Na Jesennej knižnej burze v Nitre prezentovali niekoľko nových kníh o histórii Slovanov, ich kultúre, tradíciách, zvykoch a symboloch

Na Jesennej knižnej burze v Nitre prezentovali niekoľko nových kníh o histórii Slovanov, ich kultúre, tradíciách, zvykoch a symboloch

Nitra 9. decembra 2019 (HSP/Foto:Slavica)

 

Občianske združenie Slavica zorganizovalo Jesennú knižnú burzu, spojenú s vystúpením rada odborníkov z oblasti literatúry, vydavateľov, prekladateľov, spisovateľov, umelcov  a hudobníkov. Zaujímavé a poučné podujatie, ktoré sa už stáva tradičným, sa včera uskutočnilo v priestoroch Domu Matice slovenskej na Dolnočermánskej ulici v Nitre a potrvalo od 10. do 18. hodiny. Táto knižná burza bola zameraná predovšetkým na antikvariátny predaj kníh, pohľadníc, starých plagátov, máp, odznakov, suvenírov atď

Reklama

Okrem toho sa na druhom ročníku Jesennej knižnej burzy predstavili aj známi slovenskí autori a vydavatelia so svojimi novými knihami. Porozprávali o histórii slovanstva a o svojej vydavateľskej činnosti, prezentovali svoje knižné novinky a plány na budúci rok. Tematicky bola včerajšia Jesenná knižná burza zameraná predovšetkým na históriu Slovenska  a slovanstva, naše tradície, zvyky, kultúru. Okrem výmeny, prezerania a zakúpenia kníh si účastníci vypočuli aj prednášky autorov kníh, historikov, archeológov a vydavateľov.

V úvode organizátor podujatia a predseda občianskej organizácie Slavica Miloš Zverina prezentoval divákom program celého podujatia a vzápätí porozprával o novej brožúre „Škola slovanského symbolu“, ktorú vydalo vydavateľstvo Nitrava občianskej organizácie Slavica. Potom Norbert Synčák podrobne porozprával o tom, čo je to „Pôvodné duchovno“. Spisovateľ a prekladateľ Viktor Timura  predstavil novú knihu známeho ruského historika a maliara Pavla Tulajeva „Slovania“, ktorú sám preložil do slovenčiny. Diplom Mateja Hrebendu za národnú osvetu získal Ing. Milan Drieňovský im memoriam. Diplom jeho dcére odovzdal Miloš Zverina.

Reklama

Známy slovenský spisovateľ a prekladateľ Jaroslav Rezník a prekladateľ Eugen Paľcev  prezentovali prítomným úplne čerstvú knihu rozprávok Alexandra Sergejeviča Puškina „Rozprávky, Ruslan a Ľudmila“, ktorú tiež vydalo vydavateľstvo Nitrava, a prezradili divákom, ako pracovali nad prekladom básnických rozprávok a balád slávneho ruského básnika a aká to bola ťažká, ale zároveň zaujímavá a inšpirujúca práca.

Nitriansky umelec, hudobník, spisovateľ, rezbár, maliar Robert Žilík zaujal prítomných svojim hudobným vystúpením a predstavením svojej bohatej tvorby. Blanka Kovarčíková prezentovala novú zaujímavú a pomerne neordinárnu knihu „Lásky M.R. Štefánika“. Miroslav Švický Žiarislav zaujal divákov svojim rozprávaním o bohatej kultúre a tradíciách slovanských predkov, bohatstve a zvláštnostiach slovenčiny a svoju originálnu a vtipnú prednášku zavŕšil hrou na viacerých hudobných nástrojoch.

Reklama

Vydavateľ Jan Semanak predstavil širokú ponuku kníh svojho vydavateľstva Torden, ktoré sa podarilo vydať v tomto roku a tiež porozprával o pripravovaných novinkách. Toto vydavateľstvo na najbližšie obdobie naplánovalo prácou nad prípravou 16 kníh zameraných na rôzne oblasti, ale hlavne to sa týka histórie vo všeobecnosti a konkrétne histórie slovanstva.

V závere podujatia vystúpila bývalá obyvateľka Donbasu Anna Tuvová, navrhnutá na Nobelovu cenu mieru, ktorá porozprávala divákom o päťročnom vojenskom konflikte v tomto regióne, o hrôzach občianskej vojny a o tom, ako bojuje o to, aby na Donbase bol konečne nastolený mier. Počas jej vystúpenia diváci na pomoc ženám, deťom a invalidom Donbasu zozbierali 1 020 eur, ktoré organizátor podujatia Milan Zverina v závere Jesennej knižnej burzy a za potlesku divákov, vďaka ktorým bol zozbieraný tento sponzorský dar, odovzdal Anne Tuvovej.

Návštevníci Jesennej knižnej burzy v Nitre sa dozvedeli aj zaujímavú novinku. Už o niekoľko dní, 11. decembra o 16. hodine /moskovského času/ sa v Štátnom múzeu A.S. Puškina v Moskve uskutoční slávnostná prezentácia knihy rozprávok Puškina v ruštine a slovenčine, ktorú vydalo nitrianske vydavateľstvo Nitrava /vydavateľstvo občianskej organizácie Slavica/. Na slávnostnom krste tejto publikácie v jednom z najvýznamnejších múzeí v Moskve sa zúčastnia ruskí a slovenskí odborníci z oblasti literatúry, vydavatelia, zástupcovia ministerstiev a občianskych organizácií. Túto slovensko-ruskú knihu symbolicky  pokrstia hŕstkami ruskej a slovenskej zeme.

Eugen Rusnák

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali