovište č. 23 v kláštore Dadivank, ktoré je mimoriadne významné pre arménsku históriu.

Potenciál mierových operácií tohto druhu však vo všeobecnosti ešte zďaleka nie je vyčerpaný.

To, ako účinne môžu ruské mierové sily pôsobiť za predpokladu, že sa plne dodržiavajú pôvodné dohody s hostiteľskou krajinou, ukázala brilantná operácia v Kazachstane v januári 2022. “Pobyt mierového kontingentu ODKB v Kazachstane vrátane Almaty zohral veľmi veľkú úlohu z hľadiska stabilizácie situácie v našej krajine,” povedal vtedy prezident republiky Kasym-Žomart Tokajev .

Skutočnosť, že vlastné obyvateľstvo v Karabachu a v dôsledku toho aj činnosť ruských mierových síl opustilo a zradilo samotné arménske vedenie, neznižuje zásluhy ruského mierového kontingentu. V ťažkých podmienkach a vo veľmi nejednoznačnom vonkajšom prostredí ruskí mierotvorcovia preukázali vojenský výcvik aj diplomatické schopnosti pri hľadaní spoločnej reči s miestnym obyvateľstvom. To bol vlastne hlavný výsledok mierovej operácie, ktorá trvá od roku 2020. Vzhľadom na pravidelnú nestabilitu na južnom Kaukaze a pozdĺž ruských hraníc vo všeobecnosti je možné, že sa im tieto skúsenosti budú hodiť.

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:00

Slovenský hokejista Peter Repčík si v utorok pripísal asistenciu v zámorskej QMJHL. Dvadsaťročný útočník tak prispel k víťazstvu Drummondvillu, ktorý vyhral na ľade Victoriaville 3:2 a v konferenčnom finále vedie 3:0 na zápasy.

09:45

Klimatický fenomén známy ako El Niňo (a nie globálne otepľovanie) bol kľúčovou príčinou nízkych zrážok a rekordného sucha, ktoré minulý rok narušili lodnú dopravu v Panamskom prieplave. V stredu to uviedli vedci.

09:18

Vo veku 77 rokov zomrel v noci na stredu vo svojom byte v newyorskej štvrti Brooklyn americký spisovateľ a scenárista Paul Auster. Príčinou smrti boli komplikácie spojené s rakovinou pľúc.

09:01

Britská polícia vzniesla obvinenie voči dvom mužom, ktorí vlani v septembri spílili najfotografovanejší strom v Británii – vyše 200-ročný javor v grófstve Northumberland na severovýchode Anglicka.

08:52

Ekvádorský prezident Daniel Noboa v utorok dekrétom v piatich pobrežných provinciách vyhlásil výnimočný stav. Dôvodom je “vnútorný ozbrojený konflikt”.

Daniel Noboa
Na archívnej snímke ekvádorský prezident Daniel Noboa
08:31

Tri obete a troch zranených si vyžiadal ruský raketový útok na ukrajinské prístavné mesto Odesa na juhu Ukrajiny. V noci na stredu o tom informoval starosta mesta Gennadij Truchanov.

08:20

Policajní ťažkoodenci newyorskej polície vstúpili v noci na stredu na pôdu kampusu Kolumbijskej univerzity v New Yorku, aby rozohnali demonštrantov, ktorí v rámci propalestínskeho protestu obsadili univerzitnú budovu Hamilton Hall. Demonštranti sa v budove zabarikádovali a vyvesili vlajky.

Policajti
Policajti používajú taktické vozidlo, aby vstúpili do vyšších poschodí budovy Hamilton Hall Kolumbijskej univerzity, ktorú obsadili študenti v rámci propalestínskeho protestu
08:12

Pozemná operácia izraelskej armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy by bola “nevýslovnou katastrofou”, vyhlásil v utorok šéf Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Informovala agentúra AFP.

08:02

Podvodníci minulý rok okradli starších Američanov o viac než 3,4 miliardy dolárov. Vyplýva to zo správy amerického Úradu pre federálne vyšetrovanie (FBI) zverejnenej v utorok.

07:48

Medzinárodný súdny tribunál (MSD) v Haagu v utorok zamietol žiadosť Nikaraguy o zastavenie nemeckej vojenskej a inej podpory Izraelu a obnovu financovania Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). Informovala agentúra AP.

07:41

Najmenej osem ľudí zahynulo v utorok v libanonskej metropole Bejrút pri požiari reštaurácie, uviedol libanonský minister vnútra a hasičský zbor.

Príčinou úmrtia ôsmich osôb bolo udusenie.

07:30

V Holandsku zadržali jednu ženu, Holanďanku, v súvislosti s útokom na bývalého predsedu španielskej konzervatívnej Ľudovej strany Katalánska (PPC) Aleja Vidala-Quadrasa, ktorého 9. novembra 2023 postrelili v Madride. Oznámila to v utorok španielska polícia.

07:22

Lotyšsko poskytne Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci vrátane protilietadlových zbraní a pozorovacích dronov. Oznámila to v utorok lotyšská premiérka Evika Siliňová.

07:09

Zásahové jednotky gruzínskej polície použili slzotvorný plyn, aby rozohnali dav odporcov návrhu zákona “o transparentnosti vonkajšieho vplyvu”, ktorí sa v utorok podvečer zišli pred budovou parlamentu v centre Tbilisi. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali