Nejde o to, že možno smerujeme k tretej svetovej vojne; ide o to, že už v nej sme

Nejde o to, že možno smerujeme k tretej svetovej vojne; ide o to, že už v nej sme

Bratislava 26. januára 2023 (HSP/Foto:TASR/AP/Libkos)

 

Začala sa už tretia svetová vojna? To je vážna otázka, píše James Rickards vo svojom poslednom príspevku. Vlna analytikov a komentátorov varovala, že vojna na Ukrajine sa môže vymknúť spod kontroly a prerásť do tretej svetovej vojny

ukrajina vojna
Ilustračné foto

Jednou z variácií na túto tému je, že vojna by mohla prerásť do jadrovej vojny s nasadením taktických jadrových zbraní. Väčšina ukazuje prstom na Rusko ako na stranu, ktorá zo zúfalstva nad neúspešnou kampaňou na Ukrajine uskutoční jadrový úder.

Reklama

V skutočnosti je opak pravdou.

Ruská kampaň nezlyháva (už niekoľko mesiacov je pozastavená a čaká na vhodné podmienky na začatie zimnej ofenzívy). Len o tom nepočujete v mainstreamových médiách, ktoré sú v podstate propagandistickým kanálom pre Ukrajinu.

Reklama

A strana, ktorá s najväčšou pravdepodobnosťou použije jadrové zbrane ako prvá, sú USA, aby si zachovali tvár a destabilizovali Rusko, keď sa Ukrajina ocitne na pokraji kolapsu.

 

Kontrola reality

Mnohí ľudia majú problém tomu uveriť. Povedali im, že Putin je vtelený diabol a pravdepodobne by chcel zničiť svet. Radi si myslíme, že v modernej dobe sme sofistikovaní a sme nad to, aby sme podľahli propagande. Žiaľ, nie je to pravda.

Faktom je, že USA viedli jedinú jadrovú vojnu v histórii v dňoch 6. – 9. augusta 1945 a mala úspešný výsledok. Nebudem sa tu zaoberať jej morálnosťou, takou či onakou. Som len objektívny.

Tak či onak, ďalšia jadrová vojna by sa nedala zvládnuť a rovnala by sa tretej svetovej vojne. Rovná sa to tomu istému.

Reklama

Môj názor je však iný. Nejde o to, že možno smerujeme k tretej svetovej vojne; ide o to, že už v nej sme. Otázka, kedy sa začínajú a končia vojny vo všeobecnosti a svetové vojny zvlášť, nie je taká jednoznačná, ako sa mnohí domnievajú. Existuje mnoho príkladov.

 

Kedy sa oficiálne začína vojna? Je to komplikované

Kedy sa začala prvá svetová vojna? Predchádzalo jej mnoho udalostí vrátane krízy v Agadire v Maroku (1911), taliansko-tureckej vojny (1911 – 12) a balkánskych vojen (1912 – 1913).

Je zrejmé, že prvá svetová vojna bola vo fáze odpočítavania už v roku 1911.

Presnejšie, začala sa prvá svetová vojna atentátom na arcivojvodu Františka Ferdinanda 28. júna 1914? Vyhlásením vojny Rakúsko-Uhorskom Srbsku 28. júla 1914? Vyhlásením vojny Rusku Nemeckom 1. augusta 1914?

Reklama

Faktom je, že začiatok prvej svetovej vojny (vtedy nazývanej Veľká vojna) bol sériou omylov. Okrem práve spomenutých chýb bolo aj mnoho ďalších. Samozrejme, USA vstúpili do prvej svetovej vojny až 6. apríla 1917.

Koniec prvej svetovej vojny bol tiež zmätok. Väčšina študentov uvádza 11. november 1918 ako deň ukončenia vojny. To nie je celkom správne. V tento deň bolo podpísané prímerie a prestalo sa strieľať. Prímerie je však prímerie, nie mierová zmluva. Skutočná Versaillská zmluva, ktorá ukončila vojnu, bola podpísaná 28. júna 1919.

Na nejasných hraniciach, kedy sa vojny začínajú a končia, nie je nič nové. Kórejská vojna sa skončila prímerím podpísaným 27. júla 1953, ale technicky sa stále neskončila; nikdy nebola uzavretá mierová zmluva.

Najzaujímavejším prípadom (a prípadom, ktorý sa najviac týka vojny na Ukrajine) je začiatok druhej svetovej vojny.

 

Kedy sa skutočne začala druhá svetová vojna?

Väčšina Američanov to reflexívne datuje od 7. decembra 1941, keď Japonsko zaútočilo na Pearl Harbor. To je správny dátum vstupu USA, ale vojna sa, samozrejme, začala 1. septembra 1939, keď Nemecko napadlo Poľsko. Spojené kráľovstvo a Francúzsko vyhlásili Nemecku vojnu 3. septembra.

Začala sa však druhá svetová vojna v skutočnosti oveľa skôr?

Japonsko napadlo Mandžusko 18. septembra 1931. Zriadili tam bábkový režim s názvom Mandžukuo, ktorý viedol cisár Puyi (neslávne známy “posledný cisár” Číny a potomok dynastie Čching). Nasledovala úplná invázia Japonska do Číny v roku 1937 a hrozné znásilnenie Nankingu v decembri 1937.

Samozrejme, európske a tichomorské divadlo druhej svetovej vojny boli odlišné a geograficky oddelené, ale je prinajmenšom sporné, že druhá svetová vojna sa začala v Číne v roku 1931 alebo najneskôr v roku 1937. Osobne sa prikláňam k tomuto názoru.

A nezabúdajme na španielsku občiansku vojnu (1936 – 1939), v ktorej Nemecko bombardovalo Guernicu, Rusko financovalo Ľudový front a žoldnieri vytvorili medzinárodné brigády vrátane americkej brigády Abrahama Lincolna. Predstavenie, v ktorom USA a Rusko bojovali proti Nemecku na španielskej pôde, bolo peknou ukážkou druhej svetovej vojny.

Reklama

Prílev zahraničných bojovníkov do vojny na Ukrajine ponúka modernú paralelu.

 

Prípad začiatku tretej svetovej vojny

Prípad nejasných začiatkov a koncov vojen je teda jasný. Aký je prípad pre tvrdenie, že tretia svetová vojna sa už začala na základe situácie na Ukrajine?

Prvým bodom je počet priamo zapojených krajín. Je nezmysel tvrdiť, že členovia NATO fandia Ukrajine z boku. Tieto krajiny sa priamo podieľajú na dodávkach zbraní, spravodajských informácií, peňazí, munície a pozemných bojových lodí.

Poľské jednotky pôsobia ako žoldnieri v ukrajinských uniformách. Špeciálni operátori USA a Veľkej Británie pôsobia na Ukrajine a poskytujú spravodajské informácie, výcvik v oblasti zbraní a pomoc pri logistike. (Títo špeciálni operátori sú často najímaní ako dodávatelia CIA a MI6, aby sa zamaskovalo ich prepojenie na americké a britské spravodajské služby).

Reklama

Poľsko a Litva dodávajú Ukrajine sofistikované tanky Leopard. Spojené kráľovstvo sa pripravuje dodať aj svoj najsofistikovanejší tank – Challenger II. USA dodávajú bojové vozidlá Bradley a obrnené vozidlá Stryker.

USA tiež dodávajú delostrelectvo HIMARS (delostrelectvo s riadenými strelami na veľké vzdialenosti) a protiraketové batérie Patriot. Západ dodáva Ukrajine muníciu, hotovosť, bezpilotné lietadlá, satelitné snímky, signálne spravodajstvo (SIGINT) a ľudské spravodajstvo (HUMINT).

Rusko sa v získavaní spojencov a žoldnierov nijako nevyhýba. Na frontových líniách pri Soledare a Bachmute pôsobí súkromná žoldnierska armáda Wagner Group.

Rusko získava bezpilotné lietadlá z Turecka a Iránu. Bojovníci prichádzajú zo Sýrie. Čína poskytuje finančnú podporu a ponúka technológie, ktoré pomáhajú Rusku vyrábať zbrane a pokračovať v raketových útokoch.

 

Reklama
Nahor po rebríku eskalácie

K fyzickým bojovým akciám došlo v Poľsku (chybne navedená ukrajinská raketa), Bielorusku (tiež chybne navedená ukrajinská raketa), Rusku (útoky dronov na letecké základne v Rusku s jadrovými zbraňami v blízkosti) a Nemecku (sabotáž plynovodu Nord Stream). Došlo aj k námorným bitkám v Čiernom mori.

Samozrejme, dlhý zoznam krajín poskytuje Ukrajine podporu účasťou na finančných a hospodárskych sankciách pod vedením USA a EÚ.

Medzi krajiny, ktoré sa v súčasnosti priamo zúčastňujú na vojne na Ukrajine prostredníctvom zbraní, peňazí, spravodajských služieb, žoldnierov alebo finančných sankcií, patria USA, Spojené kráľovstvo, Nemecko, Francúzsko, Poľsko, Litva, Kanada, Austrália, Ukrajina, Rusko, Čína, Sýria, Irán, Turecko, Japonsko, Rumunsko, Bielorusko a Moldavsko. Tieto krajiny pokrývajú štyri kontinenty. Hospodárske dôsledky sú celosvetové. Ak toto nie je svetová vojna, nie je jasné, čo to je.

Tretia svetová vojna je tu. Možno sa nachádza skôr v štádiu roku 1937 než v štádiu roku 1941. Dúfajme, že tento stav prevládne. Pravdepodobne sa tak nestane.

Pre investorov je dôležité, že táto vojna nie je blízko k svojmu koncu. Je oveľa pravdepodobnejšie, že sa bude rozširovať, pokiaľ ide o postihnuté krajiny, finančné sankcie a kinetické vojny.

Nebezpečenstvo eskalácie do jadrovej výmeny je reálne a rastie. Zastaví ju niekto skôr, než bude neskoro?

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali