Moderátor RTVS Dobšinský obvinil vládu zo živenia extrémistických nálad: Pellegrini: Vy sám ste tu päťkrát povedali, že Soros je maďarský Žid

Moderátor RTVS Dobšinský obvinil vládu zo živenia extrémistických nálad: Pellegrini: Vy sám ste tu päťkrát povedali, že Soros je maďarský Žid

Bratislava 25. júna 2018 (HSP/Foto:TASR-Marko Erd)

 

Predseda vlády SR Peter Pelegrini (Smer-SD) cez víkend absolvoval niekoľko diskusií v médiách. Na pôde verejnoprávneho Slovenského rozhlasu sa v relácii Sobotné dialógy zhováral s moderátorom Branislavom Dobšinským o vražde Jána Kuciaka, migrantoch či o údajných extrémistických náladách v spoločnosti.

Na snímke premiér Peter Pellegrini

Diskusia vo verejnoprávnom rozhlase nabrala spád po tom, čo popri debate o migrácii redaktor predniesol výsledky neodzdrojovaného prieskumu, podľa ktorého údajne medzi Slovákmi rastie nenávisť voči cudzincom. Konkrétne išlo o anketu, kde sa ľudí pýtali, či by chceli mať za susedov príslušníkov niektorých národov, náboženstiev či menšín. Moderátor Dobšinský poukázal na skutočnosť, že vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala bojovať proti nenávisti a extrémizmu, a na základe tohto prieskumu je vraj jej boj neúčinný.

Reklama

Premiér Pellegrini reagoval, že tieto čísla by bolo potrebné podrobnejšie analyzovať, a že nie je rád, keď v spoločnosti vznikajú podobné nálady. Jedným hlasom ale dodal, že v prípade, ak by Slovensko prijalo väčšie skupiny ekonomických azylantov, v podobných prieskumoch by nenávisť stúpala omnoho razantnejšie.

Dobšinský sa opýtal, či za to necíti zodpovednosť aj predseda vlády: “Neživíte to?”, položil otázku. “Ako predseda vlády som zodpovedný za bezpečnosť tejto krajiny. Ako predseda vlády som zodpovedný, aby sa ľudia na Slovensku cítili dobre, aby nemali pocit ohrozenia a nebezpečenstva…”, odpovedal premiér, keď mu opäť do reči skočil moderátor s tým, že toto nebezpečenstvo je podľa neho “biele a slovenské,” pričom poukázal na smrť Filipínca Henryho Acordu v uliciach Bratislavy, ktorá je z jeho pohľadu dôsledkom zvýšených nenávistných nálad.

Reklama

“Je to absolútne odsúdeniahodná vec a je to tragéda a zo strany toho človeka to bol hnusný čin, ale nespájal by som to,” reagoval Pellegrini a upozornil na nedávne útoky agresívnych migrantov vo Viedni, Paríži či Berlíne. Neskôr Pellegrini dodal, že samotný nemecký minister vnútra priznal, že po jeho krajine sa pohybujú desaťtisíce ekonomických migrantov, ktorí tam nemajú čo robiť a predstavujú hrozbu. “Nech si hovorí, kto chce, čo chce, predstavujú riziko,” povedal premiér.

Na to moderátor opäť vytiahol spomínaný prieskum a uviedol že 30% Slovákov by nechcelo mať za suseda Žida. Obvinil vládny Smer, že živí takéto nálady v spoločnosti. “Na Slovensku nie sú žiadne protižidovské nálady a tendencie,” odpovedal predseda vlády s tým, že jediný z politikov, kto by mohol takéto nálady šíriť je Marián Kotleba.

Dobšinský ale zabudol spomenúť, že spomínané tendencie môžu vychádzať aj z médií. On sám totiž v relácii niekoľkokrát zopakoval, že kontroverzný americký miliardár George Soros je Žid. “Pán redaktor, nespomínajte stále, prosím vás, výraz maďarský Žid, pretože vy potom vyvolávate nejaký odpor, alebo posilňujete antižidovské nálady. Ak to aj bývalý predseda vlády spomínal, vždy hovoril Soros, nikdy nepovedal americký Žid, neviem, prečo vy stále zdôrazňujete slovo Žid.”

Debata sa potom opäť točila okolo migrantov, keď moderátor zdôraznil, že v krajine sú protimigračné nálady, i keď sme doteraz prijali “len päť a pol” azylantov. “Postoj Slovenskej republiky je taký, že nám z Bruselu nikto nebude prikazovať, kto tu bude alebo nebude žiť,” uviedol Pellegrini a zdôraznil, že Slovensko je solidárne s migrantmi, jedinou vecou, ktorú úplne odmieta, je povinné prerozdeľovanie. Doplnil, že problémom v integrácii azylantov na našom území sú aj významné kultúrne rozdiely.

 

Reklama

Za slušné Slovensko a tretí sektor

V rozhlasovej relácii RTVS sa premiér Pellegrini dotkol aj transparentnosti financovania tretieho sektora. Uviedol, že ako premiéra ho zaujíma, kto stojí za protestami Za slušné Slovensko a kto ich financuje. Dodal, že nevidí problém v tom, že sa ľudia protestov zúčastnili, no je potrebné objasniť ich zákulisie a financovanie.

“Netuším, prečo organizátori Za slušné Slovensko opäť volali ľudí do ulíc, pretože nič také dramatické sa nestalo, aby bol na to dôvod,“ skonštatoval premiér. Za iniciatívou vníma aj ambície viacerých organizátorov protestných zhromaždení uchádzať sa o mandáty v komunálnych voľbách a tým teda i súčasť ich predvolebnej kampane. “Ja im to neberiem, majú na to právo, ale tak k tomu budem aj pristupovať,“ uviedol.

Pellegrini povedal, že vláda je za to, aby mimovládne organizácie zverejňovali svoje finančné pozadie, ako je tomu v mnohých krajinách. Niektoré to podľa neho robia dobrovoľne, no mnohé sú také, ktoré tvrdia, že keď to zákon neprikazuje, nebudú zverejňovať nič. Dodal, že za mimovládne organizácie sa môže skrývať aj organizovaný zločin, napríklad v oblasti drogovej trestnej činnosti. Tomu chce vláda zabrániť návrhom zákona o mimovládnych organizáciách, ktorý by mal byť predložený do Národnej rady na jeseň tohto roka.

 

Reklama

Farmári

Diskusia o farmároch začal otázkou, či sa premiér bojí s nimi stretnúť. Vysvetlil, že sám pred časom inicioval stretnutie ministerky Gabriely Matečnej s prokurátormi, sudcami priamo na východe Slovenska, a že sám prijal na Úrade vlády zástupcov nespokojných farmárov a zástupcov samospráv. Pellegrini vzápätí avizoval ďalšie stretnutie na východe Slovenska. Dodal, že v tejto chvíli nie je dôvod na protesty farmárov.

Podľa Pellegriniho ak by farmári chceli naozaj riešiť problémy, tak sa napríklad nebudú handrkovať pred sídlom podpredsedníčky vlády, koľkí môžu ísť na stretnutie. “Ak chcú riešiť problém, tak mali prijať pozvanie, nie to odmietnuť,“ zdôraznil. Odmietol, že by sa ministerka pôdohospodárstva Matečná alebo on sám báli prísť medzi farmárov.

Premiér si zároveň nemyslí, že by mali povinnosť pristúpiť na formu, ktorú navrhovali farmári. “Nie sme povinní sa zúčastňovať teatrálnych stretnutí a sadnúť si za kocky slamy na Tyršovom nábreží, nie sme tu v banánovej republike, máme tu predsa určité štandardy,“ upozornil. “Ak chcú framári riešiť problémy, musia sa stretávať s rezortmi, ktoré tie problémy riešiť vedia. Čo asi tak vyriešili v Prezidentskom paláci? No nič,“ upozornil Pellegrini.

Zopakoval, že hľadanie riešenia nemôže ísť cestou ultimát. “Takto to nefunguje, nech si na toto nikto nezvyká,“ poznamenal.

Uistil však zároveň, že má vždy snahu problémy aktívne riešiť. “A preto aj v tomto prípade opakujem prísľub, že prvý júlový týždeň sa vyberiem na východ Slovenska a chcem zájsť na viacero malých fariem a porozprávať sa s farmármi o ich problémoch, o reálnej situácii, tam nech mi to povedia priamo tí, ktorí tam pracujú,“ vysvetlil premiér Pellegrini.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali