Müller prirovnáva “pohanských” nemeckých biskupov k nacistom

Müller prirovnáva “pohanských” nemeckých biskupov k nacistom

Bratislava 23. novembra 2022 (HSP/Foto:Twitter)

 

Bývalá najvyššia katolícka teologická autorita použila kladivo na radikálnych progresívnych prelátov, píše legenda konzervatívnej žurnalistiky Rod Dreher

Gerhard Müller
Na snímke nemecký kardinál Gerhard Müller

V lete som sedel vedľa kardinála Gerharda Müllera na večeri. Ten človek je ako hora. Tu je časť toho, čo tento veľký Nemec povedal jednej katolíckej publikácii o šialenom teologickom liberalizme, ktorý presadzujú nemeckí katolícki biskupi v rozpore s katolíckou tradíciou a autoritou Vatikánu:

Reklama

Rilinger: Do spoločenstva patria aj rôzne patriarcháty a východné cirkvi, ktoré uznávajú pápeža za svoju hlavu. Zdá sa, že hnutie takzvanej synodálnej cesty sa rovná oddeleniu nemeckých miestnych cirkví od Rímskokatolíckej cirkvi. Vidíte napriek tomu možnosť, že táto nová cirkev zostane v cirkevnom a eucharistickom spoločenstve s Rímskou cirkvou, takže tento nový patriarchát alebo táto nová cirkev by mohla uznať aj pápeža ako duchovnú hlavu?

Kardinál Müller: Takzvaná synodálna cesta nemá vôbec nič spoločné so vznikom starých patriarchálnych cirkví. Pôvodne sa cirkvi založené Petrom (Antiochia, Alexandria prostredníctvom Petrovho učeníka Marka, Rím) nazývali patriarcháty. Neskôr bol z politických dôvodov pridaný Konštantínopol, kým Jeruzalem bol pridaný z dôvodov úcty. Potom si pravoslávne (autokefálne) národné cirkvi vyhradili titul patriarcha pre vedúceho biskupa. V Nemecku však ide o pokus prevziať katolícke inštitúcie, cirkevné dane a stavebný fond pre organizáciu, ktorá opustila katolícku vieru v jej základných prvkoch a definitívne opustila pôdu zjavenia. Krstné vyznanie viery bolo nahradené modlou pohanskej ideológie LGBT. Namiesto toho, aby vzhliadali ku Kristovmu krížu a niesli pred ľudstvom vlajku víťazstva Zmŕtvychvstalého Krista, protagonisti nemeckej synody vyvesili dúhovú vlajku, ktorá predstavuje verejné odmietnutie kresťanského obrazu človeka.

Reklama

Vyznanie viery nahradili vyznaním modlám novopohanského náboženstva.

Opäť sa potvrdzujú slová významného filozofa Maxa Schelera: “(Vom Ewigen im Menschen, Bern-München 51968, 399). Keď kardinál Marx ako protagonista nemeckej synodálnej cesty vyzýva, aby sa o Bohu príliš nehovorilo (sic!), a keď vo svätom meste Jeruzalem z “ohľaduplnosti” k citom príslušníkov iných vierovyznaní odkladá svoj pektorálny kríž, čím popiera kríž ako univerzálny znak spásy, radšej zostávam pri apoštolovi Pavlovi, ktorý sa “nehanbil za evanjelium” (Rim 1, 16) a ktorý napísal kresťanom v Korinte: “Ale my hlásame Krista ukrižovaného, ktorý je kameňom úrazu pre Židov a bláznovstvom pre pohanov, ale pre povolaných, Židov i Grékov, je Kristus Božou mocou a Božou múdrosťou.” (1 Kor 1, 23).

Keďže sa “synodálne témy” točia výlučne a neprestajne okolo sexuality ako egomaniakálneho zdroja rozkoše, vzniká dojem, že sexuológia bola vyhlásená za vedúcu vedu, a preto nahradila teológiu opierajúcu sa o zjavenú vieru. Barmenská teologická deklarácia proti nemeckým kresťanom z roku 1934 by mala byť nastavená ako zrkadlo každému, kto chce zostať verný Kristovi: “Odmietame falošné učenie, akoby cirkev mohla a musela uznávať za zdroj svojho ohlasovania okrem tohto jediného Božieho slova a popri ňom ešte iné udalosti a sily, postavy a pravdy ako Božie zjavenie. […] Odmietame falošnú náuku, akoby cirkev mohla opustiť formu svojho posolstva a poriadku podľa vlastnej ľubovôle alebo podľa zmien prevládajúcich ideologických a politických presvedčení.”

Aby sme zdôraznili zúrivosť odsúdenia kardinála Müllera na adresu jeho nemeckých kolegov prelátov, mali by ste vedieť, že Barmenská teologická deklarácia bola bombastickým dokumentom, ktorého autormi boli protestanti proti pronacistickým protestantom, ktorí sa snažili podriadiť cirkvi Hitlerovi a jeho ideológii. Áno, je to tak: kardinál prirovnáva pro-LGBT radikálov, ktorí riadia nemeckú Katolícku cirkev, k predchádzajúcej generácii nemeckých kresťanov, ktorí zapredali Ježiša pre vtedajšiu populárnu ideológiu – v tomto prípade národný socializmus.

Škoda, že kardinál Müller pravdepodobne nebude zvolený za pápeža.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:05

Grécko uskutočňuje na turistickom ostrove Kréta trojdňové cvičenie zamerané na riešenie katastrof. Návštevníci a cestovné kancelárie zdôrazňujú, že sa treba pripraviť na núdzové stavy spôsobené napríklad zemetrasením a požiarmi.

15:56

Spoločnosť Slovnaft začne v polovici budúceho týždňa jarnú časť generálnych revízií. Odstavených bude postupne 25 výrobných jednotiek, z toho 22 v jarnej fáze. Ich opätovný nábeh na plnú produkciu sa plánuje na druhú polovicu júna. Druhá časť generálnych opráv sa bude realizovať v septembri a októbri. Celkové investície Slovnaftu v rámci generálnych revízií presiahnu 130 miliónov eur. Informoval o tom hovorca spoločnosti Anton Molnár.

15:48

Rómske obete nacistického režimu česká verejnosť dlho prehliadala. Vznikom Pamätníka holokaustu Rómov a Sintov pri juhočeskej obci Lety spláca Česko desaťročia trvajúci dlh voči obetiam aj preživším. Na otvorení pamätníka to v utorok povedal český prezident Petr Pavel.

15:45

Západné tajné služby zabránili vlani najmenej desiatim džihádistickým útokom po celej Európe a súčasná vojna medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas zvýšila hrozbu ďalších útokov. Oznámila to v utorok holandská Všeobecná spravodajská a bezpečnostná služba (AIVD).

15:44

Časť americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu sa už nachádza v skladoch v Nemecku a Poľsku, čo zjavne zníži čas potrebný na jej dodanie. TASR informuje podľa utorkovej správy stanice CNN. Predstavitelia americkej vlády to oficiálne nepotvrdili.

15:38

Prísna menová politika Európskej centrálnej banky (ECB) “prináša ovocie” a zatiaľ sa jej úspešne darí obmedzovať infláciu. No rozhodnutie o znížení jej úrokových sadzieb bude závisieť aj od toho, či nové prognózy a čerstvé údaje potvrdia, že rast spotrebiteľských cien smeruje k cieľu banky na úrovni 2 %. Uviedol to v utorok člen Rady guvernérov ECB a prezident nemeckej Bundesbanky Joachim Nagel v prejave v Berlíne.

15:29

Proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že v odvete za smrť dvoch svojich príslušníkov zaútočilo v utorok na dve základne izraelskej armády na severe Izraela.

15:29

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu schválili predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň aj opatrenia na ochranu poľnohospodárov EÚ.

15:28

V Rusku sa ani tento rok, už druhýkrát po sebe, počas 9. mája z bezpečnostných dôvodov neuskutočnia žiadne pochody organizované hnutím Nesmrteľný pluk na pripomenutie si pamiatky na účastníkov druhej svetovej vojny.

15:28

Desiatky študentiek Cambridgskej univerzity sa počas druhej svetovej vojny zapojili dešifrovania tajných nacistických kódov. Uznanie ich práce prišlo až teraz.

15:25

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok definitívne schválili nové nariadenie, ktoré štátom EÚ umožňuje zakázať predaj, dovoz a vývoz tovaru vyrobeného pomocou nútenej práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali