Kresťania v Bagdade dúfajú, že pápežova návšteva odvráti hrozbu zániku ich komunity

Kresťania v Bagdade dúfajú, že pápežova návšteva odvráti hrozbu zániku ich komunity

Irak 9. marca 2021 (HSP/TK KBS/Foto:TK KBS-ScP-Vatican)

 

V sobotu 6. marca sa uskutočnilo historicky prvé stretnutie pápeža s najdôležitejším duchovným vodcom šítskych moslimov veľkým ajatoláhom Al-Sistáním. Toto stretnutie nie je dôležité len preto, že sa uskutočnilo prvý raz v histórii, ale aj pre svoju symboliku. „Obidvaja muži hrajú dôležitú úlohu v budovaní mieru a stability,“ hovorí Ameer Jaje OP, dominikán a rodák z irackého Karakošu, ktorý je riaditeľom arabského centra na Medzinárodnej dominikánskej univerzite v Paríži

Otec František
Na snímke Otec František vpravo s vodcom šítskych moslimov veľkým ajatoláhom Al-Sistáním

Podobné centrum zamerané na medzináboženský dialóg podporuje nadácia ACN v africkej krajine Mali. Na tamojšej univerzite už vychovalo viac ako 100 absolventov – kňazov, rehoľníkov či katechétov, ktorí sú pripravení sprevádzať kresťanov i moslimov s cieľom pokojného spolunažívania. Toto dielo podporujú dobrodinci nadácie ACN, medzi ktorých sa môžete kedykoľvek pridať. „Al-Sistáni bol v rokoch 2006 až 2008 počas občianskej vojny dôležitou postavou v zachovávaní mieru. Dokonca vydal aj fatwu [záväzný výklad práva, ktorý zaväzuje moslimov], ktorá volala po ukončení násilia,“ konštatuje kňaz.

Reklama

Zdôrazňuje, že počas bombardovanie jednej z najvýznamnejších mešít to bol práve Al-Sistáni, ktorý odsúdil akékoľvek násilie na kresťanoch, sunitoch či šítoch: „Ak by tu bol hocaký iný duchovný líder, situácia by bola pravdepodobne horšia.“ Na sobotňajšom stretnutí pápež a ajatoláh nepodpísali spoločnú deklaráciu tak, ako sa to stalo pri stretnutí so sunitským duchovným v roku 2019. Aj keď sa objavili špekulácie, že by mohlo dôjsť k podpisu nejakého dokumentu, Ameer Jaje hovorí, že na také niečo určite nebol čas. Priznáva však, že dokument môže vzniknúť neskôr. „Nemyslím, že by nechceli, aby sa to stalo. Skôr si myslím, že je to otázka času,“ povedal v rozhovore pre ACN. „Symbolika tohto stretnutia je však dôležitejšia, než akékoľvek dokumenty.“

Pre kresťanov, ktorí sa cítia byť pod neustálym tlakom, toto stretnutie znamená nádej, že krajina, v ktorej dominujú šítske milície, sa vydá cestou pluralizmu. Aj keď je Al-Sistání uznávaný mnohými šítmi v Iraku, odborník na islam priznáva, že medzi ľuďmi existuje rozdelenie. Asi 70 % ľudí súhlasí s jeho učením o oddelení štátnej a duchovnej moci. Zvyšných 30 % však inklinuje viac k vláde ajatoláhov, ktoré je bežné v susednom Iráne. „Skutočným problémom je tých 30 %,“ hovorí expert. „Oni naozaj používajú islam ako politický nástroj.“

Reklama

Kresťania v Bagdade dúfajú, že pápežova návšteva odvráti hrozbu zániku ich komunity. Jeden z tamojších cirkevných predstaviteľov potvrdil pre ACN, že počet katolíkov v Bagdade bol po rokoch vojny a bombardovania už len niekoľko stovák. Na pápežovej návšteve v Chráme Našej Pani Vykúpenia sa zúčastnilo asi 500 ľudí. Tento chrám sa stal terčom teroristického útoku v roku 2010. V roku 1979 tvorili kresťania približne 14 % obyvateľov Bagdadu. Túto dobu si dnes pamätajú aj moslimovia, ktorí sú dnes štyridsiatnici či päťdesiatnici. Spomínajú na to, ako do školy chodili spolu s kresťanskými deťmi.

Syriacká ortodoxná kresťanka Waffa má dnes už len zopár príbuzných a priateľov, ktorí ostali v Bagdade. „Život je tu ťažký,“ hovorí.

„Ľudia na mňa hocikedy zazerajú, lebo nenosím hidžáb [pokrývka hlavy pre moslimsk ženy]. V posledných rokoch sa nám aj vyhrážali. Nemyslím si však, že problémom sú ľudia. Skutočným problémom sú nábožensko-politické skupiny,“ konštatuje žena v rokoch.

Zdá sa, že dnešným problémom kresťanov v Bagdade nie je až tak hrozba terorizmu či násilia, ale nedostatok prijatia na miestnej úrovni a túžba po nádeji. Ak pápežove snahy o budovanie mostov medzi ním a moslimskými lídrami budú úspešné, ovocím, ktoré prinesú by mohla byť záchrana komunít, ktoré sa dnes boja o svoj zánik. Aby kresťania mali nádej ostať v Iraku, nadácia ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi vyhlásila štipendijný program pre vysokoškolákov na Katolíckej univerzite v Erbile. Dnes ich je tam len niečo vyše 100, pretože všetci utiekli. Cieľom je, aby do roku 2025 bolo na škole 1 000 študentov. Len s dobrým vzdelaním budú mať mladí šancu prežiť a zachovať tradíciu kresťanstva v Iraku.

Viac článkov s náboženskou tematikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Reklama

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali