Pôjde NATO do vojny s Ruskom?

Pôjde NATO do vojny s Ruskom?

Bratislava 6. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP/TT-Henrik Montgomery, X/Mykhailo Rohoza)

 

Macronovo vyhlásenie o možnosti vstupu vojsk NATO na Ukrajinu, hoci ho väčšina spojencov poprela a dokonca odsúdila, však ukazuje, že o takejto myšlienke sa stále diskutuje

Emmanuel Macron
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron

A to vyvoláva otázku, nakoľko je pravdepodobné, že západné armády vstúpia do vojny na strane Ukrajiny? Treba poznamenať, že doteraz bol hlavným postulátom krajín NATO princíp “pomôcť Ukrajine, ale nezapájať sa do vojny sami”.

Reklama

Dôvod je jasný – hrozba vojny s Ruskom, ktoré má najsilnejší jadrový arzenál na svete. O to viac, že táto hrozba sa z Moskvy pravidelne pripomína.

A existujú len dve možnosti, kedy a ako môžu krajiny NATO priamo zasiahnuť do vojny z vlastnej iniciatívy.

Reklama

Prvá je v prípade plnej dôvery, že Rusko v reakcii nepoužije svoj jadrový arzenál. To je však možné len v prípade, že v Rusku nastane zmätok a chaos. A v skutočnosti tam nebude žiadny vodca schopný stlačiť jadrové tlačidlo. To je však v súčasnosti, po neúspechu Wagnerovej vzbury a smrti Prigožina, čisto hypotetická možnosť.

Druhou možnosťou je postupné budovanie oficiálnej vojenskej prítomnosti jednotiek NATO na Ukrajine (tá neoficiálna podľa západných médií už dávno existuje). V skutočnosti ide o plán, ktorý, ako napísal Ivo Daalder, bývalý stály predstaviteľ USA pri NATO, pred niekoľkými týždňami poslal spojencom v Aliancii náčelník francúzskeho generálneho štábu Thierry Burkhardt. Jeho podstatou je začať v malom. Napríklad vyslať expertov na odmínovanie, školiteľov. Umiestniť jednotky mimo frontovej línie, ale na dôležitých obranných líniách, aby sa z nich uvoľnil ukrajinský vojenský personál, ktorý by bol poslaný na frontovú líniu. V skutočnosti zrejme práve rastúci nedostatok personálu v AFU a problémy s mobilizáciou (o ktorých bijú na poplach západné médiá a vojenskí experti) boli dôvodom na diskusiu o možnostiach, ako by západní partneri mohli pomôcť aspoň čiastočne vyriešiť tento problém. Možno práve tu sa zrodil Macronov a Burkhardtov plán vyslať na Ukrajinu “obmedzený kontingent”. Na začiatok. A tam ďalej sledovať, ako sa situácia vyvinie.

Thierry Burkhardt
Na snímke náčelník francúzskeho generálneho štábu Thierry Burkhardt

Ale aj tento nápad bol v NATO vnímaný väčšinou negatívne pre vysoké riziko priameho stretu s Ruskom.

Rusko môže aj menšiu oficiálnu prítomnosť západných armád na Ukrajine považovať za skúšobný krok, po ktorom, ak nebude nasledovať reakcia Moskvy, bude nasledovať širšie zapojenie vojsk NATO (napr. letectva a námorníctva), čo dramaticky zmení pomer síl na fronte.

Preto existuje riziko, že akýkoľvek vstup zahraničných vojsk na Ukrajinu bude Ruská federácia vnímať ako vyhlásenie vojny. Moskva to už dala takmer jednoznačne najavo. Zároveň, ako už “Strana” napísala, Rusko už dlho diskutuje o tzv. karibskom scenári – zvýšiť stávky na maximum (ako počas “karibskej krízy” v roku 1962) a položiť Západu ultimátum s požiadavkou zastaviť dodávky zbraní na Ukrajinu s hrozbou, že v opačnom prípade uskutoční jadrový úder. Ako možný dôvod vyhlásenia ultimáta sa uvádzali dodávky rôznych druhov zbraní. Napríklad rakety dlhého doletu a údery s nimi na území Ruskej federácie. Ale zavedenie vojsk NATO poskytne ešte “výhodnejší” (z pohľadu Moskvy) dôvod na ultimátum. A výrazne posilní pozíciu tej časti ruského vedenia, ktorá trvá na tvrdých krokoch voči Západu. Prirodzene, nikto zatiaľ nemôže s istotou povedať, nakoľko je samotný Putin pripravený takéto ultimátum reálne vydať a následne ho splniť. Ale súdiac podľa reakcie západných krajín na Macronovo vyhlásenie sa riziko takéhoto kroku hodnotí ako vysoké.

Reklama

Najmä preto, že aj v prípade prudkého zhoršenia situácie na fronte existuje okrem priameho zásahu NATO s hrozbou jadrovej vojny ešte jedna možnosť, ako zabrániť porážke Ukrajiny – uchýliť sa ku “kórejskej možnosti”.

To znamená zastaviť vojnu na fronte, čo by neznamenalo ani porážku, ani kapituláciu Ukrajiny, ani Západu. Keďže ukrajinská štátnosť, prístup k moru, a čo je najdôležitejšie – armáda budú zachované. Otázkou je len ochota všetkých strán pristúpiť na túto možnosť.

Celkovo Macronove vyjadrenia o nasadení vojsk, ako aj jeho emotívne výzvy “prestaňte byť zbabelcami” svedčia o tom, že Západ sa dostáva do krízy, do ktorej sa dostáva predchádzajúca stratégia voči Ukrajine, ktorej sa USA a EÚ držali od jesene 2021.

Vtedy mal Washington dve možnosti postupu, ktoré mohli zabrániť vojne.

Prvou bolo dať Putinovi jasne najavo, že útok na Ukrajinu by sa rovnal útoku na USA, ktoré by v reakcii použili celý arzenál svojich prostriedkov.

Reklama

Druhou možnosťou je prijať kompromisy, ktoré Moskva v tom čase ponúkla. Hovoríme o návrhoch Ruska z decembra 2021 o novom bezpečnostnom systéme v Európe so zárukami, že NATO sa nebude rozširovať na východ. Najmä preto, že v tom čase nikto nemal v úmysle prijať Ukrajinu do NATO.

V prvom aj druhom variante je veľmi pravdepodobné, že Rusko by inváziu nezačalo.

Washington si však v dôsledku toho zvolil istú “strednú cestu”, ktorá sa už vtedy zdala byť mimoriadne zvláštna a u pozorovateľov vyvolala podozrenie, že Washington tlačí Putina k vojne.

Na jednej strane Západ kategoricky odmietal akékoľvek kompromisy v otázke rozširovania NATO. Na druhej strane Biden opakovane vyhlasoval, že USA do vojny nevstúpia, ale budú na Rusko tlačiť sankciami a dodajú Ukrajine nejaké zbrane (vtedy sa však hovorilo nanajvýš o Javelinoch a Stingeroch; o tankoch alebo lietadlách nemohla byť reč). Na tretej strane boli západné médiá plné článkov o tom, ako ruská armáda rozdrví Ukrajinu v priebehu niekoľkých dní alebo týždňov.

Aké je vysvetlenie tejto stratégie? Jedným z pravdepodobných vysvetlení je, že Washington nepovažoval ruský útok na Ukrajinu za taký veľký problém pre seba, aby sa mu oplatilo robiť Moskve ústupky alebo jej naopak hroziť vojnou.

Je možné, že Washington nevnímal inváziu ako problém, ale ako príležitosť – príležitosť čo najviac oslabiť Rusko a čo najviac pripútať Európu k Spojeným štátom. Aj keby sa Rusku podarilo dosiahnuť rýchle víťazstvo (a takéto hodnotenia boli na Západe pred vojnou celkom bežné), USA kalkulovali s tým, že by ho aj tak veľmi oslabili sankcie a potreba “stiahnuť” obsadenú Ukrajinu. A Európa by bola stále v ešte užšom spojenectve s USA a ruská energia by bola stále vytláčaná z európskeho trhu a nahrádzaná americkou energiou.

A ak by Rusko nezískalo rýchle víťazstvo – mohlo by to mať ešte väčší účinok a z dlhodobého hľadiska by to mohlo viesť k začiatku veľkých otrasov vo vnútri Ruskej federácie, ako aj k zmene Putinovho režimu.

Prvý rok vojny Západ vnímal ako triumf zvolenej stratégie. Rusko nielenže nedosiahlo rýchle víťazstvo, ale utrpelo aj bolestivé porážky. A stiahnutie ukrajinských vojsk k hraniciam v roku 1991 sa už nezdalo ako fantastická možnosť. Ani nepokoje v samotnej Ruskej federácii sa nepozdávali. Tieto nádeje však neboli opodstatnené. A v treťom roku vojny je situácia na fronte pre Ukrajinu oveľa horšia. a prognózy expertov – čoraz pochmúrnejšie.

 

A teraz sa Západ nachádza na rázcestí

USA sú zatiaľ odhodlané pokračovať v rovnakej línii – nerobiť kompromisy s Ruskom, naďalej pomáhať Ukrajine, ale nevstupovať do vojny. Čoraz viac sa však objavujú pochybnosti, či takáto stratégia dokáže pomôcť AFU aspoň udržať obranu (nehovoriac o víťazstve vo vojne). O to viac, že aj s pomocou sú neustále problémy – jednak pre obmedzené možnosti vojensko-priemyselného komplexu, jednak pre vnútropolitické problémy v USA. Zároveň je pre Západ už teraz veľmi bolestivé pripustiť úplné víťazstvo Ruskej federácie na Ukrajine, na rozdiel od situácie na začiatku roka 2022 – investovalo sa príliš veľa úsilia a geopolitické škody budú príliš veľké.

Reklama

Najbližšie mesiace, prípadne rok, ukážu, do akej miery je pokračovanie v predchádzajúcej línii životaschopné – či sa podarí odblokovať pomoc, či sa front udrží. A ak sa ukáže, že stratégia nefunguje, Západ bude stáť pred voľbou medzi dvoma ďalšími možnosťami – prekročiť “červené línie” a viesť k priamemu zapojeniu do vojny s Ruskom, alebo zastaviť vojnu a rokovať s Ruskom, pričom sa vráti k návrhom nového bezpečnostného systému v Európe, ktoré boli oznámené v decembri 2021.

 

Prečítajte si tiež

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali