1. Ženšen
Tento “všehoj” je najznámejší z veľkého zoznamu prírodných adaptogénov, prostriedkov, ktoré zvyšujú odolnosť organizmu voči škodlivému pôsobeniu fyzického, chemického a biologického pôvodu. Užívanie ženšenu v akejkoľvek forme (tinktúra, tablety, cukríky a pod.) Vzbudzuje pocit, akoby niekto zlepšil obraz a zvuk vo vašom vnútornom televízore. Ženšen je tiež bohatý na vitamíny a minerály. Po zbere úrody sa dá ženšen vysadiť na rovnakom poli iba o 20 rokov, pretože mocne vyčerpáva z pôdy všetko užitočné.
Kontraindikácie: problémy s tlakom alebo srdcom, so štítnou žľazou. Ak máte periodické bolesti hlavy, nespavosť. Nie je tiež dobre “hrýzť” tento koreň v čase vyhrotenia chronických chorôb.
2. Guarana
Vždy zelený popínavý ker guarana, ktorý rastie v Amazonských, nahromaďuje vo svojich semienkach kofeín (dvakrát viac ako obsahuje káva) ako toxín, ktorý bráni rastlinu pred patogénnymi mikroorganizmami. Ľudský organizmus ale reaguje na kofeín približne rovnako ako na adrenalín: zvyšuje tlak, zosilňuje srdcový tep a aktivizuje nervovú sústavu. Človek to všetko pociťuje ako príliv síl a jasnosti mysle. Guarana ale obsahuje aj kardiostimulátory, teofylín a teobromín, antioxidanty (katechín) a vitamíny (A, B, E). Výťažok z týchto semienok pôsobí miernejšie a dlhšie ako obyčajná káva.
Kontraindikácie: rýchle navykania na rôzne látky. Kofeín vytvára miernu, ale stabilnú závislosť. Jej príznakom (v prípade náhleho zrieknutia sa obvyklej dávky) je podráždenosť, nepokoj, chvenie, svalové zášklby, nespavosť, bolesti hlavy, zosilnený srdcový tep. Veľké dávky kofeínu sú vražedné pre žalúdok.
3. Eleuterokok
Je to blízky príbuzný čínskeho ženšenu. Rastie po celej Ázii. Eleuterokok zaistí praktický rovnaký účinok ako ženšen (v návode k výťažku sa hovorí, že “zvýši práceschopnosť mozgu, vyostrí zrak a sluch”).
Kontraindikácie: pečeňová cyrhóza, epilepsia alebo alkoholizmus. Aktuálne sú tiež všetky kontraindikácie pre ženšen. Všimnite si: v prípade predávkovania má výťažok z koreňa eleuterokoku priamo opačný účinok.
4. Čokoláda
Kakao je majster v obsahu teobromínu, čo ale nie je veľmi zaujímavé, pretože sa podobá kofeínu. Ale skutočnosť, že čokoláda obsahuje anandamin, vás môže obveseliť. Anandamin pôsobí na rovnaké receptory mozgu a rovnakým spôsobom ako THC, hlavná zložka marihuany. Pôsobí samozrejme oveľa miernejšie, čo je tiež dobre. Inak by ste museli kupovať polku Študentskej pečate od pochybných indivíduí niekde na okraji mesta. Ale na krátkodobé uvoľnenie z depresie má čokoláda anandaminu dosť. Má aj antioxidačné, antikoagulačnéj a protizápalové vlastnosti, vďaka čomu chráni pred srdcovo-cievnymi chorobami a dokonca lieči pečeň.
Kontraindikácie: nevhodná ak chcete schudnúť. Alebo si môžete dovoliť 30-60 g denne, viac nie, pretože dokonca tá najmenej sladká a tučná čokoláda, tá hrozne horká, má veľa kalórií. Pre každý prípad: smrteľná dávka horkej čokolády činí 9 kg, čiže nevhodná ako prostriedok pre samovraždu
5. Maté
Ešte pred nedávnom bolo zvykom o maté vymýšľať legendy rôzneho stupňa nepravdepodobnosti. Ich podstata sa zvádzala k tomu, že čaj, káva, kakao a podobné nápoje sú škodlivé a nechutné, zatiaľ čo maté je božský dar. K tomu navyše priplietli aj Mayov, ktorí o maté ani nepočuli. V skutočnosti tento nápoj pripravený z listov a mladých výhonkov cezmíny paraguajskej má svojim zložením veľmi blízko k čaju. Pritom čarovná substancia “mateín”, zahalená týmito legendami, predstavuje úplne obyčajný kofeín. Iba kvôli veľkému počtu trieslovín maté pôsobí jemnejšie ako čaj alebo káva a mnohým ľuďom tento nápoj pomáha od nespavosti.
Nesmieš ho piť, ak sa chystáš maté požívať ako Paraguajci, tj. zaliate vriacou vodou. Juhoamerickí vedci už našli spojitosť medzi pitím príliš vriaceho maté a tým, že je v Paraguaji zaznamenaná zvýšená úroveň ochorenia pažeráka na rakovinu .





















