Koncesionárske výpalné kradne najviac najchudobnejším rodinám

Koncesionárske výpalné kradne najviac najchudobnejším rodinám

Bratislava 18. septembra (TASR/HSP/Ilustrácia:HSP)

 

Sulík školil poslancov o daniach, koncesie sú z nich podľa neho najhoršie

Predseda SaS Richard Sulík dnes školil poslancov o daniach. Podujal sa na to kvôli tzv. koncesionárskym poplatkom, ktorých platbu má po 1. januári 2013 obnoviť vládna novela o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS. Poslancom Sulík vysvetľoval, že koncesionárske poplatky nie sú žiadna úhrada za službu, ale daň. A to tá najmenej spravodlivá.

Reklama

“Koncesionárske poplatky nie sú poplatky. Je to všeobecná daň na financovanie verejných statkov. Preto by mala byť vyberaná centrálne do štátneho rozpočtu a solidárne,” vyhlásil v rozprave Sulík. Pripomenul rozdiel medzi progresívnou a rovnou daňou a zdôraznil, že hoci sú rozdielne, majú spoločné to, že pri každej z nich platia bohatší viac ako chudobnejší. Upozornil, že pri koncesiách to ale tak nie je, platí pri nich každý rovnako. A preto Sulík považuje tento poplatok za najmenej spravodlivú daň.

 

Reklama

Nie na hlavu, ale na domácnosť. Inak má predseda SaS pravdu 

“Je to daň na hlavu a tá nerobí rozdiely. Každý bez ohľadu na to, koľko zarába, musí platiť rovnako, 4,64 eura. A to je mimoriadne nespravodlivé,” vyhlásil Sulík. V súčasnosti fyzická osoba, ktorá odberá elektrinu, platí 4,64 eura mesačne. Podľa šéfa SaS táto daň nerobí rozdiely ani v príjmoch, ani v regiónoch. “Sústružník v Bratislave zarába viac ako sústružník v Stropkove, preto platí vyššiu daň. A teda by mal aj platiť vyššie koncesie. Bolo by spravodlivé, aby každý platil podľa svojho príjmu, keď už teda tie koncesie chceme,” zdôraznil Sulík.

Predstavitelia Smeru-SD trvajú na tom, že koncesionárske poplatky sú úhrada za služby. Dušan Jarjabek (Smer-SD) uviedol príklad s poplatkom za diaľnicu. Sulík mu poďakoval za to, že mu tak “nahral”. “Poplatok za diaľnicu je skutočný poplatok. Platím ho len vtedy, keď po diaľnici idem a mám možnosť sa mu vyhnúť. Keď nemám auto, tak ho neplatím. Ale koncesie musím platiť, aj keď televíziu nepozerám,” vysvetľoval Sulík. Smeru-SD vyčítal, že núti človeka, ktorý nepozerá televíziu, prípadne ju doma ani nemá, zakúpiť si niečo, čo nevyužíva.

 

Krajcer: Koncesionárske poplatky sú volebným podvodom Smeru

Reklama

Vládny návrh zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS, ktorý obnovuje platbu koncesionárskych poplatkov aj po 1. januári 2013, je zlý a ide o volebný podvod zo strany vládneho Smeru-SD. V dnešnej rozprave k právnej norme to vyhlásil poslanec SaS Daniel Krajcer, ktorý v minulom volebnom období ako minister kultúry presadil zrušenie koncesionárskych poplatkov od roku 2013.

“Je to len ďalšia rana istoty Smeru peňaženkám občanov a RTVS a je to volebný podvod. Smer totiž nemal vo volebnom programe žiadnu zmienku o tom, že by plánoval zaviesť koncesionárske poplatky. Považujeme to za podvod na občanoch, keďže Smer sľuboval istoty,” zdôraznil Krajcer.

Zároveň zdôraznil, že navrhovaná výška koncesionárskych poplatkov na súčasnej úrovni 4,64 eura mesačne nepostačuje na udržateľné financovanie verejnoprávnych médií. “Na to treba asi 100 miliónov eur. Koncesionárske poplatky v súčasnej výške môžu priniesť financie na úrovni asi 72 miliónov eur, čo je nepomer medzi tým, čo inštitúcia potrebuje a tým, čo prinesú poplatky,” vysvetlil Krajcer.

 

Smer môže cez štátny rozpočet ovládať televíziu 

Reklama

RTVS tak bude podľa jeho slov potrebovať ďalších 30 miliónov eur, ktoré získa zmluvou so štátom alebo priamo z rozpočtu. “Smer tu môže postupovať štýlom – poslúchaš, dostaneš viac peňazí, neposlúchaš, nedostaneš,” myslí si. Krajcer poukázal na to, že podľa jeho návrhu mala RTVS dostávať peniaze priamo zo zákona, čo by zabezpečilo väčšiu nezávislosť inštitúcie. Návrh Smeru-SD však údajne dosahuje pravý opak. “To je realita, ktorú docielite. Kladiem si otázku, či to nie je zámer,” odkázal ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi (Smer-SD). Krajcer zároveň tvrdí, že on by desiatky miliónov pre RTVS v rozpočte nájsť vedel. “Napríklad španielske banky nemusíme financovať, však?” uviedol. Krajcer zároveň predložil procedurálny návrh, aby sa nepokračovalo v rokovaní o tomto zákone. O jeho návrhu a o posunutí právnej normy do druhého čítania sa rozhodne dnes po 17. hodine.

Minister Maďarič reagoval, že podvodom je vstúpiť do politickej arény so sľubom okamžitého zrušenia koncesionárskych poplatkov, ako to urobila SaS, no nakoniec sa tak nestalo ani v roku 2010, ani v roku 2011 ani v roku 2012, ale ostalo to až pre budúcu vládu. “Toto je vážení jeden brutálny podvod na verejnosti a vašich voličoch,” odkázal Krajcerovi Maďarič. Krajcer však upozornil, že je to nezmysel, lebo nikto nemohol vedieť, aká vláda bude.

Maďarič zároveň odmietol interpretáciu, že Smer-SD znovuzavádza koncesionárske poplatky. “Nemôžeme znovuzavádzať niečo, čo stále platí a v tom zmysle neexistujú ani nové dopady na podnikateľskú vrstvu, lebo tí, na ktorých sa to vzťahuje, tieto úhrady platia,” dodal. 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali