Ombudsmanka sa s francúzskym veľvyslancom rozprávala o požiadavkách LGBTI komunity, opäť otvorila ratifikáciu odmietnutého Istanbulského dohovoru

Ombudsmanka sa s francúzskym veľvyslancom rozprávala o požiadavkách LGBTI komunity, opäť otvorila ratifikáciu odmietnutého Istanbulského dohovoru

Bratislava 25. júla 2019 (HSP/Foto:TASR/SITA-Marko Erd, Martin Baumann, Instagram)

 

Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu odletela na návštevu Francúzska, kde ju prijal Emmanuel Macron. Počas príprav na prezidentskú návštevu sa francúzska strana zaujímala aj o ľudskoprávne témy. Preto sa minulý týždeň stretla verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová s francúzskym veľvyslancom J.E.p. Christophe Léonzim. O stretnutí informovala Patakyová na sociálnej sieti

Na snímke verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová

Patakyová informovala, že spolu s veľvyslancom otvorili aj tému ochrany práv LGBTI ľudí. Tu sa zhodli na tom, že je potrebné presadiť vhodný právny rámec, garantujúci slobodný a dôstojný život pre každého.

Reklama

“Veľvyslanec vyzdvihol môj postoj a informoval ma, že viaceré ambasády vyjadrujú podporu v boji za práva tejto sexuálnej menšiny,” chváli sa Patakyová.

 

Reklama

Otázka ratifikácie Istanbulského dohovoru opäť na stole?

Veľvyslanec počas stretnutia tiež podotkol, že rovnakú, pozornosť, akú venujeme ochrane práv menšín, by sme mali venovať aj ženám, ktoré patria k majorite.

“Ich práva sú ohrozené, ale existuje nástroj na ich ochranu. Ak by sme pristúpili k ratifikácii Dohovoru Rady Európy o predchádzaniu násilia na ženách, domácemu násiliu a o boji proti nemu (Instanbulský dohovor – pozn. red.), výrazne by sme pokročili v otázke ochrany práv žien,” tvrdí verejná ochrankyňa práv.

Ombudsmanka svojim vyjadrením opäť otvára tému Istanbulského dohovoru, ktorý parlament v marci tohto roka jednoznačne odmietol pre jeho časti týkajúce sa gender ideológie. Parlament totiž schválil uznesenie, ktorým žiada vládu, aby Slovenská republika nepokračovala v procese, smerujúcom k ratifikácii Dohovoru.

Vláda má teraz vykonať všetky úkony, súvisiace s oznámením Rade Európy, že SR sa nehodlá stať zmluvnou stranou Istanbulského dohovoru.

Reklama

Za schválenie uznesenia hlasovalo 101 poslancov zo 133 prítomných. S návrhom uznesenia prišla koaličná Slovenská národná strana (SNS) (viac v článku).

O Istanbulskom dohovore sa vyjadril úplne presne bulharský ústavný súd: “Ak spoločnosť stratí schopnosť rozlišovať ženu a muža, boj proti násiliu na ženách je len formálny, ale neúplný záväzok”. Všetkým podporovateľom, teda vysvetlil: Ako chcete chrániť ženy, keď neviete, kto žena je?

 

Ochrana detí

V rozhovore sa ďalej venovali aj ochrane detských obetí násilia. Patakyová upozornila veľvyslanca na stále pretrvávajúci nedostatok špeciálnych výsluchových miestností, ktoré by boli prispôsobené potrebám detí.

Reklama

“Na Slovensku máme zatiaľ k dispozícii len štyri – tie však patria mimovládnym organizáciám a štát ich dostatočne nevyužíva,” vysvetlila.

Na záver sa venovali aj správe z prieskumu kontrol zariadení pre seniorov.

 

 

Verejná ochrankyňa práv a jej podpora LGBTI komunity

Patakyová, ako verejná ochrankyňa práv bojuje už dlhšiu dobu za požiadavky pre LGBTI komunitu. Minulý týždeň sa opätovne zúčastnila na Dúhovom Pride, kde opakovala mantru o požiadavkách homosexuálov:

“Z našej ústavy vyplýva, že každý je slobodný a rovný v dôstojnosti i v právach. Z medzinárodného štandardu vyplýva, že každý je rovný v právach, každý má mať právo na ochranu svojho súkromia a rodinného života, toto my na Slovensku zatiaľ nedodržiavame a najhoršie je, že sme sa zatiaľ nepustili do serióznej diskusie, ako by sme tieto otázky a vzťahy mali riešiť.”

Na snímke verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová

Ak za tradičnú hodnotu v našej spoločnosti považujeme putá vytvorené medzi ľudskými bytosťami, pretože tieto väzby posilňujú samotnú spoločnosť, tak potom by sme mali podľa jej slov rešpektovať volanie párov rovnakého pohlavia po uznaní ich vzťahu, veď sa tým vraj hlásia iba k uznaniu vzájomným putám lásky, pomoci a podpory.

“Osoby, ktoré chcú vytvoriť partnerstvá rovnakej sexuálnej orientácie, nevidíme. Prečo by sme ich mali vidieť? Lebo z našej ústavy vyplýva, že každý je slobodný a rovný v dôstojnosti, právach a z medzinárodných štandardov vyplýva, že každý má mať právo na ochranu súkromia a rodinného života. Na Slovensku toto zatiaľ nedodržiavame,“ konštatovala ombudsmanka.

Reklama

“Som presvedčená, že homosexuálne páry, vzájomne sa podporujúce v partnerskom vzťahu, prejdú z tieňa na slnko aj na Slovensku, ako krajine, v ktorej môže žiť každý slobodne, dôstojne a bezpečne,” dodala.

Bez adekvátneho právneho rámca však nevieme zabezpečiť tieto atribúty, naopak zvyšujeme tenziu v spoločnosti a staviame ľudí proti sebe. Preto budem z pozície verejnej ochrankyne práv prehliadanie týchto párov a porušovanie ich práv pripomínať,” zavádzala opätovne ombudsmanka, pretože ani manželia nemajú všetky práva, príkladom je nahliadanie do zdravotnej dokumentácie – nemožno považovať za odporujúce zákonu, ak by zdravotnícky pracovník odmietol manželovi, resp. manželke pacienta nahliadnuť do jeho zdravotnej dokumentácie. Preto v prípade, ak si manžel, resp. manželka pacienta želá nazrieť do zdravotnej dokumentácie pacienta, je potrebné, aby mu/jej pacient vystavil na takýto úkon písomné plnomocenstvo (viac v článku).

 

LGBTI komunitu podporila aj prezidentka 

Prezidentka verejne vyhlásila, že sa nezúčastní ani Pride-u ani pochodu Hrdí na rodinu. No aj napriek tomu sa zúčastnila akcie, ktorú organizovala  LGBTI komunita.

Reklama

V  piatok pred Prideom totiž šla z predstavenia s názvom Príbeh geja, príbeh lesby. A práve toto predstavenie bolo súčasťou sprievodného programu podujatia Dúhový Pride, ktorý sa uskutočnil v Bratislave v sobotu (20. 7.) (viac v článku).

Na snímke Zuzana Čaputová počas predstavenia Príbeh geja, príbeh lesby

Na Dúhovom Pride či Hrdí na rodinu sa nezúčastnil predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD). Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) podporil pochod Hrdí na rodinu.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali