Helena Máslová: Staré evolučné vstupy, najmä čuchové, sa antikoncepciou úplne zneutralizovali, pretože všetky ženy naraz pôsobia rovnako, a to neplodne

Helena Máslová: Staré evolučné vstupy, najmä čuchové, sa antikoncepciou úplne zneutralizovali, pretože všetky ženy naraz pôsobia rovnako, a to neplodne

Česko 19. februára 2018 (HSP/Foto: Screenshot video)

 

Psychogynekologička, ktorá bojuje proti nadmernému užívaniu antikoncepcie, Helena Máslová, kritizuje nielen postupy českého pôrodníctva, ale predovšetkým nadmerné užívanie hormonálnej antikoncepcie. Podľa nej sme prvá generácia, ktorá sa vzdialila prirodzenej reprodukcii do takej miery, že nás príroda trestá neplodnosťou. Pred rokmi preto založila Centrum psychosomatickej starostlivosti. Vysvetľuje, že telo sa musí liečiť spoločne s dušou inak sa neuzdraví, píše Blesk.cz

Na snímke Helena Máslová

Helena Máslová je priekopníčkou psychogynekológie, ktorá podľa jej slov v sebe spája kúzlo oboch týchto oborov.

Reklama

“Mnoho porúch, ktoré trápia ženy, sú hormonálne zmeny, a to v akomkoľvek veku. Klasická gynekológia s týmito hormonálnymi dysbalanciami nepracuje veľmi šetrne, jediné, čo vieme, je predpísať antikoncepciu alebo substitúciu. Endokrinológia a gynekológia sú spojené nešťastne, endokrinológia je interná, gynekológia má bližšie k chirurgii. Psychosomatiká vedia perfektne pracovať s psycho-neuro-endokrinnou osou, teda vedia ovplyvniť i klinické prejavy,” dodáva psychogynekologička.

Problém s hormonálnou antikoncepciou začal podľa Máslovej už v deväťdesiatych rokoch, keď Česka (a aj na Slovensko pozn. red.) vtrhli farmaceutické firmy, ktorým sa vďaka ich šikovným manažérom podarilo zdeformovať mainstream natoľko, že sa hormonálna antikoncepcia stala neoddeliteľnou súčasťou takmer každej mladej ženy a bolo takmer nemožné odísť z ordinácie bez receptu. Podarilo sa tak vtedy ovplyvniť ako laickú, tak aj odbornú verejnosť a došlo k slepej dôvere v spasiteľskú schopnosť antikoncepcie oslobodiť ženy od nepríjemných umelých ukončení tehotenstva.

Reklama

“Vyzeralo to, že je to skvelý objav, a v rámci tohto okúzlenia sa trochu bagatelizovali nežiadúce účinky. Trvalo to celú jednu generáciu, ktorá od pätnástich rokov užívala hormonálnu antikoncepciu. A tá začala potom tento výdobytok “reklamovať” – zistila, že takto umelo navodená neplodnosť bohužiaľ niekedy pokračuje i po vysadení, že vznikla generácia žien s neobvykle vysokou mierou neplodnosti,” dodala Máslová.

“Myslím, že tu naozaj prebehol dôkladný brainwashing gynekológov. Starší gynekológovia zažili dobu, keď videli ženy plakať, pretože boli tehotné a nechceli byť, museli robiť veľa interrupcií a dívať sa na smútok a poníženie s tým spojené, čiže zažili tu odvrátenú stranu nekorigovanej plodnosti.” hovorí psychogynekologička a ďalej dodáva, že v momente keď sme dostali účinný nástroj na kontrolu plodnosti sa zdalo, že éra nešťastných osudov skončila. “Ale takto vesmír nefunguje. Vždy, keď niečo vyzerá ideálne, tak to má niekde nejaký háčik. Časť žien za túto ilúziu draho platí.

 

Antikoncepcia a výber partnera

Maslová tiež vysvetlila, že antikoncepcia má zároveň vplyv na výber partnera. Výber partnera sa totiž podľa jej slov uskutočňuje na základe dvoch kritérií. Jeden je racionálny a druhý iracionálny. “Pytačky prebiehajú medzi všetkými cicavcami a prebiehajú pomocou zmyslov, ako hmat, čuch, sluch a zrak. Už od dôb stredoveku sme tieto staré zmyslové vstupy potlačili a uprednostnili výber racionálny – teda nejak výhodný. Výber sme preniesli na rodičov a sobáše boli už dohodnuté. V dvadsiatom storočí sme výber opäť vrátili nápadníkom, ale strašne posilnil vstup vizuálny na úkor všetkého ostatného. A keď ženy začali byť plošne na antikoncepcii, zmenil sa sobášny trh na partnerský. Už neprebiehali pytačky vedúce k svadbe, ale len k vzťahu, ktorý nutne nevedie k založeniu rodiny. Muži skonzumujú ženinu sexualitu a často najplodnejšie roky – a potom se ľudia rozídu. Staré evolučné vstupy, najmä čuchové, sa antikoncepciou úplne zneutralizovali, pretože všetky ženy naraz pôsobia rovnako, a to neplodne,” dodala Máslová.

Reklama

Všetko sa podľa Máslovej zmení ak ženy vysadia antikoncepciu. Začnú cítiť mužské feromóny, začnú byť citlivé na testosterón. A muži začnú reagovať na ich ovuláciu, keď im budú pripadať neodolateľné. V ten moment sa začnú uplatňovať iracionálne vstupy a začne fungovať chcenie. Ten však nie je vždy v súlade s racionálnymi kritériami výberu – teda koľko muž zarába, ako je vzdelaný či ako si s ním rozumieme a rady rozprávame.

Máslová preto vysvetlila, že polovička vzťahu sa odohráva v noci. “V noci sa tie dve telá spolu dohovárajú, komunikujú. A to je to, keď sa potom ráno prebudíme a toho človeka vedľa seba máme snahu si k sebe pritiahnuť, alebo máme naopak tendenciu vystreliť z postele,” dodáva.

 

Emancipácia a antikoncepcia

Nadmerné užívanie hormonálnej antikoncepcie vidí psychogynekologička teda ako dôsledok alebo súčinnosť toho, že sa mení rola muža a ženy v spoločnosti a že sa ženy snažia priblížiť mužom. Bez hormonálnej antikoncepcie by totiž nikdy nedošlo k emancipácii, minimálne do tej miery, do akej to došlo v západnej spoločnosti. A zároveň dopyt po rovnosti pohlaví podporil užívanie antikoncepcie. “V momente, keď má žena viac detí, tak sa jej materská pretiahne na veľa rokov. Je to kariérny handicap a každý muž ju predbehne. Až keď sme skrotili plodnosť, vymysleli umelé mlieko a deti delegovali do jaslí a škôlok, tak sa niečo mohlo zmeniť,” dodáva.

Reklama

V hlave ženy sa podľa Máslovej teda bijú tri osobnosti: matka, sexy milenka a žena, ktorá sa pracovne sebarealizuje. Tento mýtus sebarealizácie bol podľa nej vymyslený v šesťdesiatych rokoch minulého storočia v USA, keď bolo potrebné zvýšiť zamestnanosť žien. V tej dobe ich bolo veľa v domácnosti a vtedy vznikol termín sebarealizácia, keď bola žena v domácnosti označovaná za pijavicu, ktorá sa necháva živiť manželom. Médiá tento termín nafúkli, ukazujú na vzorovú ženu, ktorá má zábavnú prácu, skvelú výplatu, rodinu a zvláda aj domácnosť. “Dve role sa podľa mojho názoru ešte skĺbiť dajú, ale tri….,” dodáva.

Na otázku, či ženy dnes smerujú k unisex životu Máslová na záver dodáva, že rovnosť pohlaví je sympatická myšlienka, ale z pohľadu medicíny, je zotretie rozdielov v rolách a v správaní žien a mužov, bohužiaľ, riskantné. “Mám pocit, že sme dosiahli v genderovej rovnosti takú mieru, že to začalo nabúravať hormonálne systémy. Muži sú feminnejší, majú málo testosterónu, kvôli tomu mizerné spermie, a ženy majú naopak nefunkčné svoje vlastné hormóny, majú vyšší kortizol, testosterón a ako by dochádzalo k unifikácii i na tej hormonálnej úrovni. A to je z hľadiska reprodukcie úplne fatálne.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:12

Grécki armádni pyrotechnici zneškodnili dovedna 314 bômb z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré našli v podzemnom sklade na starom aténskom letisku zatvorenom už od roku 2001.

14:09

Maďarsko sa pripravuje v druhej polovici tohto roka na skutočné stredoeurópske predsedníctvo v Rade EÚ. Podľa agentúry MTI to povedal v piatok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským.

Lipavský  Szijjártó
Na snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský (vľavo) a maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
14:07

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že vzhľadom na zhoršujúcu sa humanitárnu krízu v Pásme Gazy zvyšuje svoje financovanie na podporu Palestínčanov postihnutých prebiehajúcou vojnou medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

13:55

Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci výrazne zrýchlil, pričom dosiahol najvyššie tempo za takmer rok. Okrem toho sa zrýchlilo aj tempo rastu úverov súkromnému sektoru, aj keď zrýchlenie bolo iba mierne, pričom ho podporili najmä pôžičky pre firemný sektor. Naopak, rast úverov domácnostiam sa v porovnaní s vývojom vo februári mierne spomalil. Uviedla to v piatok Európska centrálna banka (ECB).

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

13:34

Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady SR Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou. Podľa Viskupiča by najvyššie zdanenie fyzických osôb malo v SR dosiahnuť úroveň až 32 %.

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali