Na Slovensku uvidela svetlo sveta kniha o jednej z najkontroverznejších osobností svetovej histórie – o Josifovi Stalinovi

Na Slovensku uvidela svetlo sveta kniha o jednej z najkontroverznejších osobností svetovej histórie – o Josifovi Stalinovi

Nitra 21. januára 2019 (HSP/Foto: Screenshot Nitrava)

 

História je veľmi zaujímavá vec: aj tými udalosťami, ktoré ovplyvňujú celý svet, aj radikálnymi zmenami, ktoré často všetko postavia z nôh na hlavu, aj neuveriteľnými záhadami, ktoré občas nevieme rozlúštiť celé stáročia

Na snímke obálka knihy

Ďalším „fenoménom“ histórie je to, že rôzni režimy, politici a odborníci ju často prepisujú a prekrúcajú tak, ako sa to hodí tomu alebo inému názorovému prúdu, politikom, režimu, vládnej garnitúre.

Reklama

Podobných prekrúcaní a prepisovaní života a činnosti rôznych historických osobností bolo neúrekom. Jednou z takých najčastejšie a najradikálnejšie „prepisovaných“ osôb je Josif Stalin. Sú však historici, odborníci, ktorí sa snažia uviesť všetko na správnu mieru a poskytnúť čo najobjektívnejší pohľad na osud toho alebo iného človeka.

Kniha podobného odborníka, ktorý sa dlhé roky zaoberal životom a činnosťou Josifa Stalina, v týchto dňoch uviedla svetlo sveta na Slovensku. Je to kniha „Génius Stalin. Titan 20. Storočia“ od známeho ruského autora Michaila Ošlakova, ktorý dobre pozná podstatu veci: napísal 12 kníh o Stalinovi. Vynasnažil sa objaviť najväčšie tajomstvá „stalinského obdobia“ prostredníctvom poznania dobových dokumentov. Je to cesta, ako pochopiť dejinné udalosti tej éry. Autor knihy Michail Ošlakov niekoľko rokov z odborných dôvodov pri príprave knihy podrobne preštudoval archívne dokumenty spomínaného obdobia.

Reklama

Spomínajúc na tie roky, vždy si treba mať na pamäti, akým bolo obdobie „Éry Stalina“, obdobie plné kontrastov a to aj z hľadiska posudzovania mnohých historikov. V súčasnosti je na slovenskom knižnom trhu niekoľko kníh a publikácii o Stalinovi a dobe, v ktorej vládol. Čitateľ, ktorý sa zaujíma o dotvorenie si vlastného názoru o dejinnej epoche Ruska počas pôsobenia Stalina, si určite v tejto knihe nájde informácie, ktoré mu buď potvrdia jeho doterajšie poznanie alebo ho vyvrátia. Je na samotnom posúdení čitateľa, či z overených historických fondov a dokumentov si doplní svoje znalosti a názor na kontroverznú osobu Stalina a obdobie jeho vlády v Sovietskom zväze.

Túto knihu v slovenčine pripravilo nitrianske vydavateľstvo Nitrava s.r.o. /všetky informácie o vydavateľstve a jeho produkcii si nájdete na stránke: www.nitrava.com/. Úlohou prekladu tejto knihy nebola propagácia daného obdobia, ale snaha priniesť ďalšie poznatky možno z iného pohľadu, ako doteraz čitateľ mal, aby si čitateľ utvrdil, resp. znegoval vlastné doterajšie poznanie. Z rozprávania samotného autora je známe, že kniha bude preložená i do iných jazykov, pričom Michail Ošlakov neobhajuje spomínanú osobu Stalina, ale prináša mnohé dobové fakty, dokumenty a agendu, ktorú získal zhromažďovaním z historických fondov, archívov a zachovaných písomností. Jednoducho snažil sa predstaviť pravdivý obraz, toho obdobia – čo to bolo a prečo to bolo.

Na snímke Josif Stalin

Krátky životopis Stalina. Josif Vissarionovič Stalin (rus. Иосиф Виссарионович Сталин, vlastným menom Josif Džugašvili; nar. 18. december (6. december podľa juliánskeho kalendára) 1878 (iná verzia –  21. (9.) december 1879) v meste Gori, Gruzínsko – zom. 5.  marec 1953, Kuncevo pri Moskve. Sovietsky stranícky a štátny činiteľ gruzínskeho pôvodu (podľa iných zdrojov, bol Mengrel, ako aj Lavrentij Berija, – je to menšinová kaukazská národnosť), generalissimus Sovietskeho zväzu. Po Októbrovej revolúcii 1917 ľudový komisár pre národnosti (do roku 1923) a robotnícko-roľníckej inšpekcie (1922). V čase občianskej vojny člen Rady robotníckej a roľníckej obrany; 1922 zvolený za generálneho tajomníka Ústredného výboru strany. Rozbehol kolektivizáciu v poľnohospodárstve a masívnu industrializáciu, čím výrazne zmenil tradičné poľnohospodárske zameranie krajiny. Od mája 1941 predseda Rady ľudových komisárov ZSSR, počas 2. svetovej vojny na čele Štátneho výboru obrany a vrchný veliteľ armády.

Ako hlava sovietskej vlády účastník zasadaní najvyšších predstaviteľov protihitlerovskej koalície. Po víťazstve vo vojne upevnil autoritu ZSSR v medzinárodnej politike a z krajín oslobodených Červenou armádou vybudoval socialistický blok. Ku koncu jeho vlády sa ZSSR stal superveľmocou.

O čom je kniha Michaila Ošlakova? Samotný autor to vysvetľuje nasledovne: „Veľké a tragické udalosti, ktoré sa v Sovietskom zväze odohrali v tridsiatych rokoch minulého storočia, aj dnes priťahujú zvýšený záujem verejnosti a v priebehu dlhého obdobia zostali predmetom osobitnej pozornosti nielen Rusov, ale aj politických oponentov našej krajiny. Čo je dôvodom?“

Reklama

Vysvetľuje, ako samotný Stalin hodnotil tú epochu a svoju činnosť, a predvídal, ako ho môžu hodnotiť potomkovia. Pripomína, kedy to prezradil. V roku 1939 v Kremli sa uskutočnila zaujímavá debata medzi Josifom Vissarionovičom Stalinom a veľvyslankyňou Sovietskeho zväzu vo Švédsku Alexandrou Michajlovnou Kollontajovou. Dnes sú slová, ktoré povedal Stalin Kollontajovej, všeobecne známe. Prezentujeme úryvok z knihy, svojráznu „zápisnicu“: čo povedal Stalin počas vyše spomínanej debaty s Kollontajovou. Naši čitatelia a budúci čitatelia knihy si sami môžu posúdiť, v čom sa Stalin mýlil, a v čom mal pravdu:

„Mnohé záležitosti našej strany a ľudí budú vyvrátené a opľuvané, predovšetkým v zahraničí a aj v našej krajine. Sionizmus, ktorý si želá svetovú nadvládu, sa nám kruto pomstí za naše úspechy a výdobytky. Stále vidí Rusko ako barbarskú krajinu a ako surovinový dodatok. A moje meno bude tiež očiernené, ohovárané. Budú mi pripisovať veľa zverstiev.

Nepriatelia vynaložia maximálne úsilie, aby zničili náš Zväz, aby Rusko nikdy nemohlo opäť stúpať. Sila ZSSR spočíva v priateľstve národov. Sústredenie boja bude zamerané predovšetkým na prelomenie tohto priateľstva a na oddelenie hraničných regiónov od Ruska. Tu musím priznať, že sme ešte neurobili všetko. Existuje ešte veľká oblasť práce.

S osobitnou silou zdvihne hlavu nacionalizmus. Na chvíľu potlačí internacionalizmus a vlastenectvo, ale len na chvíľu. V rámci národov vzniknú národnostné skupiny, ale aj konflikty. Objaví sa veľa vodcov – trpaslíkov, niktošov, zradcov vnútri vlastných národov.

Vo všeobecnosti budúci vývoj bude napredovať zložitejšími a dokonca zúrivejšími spôsobmi, zákruty budú extrémne strmé. Pôjde o to, že sa obzvlášť vzbúri Východ. Vzniknú ostré rozpory so Západom.

Reklama

Napriek tomu, bez ohľadu na to, ako sa udalosti odohrávajú, uplynie čas a pohľady nových generácií sa obrátia k skutkom a víťazstvám našej Vlasti. Rok po roku budú prichádzať nové pokolenia. Opäť zdvihnú zástavu svojich otcov a starých otcov a budú nás uctievať ako sa patrí. Budú budovať svoju budúcnosť na našej minulosti.

Na snímke Josif Stalin

To všetko padne na plecia ruského ľudu. Pretože ruský národ je vynikajúci národ! Ruský ľud je dobrý ľud! Ruský ľud má spomedzi všetkých národov najväčšiu trpezlivosť! Má jasnú myseľ. Bol zrodený, aby pomáhal iným národom! Ruský ľud má veľkú odvahu, najmä v ťažkých časoch, v nebezpečných dobách. Je iniciatívny. Má silný charakter. Je to rojčivý ľud. Má svoj cieľ. Preto to má ťažšie ako ostatné národy. Môžete sa na neho spoľahnúť v prípade akejkoľvek pohromy. Ruský ľud je neodolateľný, nevyčerpateľný…“

Autor na základe týchto Stalinových slov vysvetľuje, prečo sa rozhodol posvietiť na to, čo sa vlastne stalo pred takmer 100 rokmi: „Zdá sa, že v týchto prorockých výrokoch je aj odpoveď – boj za slobodu a nezávislosť našej krajiny, jeho bohatstvo a prosperitu ešte nie je ukončený. Pokračuje a my, aby sme boli v tomto zápase silnejší, znova a znova sa vraciame k časom našich víťazstiev. Pravdepodobne preto politickí protivníci a rivali Ruska robia všetko preto, aby znevažovali našu minulosť a zbavili nás viery v naše sily.

Vychádzajúc z toho, nestačí samozrejme písať o „stalinských represiách“ len preto, aby sme Stalina a jeho spolupracovníkov ospravedlnili, aby sme sa pokúsili za každú cenu po rokoch objaviť nejaké logické základy pre jeho politiku. Úprimne povedané, myslím si, že nepotrebuje žiadnu obhajobu ani patronát žiadneho z nás – súčasných Rusov. Všetky naše úvahy o jeho epoche, jej najťažších momentoch, sú vlastne vedené starostlivosťou o našu súčasnú vlasť, záujmom o jej osud a o to, v akom stave zanecháme Rusko našim deťom a vnúčatám. Práve preto potrebujeme primeranú výpoveď o našich dejinách a možno najmä o politických procesoch, ktoré sa uskutočnili v Sovietskom zväze v 30. rokoch minulého storočia…“ Takto Michail Ošlakov vysvetľuje, prečo napísal túto knihu: jednoducho chcel povedať pravdu o tom mimoriadne komplikovanom období a o veľmi kontroverznej osobnosti ruskej a svetovej histórie – Josifovi Stalinovi.

Autor sa snažil predstaviť pravdivý obraz sovietskeho vodcu. Nesnaží sa ho obhajovať, ale vyvracia mnohé mýty a legendy, ktoré kolujú o Stalinovi. Tvrdí, že chcel iba prezentovať pravdu o Stalinovi – nie lepšie, nie horšie, ale tak, ako to bolo v skutočnosti.

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali