Lekári zistili, čím babičky a dedkovia škodia svojim vnukom

Lekári zistili, čím babičky a dedkovia škodia svojim vnukom

Svet 16. novembra 2017 (HSP/Sputnik/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Babičky a dedkovia riskujú zdravie svojich vnukov a vnučiek tým, že ich prekrmujú a chránia ich pred fyzickou záťažou. K týmto záverom došli špecialisti Rady lekárskych výskumov univerzity v Glasgowe. Výsledky ich práce publikoval magazín PLoS One.

Ilustračné foto

Potom, čo preskúmali 56 štúdií na túto tému, došli experti k záveru, že prílišné starosti zo strany starých mám a starých otcov vedú k tomu, že vnuci začínajú trpieť nadváhou a vážnymi chorobami.

Reklama

“Aj babičky aj dedkovia sa snažia čo najviac postarať o svojich milovaných vnukov a dávajú im všemožné sladkosti. Dávajú im sušienky pri náznaku hnevu a, podľa výskumu, v úlohe rodičov začínajú deti príliš ochraňovať,” hovorí Tem Fry z Fondu rozvoja dieťaťa.

Podľa jeho slov sa babičky a dedkovia príliš boja, že sa vnuci či vnučky stratia na ulici, preto ich často nechávajú v “domácom väzení”, čím obmedzujú ich aktivitu.

Reklama

Výskum tiež ukázal, že mnoho starších ľudí často v prítomnosti detí fajčí. “Ak sa pravidelne vedľa detí fajčí alebo sa im často niečo dáva, tak to zvyšuje riziko ochorenia rakovinou v neskoršom veku,” hovorí doktorka Stephanie Chambersová, ktorá stála na čele výskumu.

“Babičky i dedkovia chcú len to najlepšie pre svojich vnukov, takže čím viac informácií budú mať, tým pozitívnejšie úlohy budú môcť hrať v živote svojich vnukov, tým bude všetko lepšie,” povedal riaditeľ dobročinnej organizácie Grandparents Plus Luci Peak

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:17

Američania očakávajú, že Izrael podnikne odvetný úder mimo Iránu, uviedla televízia NBC News s odvolaním sa na zdroje oboznámené s rokovaniami oboch strán.

Cieľom úderu by mohli byť iránske vojenské sily a zástupcovia mimo Iránu. Napríklad Sýria.

16:08

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že podporuje európsky fotovoltický výrobný priemysel podpísaním novej “Solárnej charty”, ktorá sa zrodila pod dohľadom prebiehajúceho belgického predsedníctva v Rade EÚ.

16:08

Medzinárodný menový fond (MMF) mierne zvýšil prognózu rastu globálnej ekonomiky. Aktuálne v tomto roku počíta s expanziou o 3,2 %. Ešte v januári očakával nárast o 3,1 %. V budúcom roku by malo tempo rastu stagnovať na 3,2 %.

15:59

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 medziročne klesla o 6,8 % a dosiahla objem 5,51 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne zvýšili o 2,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

15:57

Súd v Moskve vyhovel žiadosti vyšetrovateľov a v neprítomnosti nariadil vziať do väzby známeho ruského novinára Michaila Zygara, ktorý je stíhaný v prípade šírenia dezinformácií o ruskej armáde.

15:19

15:12

Ruské úrady v utorok vyzvali obyvateľov 21 záplavami ohrozených miest a obcí na západnej Sibíri, aby opustili svoje domovy. Kým hladina vody v riekach v Orenburskej oblasti na juhovýchode európskej časti Ruska od polovice apríla začala klesať z kritických úrovní, povodeň sa začína v Ťumenskej a Kurganskej oblasti na západnej Sibíri.

14:44

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok uviedol, že sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom dohodli na podpore mierovej konferencie o Ukrajine, ktorá sa uskutoční vo Švajčiarsku – pravdepodobne bez účasti Ruska.

14:29

Európska komisia (EK) v utorok informovala o stave Schengenského priestoru za posledný rok a stanovila priority na nasledujúci rok. Najväčší priestor voľného cestovania na svete, ktorý zaručuje bezproblémové a bezpečné cestovanie pre takmer 450 miliónov ľudí, je nevyhnutný pre konkurencieschopnosť EÚ, pripomenula EK. 

14:24

Vysoké ceny benzínu by mohla vláda riešiť znížením spotrebnej dane. Cena benzínu by tak mohla klesnúť aj o 20 centov. Uviedol to v utorok na tlačovej besede poslanec strany SaS Marián Viskupič s tým, že Slovensko má dlhodobo najvyššie ceny benzínu spomedzi okolitých krajín. Vládu preto vyzvali, aby začala konať.

14:23

Medziročné zníženie celkovej spotreby plynu na Slovensku pokračovalo po februárovom poklese o 15 % aj v marci. Domácnosti aj firmy či inštitúcie minuli 4,621 terawatthodín (TWh) plynu, čo je oproti vlaňajšiemu marcu pokles o 8,1 %. Vyplýva to z dát zverejnených spoločnosťou SPP-distribúcia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali