“Keby sme boli všetci túžbou po slobode zutekali na Západ, koľko by nás tu tiež túžiacich po slobode bolo zostalo?” Milka Zimková o filme i divadle jedného herca

“Keby sme boli všetci túžbou po slobode zutekali na Západ, koľko by nás tu tiež túžiacich po slobode bolo zostalo?” Milka Zimková o filme i divadle jedného herca

Slovensko 31. januára 2018 (HSP/Sputnik/Foto:Screenshot YouTube)

 

Milku Zimkovú si väčšina divákov spája najmä s jej životnou rolou vo filme Pásla kone na betóne.

Na snímke Milka Zimková

 

Reklama

Slovenská herečka sa však už desaťročia venuje monodráme, s ktorou dosahuje úspechy najmä v zahraničí. Žije v ústraní, ďaleko od spoločenských podujatí plných celebrít, no podľa vlastných slov spokojným životom. Médiám rozhovory nedáva často, ale v prípade Sputnika spravila pani Zimková výnimku.

Ako jedna z mála na Slovensku sa venujete monodráme. Ako ste sa k nej dostali?

Reklama

Po skončení divadelnej fakulty som si naivne myslela, že ma hneď vezmú do hociktorého divadla na Slovensku. Prešla som ich všetky od Prešova po Bratislavu s červeným diplomom v kabelke. Márne. Na jednom mieste mi povedali, že taký herecký typ nepotrebujú, inde už taký majú a z dvoch miest sa mi mali ohlásiť, čo sa nikdy nestalo. Napokon som sa dostala do divadla v Trnave, no na konci sezóny mi súdruh riaditeľ Rybárik oznámil, že sa so mnou lúčia, nakoľko sa vedenie dohodlo na tom, že som komplikovaný herecký typ a v ich dramaturgii sa pre mňa nájde ťažko nejaká herecká rola. Cestu vlakom do Bratislavy som preplakala. Doma ma našlo ďalšie rozčarovanie, keď mi môj muž, pán Zimka povedal, že on si stále myslel, že nie som typ na herečku. Vtedy sa vo mne niečo vzoprelo. Ja vám dokážem, že som. Neúnavne som chodila do divadelného ústavu a vyhľadávala v hrách ženské monológy. Niektoré som celkom umne pospájala a v čase, keď som sa chcela pustiť do ich naštudovania, stretla som sa s textom monodrámy Roberta Athayda Pani Margaréta. A tak to začalo — 7. decembra 1976 bola prvá premiéra mojej monodrámy vo Véčku. Asi o pol roka som dostala pozvanie do pražskej Violy, kde som hosťovala trinásť rokov a odohrala stošesťdesiatsedem predstavení. Tam som mala aj päťstú reprízu Pani Margaréty.

V tomto žánri ste sa teda našli…

Podobný počet repríz dosiahla aj moja monodráma Bonsoir umelci, ktorú som predviedla v angličtine v juhoamerickom meste Mobile v Alabame. Pravidelne ma pozývajú na Medzinárodný festival jedného herca v Torúne, potom do Varšavy a Wroclavy, kde sa mi dostalo nielen najvyšších ocenení, ale k tridsiatemu piatemu výročiu Divadla jedného herca mi vydali knihu o mojom dramatickom divadle a ušlo sa mi aj mnoho iných cenných pozvaní. Tam som pochopila, kedy divadlo jedného herca má a kedy nemá svoj význam. Je to priestor, kde neobstojí ani vynikajúca herecká kreácia, ani sebelepší režijný nápad, ak nie je do bodky premyslená myšlienková výpoveď.

S monodrámou ste precestovali kus sveta — okrem spomínaného Poľska a USA ste navštívili aj Nemecko, Švajčiarsko, Škandináviu, Francúzsko, Bulharsko, Rusko, Kubu či ďalšie krajiny. V zahraničí ste v oblasti monodrámy populárnejšia ako na Slovensku. Čím si to vysvetľujete?

Zrejme to bude tým, že u nás divadlo jedného herca nemá veľkú tradíciu, na rozdiel od Poľska, kde sa tento druh umenia teší veľkej popularite viac ako pol storočie. A možno aj tým, že my, Slováci — neviem, či je to determinované našou nedobrovoľnou historickou uzavretosťou — s nevôľou pristupujeme na niečo nové v umení. No čo sa týka výdobytkov módy alebo biznisu, v tom problém nemáme!

Reklama

Netúžili ste vrátiť sa na televíznu obrazovku? Údajne ste mali ponuky účinkovať v seriáloch, ktoré sú najmä v posledných rokoch populárne. Prečo ste tieto ponuky odmietli?

Mnoho tých ponúk nebolo, ale našli sa. No, žiaľ, ani v jednej som nenašla priestor, kde by som mohla ako postava okrem hereckej kreácie aj niečo povedať. Seriál ako televízny útvar márny nie je. Pokiaľ má jasnú ideu, scenáristicky presne koncipovanú a úspornú (nie umelo nadstavovanú ďalšími dielmi, ktoré pripomínajú skapínajúcu muchu v decembrovej okenici), tak do takého projektu rada vstúpim!

V oblasti kultúry sa pohybujete už niekoľko desaťročí, od roku 1975 ste v slobodnom povolaní. Ako by ste zhodnotili súčasnosť, je tvoriť menej náročné ako kedysi alebo je to naopak?

Vždy ma trochu zarazí, ako sa k tejto otázke bohorovne vyjadrujú najmä tí, ktorých v prelomových časoch v našej krajine ich mamy ešte do peľušiek povíjali. Tvoriť nie je nikdy ľahké, zvlášť ak sa to nerobí komerčne, na objednávku, ale z vnútornej potreby. Áno, z vnútornej potreby. Znie to možno pateticky, ale ja svoje pohnútky k tvorbe neviem inak pomenovať. Boli tie isté pred 40 rokmi, ako teraz. To je jedno, či boli bôľne alebo radostné.

Aj kedysi boli problémy. Spomínam na ne svojou prvou knihou Pásla kone na betóne. Nie za účelom atrakcie, ale vierohodnosti, som v priamej reči upotrebila šarišské nárečie. A to sa vtedy nenosilo. Pán redaktor mi všetko pohotovo preložil do spisovnej slovenčiny, zrejme, aby mi pomohol vo vyjadrovaní nevediac, že ja mám 5 semestrov spisovnej slovenčiny a jazykovej reči s profesorom Viliamom Záborským dávno za sebou. Ani súdruha predsedu družstva som nesmela kritizovať. Pobúrilo ma to. Vzala som rukopis s tým, že nechcem, aby v takej podobe vyšli moje poviedky, a že ja som v podstate nikdy netúžila byť spisovateľkou. Ja som herečka. To som im povedala.

Reklama

Šéfredaktorka pôvodnej tvorby Božica Vilikovská ma prosila, aby som pristúpila na kompromis. Povedala som: „Nie.” V tých časoch som bola veľká búrliváčka. Nakoniec kniha vyšla. A potom v piatich vydaniach.

Podobne to bolo s rovnomenným filmom. Súdruhovia z ÚV KSS si prezerali filmové práce. Tak sa stalo aj v našom filmovom projekte s pánom režisérom Uhrom. Po prvom zhliadnutí daných prác súdruhovia z ÚV odkázali, že družstevníčka Johana v oblečení nespĺňa kritériá svojho povolania a nemôže si dovoliť kritizovať súdruha predsedu družstva.

Celý filmový štáb na čele s pánom režisérom sa odo mňa odvrátil. Na druhý deň filmovania sa so mnou nikto okrem maskérky (tá zrejme o ničom nevedela) nerozprával. Napriek tomu i výstrahám súdruhov z ÚV som nepoľavila a film sa natočil.

ÚV film neprijal, zase som bola tá najhoršia na svete. No po úspechoch na Festivale československého filmu, kde sme získali všetky možné ceny, a potom v zahraničí, súdruhovia zostali ticho. Nie je to chvála. To je len odpoveď mnohým mladým ľuďom z tých peľušiek, ktorí sa tak radi do nás navážajú, že aj my sme bojovali o svoje práva a slobodu. Tých borcov, ktorí idú ďalej aj cez prelomené mosty, v našom národe nebolo nikdy nazvyš. Keby sme boli všetci túžbou po slobode zutekali na Západ, koľko by nás tu tiež túžiacich po slobode bolo zostalo?

Francúzsky herec Alain Delon nedávno vyhlásil, že mu za svetom ľúto nebude, lebo mu je zle zo súčasnej doby. Súhlasíte s ním? Ako sa na súčasnosť pozeráte Vy?

Môjmu kolegovi sa ľahko hovorí, keď si ako herec zahral po čom túžil, žil v krásnych imaginárnych svetoch, v ktorých bol vždy hrdinom. Ja som až také možnosti nemala. Preto pánovi Delonovi odkazujem, že mne za týmto svetom bude ľúto, lebo chcem v ňom ešte niečo dobrého urobiť.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali