PAHREBA. Bielorusko po voľbách: posledný totalitný ostrov, tajná nádej Západu, mini Sovietsky zväz, tretia cesta?

PAHREBA. Bielorusko po voľbách: posledný totalitný ostrov, tajná nádej Západu, mini Sovietsky zväz, tretia cesta?

Bratislava/Minsk 8. novembra 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)

 

Prehrmeli, prehrkotali, prehučali prezidentské voľby v Bielorusku. Európska únia na obdobie štyroch mesiacov pozastavila sankcie uvalené na tunajšie podniky a politikov. Hneď na to európske médiá úplne stratili záujem o dianie v tejto krajine – akože sa tam nič nedeje. Omyl! …

Na snímke bieloruský prezident Alexander Lukašenko
Na snímke bieloruský prezident Alexander Lukašenko

Nazdar, Jožo, celý týždeň som ťa nevidel. Kde si sa stratil?

Reklama

Bol som v Bielorusku. Dávnejšie som sa tam chystal. Chcel som sa pozrieť, ako sa žije v poslednej európskej totalitnej krajine, kde nie je demokracia a panuje diktatúra.

Žartičky, žartičky. A nie je to tak? Všetky európske médiá píšu, že je tam totalita a nedodržiavanie ľudských práv. Chceš povedať, že všetky európske médiá klamú?

Reklama

Budeš sa, bratu, čudovať, ale poviem, že klamú – všetky médiá. Netvrdím, že je tam úplne všetko v poriadku, ale je tam normálny pokojný život – na rozdiel od drvivej väčšiny európskych krajín. A čo sa týka problémov – povedz, kde nie sú? Kvôli ekonomickej kríze, sankčnej vojne a utečencom sa celá Európa postavila na parohy. Ak to vezmeme po tejto stránke, tak v Bielorusku je raj. Ľudia tam majú mnohonásobne menej stresov ako my.

Ale, ale. V médiách píšu niečo iné. A prečo tam potom protestuje opozícia? Prečo niektorým Lukašenko nevonia? Nepovedz, že v Bielorusku je lepšie ako u nás…

V niečom horšie, ale v niečom je tam ozaj lepšie. A čo sa týka protestov… Opozícia bude vždy, aj keď postavíš pre každého dom zo zlata. Aj tak niekto bude nespokojný: prečo má ten občan dom o jeden meter štvorcový menší ako sused?… Prečo niektorým Lukašenko nevonia? Pretože by radi sedeli na jeho mieste – nič iné. A ostatné … Žeby sa tam občan obával, že stratí zamestnanie? V súlade s bieloruskými zákonmi človek musí byť posledným alkoholikom, debilom a chuligánom, aby ho zamestnávateľ mal právo prepustiť zo zamestnania. Také sú bieloruské zákony. Ako za čias svetlej budúcnosti, v Bielorusku sú všade, na každom plote, oznamy o pracovných ponukách: potrebujú vodičov, sústružníkov, inžinierov, gynekológov a pod. Úroveň nezamestnanosti v Bielorusku je iba 1 % ! Porovnaj to s najvyspelejšími európskymi krajinami – aj tie priepastne zaostávajú za Bielorusmi. Kto sa tam, v porovnaní s nami a celou Európou, bojí, že stratí zamestnanie? Ak sa aj stane niečo také – hneď si nájde nové. Práce je habadej. To, že niektorí Bielorusi idú pracovať do Ruska, je pochopiteľné – v Rusku sú predsa vyššie platy. A kto z Bielorusov sa obáva, že nebude mať dôchodok alebo ho bude mať taký nízky ako sociálna dávka? Tam takéto veci štát nepripustí …

Aha, a všetko tam kontroluje štát, diktuje podmienky, rozhoduje – žiadna demokracia. Nie je to totalita, keď štát všetko diriguje? Nie sú to európske štandardy.

No a? Bielorusi kvôli tomu nemusia mať smútok. A čo? Všetky európske štandardy sú dobré? Polovica z nich je na nič. Porozprávam ti jeden prípad, čo som zažil – je to o tom „nedostatku“ demokracie. Riaditeľ jedného závodu nám porozprával, že mu štát nariadil, aby pár percent svojho zisku povinne investoval: aby v piatich susedných dedinách na vlastné náklady vyasfaltoval cestu a postavil 10 rodinných domov pre mladých špecialistov, aby mohli pracovať na týchto dedinách. Nie je to demokratické? Nie je, súhlasím. A čo?! Keď toto zopár mojich spolucestujúcich povedalo riaditeľovi závodu, ten sa iba rehotal. Vravel, že mu to vôbec nevadí, že musí pár percent zo zisku povinne odovzdať niekomu inému podľa nariadenia štátu. Na druhej strane dostáva štátne zákazky, ktoré sú stabilné a veľmi výhodné – takto sa štát stará o svoje podniky. A v EÚ je to tak, že „pomôž sám sebe a pán Boh ti pomôže“ – každý sa musí starať sám o seba, štát na teba kašle. Bude štát zháňať zákazky pre súkromnú firmu? Dočkáš sa… Akurát nejaký úradník môže pomôcť za mastnú odmenu. Ale to sú už veci z iného súdka … V EÚ je to tak: tráp sa, ako chceš. Ale zato je to slobodné a demokratické. Určite by viacerí naši podnikatelia preferovali takúto “bieloruskú totalitu”, keď sa o nich štát stará ako o svoje deti, nie ako o nechcené decká … Sú tam aj iné odlišnosti …

Reklama

Neviem, komu mám veriť – tebe alebo našim médiám. Ty to popisuješ tak, akoby to tam bolo všetko logické a spravodlivé. Ale európske a zaoceánske médiá píšu, že je tam všetko zlé, nespravodlivé a nedemokratické. Veď nie je možné, aby totálne klamali.

Neviem, či je to možné, ale totálne klamú. Opakujem, Bielorusi majú dosť problémov, ako každá iná krajina, ale situácia je tam úplne iná, ako nám to servírujú naše slobodné demokratické a nezávislé mainstreamové médiá. Videl som to na vlastné oči.

Fajn, ale čo sa zmenilo po voľbách? Toto nechápem. Všetci kričia, že je tam zle a totalita a že Lukašenko je lotor. Zasa ho zvolili za prezidenta a… EÚ pozastavila sankcie! Ako je to možné, kde je logika? Tak čo sa tam vlastne stalo, čo sa tam deje?

Kde je logika? Vidíš, hovoril som ti, že naše médiá klamú – akú logiku by si potom chcel v ich správach? A čo sa zmenilo? Dosť veľa. Tieto voľby boli úplne iné ako predošlé pred piatimi rokmi. Rozdiel bol hlavne vo “farebnosti” kandidátov a v záujme o voľby. Pred piatimi rokmi všetci kandidáti okrem Lukašenka zastupovali opozičné prozápadné strany. Teraz to bolo naopak. Prozápadnú opozíciu reprezentovala iba spisovateľka Tatiana Korotkevičová. Ostatní dvaja kandidáti okrem Lukašenka boli orientovaní skôr na východ ako na Západ – predseda Liberálnodemokratickej strany Bieloruska Sergej Gajdukevič a kozácky ataman Nikolaj Ulachovič. Opozičníkov ubudlo, čo hovorí o celej orientácii spoločnosti – Bielorusom európske hodnoty a americký sen príliš nevoňajú. Majú iné chute. Chcú žiť po svojom.

A vraj tentoraz sa na voľbách zúčastnilo menej ľudí? Prečo? Nemali záujem?

Reklama

Čiastočne áno. Pred piatimi rokmi k urnám prišlo takmer 90 % voličov a tentoraz „iba“ 82 %. Ale aj to je číslo – o tomto môžeme iba snívať! … Bolo jasné, že opozičná kandidátka nevyhrá a preto časť ľudí nepovažovala za potrebné voliť: nebola núdza zachraňovať, čo sa dá – všetko bolo vopred jasné. Žeby to bolo zle? Pre niektorých európskych a zaoceánskych politikov a stratégov asi áno, ale Bielorusi sa tak rozhodli – slobodne a demokraticky – presne tak slobodne, ako to žiada Európska únia. Hlasovali vo voľbách. Ibaže si zvolili kandidáta, ktorého chceli sami a nie, ktorého chcel Brusel, Paríž, Berlín či Washington. V tomto to urobili po svojom …

Všade sa písalo, že výsledky boli sfalšované. Myslíš si, že to nie je pravda?

Pozri sa, v každej krajine výsledky volieb tak alebo inak falšujú. Záleží na tom, aký je veľký ten volebný podvod. Ak aj v Bielorusku sem-tam prehodili pár percent, na výsledku to nič nezmenilo a zmeniť nemohlo. Lukašenko nepotreboval falšovať voľby – jednoznačný výsledok bol jasný vopred. Všetky prieskumy západných spoločností pred voľbami ukazovali, že prozápadnú kandidátku by volilo najviac 5-6 %. Už pred voľbami nemala žiadnu šancu. Získala vo voľbách 4,3 %. A čo? Keby získala aj tých 5-6 %, čo by to zmenilo? Takže Bielorusi drvivou väčšinou rozhodli, koho chcú za prezidenta a kam by mal smerovať ich štát. Nevonia to Bruselu či Washingtonu? Ale Bielorusi mienia žiť tak ako chcú a nie tak, ako im nadiktujú zo zahraničia. V tom sú lepší ako väčšina európskych štátov. A preto, že neposlúchajú Washington či Brusel, sú zlí, totalitní a nedemokratickí. Je to stará pesnička. Uvidíš, akí budeme zlí, keď budeme odmietať migrantov aj naďalej …

Veľa sa hovorilo o „minskom Majdane“, ale po voľbách to bol iba slabý odvar: zopár stoviek ľudí sa prešlo ulicami Minska a všetko sa upokojilo. A čo teraz?

A čo teraz? Nespokojní sú v každom štáte. Opozícia je všade. Ale v Bielorusku je minimum nespokojných. Európske médiá vytýkajú Bielorusom, že si zasa zvolili starú cestu a nechcú zmeny. V Bielorusku mi potvrdili, že ozaj nechcú. A prečo? Nechcú nič také ako ukrajinský Majdan, nechcú chaos, zabíjanie, občiansku vojnu, krv a neobmedzenú moc radikálov a oligarchov. Nič z ukrajinského scenára nechcú. A ty by si chcel? Čo by si z ukrajinského scenára naservíroval na Slovensku? Asi nič? Tak sa nečuduj Bielorusom. Mali viac rozumu ako Ukrajinci. Chcú žiť po svojom – a to v EÚ viacerí nevedia ani pochopiť, ani prijať.

Na Ukrajine vybuchol nacionalizmus a radikalizmus. To znamená, že Bielorusi vôbec nie sú nacionalisti alebo nie sú národovci? Myslím si, že sa v každom štáte nájdu.

Ha-ha-ha. A Lukašenko podľa teba nie je nacionalista? Alebo nie je národovec? Nazvi to, ako chceš – ide o podstatu veci. Nebojí sa povadiť ani s Moskvou, ani so Západom, ani s Washingtonom, ak ide o bieloruské záujmy. Na druhej strane, vie byť diplomatom a obchodníkom – v prospech svojej krajiny. Tak o čo mu potom ide? Nie je nacionalista, nie je národovec? Nejde mu o jeho štát a ľud? Ale ako vidíš, starostlivosť o štát a ľudí sa dá zariadiť aj bez Majdanu, krvi a občianskej vojny. Bielorusi to ukázali pred celým svetom. Ale to sa nepáči západným a zaoceánskym stratégom – a preto sú Bielorusi zlí, neslobodní, totalitní a nedemokratickí. Zasa sú tu dvojité metre a trojité štandardy. Nič nové. Ale Bielorusi na to zvysoka kašlú a žijú po svojom. A podľa mňa, robia to správne. Nemajú to ľahké, majú veľa problémov, ale idú správnou cestou – a to je podstatné.

Ale zasa niektorí Bielorusko prirovnávajú k takému mini Sovietskemu zväzu …

No a? Lenže Lukašenko sa snaží vychytať všetky muchy a predísť všetkým problémom a somarinám, ktoré ľuďom otravovali život v ZSSR. Možno celý ten systém nebol zlý, ale realizátori… Všetko záleží na ľuďoch. Možno ani ten náš socializmus nebol najhorší. A keby ho “nepokazilo” zopár somárov, možno by sme nemuseli pred štvrťstoročím štrngať kľúčmi na námestí SNP … Všetko je relatívne. Áno, v Bielorusku je väčšia centralizácia, štát tam riadi všetko viac ako v európskych demokraciách. Je to horšie? Všetko záleží na tom, ako sa to vykonáva, ako to frčí. Je lepšie sa zúčastňovať na politických hrách s pravicou a ľavicou, kapitalizmom či socializmom, alebo jednoducho robiť niečo, čo je lepšie pre ľudí, čo je vhodnejšie pre ten konkrétny štát? Možno sa dá v niečom poučiť aj od Bielorusov? …

Ale vraj je Bielorusko príliš závislé na Rusku. Bez neho prepadne. Nie je to zlé?

Reklama

Prečo – závislé? Prečo to nevezmeme po tej stránke, že dva štáty, dva národy, dobre spolupracujú a sú dobrými susedmi a priateľmi? A vyhrávajú obaja. Možno naopak – je to dobré? A možno je to prvý krok k tomu, že sa Slovania konečne začnú naozaj spájať a spolupracovať, a nie iba kecať o slovanstve, Slovanoch, tradíciách, koreňoch a prameňoch … Možno to bude príkladom aj pre ostatných. Podľa mňa, je v tom niečo.

Nejde tu iba o slovanstvo. Rusko je pre Bielorusko obrovským trhom s gigantickými možnosťami a obrovským priestorom na odbyt tovarov. Vždy za politickými cieľmi hľadaj ekonomické. Celá politika je pohnutá ekonomika. Pre Bielorusov je ruský trh životne dôležitý, hlavne pre poľnohospodárov. Do EÚ svoje tovary takmer nemajú šancu dostať, ale v Rusku sa stretnú s otvoreným náručím. Všetko je logické.

Samozrejme. Bielorusi nie sú samovrahovia. Obchodovanie s Ruskom je pre túto krajinu mimoriadne dôležité. Takže, ako vidíš, možno je to jeden z mála príkladov, keď môžeme povedať, že minimálne zmeny sú dobré. Minimálne zmeny vo vnútornej a zahraničnej politike zaručujú Bielorusku stabilný rozvoj a prosperitu. Žiadne „skoky“ ako na Majdane Bielorusi nechcú. Takže zatiaľ po voľbách žiadne veľké prekvapenia nenastanú. Čo bude potom? Uvidíme. Zemeguľa sa krúti, všetko sa mení. Dokonca aj v Bielorusku …

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

Včera 19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

Včera 19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

Včera 19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
Včera 19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

Včera 19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

Včera 18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

Včera 18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

Včera 17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali