Ombudsmanka na Dúhovom Pride opakovala mantru o porušovaní práv homosexuálov. Progresívec Štefunko: Presadíme zákon o registrovaných partnerstvách

Ombudsmanka na Dúhovom Pride opakovala mantru o porušovaní práv homosexuálov. Progresívec Štefunko: Presadíme zákon o registrovaných partnerstvách

Bratislava 20. júla 2019 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR- Martin Baumann)

 

Deviaty ročník Dúhového pochodu sa začal popoludní na Hviezdoslavovom námestí v hlavnom meste. Účasťou ho podporila aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, primátor Bratislavy Matúš Vallo a viac ako 30 veľvyslanectiev na Slovensku

Na snímke účastníci sprievodu 9. ročníka festivalu Dúhový Pride v Bratislave

LGBTI priaznivci vyzvali politikov, aby tému LGBTI nezneužívali vo svojich predvolebných kampaniach.

Reklama

„Vyzývame politikov, aby s tým prestali a začali riešiť reálne problémy, ktoré na Slovensku majú. Najväčším problémom našej komunity je, že tu stále neexistuje žiadna právna ochrana pre páry rovnakého pohlavia a ich rodiny,“ uviedol organizátor Dúhového Pridu Martin Macko.

Hovorí, že do budúcna by chceli s mestom Bratislava nájsť iný spoločný verejný priestor v centre mesta.

Reklama

„Kapacitne nám Hviezdoslavovo námestie nestačí. Nemôžeme si tu dovoliť mnoho iných aktivít, ktoré by sme chceli,“ povedal Macko. Organizátori tvrdia, že počet ľudí presiahol 10 000, koľko členov z početnej viedenskej LGBTI komunity sa na slovenskom pochode zúčastnilo, neupresnil. Niektoré odhady hovoria o počte 8000, denník SME na začiatku pochodu informoval, že trasou prejde približne 6000 ľudí.

Dúhový pochod

„Každý rok máme aj menšie bezpečnostné opatrenia. Tento rok je nasadených menej policajtov ako v minulosti,“ informoval Macko.

Na priebeh oboch pochodov dohliada dostatočný počet policajtov z radov Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. „Nasadené sú zložky kriminálnej, poriadkovej aj dopravnej polície,“ priblížil pre TASR bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Organizátori Pridu sa nechcú vyhradzovať voči nikomu inému a nevnímajú ani iné iniciatívy, ktoré sa konajú v ten istý deň.

Na snímke verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová

„Z našej ústavy vyplýva, že každý je slobodný a rovný v dôstojnosti i v právach. Z medzinárodného štandardu vyplýva, že každý je rovný v právach a každý má mať právo na ochranu svojho súkromia a rodinného života, a toto my na Slovensku zatiaľ nedodržiavame a najhoršie je, že sme sa zatiaľ nepustili do serióznej diskusie, ako by sme tieto otázky a vzťahy mali riešiť,“ povedala Patakyová.

Reklama

„Ak za tradičnú hodnotu v našej spoločnosti považujeme putá vytvorené medzi ľudskými bytosťami, pretože tieto väzby posilňujú samotnú spoločnosť, potom by sme mali rešpektovať volanie párov rovnakého pohlavia po uznaní ich vzťahu, veď sa tým hlásia k uznaniu vzájomných pút lásky, pomoci a podpory.

„Ich identita prejavovaná sexuálnou orientáciou nie je otázkou voľby, ale vrodenou danosťou človeka, ktorá nie je prekážkou pre spoločné dobro dlhodobo a stabilne dominujúce aj v týchto partnerstvách,“ uviedla ombudsmanka zavádzajúco.

„Osoby, ktoré chcú vytvoriť partnerstvá rovnakej sexuálnej orientácie, nevidíme. Prečo by sme ich mali vidieť? Lebo z našej ústavy vyplýva, že každý je slobodný a rovný v dôstojnosti a právach a z medzinárodných štandardov vyplýva, že každý má mať právo na ochranu súkromia a rodinného života. Na Slovensku toto zatiaľ nedodržiavame,“ konštatovala ombudsmanka.

„Som presvedčená, že homosexuálne páry vzájomne sa podporujúce v partnerskom vzťahu prejdú z tieňa na slnko aj na Slovensku, ako krajine, v ktorej môže žiť každý slobodne, dôstojne a bezpečne,“ dodala.

Bez adekvátneho právneho rámca však nevieme zabezpečiť tieto atribúty, naopak zvyšujeme tenziu v spoločnosti a staviame ľudí proti sebe. Preto budem z pozície verejnej ochrankyne práv prehliadanie týchto párov a porušovanie ich práv pripomínať,“ zavádzala opätovne ombudsmanka, pretože ani manželia nemajú všetky práva, príkladom je nahliadanie do zdravotnej dokumentácie – nemožno považovať za odporujúce zákonu, ak by zdravotnícky pracovník odmietol manželovi, resp. manželke pacienta nahliadnuť do jeho zdravotnej dokumentácie. Preto v prípade ak si manžel, resp. manželka pacienta želá nazrieť do zdravotnej dokumentácie pacienta, je potrebné aby mu/jej pacient vystavil na takýto úkon písomné plnomocenstvo.

Reklama

 

 

Štefunko sľúbil registrované partnerstvá

Podpredseda Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko na Dúhovom Pride sľúbil, že predloží zákon, ktorý by definoval registrované partnerstvá, ak sa strana dostane do parlamentu.

„Máme to v programe, presadíme zákon o registrovaných partnerstvách,“ povedal s tým, že bude aj v spoločnom programe so Spolu. Je to podľa neho zásadná otázka, z ktorej neustúpia, informovala na sociálnej sieti strana Národná koalícia.

 

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:55

Od apríla tohto roka vzniknú v každom krajskom meste na Slovensku regionálne úrady pre územné plánovanie a výstavbu. Spustí sa tiež nový portál pre územné plánovanie. Účinnosť totiž nadobudne nový zákon o územnom plánovaní. O nadchádzajúcich zmenách informovali v utorok predstavitelia Úradu pre územné plánovanie a výstavbu (UUPV) SR.

Stretnutie predstaviteľov Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR so stakeholdermi a novinármi
Na snímke v pozadí sprava predseda Úradu pre územné plánovanie a výstavbu Slovenskej republiky (ÚUPV) Martin Hypký, podpredsedníčka UUPV Milota Sidorová a generálny riaditeľ pre výstavbu a vyvlastňovanie ÚUPV Roman Skorka počas stretnutia predstaviteľov Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR (ÚUPV) so stakeholdermi a novinármi
11:53

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predstavilo nový projekt pomoci nezamestnaným zameraný na vzdelávacie a rekvalifikačné kurzy. Program Zručnosti trhu práce za 42 miliónov eur financovaný z Európskeho sociálneho fondu by mal pomôcť približne 40 000 ľuďom, uviedol v utorok minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

Erik Tomáš
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš
11:52

Britsko-švédsky farmaceutický gigant AstraZeneca sa v utorok dohodol na kúpe americkej biofarmaceutickej firmy Fusion za 2,4 miliardy USD (2,2 miliardy eur). Je to súčasť jeho expanzie do oblasti novej generácie liekov na rakovinu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Dohoda je pre AstraZeneca tento mesiac už druhou po tom, ako minulý týždeň súhlasila s kúpou Amolyt Pharma za 1,05 miliardy USD, aby podporila svoje portfólio liekov na zriedkavé choroby.

11:51

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť posunuté o niekoľko mesiacov. Uviedol to v utorok minister financií Assen Vassilev, podľa ktorého sa vláda bude snažiť splniť kritériá na prijatie spoločnej meny v budúcom roku. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

11:49

Pri zrážka kenského autobusu s kamiónom zahynulo 11 vysokoškolských študentov a 42 ľudí utrpelo vážne zranenia. Informuje agentúra AFP podľa kenskej polície.

Nehoda sa odohrala v pondelok o 17.50 hod. miestneho času (14.50 SEČ) neďaleko obce Mangu približne 360 kilometrov od Nairobi. Študenti univerzity Kenyatta cestovali do prístavného mesta Mombasa na pobreží Indického oceánu.

11:47

Čína v utorok uviedla, že Spojené štáty nemajú právo zasahovať do Juhočínskeho mora. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v rovnaký deň vyjadril podporu USA pre Filipíny voči ozbrojeným útokom v tejto oblasti. Informovala agentúra AFP.

11:45

Bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi hrozí zhabanie majetku. Jeho právnici totiž v pondelok priznali, že nemá dostatok hotovosti na to, aby sa odvolal proti pokute vo výške 464 miliónov dolárov za podvodné nadhodnocovanie svojho majetku. Informovala agentúra AFP.

Trump musí peniaze uložiť na účet spravovaný odvolacím súdom alebo zložiť peňažnú záruku v plnej výške. Jeho žiadosť o pomoc odmietlo 30 poisťovní, uviedli právnici v novom podaní.

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali