Na Klátovskom ramene Malého Dunaja revitalizovali mokrade

Na Klátovskom ramene Malého Dunaja revitalizovali mokrade

Trhová Hradská 26. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook/SLOVENSKÝ VODOHOSPODÁRSKY PODNIK, štátny podnik)

 

Pri príležitosti Dňa Zeme sa konala v piatok v Trhovej Hradskej v okrese Dunajská Streda záverečná konferencia projektu Zlepšenie stavu mokrade Klátovské rameno, ktorý realizovalo v uplynulom období konzorcium štyroch partnerov. Cieľom ich spoločnej práce bola revitalizáciu mokraďových biotopov toku. Informovala o tom TASR Monika Supeková zo Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP)

Klátovské rameno
Na snímke mokraď Klátovské rameno v Trhovej Hradskej v okrese Dunajská Streda

Projekt bol financovaný z Nórskych grantov a spolufinancovaný zo štátneho rozpočtu SR. SVP spolu s hlavným projektovým partnerom Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre, Stavebnou fakultou Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a občianskym združením (OZ) Zelené dedičstvo – Zöld örökség zrealizoval opatrenia na zastavenie degradácie a spomalenie postupnej sukcesie vzácneho vodného biotopu v dĺžke 32 kilometrov, ktoré je územím európskeho významu a tiež národnou prírodnou rezerváciou (NPR) s V. až III. stupňom ochrany.

Reklama

“K vyhláseniu NPR prišlo zruba pred 30 rokmi. No keďže odvtedy na územie zakázaný vstup ľudí, začalo dochádzať k degradácii, k zhoršeniu hydrologických pomerov a poklesu vody, postupnému zaneseniu koryta sedimentmi a ničeniu vzácneho biotopu,” opísala Supeková.

Realizácia projektu nielen na Klátovskom ramene Malého Dunaja, ale aj k nemu pridružených bočných ramien Čótfa, dlhom štyri kilometre, a Soliari, dlhom šesť kilometrov, si vyžiadali podľa jej vyjadrenia veľký objem činností. Museli získať okrem informácie monitorovania kvality vody, sedimentov zmapovanie existencie inváznych druhov drevín, zistiť zdroje znečistenia, zistiť výšku hladín podzemných vôd a ďalšie.

Reklama

 

Degradácia vzácneho biotopu

Klátovské rameno je mokraďovým biotopom a je domovom rôznych druhov chránenej mokraďovej fauny a flóry. Vplyvom antropogénnej činnosti v okolitej agrárnej krajine sa za posledných 200 rokov výrazne zmenil charakter ramennej sústavy Žitného ostrova a narušil spôsob zavodňovania tohto vodného biotopu.

V súčasnosti aj vplyvom zmeny klímy dochádza napriek vyhlásenému stupňu ochrany k postupnej degradácii vzácneho biotopu. A práve úlohou partnerského miestneho občianskeho združenia bolo v projekte podľa Supekovej vysvetľovať opatrenia obyvateľom dotknutých obcí i agitovať do budúcich prác občianskej ochrany. Manažovať by ich mal gestor Štátna ochrana prírody – Chránená krajinná oblasť Dunajské luhy. “Veríme, že aj toto by mohlo pomôcť lepšie pochopiť zmysel chráneného územia,” doplnila Supeková.

Priamo v Trhovej Hradskej realizátori projektu prezentovali na ramene štrkový ostrov a lavicu, úlohou ktorých je zrýchliť prúdenie vody. Starosta obce Gergely Török uviedol, že napriek tomu, že v projekte neboli účastní, bude mať pozitívny vplyv na životné prostredie. Doplnil, že obyvatelia prijali projekt pozitívne.

 

Reklama

Prečítajte si tiež

MIRRI už vďaka grantom pomohlo až 19 kultúrnym pamiatkam

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:50

Rusko oficiálne pohrozilo Veľkej Británii údermi na jej územie v prípade, že Ukrajina zasiahne ruské územie britskými raketami.

„Odpoveďou na údery Kyjeva na Ruskú federáciu s použitím britských zbraní by mohli byť údery na britské vojenské objekty aj mimo Ukrajiny,“ uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo Veľkú Britániu, aby sa „zamyslela nad katastrofálnymi dôsledkami nepriateľských krokov Londýna a okamžite vyvrátila Cameronove vyhlásenia“.

15:33

Hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky (ECB) Philip Lane uviedol, že najnovšie ekonomické údaje z eurozóny posilnili jeho presvedčenie, že inflácia sa vracia k dvojpercentnému inflačnému cieľu. To zvyšuje predpoklad, že ECB pristúpi k prvému zníženiu úrokových sadzieb na zasadnutí v júni.

15:32

Európska únia (EÚ) neustúpi od prijatia tvrdých opatrení na ochranu svojej ekonomiky a bezpečnosti v súvislosti s napätými obchodnými vzťahmi s Čínou. Uviedla to v pondelok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po trojstranných rokovaniach v Paríži s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Macron Si Ťin-pching Leyenová
Zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron, čínsky prezident Si Ťin-pching a predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová odchádzajú po spoločnom stretnutí v Elyzejskom paláci v Paríži v pondelok 6. mája 2024
15:31

Ruský parlament v pondelok opäť sprísnil zákon o tzv. zahraničných agentoch. Podľa schválenej novelizácie ľudia klasifikovaní ako “zahraniční agenti” nebudú mať právo kandidovať vo voľbách.

15:30

Dánsky kráľ Frederik X. s manželkou kráľovnou Mary v pondelok pricestovali do Štokholmu na svoju prvú oficiálnu zahraničnú návštevu. V hlavnom meste Švédska sa stretli s tamojšou kráľovskou rodinou.

14:58

Škótska národná strana (SNP) v pondelok potvrdila svojho nového predsedu. Stal sa ním jej dlhoročný člen John Swinney, ktorý by mal vo funkcii škótskeho premiéra (prvého ministra) nahradiť odstupujúceho Humzu Yousafa.

14:58

Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok predvolalo britského veľvyslanca v Moskve Nigela Caseyho.

14:57

Stredajšia návšteva čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Maďarsku bude mať historický význam a výrazne prispeje k posilneniu rozvoja vzájomných hospodárskych a obchodných vzťahov, pričom je nádej, že prispeje aj k úspechu mierových úsilí. Podľa agentúry MTI to v pondelok povedal maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

14:56

Izrael musí upustiť od pozemnej ofenzívy v Rafahu na juhu Pásma Gazy, vyhlásil v pondelok šéf európskej diplomacie Josep Borell. Dodal, že EÚ a medzinárodné spoločenstvo “môžu a musia” konať, aby takémuto scenáru zabránili. Nesúhlas s izraelskou ofenzívou vyjadril aj Paríž.

14:36

Francúzsko bude na utorňajšej inaugurácii ruského prezidenta Vladimira Putina zastúpené prostredníctvom svojho veľvyslanca v tejto krajine. Pre agentúru Reuters to v pondelok uviedol nemenovaný zdroj z prostredia francúzskej diplomacie.

14:36

Slovenská tenistka Rebecca Šramková sa prebojovala do finále kvalifikácie na antukovom turnaji WTA 1000 v Ríme. V pondelok zdolala vo dvojhre desiatu nasadenú Britku Harriet Dartovú hladko 6:2, 6:3. V súboji o postup do hlavnej súťaže ju čaká Darja Semenistajová z Lotyšska.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Husi odpočívajú v plytkej vode v Tallinskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali