Európa proti Kanade neskladá zbrane, Tatar: “Nech rozprávka pokračuje”

Európa proti Kanade neskladá zbrane, Tatar: “Nech rozprávka pokračuje”

Toronto 27. septembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Frank Gunn/The Canadian Press via AP)

 

Hlavná sila jediného tímu na turnaji bez hymny však tkvie v tom, ako sa za krátky čas dokázal zomknúť a nájsť svojho ducha

Pred štartom Svetového pohára ich považovali za veľkých outsiderov, no hokejisti Tímu Európa ukázali, že sa napriek absencii národnej identity dokážu zomknúť a môžu sa merať s najlepšími krajinami sveta. Podceňované mužstvo poskladané z hráčov ôsmich európskych krajín prežíva rozprávkový turnaj a v boji o titul vyzve Kanadu. Tímy si tak zopakujú súboj zo základnej skupiny, v ktorej sa tešili z triumfu 4:1 zámorskí hráči.

Reklama
Hokejisti Tímu Európy Slováci  Tomáš Tatar (vpravo), Marián Hossa (chrbtom vľavo) a Slovinec Anže Kopitar (uprostred) sa tešia  po strelení gólu na 2:1 v semifinále Svetového pohára Švédsko - Tím Európy v Toronte
Hokejisti Tímu Európy Slováci Tomáš Tatar (vpravo), Marián Hossa (chrbtom vľavo) a Slovinec Anže Kopitar (uprostred) sa tešia po strelení gólu na 2:1 v semifinále Svetového pohára Švédsko – Tím Európy v Toronte

“Kolísku hokeja” žiadna iná krajina na turnajoch s najlepšími hráčmi zo zámorskej NHL nezdolala už štrnásť zápasov. Hokejisti z krajiny javorového listu prehrali naposledy v skupine na zimnej olympiáde vo Vancouveri s USA, no v domácom prostredí sa nakoniec tešili z titulu a o štyri roky pridali ďalší v Soči. Teraz chcú triumfovať aj na turnaji v Toronte. Vo finále hranom na dva víťazné zápasy sú jasní favoriti a väčšina zámorských médií je presvedčená, že tretí duel sa ani nebude hrať.

Výber európskych krajín je však proti a vo finálovej sérii chce odovzdať všetko a zabojovať o titul. “Ich cesta do finále je krásny príbeh a hanba nám, ak ich nebudeme brať vážne za to, čo doteraz dokázali,” varoval pred podcenením súpera generálny manažér Kanady Doug Armstrong.

Reklama

Kanada zatiaľ na domácom turnaji nezaváhala a predvádza výborné výkony. V skupine najprv zdolala Česko vysoko 6:0, potom aj USA (4:2) a na záver práve výber Európy (4:1). Až na niekoľko vydarených striedaní súpera mali zápas plne pod kontrolou, o čom svedčí aj strelecký pomer 46:20. Najväčšia prekážka bol slovenský brankár Jaroslav Halák. “Bol to jeden z tých zápasov, v ktorých sme neboli úplne spokojní s predvedenou hrou, aj keď sme vyhrali. Viac sme hrali s pukom, aj preto sme mohli streliť viac gólov. Súperov brankár však chytal veľmi dobre,” povedal tréner Kanady Mike Babcock. “Ak zoberiete hráčov z ôsmich krajín, určite sa medzi nimi nájde dosť kvality. Páči sa mi ich obrana a výkony brankára. Experti si môžu predpovedať, čo chcú, ale všetko sa ukáže až v samotných zápasoch. A ich tím v nich dokázal, že má svoju silu,” dodal pre ESPN.

Kanaďania dominovali aj v semifinále, no proti húževnatým a obetavým Rusom (5:3) rozhodli až tromi gólmi v úvodnej desaťminútovke tretej tretiny. Jasný líder je kapitán Sidney Crosby, ktorý na turnaji strelil tri góly a so siedmimi bodmi vedie tabuľku produktivity.

Európania nemali ani zďaleka takú jasnú cestu do finále. V skupine na úvod a veľké prekvapenie širokej verejnosti zdolali USA 3:0, v dramatickom zápase si poradili s Českom až po predĺžení 3:2. Po prehre s Kanadou ich v semifinále čakali ďalší veľkí favoriti Švédi a spoločný tím sa postaral o ďalšie prekvapenie. “Tri korunky” zdolal 3:2 po predĺžení. “Sú to vzrušujúce pocity, len málokto veril, že môžeme postúpiť do finále. Musím povedať, že sa tu zišla skvelá partia chalanov. Namiešali sme tú správnu chémiu a vidíte, kam sme to dotiahli,” povedal kapitán tímu Anže Kopitar.

Pod úspech sa výraznou mierou podpísali šiesti slovenskí hokejisti. V bránke podáva od začiatku turnaja skvelé výkony Jaroslav Halák, ktorý má našliapnuté k titulu najlepšieho brankára turnaja. V prvej obrane nastupujú Andrej Sekera a Zdeno Chára a útok ťahá trojica Marián Gáborík, Marián Hossa a Tomáš Tatar. “Sme radi, že môžeme ako Slováci prispieť. Sme tím a každý pomáha z nejakej časti. Keď ale vidíte, že sa darí slovenským menám, tak to môže len pomôcť slovenskému hokeju,” povedal pre idnes.cz Chára.

Slováci dali z desiatich gólov mužstva šesť, po jednom zaznamenali Chára a Hossa, po dva Gáborík a Tatar, ktorý strelil aj ten postupový do finále. “Tomáš Tatar ukázal svojho hokejového ducha a potiahol nás za víťazstvom. Keď ho vidíte bojovať na ľade proti všetkým hráčom, ktorí sú vyšší a väčší ako on, je to fascinujúce,” pochválil slovenského krídelníka tréner Ralph Krueger.

Reklama

Hlavná sila jediného tímu na turnaji bez hymny však tkvie v tom, ako sa za krátky čas dokázal zomknúť a nájsť svojho ducha. “Našli sme spôsob, ako byť úspešní, a to slúži ku cti tomuto tímu. Teší ma, že hráči z rôznych krajín dostali možnosť porovnať sa s najlepšími, možno prvýkrát v ich životoch. Za to sa chcem poďakovať vedeniu NHL,” pokračoval tréner pre agentúru AP.

Jeho zverencov teraz čaká záverečný krok a aj keď v ich triumf nikto neverí, oni sami sú presvedčení, že majú šancu uspieť. Rovnako tomu bolo aj pred turnajom. “Celý turnaj počúvame hlasy z vonku, že sme outsidri. Nám to ale bolo jedno. Nech si ľudia myslia, čo chcú. My hráme za seba, vieme, prečo na ľade bojujeme. Názory ľudí sme si nepripúšťali, robili sme svoju prácu. A vidíte – vyplatilo sa,” povedal Tatar pre idnes.cz. Uvedomuje si však, že vo finále to bude mať so spoluhráčmi veľmi ťažké: “Kanaďania majú najlepšie mužstvo na turnaji, sú tam samé hviezdy, takže do toho pôjdeme zase skromne. Budeme bojovať jeden za druhého a dúfam, že táto veľká rozprávka bude pokračovať.”

V silu tímu veria i ďalší. “Teraz nás čaká Kanada, čo bude obrovská motivácia. Každý je zdolateľný. Každý má svoje silné stránky, každý má i slabiny. A keď my budeme hrať podľa tých našich silných, tak…” dodal Chára.

Úvodné finále je v kanadskom Air Canada Centre na programe v noci na stredu o 2.00 SELČ. Na druhý zápas nastúpia aktéri v rovnakom čase v piatok, prípadné tretie sa uskutoční v nedeľu 2. októbra o 1.00.

 

Reklama

Predpokladané zostavy:

Kanada: Price – Weber, Vlasic, Doughty, Bouwmeester, Pietrangelo, Burns – Bergeron, Crosby, Marchand – Perry, Toews, Couture – Stamkos, Getzlaf, Tavares – Duchene, O’Reilly, Thornton

Tím Európa: HALÁK – SEKERA, CHÁRA, Josi, Seidenberg, Streit, Ehrhoff – HOSSA, Kopitar, TATAR – Zuccarello, Nielsen, GÁBORÍK – Hansen, Bellemare, Vanek – Niederreiter, Draisaitl, Rieder

 

Program:

1. finále – streda 28. septembra 2.00 SELČ: Kanada – Tím Európa

2. finále – piatok 30. septembra 2.00: Tím Európa – Kanada

prípadné 3. finále – nedeľa 2. októbra 1.00: Kanada – Tím Európa

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali