Má pravdu Fico? Je slušný Šeliga platený mimovládkami? Do redakcie sme dostali zaujímavý materiál

Má pravdu Fico? Je slušný Šeliga platený mimovládkami? Do redakcie sme dostali zaujímavý materiál

Bratislava 21. novembra 2018 (HSP/Foto:TASR)

 

Do redakcie sme dostali nahrávku, na ktorej jeden z účastníkov rozhovoru má hlas podobný lídrovi protestov Za slušné Slovensko Jurajovi Šeligovi.

Na snímke Juraj Šeliga

Traja mladí ľudia z prostredia protestov Za slušné Slovensko sa na nahrávke bavia o tom, že to majú všetko spočítané (pravdepodobne príspevky) a že ak z toho vyjde, že Juraj Šeliga bol platený od Soroša tak to bude prúser. Následne si čítajú z mobilu otázky, (ktoré im možno poslal nejaký novinár) a bavia sa o nich.

Reklama

 

Hlas 1: Nikdy si nespolupracoval s organizáciami, ktoré sú alebo boli založené Georgom Sorosom. Dobre to sedí. Alebo priamo prepojené na Georga Sorosa. Priamo prepojené, čo to znamená priamo prepojené?

Reklama

Hlas podobný Šeligovmu: Šak to je to, že keby som pracoval priamo dajme tomu pre Open society fudation tak vtedy

Hlas 1: Ok, to sedí

Hlas podobný Šeligovmu: Ja si dávam pozor aj na to, aby on ešte nežaloval potom mňa, vieš..

Hlas 1: Dobre, uveď …(nezrozumiteľné) ktorá nikdy nebola v pracovnom pomere so žiadnou mimovládnou organizáciou?

Hlas podobný Šeligovmu: No

Reklama

Hlas 1: Ty si nikdy nemal aktuálny priamy pomer s mimovládnou organizáciou a jak si bol platený?

Hlas podobný Šeligovmu: Ty kokos, ako SZČO

Hlas 2: Fakturuješ služby

Hlas 1: Ktorá nikdy nebola v pracovnom pomer

Hlas 2: No to je právny pojem, pracovný pomer to ma definíciu v zákonníku práce

Reklama

Hlas podobný Šeligovmu: Ty si živnostník, vieš, to je slobodné podnikanie, vieš, slobodný výkon. Chápeš?

Hlas 1: ehh

Hlas podobný Šeligovmu: To je formalistická blbosť, ale to je proste pravda

Hlas 1: Právne asi hej, ale či oni to tak berú

Hlas podobný Šeligovmu: Čo?

Hlas 2: Hej hej, ak to ustojí právne

 

Z rozhovoru teda vyplýva niekoľko skutočností. Človek ktorý má hlas podobný hlasu Juraja Šeligu je platený z mimovládok ale nie cez iniciatívu Za slušné Slovensko, ani ako zamestnanec niektorej z nich ale priamo ako Samostatne zárobkovo činná osoba. Z rozhovoru sa dá tiež vytušiť, že sa takto postupuje kvôli tomu, aby jeho prepojenia na mimovládky neboli okamžite zrejmé, ako by to bolo jasné, keby pracoval pre niektorú z nich ako zamestnanec.

Pri nahliadnutí do živnostenského registra zistíme, že istý Juraj Šeliga z Hruštína mal otvorenú živnosť od roku 2014. Pravdepodobne sa mu však podnikanie nevyplácalo a tak ju v roku 2016 zrušil. Potrebu znova podnikať pocítil až začiatkom roku 2018 a tak si ju 5. 1. 2018 hneď po sviatkoch obnovil.

Z týchto skutočností potom vyplýva niekoľko otázok. Kto ho platí, a aké záujmy majú tí, ktorí ho platia? Každý človek pozná porekadlo: Čí chlieb ješ, toho pieseň spievaš. A v súčasnom slovníku ´Kto ťa platí, toho záujmy presadzuješ´. Legitímna otázka potom je, čie záujmy teda človek s hlasom podobným hlasu Juraja Šeligu na námestiach v skutočnosti presadzuje. O čie záujmy sa na námestiach hrá. Čie politické ciele a ambície majú byť naplnené a v neposlednom rade, kto je jeho chlebodárca a čia ruka teda nikdy zo strany slušných nebude pokúsaná (ani v prípade, že sa chytí moci)?

Reklama

Ďalšou dôležitou otázkou je, či ide o peniaze zo zahraničia. Lebo ak peniaze pochádzajú zo zahraničia a na účet človeka s hlasom podobným hlasu Juraja Šeligu chodia zo zahraničia priamo, alebo hoci aj sprostredkovane cez slovenské mimovládne organizácie, závažným spôsobom to mení pohľad na celé protesty Za slušné Slovensko ako aj na ich organizátorskú základňu, pretože je zásadný rozdiel, či sa prostredníctvom protestov napĺňajú ambície nejakej slovenskej skupiny, alebo ambície zahraničných hráčov.

Treba si uvedomiť dôležitú skutočnosť. Organizátori protestov žiadajú v zásade pád vlády – teda zmenu mocenských pomerov. Dá sa teda povedať, že majú zásadné politické požiadavky.

Ak by sa potvrdilo, že je človek s hlasom podobným hlasu Juraja Šeligu skutočne jeden z organizátorov protestov a teda organizátori nastoľujú tieto požiadavky z vôle zahraničných hráčov, je to veľmi závažný aspekt celej veci.

Nehovoriac o tom, že takéto skutky by sa už mohli pohybovať aj v trestnoprávnej rovine a pravdepodobne sa tu bude dať hovoriť o vlastizrade, pretože to by znamenalo, že za zmenu vlády sa niektorí organizátori protestov zasadzujú v spojení s cudzou mocou.

Ak človek s hlasom podobným hlasu Juraja Šeligu fakturuje mimovládnym organizáciám svoju výplatu, mal by uviesť čo im fakturuje – aký titul uvádza vo faktúre, lebo organizovanie protestov to asi nebude a teda by mohlo ísť aj o pochybenia čo sa týka zákonov o podnikaní.

Reklama

Každopádne sú to všetko podstatné skutočnosti a polícia by mala so všetkou vážnosťou tieto indície, o ktorých hovoril aj premiér Fico, overiť.

Ďalším dôležitým aspektom, ktorý vyplýva z nahrávky je, že nahrávka s najväčšou pravdepodobnosťou nepochádza z prostredia SIS alebo VS ale si ju jeden z účastníkov nahral na mobil pre svoje vlastné použitie.

To by naznačovalo, že medzi organizátormi protestov nepanuje práve atmosféra priateľstva a dôvery. Ak si niekoho nahrávate, svedčí to minimálne o tom, že mu nedôverujete. Vzhľadom na povahu obsahu nahrávky, ktorú máme k dispozície sa však skôr zdá, že bola vyhotovená preto, aby mohla byť použitá proti ostatným členom organizačného tímu.

Nahrávanie si ostatných členov organizačného tímu človekom zvnútra by mohlo naznačovať okrem zlých vzťahov aj na vnútorné spory prípadne nesúhlas časti platformy s politickým smerovaním iniciatívy Za slušné Slovensko.

Potvrdenie skutočností, ktoré sa spomínajú na nahrávke by tak mohlo vrhnúť nové svetlo na iniciatívu, ktorej predstavitelia sa prezentujú ako tí slušní, ti spravodliví a tí čestní bojujúci proti skorumpovanej vláde, lebo by to ukazovalo, že ani oni nepoužívajú iné praktiky.

Reklama

Naviac by to dokazovalo, že slušní nie sú ani svojprávni a že to čo robia, robia na základe požiadaviek a za peniaze svojich chlebodárcov.

Roman Povrazník

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali