Obvinenie Miroslava Výboha je útokom na Roberta Fica. Pochybenia OČTK však môžu byť zásadné

Obvinenie Miroslava Výboha je útokom na Roberta Fica. Pochybenia OČTK však môžu byť zásadné

Bratislava 8. augusta 2021 (HSP/Foto:Screenshot video/Youtube)

 

Nedávno polícia v rámci tzv. akcie Mýtnik 3 obvinila viacero osôb. Najväčšiu mediálnu pozornosť vzbudilo obvinenie oligarchu Miroslava Výboha. Ten mal podľa obvinenia sprostredkovať úplatok 150-tisíc eur pre Petra Pellegriniho od bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho a podnikateľa Michala Suchobu

Robert Fico a Miroslav Výboh
Na snímke zľava Robert Fico a Miroslav Výboh

Pellegrini bol v tom čase štátnym tajomníkom na ministerstve financií vedenom Petrom Kažimírom. Úplatok mal zaistiť politickú podporu pre miliónovú IT zákazku.

Reklama

Korupčná kauza Mýtnik sa týka najmä IT projektov na finančnej správe. Okrem Výboha, Imreczeho a Suchobu sú v nej obvinené aj ďalšie osoby. Je medzi nimi aj oligarcha Jozef Brhel (v súčasnosti väzobne stíhaný) a taktiež viacerí riadiaci pracovníci finančnej správy: napríklad Denisa Židová, Daniel Čech či Kornélia Černá.

Obvinená bývalá šéfka finančnej správy Lenka Wittenbergerová sa podľa medializovaných informácií priznala ku korupčnej trestnej činnosti. Jej obhajca Vladimír Mitro sa však vyjadril len v tom zmysle, že Wittenbergerová sa vyjadrila k vznesenému obvineniu, pričom to, že sa údajne priznala, považuje za špekulácie. Obvinený bol aj bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc.

Reklama

Dvaja z obvinených v kauze Mýtnik, František Imrecze a Milan Grega boli prednedávnom (30. 7.) prepustení z väzby. O ich prepustení rozhodol špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Konkrétne Imrecze a Grega sú obvinení napríklad z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Imrecze bol vo väzbe od januára 2021.

Ako sme spomenuli, médiá v celej akcii Mýtnik 3 najviac zaujalo obvinenie Miroslava Výboha. Ten je považovaný za človeka blízkeho Robertovi Ficovi a tak sa v mainstreamových médiách hneď po akcii začali objavovať titulky ako: „Komentár Petra Bárdyho: NAKA na ceste k Ficovi?“ (Aktuality.sk), prípadne „Nad Výbohom je už len Fico“ (Denník N), či „Dobré ráno: Obvinili Výboha, Fico a Pellegrini sa už musia báť“ (SME).

Výboh sa však nestal známym len blízkymi kontaktmi s expremiérom Robertom Ficom. Aktuality.sk ho opisujú ako realitného magnáta, ktorý podnikal aj v zbrojárstve. Jeho firma Willing, v ktorej je spoločníkom, mala podľa WikiLeaks kontrakty v 50 krajinách sveta. V rokoch 2007-2011 získala len na zákazkách od slovenského ministerstva obrany 47 miliónov eur.

Výboh založil aj stavebnú firmu Sytiq, ktorá má so štátnym Transpetrolom a tiež so Slovenskou poštou uzavreté zmluvy, na základe ktorých by mala inkasovať milióny eur. Býva spájaný aj so stavebnou firmou Doprastav, od ktorej sa však dištancuje.

Výboh figuroval aj vo veľkej českej korupčnej kauze Pandury. Išlo o kauzu z čias vlády Mirka Topolánka. Výboh mal žiadať od rakúskej spoločnosti Steyr 18 miliónov eur za vybavenie zákazky na obrnené transportéry Pandur pre českú armádu. Výbohovu žiadosť potvrdili zástupcovia firmy, americký diplomat a Topolánkov tajomník Marek Dalík. Dalík bol odsúdený na trest odňatia slobody vo výške päť rokov, nakoniec si odsedel 2,5 roka. Výboh bol v kauze obvinený v Rakúsku, neskôr však bolo jeho stíhanie zastavené.

Reklama

Osoba Miroslava Výboha je pre mainstreamových novinárov zaujímavá aj tým, že podľa Petra Tótha malo aj za účasti Výboha dochádzať v hoteli DoubleTree by Hilton k schôdzkam predstaviteľov Smeru-SD s oligarchami. Ďalšími účastníkmi mali byť aj Robert Fico, Robert Kaliňák, Jozef Brhel, Norbert Bödör či Juraj Široký. Taktiež sa spomína Výbohova účasť na Ficovej návšteve líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího.

Výboh v súčasnosti žije v Monaku, preto ani nebol medzi zadržanými. Za druhej Ficovej vlády sa tu stal honorárnym konzulom, najnovšie mu však slovenské ministerstvo zahraničných vecí výkon tejto funkcie prerušilo.

Výboh sa už vyjadril, že obvinenie voči svojej osobe považuje za nepodložené, vykonštruované, nepravdivé a vymyslené, pričom je pripravený na súčinnosť s orgánmi činnými v trestnom konaní. Podľa neho obvinenie zapadá do kontextu informácií z posledných dní ohľadne manipulácií výpovedí kajúcnikov.

Kauza Mýtnik, pochopiteľne, spadá pod „očistné“ manévre súčasnej vládnej koalície, v rámci ktorých boli zásady právneho štátu už neraz pokrivené. Preto môžeme celkom oprávnene pochybovať aj o budúcom korektnom postupe orgánov činných v trestnom konaní v tejto kauze, ako aj voči samotného Výbohovi. Nevieme, čo je pravdy na obvinení Výboha zo sprostredkovania úplatku pre Pellegriniho, jeho figurovanie v českej kauze nákupu obrnených transportérov nás však nabáda k ostražitosti.

Je však zrejmé, že útok slovenských OČTK voči Výbohovi je predovšetkým útokom Igora Matoviča a jeho ľudí Mikulca a Lipšica na Roberta Fica, resp. Petra Pellegriniho. Vládna koalícia teda pokračuje v stíhaní korupcie smerákov. Okrem očisty štátu od korupcie to má však pre vládu a OĽaNO ďalšie, dôležitejšie benefity – likvidáciu politickej opozície a získavanie politických bodov lebo, pochopiteľne, okrem toho už nemá veľmi čo ponúknuť. Vládnutie tejto vlády sa javí ako jedna katastrofa z ktorej sa bude Slovensko dlho spamätávať. Čo je horšie, podľa zistení a zdokumentovania Slovenskou informačnou službou, ako aj podľa policajnej inšpekcie sú tu stále silnejšie náznaky, že ani v tomto očistnom procese sa aktéri nevyhli porušovaniu zákona, čo môže mať v súdnom konaní fatálne následky.

Reklama

Je preto otázne, nakoľko sa dokážu v súčasnosti súdy, ale najmä OČTK držať zákonných postupov. Pokiaľ by sa im to nedarilo – čo môžeme vzhľadom na charakter súčasného vládnutia do istej miery predpokladať – mohol by nielen Výboh, ale aj ostatní obvinení v medializovaných kauzách štát žalovať a byť pri týchto žalobách aj úspešní.

Ladislav Kováčik

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali