Nemecká mimovládka zvážajúca migrantov žiada nemeckú vládu, aby chránila ich lode pred Talianskom

Nemecká mimovládka zvážajúca migrantov žiada nemeckú vládu, aby chránila ich lode pred Talianskom

Berlín 5. januára 2023 (HSP/Foto:Twitter)

 

Sea-Eye chce od vlády pomoc v boji proti talianskemu nariadeniu, ktoré obmedzuje ich činnosť, informuje REMIX News

Sea-Eye 4
Na snímke loď organizácie Sea-Eye

Mimovládna organizácia, ktorá stojí za službou lodí pre migrantov “Sea-Eye”, vyzvala nemeckú vládu, aby ich chránila pred talianskymi orgánmi počas ich aktivít v Stredozemnom mori.

Reklama

Vláda v Ríme prijíma nové opatrenia na obmedzenie činnosti lodných služieb pre migrantov pri pobreží Talianska.

Vo vyhlásení, ktoré zverejnila mimovládna organizácia Sea-Eye v súvislosti s novými pravidlami Talianska, sa píše, že Taliansko nemá nad ich loďami žiadnu právomoc.

Reklama

“Podľa verzie vyhlášky, ktorú máme k dispozícii, a predbežného posúdenia jej právneho obsahu je pravdepodobne nezákonná, keďže sa snaží regulovať správanie plavidiel plaviacich sa pod nemeckou vlajkou v medzinárodných vodách a sankcionovať ich pri vstupe do talianskeho teritoriálneho mora. Pobrežný štát nemá právomoc regulovať a vynucovať záchranu cudzích lodí mimo svojho teritoriálneho mora (12 námorných míľ).”

Členka predstavenstva Sea-Eye Annika Fischerová v piatok v tlačovej správe tiež napísala: “Odmietame tento takzvaný kódex správania a obávame sa, že to povedie ku konfliktom s talianskymi orgánmi. Očakávame preto, že nemecká vláda bude chrániť námorné záchranné organizácie pod nemeckou vlajkou pred nezákonným správaním talianskych orgánov a v prípade konfliktu nás rozhodne podporí.”

Podporovatelia mimovládnych organizácií tvrdia, že lode poskytujú dôležité záchranné služby, zatiaľ čo kritici tvrdia, že tieto mimovládne organizácie povzbudzujú mnohých migrantov, aby riskovali nebezpečnú cestu v nádeji, že budú zachránení. Prevažná väčšina migrantov prichádzajúcich na lodiach sú ekonomickí migranti, ktorí nemajú nárok na azyl.

Zo 100 000 ľudí, ktorí prišli od 1. januára do 21. decembra 2022, bolo približne 86 000 z krajín, v ktorých vládne mier. Z nich viac ako 20 000 bolo z Egypta a takmer 18 000 z Tuniska. Na treťom mieste sa umiestnil Bangladéš s viac ako 14 000 svojimi občanmi medzi tými, ktorí sa v minulom roku dostali do Talianska cez Stredozemné more.

V stredu minulý týždeň Meloniovej vláda vydala nariadenie, podľa ktorého by samozvané námorné záchranné lode po záchrane stroskotancov mali okamžite zamieriť do prístavu, a nie pokračovať v pomoci iným plavidlám. Taliansko tiež zintenzívňuje úsilie pokutovať mimovládne organizácie a potenciálne zabaviť ich lode, ak porušia tieto nové pravidlá.

Reklama

Mimovládna organizácia reagovala, že “Taliansko preto zasahuje do slobody plavby Nemecka podľa článku 87 Dohovoru OSN o morskom práve bez akéhokoľvek základu v medzinárodnom práve tým, že reguluje správanie nemeckých lodí v medzinárodných vodách a hrozí im pokutami a zabavením lodí.”

“Cieľom ustanovení je zabezpečiť bezpečnosť osôb zachránených na mori v súlade s vnútroštátnym, ako aj medzinárodným právom,” uviedol dokument.

Združenie Sea-Eye odmietlo nariadenie vydané kabinetom premiérky Giorgie Meloniovej.

“Nový dekrét talianskej vlády je pozvánkou na utopenie. Nútenie lodí do prístavu porušuje povinnosť zachraňovať v prípade, že sa na mori ocitne viac ľudí v núdzi,” uviedol hovorca združenia Sea-Eye Oliver Kulikowski. Ďalej oznámil, že proti vyhláške sa postaví.

Ako už Remix News informoval, talianska vláda sa chystá zaviesť nový zákon, podľa ktorého by každá loď mimovládnej organizácie, ktorá vyzdvihne migrantov vo voľných vodách pod vlajkou niektorej krajiny, bude musieť od tejto krajiny vyžadovať, aby týchto migrantov prijala.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:39

Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka v iránskej provincii Východný Azerbajdžan. Na sociálnych sieťach o tom informoval pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf.

10:20

Za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb v Dominikánskej republike sa vyhlásila úradujúca hlava štátu Luis Abinader. Jeho protikandidáti v noci na pondelok priznali porážku.

Podľa predbežných údajov volebných úradov získal Abinader 59,09 percenta hlasov, za ním nasledovali trojnásobný exprezident Leonel Fernandéz s 26,94 percenta a bývalý predseda parlamentu Abel Martínez s približne desiatimi percentami.

09:59

Rusko bolo aj v apríli najväčším dodávateľom ropy do Číny, keď objem dodávok zvýšilo medziročne takmer o tretinu. Prvú pozíciu najväčších dodávateľov tejto suroviny do najväčšej ázijskej ekonomiky si tak udržalo už 12. mesiac po sebe.

09:24

Obyvateľa ruského mesta Novosibirsk odsúdil v pondelok tamojší súd na 25 rokov väzenia za pokus o podpálenie budovy vojenskej správy. Informovala o tom agentúra Reuters.

08:35

Ceny ropy v pondelok vzrástli, pričom cena Brentu prekročila hranicu 84 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnila politická neistota v kľúčových producentských štátoch po tom, ako pri havárii vrtuľníka zahynul iránsky prezident Ebráhím Raísí a saudskoarabský korunný princ zrušil návštevu Japonska pre zdravotné problémy saudskoarabského kráľa.

08:21

Ukrajinská armáda zlikvidovala v noci na pondelok všetkých 29 dronov typu Šáhid, ktoré Rusko nasadilo do útokov na ciele v rôznych častiach Ukrajiny.

07:28

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok zagratuloval novému taiwanskému prezidentovi Laj Čching-teovi k jeho inaugurácii a vyhlásil, že sa teší na spoluprácu medzi Washingtonom a Taipei pri udržiavaní “mieru a stability v Taiwanskom prielive”.

07:20

Japonské úrady v sobotu vydali výstrahy pre obyvateľov prefektúr na severovýchode krajiny. Dôvodom je niekoľko útokov medveďov, ktoré sa tam v uplynulom období odohrali.

07:10

Laj Čching-te zložil v pondelok počas inaugurácie v Taipei prezidentský sľub pred tisíckami hostí a ujal sa tak svojho prvého funkčného obdobia, počas ktorého sa očakáva pokračovanie taiwanskej nezávislosti od Číny a posilnenie obrany voči Pekingu.

07:00

KĽDR ostro odsúdila nedávny americký tzv. podkritický jadrový test v Nevade a v pondelok avizovala “silnú odstrašujúcu akciu” proti americkej “jadrovej hrozbe”. Informovala agentúra Jonhap.

06:47

Iránska vláda zvolala v nedeľu v neskorých večerných hodinách mimoriadne zasadanie pre pád vrtuľníku, v ktorom sa nachádzal iránsky prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.

Schôdzu viedol prvý viceprezident Mohammad Mochber, ktorý inicioval ďalšie opatrenia pre zintenzívnenie pátrania.

06:30

Ďžihádistická skupina Islamský štát (IS) sa v nedeľu prihlásila k zodpovednosti za piatkový útok v obľúbenej turistickej destinácii Bámján v Afganistane, pri ktorom zahynuli traja občania Španielska a traja obyvatelia Afganistanu. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Včera 20:04

Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne. Dôvodom je vyhlásenie argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý v nedeľu počas návštevy Španielska v Madride označil manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za skorumpovanú.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali