Bratislava 12. októbra 2019 (HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)
Kontrola zvyškov pesticídov v potravinách je v rámci EÚ prísne monitorovaná. Ide totiž o látky s významnými toxickými vlastnosťami, ktoré môžu mať negatívny dopad na zdravie spotrebiteľov. Potravinoví inšpektori podrobili kontrolám viacero druhov potravín. Viac ako polovica slovenských produktov neobsahovala žiadne stopy po pesticídoch.
„Potraviny od slovenských pestovateľov a spracovateľov dokážeme skontrolovať ešte pred tým, ako sú vôbec distribuované do obchodov. V prípade dovážaných produktov takúto kontrolu nad bezpečnosťou produktov nemáme, pretože inšpektori sú odkázaní na odber vzoriek z distribučných skladov alebo priamo z predajní, kde už do kontaktu s potravinami prichádzajú spotrebitelia. Preferovať domáce produkty pred zahraničnými preto vôbec nie je samoúčelné,“ podotkla vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS).
Agrorezort prísne dohliada na to, aby sa na slovenský trh dostávali bezpečné potraviny, ktoré nie sú kontaminované nepovolenými množstvami pesticídov a nepredstavujú tým pre spotrebiteľov zdravotné riziko. Zvyšky pesticídov môžu zostávať nielen vo vnútri, ale aj na povrchu plodín. Keďže v mnohých prípadoch ide o účinné látky s významnými toxickými vlastnosťami, Európska komisia reguluje systém posudzovania a schvaľovania pesticídov v súvislosti s ich vplyvom nielen na zdravie ľudí, ale aj životné prostredie. Kompetencie v oblasti kontroly zvyškov pesticídov v potravinách sú rozdelené medzi rezort zdravotníctva a agrorezort tak, že kontrolu detskej a dojčenskej výživy zabezpečuje Úrad verejného zdravotníctva SR a ostatných potravín Štátna veterinárna a potravinová správa SR.
V roku 2018 bolo na prítomnosť zvyškov pesticídov testovaných 482 vzoriek čerstvého, mrazeného alebo inak spracovaného ovocia a zeleniny, obilia a výrobkov z obilia, masla a slepačích vajec, detskej a dojčenskej výživy. Inšpektori odoberali vzorky v distribučných skladoch, predajniach obchodných reťazcov, veľkoskladov a tiež maloobchodných prevádzkach. V prípade detskej a dojčenskej výživy bol odber vzoriek realizovaný v lekárňach a maloobchodných prevádzkach. Niektoré vzorky potravín pochádzajúcich z krajín mimo EÚ sa odoberali v rámci kontroly dovozu týchto produktov na hraniciach.
V 267 vzorkách (55,4 percenta) odhalili testy jeden alebo viac druhov zvyškov pesticídov. Vo väčšine prípadov išlo o minimálne dávky, ktoré sa pohybovali pod povolenými množstvami. Maximálne limity pre pesticídy prekročilo 10 vzoriek (2,1 percenta).
Problematickým z hľadiska zdravia spotrebiteľov sú nálezy viacerých zvyškov pesticídov v potravinách z dôvodu ich možného synergického toxického účinku. Najväčší koktejl pesticídov, zložený až zo 16 rôznych druhov látok, bol nameraný vo vzorkách goji (kustovnici čínskej) z Číny.
Zvyšných 215 vzoriek (44,6 percenta) neobsahovalo žiadne stopy po pesticídoch. Pozitívnou správou je, že v prípade slovenských potravín nenamerali testy žiadne zvyšky pesticídov v 55,4 percenta prípadov.
Výsledky testov ukázali, že u niektorých produktov je problematické zistiť, odkiaľ vôbec pochádzajú. Kontroly podstúpilo 101 vzoriek z domácej produkcie, 241 vzoriek z krajín EÚ a 129 z tretích krajín. V 11 prípadoch bola krajina pôvodu utajená.
„Spotrebitelia musia byť povinne informovaní o krajine pôvodu v prípade ovocia, zeleniny, mäsa, medu a olivového oleja. Ak tento údaj na produktoch chýba, ide zásadné porušenie európskej legislatívy,“ uviedol Milan Lapšanský, generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR.
Pozitívny výsledok priniesli kontroly detskej a dojčenskej výživy. Ani jedna z testovaných vzoriek nebola kontaminovaná zvyškami pesticídov.
Redakciu informovala Lenka Sameková z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.