Ak sú banány stále zelené, je dobré ich skladovať pri izbovej teplote. Banány sú zvyknuté na vysoké teploty a potrebujú svetlo, aby prirodzene dozreli. Inak by sa, ale mali uchovávať v chladničke. Niektorí odborníci odporúčajú banány ešte pred tým, ako ich uložíme do chladničky, olúpať a zabaliť ich do alobalu.
Ak chcete, aby toto ovocie vydržalo niekoľko dní, stačí špičku banánov obaliť papierovým obalom. Špička banánu je totiž oblasť, kde začína proces zrenia spôsobený uvoľňovaním ethylenového plynu.
V prípade, že chcete, aby banány dozreli rýchlejšie, okrem izbovej teploty vložte banán do papierového vrecka alebo ho nechajte v blízkosti iných druhov ovocia, ako sú jablká, hrušky alebo tiež paradajky.
Pre lepšie uchovanie tohto ovocného druhu je veľmi efektívne tiež používanie držiaka na banány. Táto neobvyklá kuchynská pomôcka v tvare háčika alebo vešiaku umožňuje cirkuláciu vzduchu okolo trsu banánov, takže sa etylén rýchlo rozpustí a ovocia sa nepokazí.
Aj citrónová šťava alebo iné citrusové plody vám pomôžu udržať banány dlhšie čerstvé. Pýtate sa prečo? Dôvodom je to, že kyselina citrónová spomaľuje oxidačný proces. Stačí len potrieť citronom alebo pridať citrónovú šťavu do ovocného šalátu obsahujúceho banány.
Banány možno dokonca uchovať aj po dobu niekoľkých mesiacov, ale len v mrazničke. Ešte pred tým je však musíte olúpať, nakrájať na kúsky a vložiť do vzduchotesného vrecka alebo dózy. Keď však takto uchované banány rozmrazíme, mali by sme ich použiť najlepšie na prípravu štiav alebo smoothie.