Dubovcová: Polícia vo Vrbnici zasahovať nemusela, treba prešetriť aj motiváciu

Dubovcová: Polícia vo Vrbnici zasahovať nemusela, treba prešetriť aj motiváciu

Bratislava 13. júla 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Dubovcová vyčíta polícii aj to, že pri pátraní po hľadaných osobách vtrhla do obydlia osôb len na základe domnienok, pričom to môže podľa nej urobiť len vtedy, ak vie, že sa tam osoby nachádzajú

Policajný zásah v obci Vrbnica nebol nevyhnutný, polícia pri ňom použila neprimeranú silu a porušila základné ľudské práva 15 osôb. Konštatovala to dnes verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, ktorá žiada policajného prezidenta Tibora Gašpara, aby situáciu napravil.

Reklama
Na snímke verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová
Na snímke verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová

Zároveň chce, aby preveril motiváciu polície k takýmto zásahom. Podľa Dubovcovej môžu byť motivované protirómsky. Ombudsmanka naďalej trvá na videozáznamoch z takýchto zásahov.

“Tak ako v prípade policajného zásahu v Moldave nad Bodovou v osade Budulovská aj v tomto prípade tento zásah nebol nevyhnutný v demokratickom a právnom štáte. Polícia ho nemusela vykonať tak, ako ho vykonala, a vôbec ho nemusela vykonať za tým cieľom, ktorý ona označila, že ho sleduje,” povedala Dubovcová.

Reklama

Poukázala na prípady, kedy môže polícia použiť svoju silu. Okrem iného, ak ide o zabezpečenie a záujem národnej či verejnej bezpečnosti alebo aj o predchádzanie nepokojov či zločinnosti. “Tieto podmienky splnené neboli. Došlo k porušeniu základných práv u 15 osôb,” uviedla. Polícia podľa nej použila i násilie, hoci to poprela. Dubovcová sa odvoláva na lekárske správy ľudí, ktoré násilie potvrdzujú.

Polícii vyčíta aj to, že pri pátraní po hľadaných osobách vtrhla do obydlia osôb len na základe domnienok, pričom to môže podľa Dubovcovej urobiť len vtedy, ak vie, že sa tam osoby nachádzajú. To sa polícia podľa ombudsmanky iba domnievala. Dubovcová opäť kritizuje aj to, že polícia neurobila videozáznam z tejto akcie, hoci to robiť má. Nepozdáva sa jej ani vyšetrovanie takýchto akcií. Dubovcovej chýba nestranný, nezávislý vyšetrovací orgán, ktorý by sporné zásahy preveril.

Poukázala tiež na štatistiky zásahov, na základe ktorých sa podľa nej nedá vylúčiť, že viaceré z nich boli protirómsky motivované. Za dva a štvrť roka polícia takéto zásahy nevykonala ani raz v bratislavskom regióne, pričom v prešovskom zasahovala až 259-krát. Tento rozdiel sa Dubovcovej nepozdáva. Práve v ňom vidí možnú protirómsku motiváciu policajných zásahov.

“Ak je taká veľká disproporcia medzi zásahmi tohto typu, ktoré boli vykonané v Prešove, tých 259, a v Bratislave nula, tak sa môžem ja aj iní ľudia domnievať, že skutočnou motiváciou týchto zásahov, ktoré sa uskutočňujú v okrese Prešov, môže byť protirómske zameranie časti policajného zboru. Takáto motivácia sa nedá vylúčiť,” poznamenala Dubovcová.

Verejná ochrankyňa práv žiada policajného prezidenta o nápravu a vzdelávanie policajtov o dodržiavaní ľudských práv. Chce, aby polícia robila videozáznam o priebehu policajných akcií. Policajný prezident má podľa Dubovcovej tiež vyvodiť dôsledky z porušenia základných práv, ku ktorým došlo vo Vrbnici. Od Gašpara chce aj “objektívny rozbor” príčin výrazne rozdielneho počtu policajných zásahov v bratislavskom a prešovskom regióne. Pokiaľ k náprave nedôjde, ombudsmanka sa obráti na ministerstvo vnútra, prípadne až na Národnú radu SR.

Reklama

Košickí krajskí policajti uskutočnili 2. apríla celokrajskú pátraciu akciu 100, na ktorej sa zúčastnilo 139 policajtov. Jednou z obcí, kam prišli, bola aj obec Vrbnica, kde však podľa starostu počas zásahu zbili do 20 Rómov a asi 15 ich bolo neskôr aj ošetrených. Krajský policajný riaditeľ vylúčil akýkoľvek brutálny zásah policajtov.

Ministerstvo vnútra SR odmieta predčasné závery ombudsmanky Jany Dubovcovej v súvislosti s policajným zásahom v obci Vrbnica. Vyšetrovanie v prípade totiž naďalej pokračuje. Vyšetrovateľ vedie trestné stíhanie vo veci pre trestný čin zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Reagovala na dnešné Dubovcovej vyjadrenia hovorkyňa rezortu vnútra Andrea Dobiášová. Zároveň avizovala novelu zákona, ktorá upraví používanie policajných kamier.

V súvislosti s prebiehajúcim konaním uviedla, že doteraz bolo vykonaných 17 výsluchov svedkov poškodených, tri výsluchy svedkov, výsluchy policajtov – spolu 30. “Taktiež bolo vykonaných 16 prehliadok tela za účasti znalca, boli zabezpečené lekárske správy poškodených osôb a bolo vykonané znalecké skúmanie z odboru zdravotníctva,” opísala Dobiášová a dodala, že treba nechať pracovať Inšpekciu ministerstva vnútra bez tlaku a počkať si na výsledky vyšetrovania.

K vytváraniu videonahrávok z policajných zásahov hovorkyňa uviedla, že na ich vyhotovovanie nie je nutná legislatívna zmena. “Obrazové a zvukové záznamy pri výkone služby je možné vyhotovovať. A v mnohých prípadoch sa tak aj deje,” vyhlásila Dobiášová. Používanie kamier by mala upraviť novela zákon o policajnom zbore, ktorú by malo ministerstvo predstaviť v priebehu leta.

Kamerové zábery robili policajti podľa Dobiášovej aj na niektorých miestach pri policajnej akcii 100 v Košickom kraji. “Vytypovali sa lokality, ktoré boli najproblémovejšie a odtiaľ zábery sú a boli aj prezentované verejnosti. Policajti ale zasahovali na 49 miestach a nie je možné, aby sme mali na zásahu len 49 kameramanov,” doplnila hovorkyňa ministerstva vnútra.

Reklama

Dodala, že rezort a policajný zbor vykonali všetky kroky k tomu, aby sa v súčasnosti mohla realizovať testovacia prevádzka odevných kamier, spracovania a archivácie údajov. “Na základe výsledkov testovacej prevádzky bude určený ďalší postup,” dodala.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali