Hranica na povinnosť obstarávať cez EKS sa zvýši na 5000 eur

Hranica na povinnosť obstarávať cez EKS sa zvýši na 5000 eur

Bratislava 3. júla 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Novela zákona o verejnom obstarávaní zároveň rozširuje Elektronické trhovisko aj na nadlimitné zákazky

Obce, mestá, vyššie územné celky, nemocnice či univerzity budú mať od septembra povinnosť nakupovať cez Elektronický kontraktačný systém (EKS) až keď pôjde o zákazku od 5000 eur vyššie. V súčasnosti je hranica stanovená na 1000 eur. Tá bude naďalej platiť pre štát. Zmenu limitu dnes presadil cez pozmeňujúci návrh k vládnej novele zákona o verejnom obstarávaní Ľubomír Petrák (Smer-SD). Nebude sa však týkať potravín, kde je limit až 40.000 eur.

Reklama
Na snímke vpravo predseda NR SR Peter Pellegrini (Smer-SD) a poslanci, uprostred Ľubomír Petrák (Smer-SD) a vľavo Martin Poliačik (OĽaNO)
Na snímke vpravo predseda NR SR Peter Pellegrini (Smer-SD) a poslanci, uprostred Ľubomír Petrák (Smer-SD) a vľavo Martin Poliačik (OĽaNO)

Súčasný limit 1000 eur sa nepozdával najmä starostom a primátorom. Premiér Robert Fico (Smer-SD) im listom z 13. mája sľúbil, že sa bude zvyšovať.

Novela zákona o verejnom obstarávaní zároveň rozširuje Elektronické trhovisko aj na nadlimitné zákazky. Prvé testovacie obchody by sa mohli spúšťať do konca tohto roka, avizovala poradkyňa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) Tatiana Behrová. Pripustila, že nemožnosť realizovať v súčasnosti nadlimitné zákazky je jediná významnejšia výhrada voči Elektronickému trhovisku zo strany tretieho sektora, ktorý inak tento systém oceňuje. “Zvyšovať rozsah záberu a objemu je cieľom obchodovania,” zdôraznila.

Reklama

Nadlimitné obchodovanie cez trhovisko bude podľa nej skôr možnosťou ako povinnosťou. “Netrúfam si predvídať, či bude nutné legislatívne zakotviť povinnosť. Aj teraz na podlimitnom trhovisku je viac ako polovica obchodov realizovaná pod 1000 eur, ktoré nie sú povinné,” pripomenula Behrová. Dôvodom sú výhody systému, ako nižšia časová a administratívna náročnosť pre obstarávateľov. Anton Martvoň (Smer-SD) pozmeňujúcim návrhom presadil, aby sa aj nadlimitné zákazky mohli obstarávať cez dynamické nákupné systémy.

Elektronické trhovisko bolo zriadené 1. júla minulého roka. Prvý obchod sa na ňom uskutočnil 30. septembra, v ostrej prevádzke funguje od 1. februára tohto roka. Povinne na ňom nakupuje štát, obec, vyšší územný celok, ako aj organizácie, ktoré sú nimi zriadené či majetkovo prepojené, ak hodnota tovaru, služieb či stavebných prác presahuje 1000, resp. 5000 eur a dosahuje najviac 134.000 eur v prípade štátu, respektíve 207.000 eur v prípade ostatných obstarávateľov. Pri stavebných prácach predstavuje horný finančný limit 5.186.000 eur.

Okrem Elektronického trhoviska nasledujú v rámci Elektronického kontraktačného systému (EKS) ďalšie dva nástroje. Ide o Dynamický nákupný systém, ktorý má zabezpečiť, aby sa do verejných súťaží mohlo zapojiť čo najviac dodávateľov. Tretím je Elektronická podpora procesov, teda poskytovanie informácií, vysvetľovanie či publikovanie dobrej praxe. Dodávateľom EKS pre ministerstvo vnútra je konzorcium Anasoft, Slovak Telekom a Tlačová agentúra Slovenskej republiky.

 

ZMOS: Zvýšenie limitu pri EKS je pozitívne, rozviaže ruky

Reklama

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pozitívne hodnotí rozhodnutie NR SR zvýšiť spodný limit povinnosti obstarávať cez Elektronické trhovisko z 1000 na 5000 eur hodnoty obstarávaného tovaru či služby. V stanovisku k dnes schválenej novele zákona o verejnom obstarávaní to uviedol šéf ZMOS-u Michal Sýkora.

“Touto novelou je naplnená dlhodobá požiadavka miest a obcí, ale aj požiadavka regionálnych snemov a jedna z priorít nedávneho snemu. Pre samosprávy zostáva povinnosť dodržiavať zákon o verejnom obstarávaní, avšak v objeme do 5000 eur budú postupovať režimom podlimitných zákaziek. Samosprávam tým odpadne časť administratívy,” uviedol Sýkora.

Schválená novela podľa jeho slov rozviaže ruky, zvýši operatívnosť, zachováva transparentnosť, a to pri dodržaní všetkých platných povinností verejného obstarávania. “Táto úprava zákona o verejnom obstarávaní prispeje aj k podpore miestnej a regionálnej zamestnanosti,” dodal Sýkora.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali