Ekologická zóna Krásne Sady vo Vysokých Tatrách je vypredaná, vyrastie tam aj 30-tisíc stromov

Ekologická zóna Krásne Sady vo Vysokých Tatrách je vypredaná, vyrastie tam aj 30-tisíc stromov

Mlynica 11. novembra 2019 (SITA/HSP/Foto:Pixabay)

 

V podhorí Vysokých Tatier neďaleko Popradu vzniká už tretím rokom ekologická zóna Krásne Sady. Súkromný investor v obci Mlynica v Popradskom okrese rozvinul projekt bývania s dôrazom na ekológiu, harmonické súžitie človeka s prírodou a trvalo udržateľný rozvoj. Na ploche viac ako 100 hektárov sa nachádza 61 pozemkov, všetky sú už predané či rezervované

Ilustračné foto

Projekt investora, ktorý sa k výške investície doteraz nevyjadril, počíta s ekologickými rodinnými domami, ale aj veľkými záhradami, ovocnými sadmi a lesíkmi. „Každý pozemok má rozlohu viac ako 10-tisíc štvorcových metrov, pričom každý majiteľ môže zastavať maximálne päť percent tejto plochy, ostatná rozloha je určená na výsadbu drevín a rastlín, na vybudovanie záhrad, vodných plôch a podobne,“ vysvetlila pre agentúru SITA PR manažérka spoločnosti Krásne Sady Marcela Nováková. Predpokladá, že v celej lokalite sa počas najbližších rokov podarí zrealizovať výsadbu minimálne 30-tisíc stromov a krov.

Reklama

Projekt pod Tatrami je výsledkom dlhoročnej práce tímu architektov zaoberajúcich sa prírodnou architektúrou, permakultúrnych dizajnérov, hydrobiológa, arboristu či odborníkov na vodný manažment aj odpadové hospodárstvo. „Aj s ich pomocou sme vytvorili územný plán zóny, ktorý túto lokalitu definuje ako zónu s istými ekologickými princípmi a v súlade s trvalo udržateľným rozvojom. Nastavuje pravidlá ako realizovať výstavbu domu, aké vhodné materiály použiť, ako riešiť výsadbu na pozemku, ako si poradiť s vodou, s odpadmi a podobne, aby sme v krajine zanechali minimálnu ekologickú stopu,“ skonštatovala Nováková. Napríklad každý rodinný dom musí mať zabezpečený vlastný zdroj pitnej vody zo studne a jej úpravu a na každom pozemku sa musí nachádzať vodozádržné opatrenia pre zachytenie prebytočnej dažďovej vody zo striech stavieb a na pozemku. Územný plán zóny zamedzuje budovaniu trvalých oplotení, tie dočasné sú povolené len pre ochranu vysadených rastlín. Vysádzať sa tiež môžu len pôvodné druhy rastlín a zavlažovanie je povolené výhradne zrážkovou vodou. Súčasťou zóny je Zariadenie lesnej pedagogiky a materská škola. V budúcnosti by v lokalite mala pribudnúť aj komerčná zóna a tiež oddychovo-rekreačná časť.

Starosta obce Július Vachmanský priznal, že projekt bol vo svojich začiatkoch v obci prijatý s údivom, domáci si nevedeli predstaviť, o čo pôjde. Zmenu územného plánu, ktorá sa týkala práve lokality Krásne Sady napokon v roku 2016 obecní poslanci schválili. Odvtedy nasledovali ďalšie dve zmeny, ktoré starosta označil za významné a rozsiahle. „Nakoniec sme sa s tým stotožnili. Z pohľadu obce to vnímam ako nadčasový projekt, ktorý je zaujímavý a určite to ocení aj ďalšia generácia,“ povedal pre SITA. V rámci výstavby na území obce sa samospráva podľa Vachmanského snaží celkovo presadiť prvky ochrany životného prostredia či ekológie. Podľa jeho slov sa Mlynica postupne rozrastá a verí, že tento trend bude pokračovať.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali