Členovia SaS útočili a chceli umlčať blogerku. Médiá si všimli iba natáčanie Farskej, ktoré bolo vraj zastrašovaním. Článok Tódovej tak vyznieva ako reklama na blížiace sa protesty “slušných”

Členovia SaS útočili a chceli umlčať blogerku. Médiá si všimli iba natáčanie Farskej, ktoré bolo vraj zastrašovaním. Článok Tódovej tak vyznieva ako reklama na blížiace sa protesty “slušných”

Bratislava 6. februára 2019 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Minulý týžden rezonoval na sociálnych sieťach “obzvlášť nepríjemný incident” Karolíny Farskej – organizátorky z iniciatívy Za slušné Slovensko, ktorú vo štvrtok na ulici oslovil mladík s tým, že či nie je “náhodou pani Sorosová…” Konverzáciu s Farskou si mladík natáčal na mobilný telefón a neskôr zverejnil na internete (viac v článku). V mainstreamových médiách bol tento “útok” prezentovaný ako zastrašovanie, pričom v skutočnosti nešlo o žiadny ofenzívny čin. A to na rozdiel od niektorých podobných prípadov, ktorým sa médiá absolútne nevenovali. Čitateľ nás nedávno upozornil na blog aktivistky Andrey Súlovcovej, ktorá rozpráva o napadnutí zo strany členov SaS.

Na snímke aktivistky Andrea Súlovcová a Karolína Farská

Súlovcová, ktorá o sebe píše, že pôsobila v mimovládnom sektore, v oblasti regionálneho rozvoja má nedávnu negatívnu skúsenosť s liberálmi z SaS a údajne aj s jedným členom strany Sme rodina.

Reklama

“Keď som si v novinách prečítala, ako Karolínu Farskú na ulici proti jej vôli natáčali na video a slovne ju atakovali, spomenula som si na moju nedávnu zlú osobnú skúsenosť s členmi strany SaS a ich kamarátom zo strany Sme rodina,” píše v úvode blogerka.

Písať pravdu o členoch politickej strany SaS sa podľa nej nevypláca: “V prvom rade chcem zdôrazniť, že som, dnes už bývalý, volič politickej strany Sloboda a solidarita. Volila som ich v čase, keď ma ako konzervatívne orientovaného voliča oslovil ich ekonomický program a nad ostatnými vecami z ich programu som vtedy prižmúrila obe oči.”

Reklama

“Už viac ako dva roky blogujem a venujem sa hlavne lokálnym témam, ktoré súvisia s dianím v Banskej Bystrici, kde aj s rodinou žijem. Minulý rok som mala tú “drzosť” a vo svojom blogu som upozornila na jednanie člena strany SaS Juraja Droppu. Saskár Droppa následne podal na mňa trestné oznámenie za ohováranie. Podanie trestného oznámenia na moju osobu zo strany člena opozičnej politickej strany SaS Droppu dodnes považujem za do značnej miery politicky motivovaný čin s cieľom zastrašiť ma, aby som verejne viac nepoukazovala na prešľapy ľudí blízkych opozičnej politickej strane SaS.”

Podľa Súlovcovej je zarážajúce, že na ňu Droppa podal oznámenie práve v čase, kedy táto politická strana predložila do parlamentu návrh, aby trestný čin ohovárania bol vyňatý z Trestného zákona, pretože podľa SaS: “Trestný čin ohovárania nemá v demokracii čo robiť.“

“Samozrejme, že všetky  informácie, ktoré som v blogu uverejnila o členovi SaS boli pravdivé, čo som aj doložila policajnému vyšetrovateľovi počas výsluchu, na ktorý som bola v tejto veci predvolaná. Prokurátor nakoniec voči mojej osobe trestné stíhanie zastavil. Asi takto vyzerá praktická politika v praxi podľa strany Sloboda a solidarita, kde oficiálna rétorika SaS je v priamom rozpore s konaním členov tejto politickej strany,” dodala na vysvetlenie.

Ďalej uviedla, že v máji minulého roka predseda SaS Richard Sulík oznámil, že strany SaS a OĽaNO podporia v komunálnych voľbách na post primátora Banskej Bystrice kandidáta menom Igor Kašper. “Keďže podnikateľa Igora Kašpera dobre osobne poznám a dlhodobo sledujem jeho podnikateľskú a aj politickú kariéru v Banskej Bystrici, začala som vo svojich blogoch upozorňovať, a nielen ja, na to, že tento človek je absolútne nevhodným kandidátom na akúkoľvek verejnú funkciu.”

Blogerka dodáva, že šéf SaS Richard Sulík sa s ňou dokonca aj osobne stretol, práve kvôli Kašperovi. “Výsledok nášho stretnutia však bol: Igor Kašper je vhodný kandidát opozície na primátora. Postupne Igora Kašpera začali podporovať aj ostatné opozičné politické strany: KDH, Progresívne Slovensko a Sme Rodina – Boris Kollár.”

Reklama

“Bola to však strana SaS, ktorá podnikateľa Igora Kašpera presadila ako spoločného opozičného kandidáta na primátora. Pôvodne mal totiž na post primátora Banskej Bystrice kandidovať Martin Klus, ale ten sa svojej kandidatúry vzdal v prospech svojho dobrého kamaráta, už spomínaného podnikateľa Igora Kašpera, dnes člena strany Sme rodina,” uviedla blogerka v svojom komentári na portáli SME, v ktorom podrobne vysvetlila aktivity Kašpera.

Priznáva, že počas predvolebnej komunálnej kampane vo svojich blogoch kriticky upozorňovala na aktivity podnikateľa a politika  Kašpera. “Taktiež som opozičné strany, ktoré ho podporovali, upozorňovala na to, že Kašper vo voľbách prehrá a svojich podporovateľov stiahne so sebou k politickému dnu.” Nakoniec mala pravdu a opozícia na čele s Kašperom komunálne voľby v Banskej Bystrici prehrala.

“Za totálnou porážkou opozície v komunálnych voľbách v Banskej Bystrici stojí práve Igor Kašper, ktorý pôsobil na jej čele ako opozičný volebný líder.  Voliči totiž veľmi kriticky vnímali nielen jeho politickú prelietavosť naprieč celým politickým straníckym spektrom, ale hlavne aj to, že po svojom 8-ročnom pôsobení v lokálnej politike sa nemal pred voličmi čím konkrétnym odprezentovať. Voliči svoje negatívne vnímanie osoby Igora Kašpera, ako lokálneho politika, preniesli aj na opozičné strany, ktoré ho podporovali.”

 

“Ako sa mi SaS-kári a ich kandidát na primátora zo Sme rodina podnikateľ Igor Kašper vyhrážali priamo na ulici”

Reklama

“Týždeň pred komunálnymi voľbami som, ako obvykle, išla pre syna do škôlky. Keď som prechádzala po námestí v centre mesta, všimla som si viacero ľudí oblečených v zelených reflexných vestách. Najprv som si myslela, že sa na námestí deje niečo významné a títo ľudia len zabezpečujú plynulý prechod okoloidúcich.”

Potom údajne zbadala Igora Kašpera a zistila, že sa nič významné nedeje, “len kandidát na primátora Kašper, ako obvykle kampaňuje na námestí, t. j. rozdáva svoje letáky”. “Chcela som prejsť okolo, ako vždy bez povšimnutia, ale on zrazu vykríkol: “Aha, to je Súlovcová!” Ľudia v reflexných vestách spozorneli a mne v tej chvíli došlo, že to nie sú jeho obvyklí platení brigádnici, ale členovia jeho tímu, t.j. kandidáti opozičných politických strán na mestských poslancov.”

“Najprv ma oslovil poslanec Národnej rady za SaS pán Miroslav Ivan a upozornil ma, že na mňa kvôli môjmu blogu podá trestné oznámenie. Vec sme si ešte na mieste vydiskutovali. Po rozhovore s Ivanom sa mi Kašper začal na ulici vyhrážať, že na mňa po voľbách on a jemu blízki ľudia podajú sériu trestných oznámení a že sa kvôli mojim blogom uvidíme na súde.”

Následne ju na ulici pri rozhovore s Igorom Kašperom začal natáčať na mobil človek, ktorý o sebe tvrdil, že je okresný predseda opozičnej politickej strany SaS a skutočne ním aj bol. “Ja som mu povedala, že si neprajem, aby ma natáčal, ale on v robení video záznamu mojej osoby aj napriek môjmu opakovanému dôraznému nesúhlasu pokračoval.”

“Medzitým mi začala do duše prehovárať pani Mária Urbanová, členka SaS, neúspešná kandidátka na poslankyňu a teraz pracovníčka regionálnej kancelárie SaS v Banskej Bystrici, aby som si dávala pozor na svoje zdravie, veď mám štyri deti a že mi to písanie blogov nemusí robiť dobre. Hučali do mňa vtedy viacerí naraz, tak už si ani poriadne napamätám, čo vraveli tí ostatní.  No bol to taký doslova frontálny verbálny útok desiatich na jedného.”

“Kašper, nová vrcholová posila v strane Borisa Kollára, sa mi na záver vysmial, že keby som ja kandidovala do Mestského zastupiteľstva, tak nezískam ani sto voličských hlasov. Toto pouličné vyhrážanie sa mojej osobe nebolo zo strany člena Sme rodina Igora Kašpera vôbec ojedinelé, na moje blogy reagoval verejným šírením primitívnych klamstiev o mojej osobe, ako napr. že som najatá stranou Smer- SD a podobne. Mimochodom, keď sa mi v roku 2017 vyhrážal SaS-kár Martin Klus za blog, v ktorom som upozornila na jeho prepojenie s istou banskobystrickou podnikateľkou, tak mi svoju vyhrážku poslal aj na moju súkromnú mailovú adresu, ktorú mu mal poskytnúť práve jeho dobrý kamarát Kašper.”

 

“Hrdinovia” ulice

Súlovcová potom opäť prechádza k prirovnaniu z prípadom “slušnej” Farskej. “Samozrejme, že to, čo sa stalo Karolíne Farskej bolo oveľa nepríjemnejšie než to, čo sa stalo mne.”

Ale pointa je podľa nej tá istá. “Hovoríte slušne a verejne nahlas svoje názory, ktoré si aj vyargumentujete, na čo máte v demokratickej spoločnosti úplné právo a ľudia, ktorí s vami nesúhlasia, namiesto slušnej diskusie, si Vás odchytia, najlepšie, keď ste sami na ulici a slovne vás atakujú a ešte si vás pri tom proti vašej vôli natáčajú na mobil. Samozrejme, že oni sú  aspoň dvaja a vy sám.  Ich cieľ je pritom jasný: zastrašiť vás a prípadne vás  odradiť od vašich ďalších aktivít, ktoré im nie sú po vôli. “Hrdinovia.””

Reklama

“A na záver by som ešte chcela pogratulovať Borisovi Kollárovi k akvizícii Igora Kašpera do jeho strany. Je totiž silne pravdepodobné, že tak, ako potopil Igor Kašper opozíciu v komunálnych voľbách v Banskej Bystrici, tak pripraví o cenné hlasy voličov aj Kollárovu stranu Sme rodina,” dodáva Súlovcová.

 

Incident nie je ako incident

Ako máme možnosť pozorovať na týchto dvoch podobných prípadoch. Pomerne nevinný stretnutie mladej Karolíny Farskej na ulici s neznámym recesistom bolo médiami využité na pripomenutie hnutia Za slušné Slovensko, ktoré niekoľko dní po tom zverejnilo dátum konania ďalšieho veľkého protestného zhromaždenia v Bratislave, pričom námestie SNP je podľa hovorcu Starého mesta Bratislava Mgr. Mateja Števove “slušnými” zabukované na ďalšie termíny až do marca, z čoho je jasné, že protesty sa plánujú dlhodobo a výsledok pre organizátorov nie je podstatný. Veď ak sa plnia jedni podmienky, vymyslia sa druhé. Hlavné je polarizovať spoločnosť.

Pretože prvé zhromaždenie “slušných” po sviatkoch sa má konať už onedlho, “náhodný incident” má pravdepodobne zvýšiť záujem o zapadnutú Farskú ako aj o celé protesty, ktoré medzitým vychladli. Ľudia si však už stále viac uvedomujú “náhodné incidenty” proti slušným, ktoré mainstreamové média najmä propagandistický Denník N hneď zneužijú na svoje ciele. Mainstreamové médiá dnes už totiž majú iba minimálny záujem informovať, ich prioritným záujmom je robiť politiku a pôsobiť mocensky.

Reklama

Zaujímavé na prípade tiež je, že Karolíne Farskej, tvári to “slušných”, človek nemôže na ulici už položiť ani relevantné otázky, či pracuje za Sorošove peniaze (to sa samozrejme myslí obrazne), lebo jej kolega Šeliga sa priznal, že ho financujú mimovládky a môžete sa o tom dočítať napríklad aj TU.

Karolína Farská sa stala chránený druh, kde sa po položení relevantných otázok rozdávajú trestné oznámenia. Aj to signalizuje, ako si mimovládkari a mainstreamoví novinári predstavujú demokraciu, na presadenie ktorej šikovnou manipuláciou zneužívajú naivných.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali