Čaplovič chce výtržníkov potrestať zákazom vstupu na športové podujatia a 10-stupňovým pivom

Čaplovič chce výtržníkov potrestať zákazom vstupu na športové podujatia a 10-stupňovým pivom

Bratislava 28. mája (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Čaplovič chce výtržníkom zakázať účasť na športových zápasoch

Výtržníkov na športových zápasoch chce štát potrestať tak, že im zakáže účasť na verejných podujatiach. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR to navrhuje v novele zákona o organizovaní verejných telovýchovných podujatí, športových podujatí a turistických podujatí. Podľa novely by sa navyše na rizikových zápasoch mohli podávať len alkoholické nápoje, ktorých obsah alkoholu nie je vyšší ako 3,6 percenta, čo má napríklad 10-stupňové pivo.

Reklama
Ilustračné foto

“Trest zákazu účasti na verejných podujatiach bude postihovať tú oblasť života páchateľa, v rámci ktorej sa dopustil trestného činu,” spresnil hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. Novela sprísňuje postih za priestupky diváckeho násilia a priestupkovú recidívu a ako priťažujúcu okolnosť vníma ich konanie v skupine.

 

Reklama

Čaplovič chce zaviesť vstupenky na meno pre fanúšikov hostí

Návrh zákona sprísňuje režim organizácie rizikových podujatí, najmä vo vzťahu k futbalu a hokeju. Naopak, uvoľňuje režim organizovania podujatí v najvyšších súťažiach športov, pri ktorých nedochádza k diváckemu násiliu, a v nižších súťažiach všetkých športov. “Pri rizikových podujatiach bude organizátor povinný do sektorov pre priaznivcov hostí zabezpečiť, aby všetky vstupenky boli na meno. V odôvodnených prípadoch môže túto podmienku uplatniť aj na účastníkov podujatia podporujúcich domáce družstvo,” informoval hovorca. Účastníkom, ktorí sú rizikoví, či už na základe predchádzajúcich postihov v evidencii informačného systému, alebo na základe ich správania počas premiestňovania na stanici, letisku, čerpacích staniciach, parkoviskách, v baroch, účasť na podujatí nebude umožnená. Organizátor bude musieť vyčleniť v sektoroch hostí aspoň jeden sektor pre tých účastníkov, ktorí si zakúpili vstupenky vyššej kategórie, a aspoň jednu časť sektora pre účastníkov, ktorí si zakúpili vstupenky nižšej kategórie.

 

Slovenská hymna sa bude hrať povinne

Podľa rezortu sa hranie slovenskej hymny v najvyšších súťažiach v praxi uskutočňovalo skôr výnimočne. Nový návrh preto chce zaviesť, aby sa slovenská hymna hrala povinne na začiatku podujatia, ak ide o medzinárodnú súťaž riadenú medzinárodnou športovou organizáciou (na klubovej úrovni i na úrovni štátnej reprezentácie) alebo ak pôjde o finálové podujatie najvyššej celoštátnej súťaže dospelých (mužov i žien).

Reklama

Návrh zavádza nový systém odbornej prípravy, vzdelávania a preskúšania hlavných usporiadateľov, bezpečnostných manažérov a usporiadateľov, v ktorom je ťažisko prenesené do oblasti športovej autonómie. Organizátori budú mať povinnosť zabezpečiť pred začiatkom podujatia zaškolenie členov usporiadateľskej služby.

Na príprave novely zákona sa podieľali okrem rezortu školstva aj zástupcovia ministerstva vnútra, ministerstva spravodlivosti, Generálnej prokuratúry SR, Slovenského futbalového zväzu, Slovenského zväzu ľadového hokeja, Združenia miest a obcí Slovenska a ďalších subjektov z verejnej, športovej i akademickej sféry. “Našou spoločnou ambíciou je vytvorenie takých podmienok, za ktorých budú športoviská dôstojným miestom pre fanúšikov so zmyslom pre fair-play a nebudú slúžiť ako aréna pre ľudí, ktorí športové podujatie vnímajú ako príležitosť na šarvátky,” povedal Kaliňák. Rezort školstva zaradil novelu zákona až na mesačnú pripomienkovú lehotu, pretože očakáva vecnú diskusiu k zákonu tak, aby výrazne reguloval negatívne správanie počas športových podujatí.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali