PAHREBA. Prečo si zmluvy s diablom nikto neprečíta až do konca?

PAHREBA. Prečo si zmluvy s diablom nikto neprečíta až do konca?

Bratislava 19. júla 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Emilio Morenatti)

 

V americkom filme Bedazzled  – Zmluva s diablom /r. 2000/ hlavný hrdina oslepený šarmom a sľubmi diabla, ktorý vystupuje v podobe krásnej dámy, predá mu svoju dušu a skončí dosť zle. Diabol – krásna dáma hovorí: „Prečo si zmluvy s diablom nikto neprečíta až do konca?“

Ilustračné foto
Ilustračné foto

 

Reklama

Ahoj, Jožo. Vidíš, ako to dopadlo v Grécku? Zbytočne sa Gréci namáhali a cez siestu sa v horúčave poponáhľali na referendum. Na jeho výsledky sa vykašľali ako v Európskej únii, tak v samotnom Grécku. Silné rečičky tak aj zostali iba silnými rečičkami. Gréci síce trochu vyskakujú, ale tancujú presne tak, ako im pískajú v Bruseli, Berlíne, Londýne a Paríži. Nič iné sa asi ani nedalo očakávať. Divadielko pokračuje.

A čo si myslel? Viacerí figúrky na obrovskej politickej šachovnici sa snažia vyskakovať, ale keď na ne pritlačia tie veľké figúry, tak ich jednoducho zvalcujú – prejdú ich ako parný valec. Gréci si trochu povyskakovali, podráždili, povydierali, dostali po nose a sklopili uši. Samozrejme, budú občas vyskakovať, ale iba tak – preto, aby si vyboxovali trochu lepšie podmienky za zlého počasia. Mravec nezastaví parný valec…

Reklama

Takže si myslíš, že Brusel a spol. sklamal a oklamal Grékov?

Ani náhodou. Dostali presne to, na čo pristúpili. Mysleli si, že Európska únia je klub bohatých, kde sa peniaze rozdávajú iba tak. Boli presvedčení, že únia je dojná krava, ktorá im donekonečna bude zdarma dávať mlieko. Zabudli však na to, že tu kravu treba aj kŕmiť, starať sa o ňu a nie len dojiť… Napil si sa mlieka? Musíš zaplatiť. Na to však Gréci nečakali.

Tak alebo inak, ale predsa je to smutné. Fajn, vláda narobila somariny – táto, ale aj predošlé, len tak sa nabalili banky, manažéri, politici a iní, ktorí boli pri koryte, ale môžu za to obyčajní ľudia? Veď aj ten nešťastník premiér Tsipras povedal, že z tej finančnej pomoci od Európskej únie obyčajní obyvatelia Grécka nedostanú ani euro. Je to spravodlivé? Dlhy narobila vláda, banky a iní dobrodruhovia, ale trpieť kvôli tomu musia obyčajní Gréci? Nech si dlhy splácajú tí, ktorí to všetko spôsobili.

Nie je to celkom tak. Na jednej strane premiérko povedal pravdu, že z tej pomoci obyčajní Gréci nedostanú ani euro. Ale žeby sa na tom gigantickom dlhu vôbec nepodieľali? Kdeže! Veď tie peniaze zdarma dostali niekoľko rokov predtým! A čo sú tie vysokánske platy, dôchodky, sociálne výhody a iné privilégia? Štátna pokladnica bola prázdna, ale peniaze sa rozhadzovali – sama radosť! Dostali to z Bruselu a šafárili ako sa len dalo. Obyčajní Gréci to nevedeli? Alebo nevedeli, že sa ich ekonomika rutí do priepasti? Nevedeli, že prejedajú peniaze, ktoré nezarobili? Vedeli. Všetko vedeli, iba to vidieť nechceli… Ale nevadilo im to. Prečo by aj? Keď ti dávajú vysoké mzdy, dôchodky – kto by to odmietol? A čo bude zajtra? Nech si nad tým láme hlavu kôň – má ju predsa veľkú… Gréci si pokojne využívali všetky výhody, na ktoré vôbec nemali, a mysleli si, že to nejako dobre dopadne: tá Európska únia im pomôže, odpustí dlhy, nebude na nich tlačiť. Ale je to tu. Takže, bratu, tie grécke dlhy zavinili všetci – vláda, banky, manažéri, ale aj celé obyvateľstvo. Nuž, teraz si všetci spolu musia niesť zodpovednosť za svoje somárske správanie. Všetci majú svoj podiel…

Ale vieš, ako to chodí. Pekne vtáčaťu spievajú, keď ho lapajú… Všetkým nasľubovali hory doly, keď ich lanárili do EÚ a do eurozóny. Skutočnosť je však trochu iná.    

Reklama

Práve to! Vieš, prednedávnom som si zasa pozrel taký zaujímavý a veľmi poučný film. Je to síce komédia, ale dosť krutá… Názov si nespomínam, ale nie je to podstatné. Skrátka, jeden mladý debil podpísal zmluvu s diablom – s tým, že ten bude plniť všetky jeho želania. Diabol sa premenil na šarmantnú krásku a vygumoval tomu mladíkovi mozog. Ten vlastne ani nevedel, že mu predal svoju dušu. A keď prišlo na lámanie chleba, tak sa mu diabol ukázal vo svojej pravej podobe a po lopate mu vysvetlil, ako sa veci majú. Chlapík dopadol veľmi zle a diabol sa iba pousmial: „Prečo si zmluvy s diablom nikto neprečíta až do konca?“ Prečo si zmluvu s EÚ Gréci neprečítali až do konca predtým, ako ju podpísali?

Tak to asi nikto neprečítal. Vieš, ako sa robia zmluvy v bankách, poisťovniach, rôznych požičovniach a pod. Na prvej strane sú obrovskými písmenami vyznačené výhody, ktoré človek bude mať, ale niekde na poslednej strane, drobnými písmenami, ktoré neprečítaš ani s okuliarmi, je vyznačená skutočná podstata tej zmluvy – za čo si zodpovedný, a čo zaplatíš. Vyzerá to tak, že Gréci si prečítali iba tu prvú stránku…

Poznáš ľudí, ktorí podobné zmluvy študujú až do poslednej stránky? Nič nové pod slnkom. Všetky zmluvy sa pripravujú rovnako a nik ich nečíta až do konca…

Nuž, vyzerá to tak, že tie zmluvy s EÚ si do konca neprečítali ani Taliani, ani Španieli, ani Portugalci a mnohí iní. Keď to už tak rozoberáme, tak v tej zmluve je na poslednej strane čierne na bielom napísané, že za peniaze, ktoré ten alebo iný štát dostane od únie, zaplatí úplnou stratou vlastnej suverenity – ako politickej, tak aj finančnej. 

Tak to ti páli. Presne tak. Gréci prešustrovali peniaze od únie veľmi rýchlo a natiahli ruku zasa: „Dajte nám ešte.“ Ale povedali im, že najprv musia vrátiť tie, ktoré im predtým  požičali… A to nebola žiadna náhoda. V Bruseli, Berlíne, Paríži s tým počítali. Vedeli, že sa Gréci chytia, a dá sa na tom zarobiť pekný balík. A už sú Gréci závislí, už sa z toho nevymotajú. Stratili svoju suverenitu. Analytici v únii perfektne vedeli, že Gréci majú inú mentalitu ako Nemci. Nikdy nebudú žiť podľa ich pravidiel. Majú peniaze – rozhádžu ich. A potom sa premenia na otrokov, ktorí budú celý život splácať percenta z úverov a pôžičiek.  Práve o to Bruselu ide – všetky nové členské štáty premieňa na závislých otrokov, ktorí celý život iba splácajú úvery… Práve v tom je podstata Európskej únie.

Reklama

No dobre, ale aj tak je mi trochu ľúto obyčajných Grékov. Zvykli si na nejaký štandard a teraz čo? Musia im znížiť platy, dôchodky, vziať sociálne výhody? Obyvatelia sa s tým  nesúhlasia. Samozrejme, mohli by sme im vysvetliť, že máme na Slovensku oveľa nižšie mzdy a dôchodky – a veď nejako žijeme. Dá sa predsa prežiť. A ak chcú šetriť, môžu si prevziať naše štandardy a platy – veď nezomierame. Nejako by sa pretĺkali…

Ty si múdry! Veď aj my máme prázdnu štátnu pokladnicu, veď aj my by sme mali šetriť. No a skús to. Veď niekde v Afrike, Latinskej Amerike alebo niektorých nedostatočne vyvinutých ázijských krajinách ľudia tiež žijú za pár dolárov na deň. Mnohí z nich za rok nedostanú ani našu mesačnú minimálnu mzdu. Ale veď žijú, nezomierajú. Dá sa to. Tak skús presvedčiť našich občanov, že máme šetriť a odteraz každý bude dostávať 100 eur mesačne.

Tak to preháňaš. Nemusí to byť až také drastické – ani pre nás, ani pre Grékov.

Až také drastické to pre Grékov nemusí byť. Ale skús ich presvedčiť, že musia mať naše mzdy a dôchodky, keď majú štvor – päťnásobok. Tak čo, dá sa to? Potom sa budeš čudovať, že sa Gréci budú búriť a nechcú, aby sa ich životná úroveň znižovala ani o milimeter? A budeš sa čudovať, že kašlú na všetky triky Medzinárodného menového fondu, Bruselu, Paríža, Berlína a vlastnej vlády? Nie je ťažké pochopiť obyčajných Grékov. Chápem to. Ale sami prejedli to, čo nezarobili a budú za to pykať. Je to začarovaný kruh, z ktorého nie je žiadna iná cesta, ako škrty, nespokojnosť, zhoršenie životnej úrovne a bolestivé rezy. Všetkým bude zle – okrem tých, samozrejme, ktorí na tom nahrabali milióny… Tí nič nemusia splácať, tí sa ničoho nemusia obávať, tí si nebudú musieť vstúpiť do svedomia – žiadne totiž nemajú. Tí budú hrabať aj naďalej: vždy sa nájde niekto, kto si podpíše zmluvu s diablom.

Vlastne, vieš, tak trochu tým Grékom niečo zazlievam. Nielen im, ale aj ostatným, ktorí dostali tie výhody, ktoré nezískali nové členské štáty – ani Slovensko. Hlavné v  pôdohospodárstve. Kvôli nadbytku výroby. Neobrábaš pôdu – dostaneš za to prachy. Nevyrábaš – získaš! Vyrúbeš vinič, ktorý zasadil tvoj dedo alebo pradedo – dostaneš 700 eur za meter štvorcový. A Gréci sú pohoďáci! Ochotne brali peniaze za to, že nemusia robiť nič. A ako dopadli? Zostali bez vlastného loďstva, bez vína, olivového oleja a bez viacerých iných svojich tradičných komodít. Skrátka dostali figu borovú.

A Brusel a spol. s nimi zametá ako chce. A čomu by sme sa čudovali? Vieš, Gréci mi pripadajú, ako herec z provinčného divadla, ktorý sa dostal do Bratislavy, do Národného divadla. Keď sa tomu provinčnému hercovi nedarí, tak príde za režisérom a posťažuje sa, že si zaslúži lepšie podmienky. Povie: „Veď som vyštudoval herectvo, v našom divadle som hral hlavné úlohy – Hamleta, Otela, Napoleona… A čo teraz? Mám nejaké podradné roly a nemôžem si ani muknúť?“ Režisér sa pousmeje – presne ako tá diablica vo filme – a odpovie: „A čo by si chcel? Veď si podpísal zmluvu. Tu máš čierne na bielom, že súhlasíš so všetkým, čo ti nariadi režisér. Hľa, tu máš aj svoj podpis…“

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:40

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu schválili historicky prvé pravidlá EÚ týkajúce sa boja proti násiliu na ženách. Ich cieľom je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a obete domáceho násilia.

Smernica požaduje zavedenie prísnejších zákonov proti kybernetickému násiliu, lepšiu pomoc pre obete a opatrenia na prevenciu znásilnení.

14:29

Z korupcie obvinený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov zostane vo väzbe prinajmenšom nasledujúce dva mesiace, a teda do 23. júna. Rozhodol o tom v stredu moskovský súd. Informovala o tom agentúra AP a stanica Sky News.

Podľa ruského Vyšetrovacieho výboru (Sledkom) je podozrivý z prijatia úplatku v obzvlášť veľkom rozsahu. Za tento trestný čin mu v prípade usvedčenia hrozí až 15 rokov väzenia.

Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
Na nedatovanej snímke vydanej 11. kanuára 2024 námestník ministra obrany Timur Ivanov v Moskv
14:20

Priame platby sa slovenským farmárom budú vyplácať aj po 30. júni. Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

Informácie o nevyplácaní priamych platieb po júni označil Takáč za nepravdivé a zavádzajúce.

Výjazdové rokovanie vlády v Dolnej Krupej Takáč
Na snímke zľava riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Marek Čepko a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej
14:10

Strata amerického výrobcu lietadiel Boeing bola v 1. kvartáli nižšia, než sa očakávalo. Koncern uviedol, že jeho dodávateľský reťazec sa stabilizuje aj napriek kríze týkajúcej sa modelu 737 Max.

Strata v prvých troch mesiacoch 2024 klesla na 343 miliónov USD (321 miliónov eur), alebo 56 centov na akciu, zo 414 miliónov USD, alebo 69 USD na akciu.

14:02

Centrom Londýna sa v stredu preháňalo niekoľko splašených koní, utiekli britskej vojenskej jednotke Household Cavalry. Zranenia pri tom utrpelo päť ľudí, štyroch odviezli do nemocnice. Informoval denník The Telegraph.

Zvieratá zhodili svojich jazdcov počas ranného cvičenia. Pri incidente sa zranil najmenej jeden vojak.

splašené kone v Londýne
Na snímke dva splašené kone v uliciach Londýna
13:39

Vláda plánuje znižovať deficit verejných financií približne o 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne. Postupný pokles schodku pod 3 % HDP do konca volebného obdobia zabezpečí vystúpenie z očakávanej procedúry nadmerného deficitu. Zároveň sa tak stabilizuje vývoj dlhu, ktorý by mal inak naďalej rastúci trend až k 70 % HDP. Konštatuje to Ministerstvo financií (MF) SR v Programe stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý v stredu schválila vláda.

13:38

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Výpomoc sa poskytne prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB). Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý v stredu schválila vláda.

13:37

Odborne spôsobilá osoba bude môcť vykonávať funkciu povereného zástupcu až pre troch držiteľov povolenia na podnikanie v energetike. Obchodníci so striebrom už nebudú mať povinnosť disponovať určeným meradlom a zosnulé osoby budú vyňaté z pôsobnosti zákona o ochrane osobných údajov. Vyplýva to zo zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

13:35

Pri pobreží Tuniska našli v utorok telá 19 ľudí, informovala tamojšia pobrežná stráž. Informovala agentúra AP.

Telá našla v blízkosti prístavných miest Mahdíja a Sfax, druhého najväčšieho prístavného mesta v krajine, kde sa migranti v posledných týždňoch dostali do konfliktu s políciou.

13:28

Česká polícia odkryla česko-ukrajinský gang falošných bankárov, ktorí sú podozriví zo spáchania stoviek podvodov s úhrnnou škodou v desiatkach miliónov korún. Policajti zadržali 40 ľudí, časť z nich skončila vo väzbe. V stredu to uviedla hovorkyňa polície Královohradeckého kraja Iva Kormošová.

13:12

Cieľom európskych liberálov, ktorí v Európskom parlamente (EP) vystupujú pod značkou Obnovme Európu (RE), je bojovať proti vplyvu krajnej pravice po eurovoľbách a v novom zákonodarnom zbore EÚ upevniť svoju pozíciu “jazýčka na váhach” pri formovaní európskej legislatívy spolu s ľudovcami a socialistami. V rozhovore pre Európsku redakciu (ENR) – projekt, ktorého súčasťou je aj TASR – to uviedla šéfka RE Valérie Hayerová.

Valérie Hayerová
Kandidátka do eurovolieb a šéfka strany Obnovme Európu (RE) Valérie Hayerová počas prejavu na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu
13:00

Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol smútočnú omšu za zosnulého kritika Kremľa Alexeja Navaľného, uvádza sa v dekréte uverejnenom v utorok.

Patriarcha Kirill, blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, podpísal dekrét, ktorým zakázal kňazovi Dmitrijovi Safronovi udeľovať požehnanie, nosiť kríž a rúcho na obdobie nasledujúcich troch rokov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali