NRSR: Poslanci diskutovali o justícii, rokovanie však ostalo bez výsledku

NRSR: Poslanci diskutovali o justícii, rokovanie však ostalo bez výsledku

Bratislava 28. mája (TASR) – Členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR dnes zhruba hodinu diskutovali o stave slovenskej justície, ale bez výsledku. Opozičným poslancom totiž neprešiel ani jeden návrh uznesenia, ktorým by požiadali ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) o informáciu o zamýšľaných krokoch na zlepšenie situácie.

Podpredseda výboru Radoslav Procházka (nezaradený) chcel do 15. júla od Boreca návrh personálnych, organizačných a zákonných opatrení na posilnenie výkonu spravodlivosti v SR. Miroslav Kadúc (OĽaNO) zase žiadal do rovnakého termínu správu o opatreniach na zlepšenie stavu súdnictva z pohľadu jeho vnímania občanmi. V oboch prípadoch kladne hlasovala len pozícia, poslanci Smeru-SD, ktorí majú vo výbore väčšinu, sa zdržali.

Kadúc ako iniciátor rokovania uistil, že k zvolaniu výboru ho donútil závažný stav justície. Poukázal pri tom na niektoré kroky či vyjadrenia čelných predstaviteľov súdnictva. Spomenul údajné porušenie zákona zo strany predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej či vyjadrenie šéfa Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina, že Ústavný súd je z časti súdom a z časti politicko-kriminálnym ústavom. "Sme v nezávislosti súdnictva na hrozivom 115. mieste zo 144 krajín, ten trend je katastrofálny," podotkol na margo výsledkov prieskumu Svetového ekonomického fóra.

Predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD) ho upozornil, že dôveryhodnosť justície je veľmi dôležitá kategória, ale často subjektívna podľa toho, ako sa sudcovia a politici správajú. "Áno, v rebríčku sme skončili na 115. mieste. Ale treba povedať aj B, že zber dát sa uskutočnil vo februári až v apríli 2012. Voľby do NR SR sa uskutočnili v marci 2012, vláda nastúpila v máji. Možno teda povedať, že prieskum reflektuje na názory skupiny podnikateľov na sklonku minulého volebného obdobia. Poukazuje teda na stav, do akého ste justíciu nepochybne doviedli aj vy," odkázal opozícii. Podľa jeho slov výsledky štatistík a hodnotení minulej vlády hádže opozícia na tú súčasnú. "Toto sa mi nezdá fér," povedal.

Reklama

Podpredseda výboru Radoslav Procházka (nezaradený) Smeru-SD odkázal, že omieľaním dátumu, kedy sa prieskum uskutočnil, si robí strašnú hanbu. "Za ostatných sedem rokov päť vládol Smer. Predstierať, že stav je taký kvôli 18 či 20 mesiacom ministerky Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS), je absurdita. Vy sa stále pozeráte na vec štýlom, kto za to môže, na koho sa dá ukázať prstom," odkázal Madejovi. Zároveň mu pripomenul, že to bol poslanec Smeru-SD Mojmír Mamojka, ktorý dávnejšie vyhlásil, že v čase prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD) sa niektoré najvyššie posty v súdnictve delili podľa politickej dohody. "Hlavným dôvodom nedôvery ľudí v súdnictvo je, že ho vnímajú ako cudzopasné imelo, ktoré žije na strome, ale neprináša žiaden úžitok. Vnímajú to ako nástroj moci nie spravodlivosti. Musíme premýšľať, ako vrátiť súdy do polohy, v ktorej majú byť, teda poskytovateľov služby občanom," vyzýval Procházka.

Anton Martvoň (Smer-SD) si 115. miesto vysvetľuje tým, že výskum bol robený na reprezentatívnej vzorke firiem. "Je prirodzené, že firmy sú často účastníkmi súdnych sporov, tak sa objavia aj také, ktoré sú nespokojné. Je rozdiel, keby to bolo robené na vzorke 10.000 občanov, ako na 200 či 300 firmách. Nie je to ukazovateľ, ktorého by sme sa mali držať," myslí si. Súhlasí však, že v rámci justície treba niečo robiť, netreba sa hádať, ale hľadať riešenia. "Súčasná vláda zvolila túto cestu. Nemám pocit, že by sa minister Borec hádal s predstaviteľmi súdnej moci, nevidel som, že by mal nejaký osobný konflikt s pánom Harabinom," povedal.

Reklama

Žitňanská tvrdí, že dĺžka konania od roku 2005 kontinuálne klesá, ale napriek tomu ani o chlp nedošlo k nárastu dôveryhodnosti justície. "Toto je malá krajina, tu ľudia nežijú vo vzduchoprázdne a vedia, čo sa na ich súdoch deje. Je evidentné, že tu k náprave zvnútra nedôjde," vyhlásila.

Borec uznáva, že slovenské súdnictvo nefunguje ideálne. "Je v ňom množstvo akútnych aj systémových problémov. Všetci ministri sa nejakým spôsobom snažili justíciu nastaviť, druhá vec je, ako ďaleko sa dostali," podotkol. Podľa ministra však opozícia neupozornila na pozitívne časti prieskumu. "Naozaj zaostávame vo vnímaní nezávislosti, ide ale o subjektívne vnímanie. Je tam aj údaj, že sme skončili v dĺžke konaní v netrestných veciach na 15. mieste z 24. Aj toto treba riešiť," apeloval. Ako výborný výsledok však vníma umiestnenie SR z hľadiska efektivity súdnictva, kde sme skončili v prvej šestke. "Mám ďaleko myslieť si, že na súdoch je všetko v poriadku, ale efektívnosť súdov je vyššia, ako je predostierané v médiách," dodal.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali