Nahliadli sme do rozprávkového sveta jedného z najvýznamnejších básnikov všetkých čias – Alexandra Puškina

Nahliadli sme do rozprávkového sveta jedného z najvýznamnejších básnikov všetkých čias – Alexandra Puškina

Moskva 31. januára 2019 (HSP/Foto: Miloš Zverina)

 

Počas našej nedávnej návštevy Moskvy sme zavítali do niekoľkých múzeí, galérií a  výstavných centier. Navštívili sme aj Štátne múzeum Alexandra Puškina, jedného z najvýznamnejších ruských a svetových básnikov. Bola v tom menšia perlička. Mnohí naši čitatelia, ktorí navštívili Moskvu, určite boli aj v Puškinovom múzeu. Celá vec je v tom, že tých Puškinových múzeí je v Moskve viac…  

Na snímke rodostrom rodiny Puškiných

Mnohí Moskovčania a návštevníci zo všetkých kútov Ruska a zo zahraničia poznajú Štátne múzeum výtvarných umení Alexandra Puškina, jedno z najväčších múzeí v Rusku. Ale iba málo kto vie, že má aj svojho, takpovediac, „dvojníka“. Keď už sme pri tých perličkách: stačí v Rusku alebo v zahraničí povedať „Puškinovo múzeum“ a mnohí hneď budú vedieť, že ide o Štátne múzeum výtvarných umení Alexandra Puškina. Lenže tí lepšie informovaní vedia, že podobnými slovami sa označuje aj ďalšia inštitúcia – Štátne múzeum Alexandra Puškina, povedzme, „mladší brat“ vyše spomínaného múzea…

Reklama

Je medzi nimi dosť veľký rozdiel a nejde iba o veľkosť múzeí. Štátne múzeum výtvarných umení Alexandra Puškina bolo otvorené 13. júna 1912. Jeho základom boli kópie antických sôch a mozaík a tiež odkúpená štátom od egyptológa Goleniščeva zbierka unikátnych starodávnych artefaktov. V súčasnosti je v tomto múzeu vyše tri tisíc mimoriadne vzácnych exponátov – maľby a sochy od najstarších období do našich dní.

Na snímke posmrtná maska A. Puškina

 

Reklama

„Mladší brat“

Ale jeho „mladší brat“ – Štátne múzeum Alexandra Puškina je čisto literárne múzeum, ktoré bezprostredne spojené s menom najslávnejšieho ruského básnika a venované jeho životu a tvorbe. Toto múzeum je centrálnym v komplexe viacerých múzeí a má päť filiálok:  Memoriálny byt Puškina v štvrti Arbat, podobný byt – múzeum básnika Alexandra Belého tiež na Arbate, Dom-múzeum spisovateľa Ivana Turgeneva na ulice Ostoženka, Dom-múzeum V. Puškina na ulice Stará Basmanná a Výstavný komplex na ulice Denežná /Peňažná/.

Hlavné múzeum sa nachádza vo veľkolepom architektonickom pamätníku zo začiatku XIX. storočia – statku rodiny Chruščových-Selezňových na ulice Prečistenka. Gardový práporčík A. Chruščov kúpil si túto usadlosť v r. 1814. Bola značne poškodená po rusko-francúzskej vojne v r. 1812 a po tom, ako vojska Napoleona obsadili a takmer zničili Moskvu. Nový majiteľ bol veľmi pohostinný človek a často usporiadal plesy, na ktorých, ako sa povrávalo, sa zúčastňoval aj samotný básnik Alexander Puškin.

Po ruskej revolúcii r. 1917 sa v tejto usadlosti vystriedalo viac inštitúcií: Múzeum hračiek, Literárne múzeum, Ministerstvo zahraničia, Vysoká škola východných krajín, slovanstva a a balkánskych štátov. A 5. októbra 1957 vládnym nariadením v usadlosti bolo vytvorené Štátne múzeum Alexandra Puškina, ktoré funguje aj dnes.

Na snímke Štátne múzeum Alexandra Puškina

 

Reklama

Dve múzeí na jednej stanici

Koncom januára sme navštívili „mladšieho brata“, pretože na návšteve „staršieho“ boli sme už viac razy. Pikantériou je, že sa oba „brata“ nachádzajú blízko jednej stanice metra – Kropotkinskaja. Ten „mladší“ susedí s veľkolepým Chrámom Krista Spasiteľa. Toto múzeum, dá sa povedať, palác vnútri vyzerá ešte príťažlivejšie, ako zvonka. Všetko sa tam zachovalo z puškinských časov – je to ako pred 200 rokmi.

Okrem príležitostných výstav sú tam dve stále expozície – „Puškin a jeho obdobie“ a „Rozprávky Puškina“. Expozícia „Puškin a jeho obdobie“ je umiestnená v 15 sálach. Bola otvorená v r. 1997, pri príležitosti 850. výročia prvej písomnej zmienky o Moskve a 200. narodenín Alexandra Puškina. Je tu všetko od prvých dní slávneho básnika: jeho detstvo, prvé básne, mladosť, osobné veci, portréty príbuzných, priateľov a slávnych osobností, rukopisy.

Práve tie rukopisy sú zvlášť príťažlivé. Môžete pozorovať riadky, ktoré napísal samotný Puškin. Urobili sme vyše 100 fotografií /v tomto múzeu môžete fotografovať všetko, čo len chcete – zdarma/. Pracovníčky múzea veľmi ochotne a podrobne nám rozprávali o živote a tvorbe slávneho básnika, jeho rodine a priateľoch, o vzácnych exponátoch. Videli, že nás zaujíma prakticky všetko.

Dozvedeli sme sa, že zbierka múzea sa stále rozširuje vďaka darom ľudí, predmetom, odkúpeným od zberateľov a na medzinárodných aukciách. Každá sála tejto expozície je venovaná určitej téme a rozpráva o tom alebo inom období života Puškina, hrdinoch jeho diel, o jeho priateľoch a tvorbe.

Reklama

V prvých dvoch sálach sú väčšinou portréty cárov, vojvodov, vedcov, štátnych činiteľov a básnikov puškinského obdobia. Nasledujúce tri sály sú venované detstvu a mladosti básnika. Ďalšia rozpráva o tom, ako Puškin študoval na Cárskoseľskej škole. Ostatné sály sú venované tvorbe básnika a posledným rokom jeho života.

Na snímke jedna zo sál múzea

 

Rozprávky Puškina

Pred štyrmi rokmi, 13. januára 2015 sa zdvojnásobila expozícia „Rozprávky Puškina“: k  dvom sálam pribudli dve ďalšie. V prvých dvoch sálach sú prezentované rôzne predmety a domáce potreby, ktoré používali ľudia v tom období – a vlastne aj hrdinovia rozprávok Puškina. Tretia sála je plná ilustrácií k rozprávkam veľkého básnika. Štvrtá sála je to takpovediac detský raj, kde najmladší návštevníci sa môžu pohrať na ostrove Bujane, opísanom Puškinom v poéme „Ruslan a Ľudmila“, zoznámiť sa so svetom puškinských rozprávok, ich hrdinami.

Práve tieto štyri sály priťahovali našu najväčšiu pozornosť. Samozrejme, nie preto, že expozície v ostatných sálach boli menej zaujímavé. Vôbec nie. Celé múzeum je to zbierka ozaj unikátnych vecí. Ale ten rozprávkový svet nás predsa lákal najviac. A nebola to náhoda.

Celá vec je v tom, že naša občianska organizácia Slavica /Nitra/ už veľa rokov vydáva knihy ruských autorov v slovenčine. Na jar vydáme knihu rozprávok Alexandra Puškina – v ruštine a slovenčine. Bezpochyby táto kniha bude pekným darčekom nielen pre tých, ktorí ovládajú ruštinu, ale aj pre všetkých ostatných, ktorí sa ponoria do zázračného a nádherného sveta puškinských rozprávok. Zároveň si budú mať možnosť porovnať krásnu melodiku slovenčiny a ruštiny a všimnúť si príbuznosť dvoch slovanských jazykov.

Počas prípravy tejto originálnej knihy budeme spolupracovať so Štátnym múzeom Alexandra Puškina v Moskve, ktoré sme navštívili iba pre niekoľkými dňami. Túto knihu pripravuje vydavateľstvo Nitrava našej občianskej organizácie Slavica. Prirodzene budeme sa snažiť, aby tato kniha mala reprezentatívny vzhľad a príslušnú úroveň, veď v nej si čitatelia prečítajú rozprávky jedného z najvýznamnejších svetových básnikov všetkých čias – Alexandra Puškina.

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali