Ozbrojené sily nasadili počas predsedníctva viac ako 4500 vojakov

Ozbrojené sily nasadili počas predsedníctva viac ako 4500 vojakov

Bratislava 3. januára 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Minister obrany Peter Gajdoš ocenil bezproblémový priebeh všetkých rezortných podujatí

Ozbrojené sily SR nasadili počas polročného slovenského predsedníctva v Rade EÚ viac ako 4500 profesionálnych vojakov. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

“Vojenská polícia koordinovala dispečerov a vodičov minivanov a spolu so zložkami rezortu vnútra vykonávala ochranu a prepravu určených osôb a plnila ďalšie činnosti. Na tieto úlohy nasadili 130 vojenských policajtov, ktorí odpracovali viac ako 9000 hodín a najazdili skoro 60.000 kilometrov,” spresnila hovorkyňa.

Rezort obrany v rámci predsedníctva v septembri zorganizoval v Bratislave neformálne stretnutie ministrov obrany členských krajín EÚ, usporiadal množstvo podujatí a okrem toho sa ozbrojené sily a ďalšie zložky podieľali na celkovom zabezpečovaní jeho priebehu.

Reklama

Minister obrany SR Peter Gajdoš (nominant SNS) ocenil bezproblémový priebeh všetkých rezortných podujatí. “Naše historicky prvé predsedníctvo sme zvládli naozaj na vysokej úrovni a čo sa týka tém rezortu obrany posunuli sme sa významne vpred. Veľmi oceňujem, že na neformálnom stretnutí v Bratislave sa zúčastnila vysoká predstaviteľka Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová, ako aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. A na rozdiskutované témy sme nadviazali aj na novembrovom stretnutí v Bruseli,” zhodnotil minister Gajdoš.

Zároveň sa všetkým poďakoval za profesionálne zvládnutie úloh. “Slovensko dokázalo, že je plnohodnotným členom Európskej únie a sme schopní zvládať aj takéto náročné úlohy na výbornú.”

Hlavnými prioritami slovenského predsedníctva pre rezort obrany bola spolupráca EÚ so Severoatlantickou alianciou, štátmi Východného partnerstva a západného Balkánu, ako aj podpora implementácie Európskej globálnej stratégie pre zahraničné veci a bezpečnosť (EUGS).

Najvýznamnejším z pohľadu rezortu obrany bolo septembrové neformálne rokovanie ministrov obrany EÚ v Bratislave. “Popri neformálnom stretnutí zorganizovalo ministerstvo obrany konferenciu k implementácii EUGS v oblasti obrany. Aj vďaka tomu pripravila Európska služba pre vonkajšiu činnosť pod vedením vysokej predstaviteľky Implementačný plán pre obranu a bezpečnosť, ktorý bude ďalej rozpracovaný v jednotlivých oblastiach,” konštatovala Capáková.

Ako ďalej uviedla, na júlovom summite aliancie vo Varšave bola podpísaná spoločná deklarácia NATO a EÚ o spolupráci. Ministerstvo obrany SR zorganizovalo okrem toho aj ďalšie dve odborné konferencie za účasti medzinárodných expertov, vrátane predstaviteľov EÚ a NATO, a to na témy kybernetická obrana a hybridné hrozby.

Reklama

Rezort obrany tiež zorganizoval na podporu svojich priorít dva kurzy radiačnej, chemickej a biologickej ochrany pre účastníkov z krajín Východného partnerstva a západného Balkánu a so Srbskom pripravil workshop pre veliteľov mechanizovaných jednotiek.

“Ozbrojené sily SR počas nášho predsedníctva plnili podporné úlohy pre Policajný zbor SR pri ochrane verejného poriadku a objektov. Plnili asistenčné úlohy počas bratislavského summitu, ako aj stretnutia predsedov parlamentov. Na bezpečnostných opatreniach sa zúčastňovali aj vojenskí chemici a pyrotechnici. Významné aktivity plnili príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny,” dodala Capáková.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali