Na svete je Deklarácia o stave Krymskej republiky, ktorá vyplynula z Marčekovej návštevy Krymu

Na svete je Deklarácia o stave Krymskej republiky, ktorá vyplynula z Marčekovej návštevy Krymu

Bratislava 15. augusta 2018 (HSP/Foto:Sputnik-Vladimir Sergeev)

 

Deklarácia o stave Krymskej republiky bola prijatá účastníkmi Slovenskej súkromnej pozorovacej a obchodnej misie na Kryme vedenej poslancom Národnej rady Slovenskej republiky Petrom Marčekom 31. júl  až 4. august 2018          

Ilustračné foto

I.

Reklama

Nositeľ suverenity Krymskej republiky a právo obyvateľov polostrova Krym na sebaurčenie

Jediným oprávneným subjektom na určenie formy a štruktúry  štátneho a politického zriadenia, ako aj spôsobov  uplatňovania zákonodarnej, výkonnej a súdnej moci na zvrchovanom území svojich predkov je ľud, ktorý demokratickým a slobodným spôsobom určuje, aká je jeho vôľa a každý jeden občan  sa dobrovoľne prispôsobuje vôli väčšiny.

Reklama

Takto je ľud, tvorený zo všetkých obyvateľov žijúcich na určitom území, jediným oprávneným subjektom a štátno-právnym suverénom, ktorý je spôsobilý spravovať, vytvoriť, udržať, obnoviť, zrušiť alebo pričleniť svoj štátny útvar.

Krymská republika existuje na princípe tejto zásady a neodňateľného práva všetkých  obyvateľov Krymskej oblasti ako jedna z republík, ktorá sa na základe referenda svojich obyvateľov rozhodla ukončiť svoje pôsobenie v štruktúrach správneho usporiadania v štátnom zväzku Ukrajiny a následne na to sa rozhodla vstúpiť ako samostatný a slobodný štát do Ruskej federácie.

Ľud Krymu si slobodne uplatnil svoje neodňateľné, nescudziteľné a neprenosné právo na sebaurčenie, ktoré je nepopierateľné. Preto je oprávnené vyžadovať od všetkých slobodných demokratických štátov  a ich občanov, aby táto vôľa Krymského ľudu bola s úctou tomu primeranou  rešpektovaná a akceptovaná.

 

II.
Dodržiavanie práv národnostných menšín a etnických skupín, vrátane ľudských práv a slobôd na Kryme

Reklama

Základným predpokladom pre právo žiadať rešpektovanie vlastnej suverenity od ostatných, je povinnosť rešpektovať oprávnené požiadavky menšín tvoriacich spoločne s majoritnou väčšinou jeden štátny celok.

Krymská republika prijala zákony zaručujúce všetky práva menšín tak, ako ich majú ukotvené aj štáty tvoriace Európsku úniu a v praxi tieto zákony uplatňuje na všetkých úrovniach  štátnej moci. Dodržiavanie týchto zákonov kontroluje v spolupráci s neštátnymi subjektmi,  ktoré o kontrolu dodržiavania  práv národnostných menšín a etnických skupín ako aj  všetkých ľudských práv prejavia záujem priamo v teritóriu pôsobenia jej moci, teda, na území Krymskej republiky.

 

III.

Ekonomická integrácia, vstup nadnárodných firiem a vedecko-technický pokrok na Kryme

Reklama

Okrem zvrchovaného práva na sebaurčenie jedným z hlavných dôvodov, pre ktoré sa ľud Krymu rozhodol vystúpiť zo štruktúr správneho usporiadania Ukrajiny bola aj otázka ekonomickej nestability, ktorá po podriadení sa ukrajinského politického vedenia a štátnych orgánov cudzej moci, zapríčinila také legislatívne zmeny, ktoré mali štátoprávne ohrozujúci efekt na obyvateľov Krymu. Táto ekonomická nestabilita sprevádzaná rozkrádaním  a drancovaním majetku v prospech zahraničných subjektov a mocností prerástla aj do oslabenia vonkajšej a vnútornej bezpečnosti  krymského ľudu.

Dnes, napriek krutým sankciám zo strany zahraničných mocností  a súkromno-štátnych skupín drancujúcich Ukrajinu, sa aj vďaka pomoci zo strany republík združených do Ruskej federácie ekonomická integrácia  Krymu rozvíja tak, že oblasti stavebníctva, poľnohospodárstva, životného prostredia, kúpeľníctva a cestovného ruchu, zdravotníctva, školstva a vnútornej správy a bezpečnosti plnia uspokojivo svoje funkcie.  Budujú sa nové obchodné vzťahy, najmä zo štátmi EÚ, kde úpravou a zjednodušením legislatívy dochádza k najväčšiemu rozvoju vytvárania podnikov so zahraničnou účasťou, ktorá oproti koeficientu  počas správneho riadenia polostrova Ukrajinou, narastá ročne o viac ako 400%. Takýto spôsob ekonomického rozvoja má pozitívny efekt aj na príjmovú zložku obyvateľstva a vplýva na rast jeho životnej úrovne. Rozmach kultúrneho a spoločenského života má evidentný vplyv aj na prosperitu jednej z najpreferovanejších hospodárskych oblastí polostrova, ktorou je turizmus a kúpeľníctvo.

Aj pri konzervatívnom a opatrnom postoji k prezentovaným vládnym cieľom Krymskej republiky konštatujeme, že tieto ciele sú veľmi ambiciózne až odvážne, ale tak ako to ukazuje prax, aj dosiahnuteľné. Takýto rast ekonomiky by bol kdekoľvek na svete medzinárodným spoločenstvom podporovaný. Treba však uviesť, že rast nepotrvá dlho, lebo zanedbávanie Krymskej oblasti Ukrajinou sa podľa našich odhadov do 10 rokov zotrie a tým, že centrá, letiská, cesty, hotelové komplexy, sa budujú nadčasovo moderne, predstihnú technologicky aj urbanisticky existujúci štandard v turistických strediskách štátov EU a Blízkeho východu.

 

IV.

Rovnováha  moci, štruktúra politického systému Krymu a medzinárodné právo

Rozdelenie moci je štandardné ako vo väčšine štátov v EÚ. Zákonodarná moc prislúcha parlamentu, výkonná moc demokraticky zvolenej vláde a súdna moc je rovnako  ako v krajinách EÚ a USA nezávislá od štátnej moci. 

Tak ako v EÚ a USA sú  zákonom o pristúpení k Ruskej federácií zverené určité oblasti  do pôsobnosti federácie a určité veci riadi republika sama, prostredníctvom zákonov a právnych noriem nižšej sily ako sú vyhlášky, nariadenia a rozhodnutia správnych orgánov.

Začlenenie Krymskej republiky do Ruskej federácie jej ušetrilo dlhú a strastiplnú cestu administratívnych krokov, ktoré musela napr. Slovenská republika absolvovať a dodržať pri tom rozhodnutia a podmienky prijatia do týchto štruktúr, hoci ich iní členovia EÚ už nedodržiavali. 

(príkladom je niekoľko stomiliónová ochrana hraníc pred vstupom imigrantov z Ukrajiny)

Reklama

Krymská republika je dnes prostredníctvom Ruskej federácie členom všetkých významných svetových organizácii. Tým je zároveň viazaná aj dodržiavať všetky medzinárodné právne akty.

 

V.

Neštátne subjekty a ideológia Krymu

Krymský ľud nezmenil svoju filozofiu života stovky rokov. Táto  je postavená na istotách hojnosti poľnohospodárskej produkcie, čo spolu s dlhodobou skúsenosťou zo svetovo uznávaného kúpeľníctva tvorí základ pre čestný prístup k riešeniu vecí a k pragmatickému rozhodovaniu.

Reklama

Práve príroda a prostredie formovalo krymský ľud k pokore, pracovitosti, úcte k ľudskej práci a tradíciám. Produkcia svetových značiek vín ako aj  výroba a spracovanie poľnohospodárskych produktov vytvorila po stáročia v ľuďoch návyky, ktoré zaručujú presnosť dodržiavania technologických procesov, kontroly produkcie, ale hlavne pokoj a trpezlivosť.

Všetky tieto vlastnosti sa premiešali do cieľov a princípov fungovania neštátnych  subjektov a aj základných životných postojov a hodnôt, ktoré často voláme filozofiou života.

 

VI.

Bezpečnosť Krymskej republiky a globalizácia

Poloha Krymskej republiky je objektívne strategická. To si počas dlhých tisícročí uvedomovali všetci, ktorí mali záujem realizovať  svoje predstavy o usporiadaní a smerovaní sveta. Táto skutočnosť priniesla obyvateľom Krymu počas všetkých období, veľa výhod, ale zároveň aj veľa nevýhod. Výhodami boli najmä veľmi úzke vzťahy s mnohonárodnostnými kontaktmi jej obyvateľov a s tým spojený aj prístup k najmodernejším technológiám a revolučným myšlienkam, ktoré sa cez Krym prevážali do všetkých svetových strán.

Reklama

Nevýhodou bolo, že obyvatelia boli stále pod tlakom obavy zo straty vlastnej suverenity. Práve preto ľud Krymu v minulosti, aj dnes kladie dôraz na jej zabezpečenie a ochranu.  Na to slúžia a slúžili Krymskej republike ako relatívne malému územiu dohody, ktoré obyvateľstvo prostredníctvom svojich vlád  uzatváralo so subjektami, ktoré najviac reprezentovali jeho vôľu. Aktuálne je politika Ruskej federácie a jej záujem na mierových riešeniach akýchkoľvek sporov Krymskému ľudu najbližšia.

Vojnové ťaženia a podmaňovanie, počnúc stredovekom a končiace  II.  svetovou vojnou, kedy bol Krym obsadený fašistickým Nemeckom, nezodpovedali predstavám krymského ľudu. Dnes je obrana a bezpečnosť Krymu zabezpečená prostredníctvom systému obrany Ruskej federácie, ktorý je v danom teritóriu  (ak nie na celom svete) najmodernejším obranným systémom.

Práve snaha o udržanie trvalého mieru je základom pre účasť na globalizačnom procese, ktorý so sebou, tak ako poloha Krymu, prináša veľa dobrého aj zlého. Rýchla identifikácia skutočných a nie iba deklarovaných cieľov  je pre Krymský ľud príznačná. Skúsenosti ho naučili rýchlo odhaliť pravdu alebo lož, či lesť partnera. Preto aj strategické postavenie ponorkových základní Ruskej armády, o ktorých zrušenie sa pokúsila bábková vláda Ukrajiny, riadená poradcami z USA, schovaných za deklarované záujmy všetkých členských štátov NATO, boli krymským obyvateľstvom odhalené, a tak ako vždy v histórií práve Krymský ľud zabránil narušeniu rovnováhy síl.

Ľudu Krymu patrí za túto stratégiu prežitia, znižovania regionálneho aj  medzinárodného napätia a mierovej vyváženosti vďaka, úcta a rešpekt.

Redakciu informoval Peter Marček

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali