Hokej-MS14: Slovákov čaká “zápas pravdy” s Francúzmi, Tatar: “Bude to boj”

Hokej-MS14: Slovákov čaká “zápas pravdy” s Francúzmi, Tatar: “Bude to boj”

Minsk 11. mája (TASR/HSP)

 

Tatar: Dôležité bude, kto dá v zápase prvý gól

Slovenských hokejových reprezentantov čaká v pondelok na MS jeden z kľúčových súbojov v základnej A-skupine z hľadiska postupových ambícií. O 15.45 SELČ narazia vo svojom treťom vystúpení v Aréne Čižovka na nebezpečných Francúzov, ktorí si v piatok zvýšili sebavedomie senzačným víťazstvom nad Kanadou (3:2 po nájazdoch), no v nedeľu zaváhali s Talianmi (1:2). Pre mužstvo trénera Vladimíra Vůjteka to bude “zápas pravdy”, po prehrách s Českom (2:3 pp) a Kanadou (1:4) má totiž na konte iba bod a prípadné ďalšie zaváhanie by mohlo poriadne skomplikovať jeho cestu do štvrťfinále. Naopak, víťazstvo by mohlo výrazne posilniť jeho psychiku a nakopnúť ho pred ďalšími skupinovými bojmi.

Reklama

Slováci budú mať oproti súperovi výhodu v tom, že si mohli pred vzájomným zápasom dlhšie oddýchnuť a zregenerovať sily. V nedeľu mali na MS voľný deň, kým Francúzi hrali popoludní s Talianmi. “Les Bleus” disponujú silnou hráčskou generáciou. V kádri majú dvoch hráčov, ktorí v tejto sezóne nastúpili v zámorskej NHL – Antoine Roussel je stabilným členom zostavy Dallasu Stars a Stéphane Da Costa odohral 12 stretnutí za Ottawu Senators. Väčšinu sezóny ale pôsobil na farme v Binghamtone (AHL). Z bratskej hokejovej trojice Da Costovcov figuruje v súčasnom tíme aj Teddy Da Costa. Zaujímavým menom vo výbere dlhoročného reprezentačného trénera Davea Hendersona je aj brankár Cristobal Huet zo švajčiarskeho Lausanne. Tridsaťosemročný veterán má na konte takmer 300 odchytaných zápasov v NHL, kde obliekal dresy Los Angeles, Montrealu, Washingtonu a Chicaga.

Ďalším skúseným hráčom je Baptiste Amar, obranca Grenoblu reprezentoval svoju krajinu na svetových šampionátoch rôznych kategórií pravidelne v rokoch 2000-2012, sériu štartov na MS mu zastavilo až zranenie ruky, pre ktoré vynechal vlaňajší turnaj vo Švédsku a Fínsku. Oporami mužstva sú aj Pierre-Edouard Bellemare zo švédskej Skelleftey a 35-ročný Laurent Meunier, útočník nemeckého Straubingu je od roku 2005 kapitánom francúzskeho tímu na MS. Zo známej dvojice bratov Treilleovcov figuruje v kádri iba starší Yorick.

Reklama

Slovenskí hokejisti majú s Francúzmi pozitívnu zápasovú bilanciu, z 21 duelov vyhrali 16, v troch remizovali a iba dvakrát prehrali pri celkovom skóre 100:37. Hráči z krajiny galského kohúta však zaznamenali v poslednom čase výrazný výkonnostný progres a aj Slovákov dokázali na šampionátoch poriadne potrápiť. Na MS 2012 vydreli “vůjtekovci” v záverečnom nervydrásajúcom zápase základnej skupiny v priamom dueli o postup víťazstvo 5:4 až vďaka gólu Branka Radivojeviča v 51. minúte. Ani vlani na MS to nebol ľahký zápas, hoci výsledok 6:2 pre SR vyzerá na prvý pohľad jednoznačne.

Tímy sa stretli aj v apríli, v rámci záverečnej prípravy na MS odohrali dva zápasy pod Alpami. V prvom dueli Slováci nezachytili úvod a prehrali 2:4, v druhom zvíťazili 3:1 aj vďaka dvom gólom Miroslava Šatana. “Bude to opäť náročný zápas,” predpovedá kapitán SR. “Pamätám si najmä na prestrelku 5:4 pred dvoma rokmi. Tu v Minsku sa zasa Francúzi postarali zatiaľ o najväčšie prekvapenie turnaja, keď zdolali Kanadu. Určite to nebude ľahký súper. Máme deň na to, aby sme si oddýchli a dôkladne sa pripravili na stretnutie. Určite v ňom potrebujeme bodovať,” hovorí Šatan.

Kým v zápasoch s favoritmi Českom a Kanadou vsadili slovenskí hokejisti na hru zozadu, v dueli s Francúzskom sa všeobecne očakáva, že budú viac tvoriť. “Samozrejme, budeme teraz v inej situácii,” predznamenal tréner Vůjtek. “Francúzi síce dokázali zdolať favorizovaných Kanaďanov, ale nie je to súper z kategórie najsilnejších. V premiérovom zápase na šampionáte hrali veľmi dobre, ich hra sa mi veľmi páčila. Výborne korčuľovali, tlačili sa do bránky, hrali jednoducho. Bude to ťažký zápas, ale predsa len sú sily vyrovnanejšie, než to bolo v piatkovom či sobotňajšom zápase, teda aspoň z hľadiska mien a hernej kvality.”

Hru Francúzov má dobre zmapovanú z prípravných duelov. “Poznáme ich, ale zároveň aj oni poznajú nás. Odohrali sme s nimi dva diametrálne rozdielne zápasy, v jednom sme zaslúžene prehrali, v druhom po zlepšenom výkone zvíťazili. Ich mužstvo sa pred majstrovstvami sveta ešte posilnilo o niekoľko nových hráčov. Očakávam vyrovnaný zápas. Musíme hrať na viac ako 100 percent. Ak chceme pomýšľať na postup zo skupiny, musíme bodovo uspieť,” vyhlásil tréner Vůjtek.

Náročnú hokejovú bitku očakáva proti Francúzom aj Tomáš Tatar. “Každý zápas na šampionáte je boj, tento nebude výnimkou. Víťazstvo Francúzov nad Kanadou ma až tak nešokovalo, sú to veľmi dobrí korčuliari, technicky zdatní. Hrali zodpovedný hokej a možno to aj Kanada trochu podcenila,” myslí si útočník Detroitu. “Na papieri sme favoritmi my, budeme to tak brať. Francúzi majú pred nami asi aj trochu rešpekt. Dôležité bude, kto dá v zápase prvý gól. Nám by veľmi pomohol, mohli by sme potom hrať zo zabezpečenej obrany a čakať na ich chyby. Verím, že s naším talentom sme schopní ich zdolať.”

Reklama

Predpokladané zostavy:

SR: Laco – Sloboda, Ďaloga, Brejčák, Marinčin, Valach, Švarný, Čerešňák – Šatan, Hrivík, Nagy – Pánik, Viedenský, Tatar – Miklík, Marcinko, Réway – Skokan, Mikúš, Tybor – Šťastný

Francúzsko: Huet – Manavian, Amar, Auvitu, Besch, Janil, Chakiachvili, Dieude Fauvel – Treille, Meunier, Desrosiers – Fleury, S. da Costa, Bellemare – Rousell, Guttig, T. da Costa – Henderson, Ritz, Raux – Tardif

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali