Do Británie presídľuje rekordné množstvo ľudí. Brexit sa stáva fraškou

Do Británie presídľuje rekordné množstvo ľudí. Brexit sa stáva fraškou

Bratislava/Londýn 5. júna 2023 (HSP/Facebook/Foto:Facebook)

 

Nedodržaným sľubom vládnucich konzervatívcov, masívnemu nárastu prisťahovalcov a zlyhaniu Brexitu vo Veľkej Británii sa vo svojom najnovšom komentáre venuje Juraj Draxler, bývalý minister školstva

veľká británia
Občania Veľkej Británie protestujú v Doveri proti rastúcemu počtu prisťahovalcov

Draxler na úvod pripomenul hlavný dôvod Brexitu: “Britský štatistický úrad minulý týždeň potvrdil, že do krajiny presídľuje rekordné množstvo ľudí. Vo všetkých prieskumoch venovaných Brexitu pritom ako dôvod, prečo by mala Británia vystúpiť, na prvom mieste figurovala ochrana pred prisťahovalcami. Británia je preplnená a potrebuje lepšiu ochranu, hovorili respondenti. To sa aj stalo – obyvateľom z východnej Európy, najmä Poliakom, Rumunom, Slovákom a Bulharom. Tí už do Británie nemôžu prichádzať voľne a naozaj ich je v krajine menej.”

Reklama

Zároveň upozornil na realitu: “Štatistiky ale teraz ukázali, že ich vystriedali a vo väčšom množstve, ľudia z mimoeurópskych častí sveta. Nehovoríme o ilegálnych migrantoch, ale o státisícoch ľudí, ktorí do krajiny prichádzajú celkom legálne. Zamestnávatelia pre Afričanov či Ázijcov (podobne ako ľudí z EÚ) musia žiadať pracovné povolenie. Tie im úrady vydávajú, na základe nového imigračného systému, kde sa kladie dôraz na zisťovanie kvalifikačných predpokladov. Málo kvalifikovanú pracovnú silu z východnej Európy tak vystriedali o niečo viac kvalifikovaní ľudia z iného priestoru. Plačú tak farmári, ktorým nemá kto zbierať úrodu, alebo majitelia bitúnkov, ale do krajiny bez problémov prúdia africké sestričky či kuchári alebo ajťáci z Ázie.”

“Kampaň za Brexit zobrazovala Britániu budúcnosti ako krajinu, ktorú si ľudia pamätali ešte z 80. či 90. rokov. Už vtedy bolo prisťahovalcov veľa, ale oproti dnešku mestá pôsobili oveľa menej preplnene.” Zostalo pri sľuboch. “Jednoducho, firmy aj štát si žiadajú pracovnú silu a aj ju dovážajú,” dodal.

Reklama

Draxler spomenul aj ďalšie zlyhania: “Mimochodom, nezmenili sa ani iné veci. Brexit sa niesol v znamení dlhoročných sťažností, že Británia musí prijímať rôzne nezmyselné zákony a štandardy (zakrivenie banánov, sacia sila vysávačov), lebo to tak chce Brusel. Po Brexite teda nastal čas konečne sa legislatívneho hororu z Bruselu zbaviť, hurá! Lenže nestalo sa nič. Žiadna vatra, na ktorej sa spália nezmyselné bruselské nápady sa nekonala. V zásade preto, že to z 99,9 percent bolo založené na mýtoch. Úsmevne na to upozorňoval napríklad popredný konzervatívny politik Michael Heseltine, ktorý spomínal, ako ešte ako minister organizoval po novinových článkoch sedenia s priemyselníkmi, aby mu povedali, ktoré z bruselských nápadov sa im nepáčia a treba ich blokovať. V diskusii sa vždy prišlo na to, že vlastne nikto nič vážne nenamieta.”

Ohľadom zníženia sľubovaného byrokracie uviedol: “Neznížil sa ani samotný objem byrokracie pre firmy. Aj tu vládli predstavy, že tá existuje, lebo Brusel. Ľudia si jednoducho neuvedomovali, že Brusel len v rámci EÚ prebral úlohu, ktorú mali predtým jednotlivé národné vlády a rôzne štandardy a procedúry stanovoval jednotne. Alebo, v iných prípadoch, že vlády proste tvoria rôzne nariadenia a postupy s Bruselom, alebo bez neho. Naopak, mnohým firmám byrokracia stúpla. Dovážate víno z Francúzska či Rumunska? Doteraz to bolo v rámci jednotného trhu jednoduché, teraz, nech sa páči, tu máte sto strán základnej kategorizácie vín, aby ste vedeli správne vypĺňať colné deklarácie.”

Podľa Draxlera nasledovali ďalšie sklamania: “Vláda tiež sľubovala návrat k vidieku malých fariem. Nič také sa ale nedeje. Naopak, veľké agrárne spoločnosti sa ďalej konsolidujú. Vláda sľúbila rýchle obchodné dohody s inými časťami sveta. Do roka od Brexitu budú obchodné zmluvy s USA, Kanadou, Indiou, atď. A podobné nezmysly. Teraz Briti zistili, že na obchodné zmluvy s nimi nie je žiaden nedočkavý rad. Naopak, ostali šokovaní, keď videli, čo všetko americkí lobisti žiadajú, aby sa mohla uzavrieť obchodná dohoda s USA. Tvrdo idú po tom, aby Británia znížila potravinárske štandardy či umožnila väčší prístup do doteraz štátneho zdravotníctva americkým investorom a dodávateľom. Verejnosť reagovala veľmi negatívne a vláda sa zatiaľ zdráha americké požiadavky prijať. Ale, je to možno len otázka času.”

“Jednoducho, ľudia si Brexit spájali s rôznymi túžbami, netušiac, ako to vlastne celé funguje. Medzinárodná hospodárska integrácia aj kapitalizmus ako taký. Ako poznamenal komik Ricky Gervais: “…a tak povedali, opýtame sa na to, ako vyriešiť túto zložitú otázku, bežného občana. Preboha, rozprávali ste sa niekedy s bežným občanom?!” V skutočnosti Brexit vyhovoval napríklad tej klike plutokratov, ktorá chcela zachovať tradičné postavenie tej časti daňových rajov, ktoré sú napojené na Britániu. Tá aj kampaň za vystúpenie dobre financovala. Nemci či Francúzi aj iné európske vlády sa síce do tvrdšieho postupu voči daňovým rajom nejako horúco nehrnuli, ale na druhej strane nemali ani také silné dôvody postupne verejnej mienke trochu neustúpiť. Teraz je Londýn mimo spoločnej regulácie a postavenie Jersey či karibských daňových rajov je o niečo bezpečnejšie. Vďaka ľuďom, ktorí si mysleli, že hlasujú za tradičnejšiu Britániu,” uviedol Draxler na záver.

Rekordný počet prisťahovalcov

Po 13 rokoch, keď vlády toryovcov sľubovali zníženie imigrácie a zároveň boli svedkami rekordného počtu novopríchodzích, premiér Rishi Sunak vyjadril svoj “jasný názor,” že vstup do Británie “musí byť legálny, musí byť kontrolovaný a musí byť spravodlivý.”

Reklama

V denníku The Daily Telegraph vyhlásil, že “čistá migrácia sa musí zásadne znížiť.”

Ten istý denník začiatkom mája zverejnil obsah oficiálneho dokumentu ministerstva vnútra, ktorý bol minulý rok zaslaný priamo na Downing Street a varoval, že bez okamžitých opatrení by do ďalších parlamentných volieb mohlo do Británie prísť ďalších 1,1 milióna zahraničných pracovníkov a študentov. Podľa najnovších údajov Úradu pre národnú štatistiku (Office for National Statistics) len v roku 2022 zaznamenalo Spojené kráľovstvo čistý počet migrantov viac ako 600 000.

Bow Group v roku 2016 zistila, že 82 % nových britských občanov je výsledkom prisťahovalectva. Prenesená na celé desaťročia je táto úroveň demografického posunu v histórii bezprecedentná a úplne neudržateľná.

Bow Group je politická skupina, ktorá podporuje všeobecné myšlienky Konzervatívnej strany. Založili ju v roku 1951 mladí konzervatívci, ktorí chceli v strane podporiť nové myšlienky vrátane slobodnejšieho hospodárstva a nezávislosti krajín britského impéria. V súčasnosti možno väčšinu myšlienok skupiny definovať ako podporu trhového hospodárstva aj sociálnej zodpovednosti.

Prečítajte si tiež:

Reklama

Britskí toryovci obvinení zo zrady v súvislosti s prisťahovalectvom

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali