Politici reagujú na Šefčovičov nový post. KDŽP hovorí o “najsmiešnejšom rezorte”. Cséfalvayovej sa zdajú vyhlásenia obsahujúce tvrdenia, že “mohol vybaviť viac pre Slovensko”, nešťastné

Politici reagujú na Šefčovičov nový post. KDŽP hovorí o “najsmiešnejšom rezorte”. Cséfalvayovej sa zdajú vyhlásenia obsahujúce tvrdenia, že “mohol vybaviť viac pre Slovensko”, nešťastné

Bratislava 11. septembra 2019 (HSP/Foto:SITA-Diana Černáková)

 

Maroš Šefčovič bude po novom v Európskej komisii zastávať post podpredsedu pre medziinštitucionálne vzťahy. Podľa viacerých slovenských politikov nejde o veľmi dôležitú pozíciu, ktorú už raz v minulosti zastával.  Hovoria tiež o kroku späť, o prehre Slovenskej republiky ale aj o zlyhaní vlády

Na snímke Maroš Šefčovič

Podľa mimoparlamentného politického hnutia KDŽP, bolo v tomto obsadzovaní podpredsedov novej Európskej komisii, pridelený Slovensku najsmiešnejší rezort.

Reklama

“Nepomohlo ani to, že pán Pellegrini minulý týždeň prišiel sľúbiť novej prezidentke, že Slovensko chce byť súčasťou EÚ, ako keby sme neboli jej súčasťou už takmer 20 rokov,” konštatuje hnutie v svojom príspevku na sociálnej sieti a dodáva, že žiadna krajina, ktorá pôsobí kapitulovane, nemôže byť braná vážne.

“Minister Lajčák vie obratne využívať svoj rezort diplomacie na pretláčanie vlastnej medzinárodnej kariéry, ale Slovensko z toho nič nemá. Pellegrini jasne povedal, že do Bruselu prišiel vylobovať silný rezort pre Slovensko. Výsledok hovorí za všetko. Dostali rezort, ktorý nikto nechcel,” poznamenávajú v závere.

Reklama

 

 Cséfalvayová: Zabudnime už na éru vybavovačov

Poslankyňu Katarínu Cséfalayovú, v súvislosti s rozdeľovaním postov v Európskej komisii a novým portfóliom eurokomisára Maroša Šefčoviča, zarazili viaceré komentáre v ktorých respondenti skĺzli k nepresným zjednodušeniam ohľadom úlohy a kreovania Európskej komisie.

“Faktom totiž je, že každý eurokomisár má v prvom rade zastupovať záujmy EÚ ako celku. Preto sa mi vyhlásenia obsahujúce tvrdenia, že “mohol vybaviť viac pre Slovensko” zdajú nešťastné. Akokoľvek ľúbivo to v ušiach našinca môže znieť, podobné nepresné vyjadrenia len dláždia cestu pre populizmus a protieurópske nálady,” vyhlásila poslankyňa, podľa ktorej by so zodpovední politici mali zachovať nejakú úroveň.

“Mali by sme sa držať faktov, kompetencií, platnej legislatívy a v tomto prípade, konečne zabudnúť na éru “vybavovačov”, tak na slovenskej, ako aj európskej úrovni.”

Reklama

 

Šimečka: Slovensko má na viac

Podľa slovenského europoslanca Michala Šimečku (PS), si Slovensko obsadením tohto postu veľmi nepomohlo, keďže ide o funkciu, ktorú už raz Šefčovič zastával.

Poslanec tiež pripomenul, že komisia je v súčastnosti plná líderských, charizmatických osobností. “A nemyslím len najsilnejšie váhy zo starých členských krajín, akými sú Margrethe Vestager alebo Frans Timmermans. Aj Českú republiku zastupuje Věra Jourová, ktorá si za posledných päť rokov získala v Bruseli rešpekt, aj vďaka svojmu ráznemu zápasu za práva spotrebiteľov, a aj preto teraz povýšila na post podredsedníčky.”

No a oproti nim vníma Šimečka Šefčoviča ako menej výraznú postavu. “Nehovoriac o tom, ako jeho povesti poškodila kandidatúra na prezidenta SR, počas ktorej chodil po oslavách MDŽ s Robertom Ficom a vymedzoval sa voči hodnotám, ktoré by mal v Komisii zastávať,” píše poslanec v príspevku a dodáva, že jeho správaniu zodpovedá post, ktorý v novej Komisii získal.

Reklama

“Slovenská vláda chcela silné ekonomické portfólio, ale nakoniec sme sa vrátili oblúkom o päť rokov späť. Pre diplomata Šefčoviča je manažovanie byrokratických a inštituciálnych vzťahov vhodná pozícia, ale politicky to pre Slovensko nie je výhra.”

Na záver ešte dodal, že ako krajina máme na viac a do politiky, diplomacie aj štátnej správy musíme priviesť nových ľudí, ktorí konzistentne stoja za svojimi hodnotami, ale na druhej strane sa neboja robiť veci po novom. “Tak, ako Zuzana Čaputová, alebo Matúš Vallo,” ktorých Šimečkova strana Progresívne Slovensko podporila vo voľbách ako nezávislých kandidátov.

 

Podpredsedovia Európskej komisie

Ako povedala Ursula von der Leyen, jej tím odráža záujmy juhu aj severu, západných krajín aj východných. Jej tím rozumie Európe a počúva ľudí, čo od Únie očakávajú. Od komisárov očakáva, že nebudú závisieť len od hlavných miest, ale budú navštevovať regióny, kde Európania žijú a pracujú.

Okrem Šefčoviča budú podpredsedami napríklad Frans Timmermans (pre Zelenú dohodu), Margarethe Vestager (pre koordináciu digitálnej agendy), Valdis Dombrovskis (ekonomické záležitosti) či Češka Věra Jourová (pre demokratické hodnoty).

Zostavovanie novej Európskej komisie prichádza po májových voľbách do Európskeho parlamentu. O tom, kto obsadí pozíciu predsedu Komisie, rozhodli po niekoľkodňových rokovaniach premiéri a prezidenti EÚ. Von der Leyen bola kompromisom, bývalá nemecká ministerka obrany patrí do frakcie ľudovcov, ktorí majú v europarlamente najviac kresiel.

V lete členské štáty navrhli svojich eurokomisárov, cieľom von der Leyen bolo, aby boli v jej komisii rovnomerne zastúpené ženy a muži. V exekutíve bude 13 žien a 14 mužov. Británia svojho zástupcu nenominovala, keďže by Úniu mala opustiť ešte predtým, ako sa Komisia ujme nového mandátu – 31. októbra.

Ursula von der Leyen už v júli predstavila priority – okrem rodovej rovnosti k nim patrí boj proti klimatickým zmenám, posilňovanie demokracie a sociálne trhové hospodárstvo EÚ či líderstvo Únie v kontexte globálnych výziev.

Svoje portfóliá si nominanti budú ešte musieť obhájiť pred europoslancami v príslušných výboroch. Je možné, že takzvaným grilovaním, počas troch hodín, neprejdú všetci a tak sa zloženie budúcej komisie môže ešte zmeniť.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali