Čo za hru sa tu hrá s predvolebnými prieskumami? Je iba náhoda, že sa niektoré líšia aj o päť percent?

Čo za hru sa tu hrá s predvolebnými prieskumami? Je iba náhoda, že sa niektoré líšia aj o päť percent?

Bratislava 12. novembra 2022 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Agentúra Median SK realizovala na prelome októbra a novembra prieskum volebných preferencií. Napriek tomu, že malo ísť o štandardnú reprezentatívnu vzorku, niektoré výsledky sú trochu divné. Prečo?

Peter Pellegrini
Na snímke Peter Pellegrini

Agentúra Median SK robila ten prieskum pre RTVS v období od 25. októbra do 8. novembra na vzorke 1011 respondentov. Písali sme o tom tu. Poďme sa bližšie pozrieť na to, čo nám ten prieskum hovorí.

Reklama

Víťazná štvorkoalícia z roku 2020 s pôvodne drvivou ústavnou väčšinou by podľa tohto prieskumu získala dohromady impozantných 6,5 + 5,8 + 3,9 + 2,4 = 18,6 percent, čo je úplne jednoznačným vysvedčením a jasnou odpoveďou občanov na to, čo tu tie už takmer tri roky predvádzali. Mimochodom, tie štyri strany podľa prieskumu momentálne horko-ťažko dávajú spolu výsledok, aký vie kedykoľvek samostatne dosiahnuť momentálny líder rebríčka, strana Hlas-SD.

Preferencie strany Hlas-SD sa trvale pohybujú v blízkosti 20 percent a na tom sa vzácne zhodujú aj ďalšie prieskumy z posledného obdobia (agentúra Ipsos koncom októbra im dávala 20,2 percenta, agentúra AKO 19,1 percenta, VOX Politico aktuálne 20,3 percenta). Vzhľadom na „obojpohlavnosť“ tejto strany – na jej vzácny potenciál na možné spojenie so Smerom-SD aj so stranami z opačného tábora – je Hlas-SD jediná zo strán, bez ktorej nie je budúca vláda mysliteľná. Vyskytujú sa síce špekulácie, či náhodou ich preferencie nie sú výsledkom toho, že ich niekto „tlačí očami“ tam, kam ich chcú vidieť, ale faktom je, že stabilne vo všetkých prieskumoch dosahujú veľmi podobné čísla.

Reklama

Viac to lieta v prípade Smeru-SD. Median SK im nameral 14,2 percenta (Ipsos 14,8, AKO 16,1, VOX Politico 16,5). Z času na čas sa objaví prieskum, kde Smer-SD preskočí Hlas-SD na čele rebríčka, inokedy ich dajú až na tretie miesto.

Nuž a na tretie miesto sa najnovšie v prieskume Medianu SK s 11,8 percentami prepracovala Republika (Ipsos 6,8, AKO 6,6, VOX Politico 9,5 percenta). Toto číslo je podozrivé. Rozdiel medzi dvomi prieskumami je väčší ako 5 percent, čo vyvoláva otázku, či sa niekde nestala chyba. (Alebo úmyselná „chyba“ ?)

Nasleduje Progresívne Slovensko s 9,8 percentami (Ipsos 10,9, AKO 11,2, VOX Politico 14,7). Opäť takmer päťpercentný rozdiel.

Potom ide SaS, ktorá po odchode z vlády podľa prieskumov percentá len stráca – v auguste mali vyše 12 percent, tentoraz iba 6,6 percenta (Ipsos 8,5, AKO 11,5, VOX Politico 9,9). Lenže to je ďalší prípad, kde sú rozdiely takmer 5 percentné. Toto už štatistika len ťažko vysvetlí. Komu tu veriť?

Naopak, úplne učebnicovo to vychádza hnutiu KDH. Median SK im nameral 5,8 percenta, Ipsos 6,5, AKO 5,8, VOX Politico 5,9 percenta.

Reklama

Podobne všetko sedí aj u hnutia Sme rodina: Median SK 5,8 percenta, Ipsos 7,5, AKO 7,7, VOX Politico 5,3 percenta.

A potom tu máme OĽaNO. Median SK im dáva neuveriteľných 3,9 percenta, kým ostatné agentúry sú v úplne iných číslach (Ipsos 7,9, AKO 8,1, VOX Politico 6,2).

Ďalej je tu ĽSNS: Median SK im dáva 3,9 percenta, Ipsos 2,6, AKO 2,6, VOX Politico 0,3 (!).

Za ľudí podľa agentúry Median SK majú 2,4 percenta (Ipsos 2,8, AKO 1,6, VOX Politico 3,0).

V prieskume Median SK nie je spomenutá Aliancia, ktorá však ako „maďarská“ strana má svoje stabilné voličstvo a ostatné agentúry jej namerali viac ako dve percentá (Ipsos 2,9, AKO 2,1, VOX Politico 3,9).

Reklama

V prieskume Median SK nie je spomenutá ani SNS, ktorá pritom v dvoch ďalších prieskumoch relatívne bodovala (Ipsos 3,0, AKO 4,1, VOX Politico 0,8).

Na ďalších miestach sa objavujú aj ďalšie strany ako Národná koalícia, Dobrá voľba, Spolu, Maďarské fórum, Vlasť, Život, Socialisti, ale z tých sa už žiadna v žiadnom z prieskumov nedostala nad dve percentá.

 

Čo tieto čísla hovoria?

Tie niektoré rozdiely sú príliš veľké, keď naopak, u iných strán sa pohybujú v rámci štatisticky prijateľného rozptylu. A keďže sa vyskytli práve u určitých strán, vytvárajú priestor na „konšpirovanie“. Napríklad by sa za týmito výsledkami dalo hľadať vysvetlenie, že niekto umelo zdvihol preferencie Republiky a ĽSNS, aby ľudí postrašil „extrémistami“, aby čitateľom pri pohľade na tie čísla zvýraznil eventualitu, že by mohli opozičné strany skladať vládu. Alebo naopak, že niekto Republiku umelo tlačí k zemi, čo by tiež nebolo nič nezvyčajné.

A tiež, že ten „niekto“ umelo vytvoril nepomer medzi výsledkom SaS + OĽaNO na jednej strane a PS na druhej strane. Aby Sulíkovi s Matovičom ukázal zdvihnutý prst, že je najvyšší čas sa spamätať, lebo ich progresívci úplne vygumujú? Ale že by niekto ešte rátal s týmito dvomi politickými nebožtíkmi? Mohol by to skôr byť signál iným, že tieto dva subjekty sú definitívne na odpis a budúcnosť je progresívna…

A tiež sa tu ponúka špekulácia ohľadne možnej kreatívnej práce s výsledkami podčiarových opozičných strán ako ĽSNS a SNS, ktorých výsledky sú tiež divoké. Ak by niekto skutočne chcel a mohol manipulovať voľby v prospech globálnych síl, robil by to práve tak: hodilo by sa mu manipulovať aj prieskumy a národné hlasy u nezvoliteľných subjektov navyšovať až k méte 4,9 percenta, na úkor tých zvoliteľných. Aby sa po voľbách ľudia nečudovali.

No dobre, možno len príliš konšpiračne špekulujem. Najskôr je to všetko inak a tie prieskumy sú krištáľovo čisté. Keď sa prejdete po ulici a rozprávate s ľuďmi, vidíte, že politická preferenčná realita u slovenskej verejnosti je skutočne podobne tristná, ako to ukazujú aj prieskumy. Viacmenej – hoci pochybnosti to nevylučuje. Napríklad aj vo svetle toho, čo sa údajne dialo v Bratislave počas komunálnych volieb, tie špekulácie nemusia byť až také úplne šialené a absurdné.

Takže, kto nám to teda bude vládnuť po budúcich parlamentných voľbách? Optimisti veria, že tá budúca vláda nebude môcť byť horšia ako tá terajšia, jednoducho preto, že to sa už nedá. Pesimisti hovoria, že sa to dá.

A realisti? Tí hovoria, že je to takmer jedno, v skutočnosti nám aj tak stále vládnu ľudia z toho istého hniezda infiltrovaní do rôznych strán. Často pritom spomínajú istého deduška, nezištného dobráckeho filantropa spoza veľkého mora.

Ako sú títo ľudia nainštalovaní všade, kde sa len dá, to si pred pár dňami všimol a pekne zhrnul dokonca aj (donedávna ešte celkom slniečkový) novinár Dag Daniš:

Reklama

„Goda (dnes poradca prezidentky) nastúpil na ministerstvo zdravotníctva, Orlovský z Nadácie občianskej spoločnosti na migračný úrad, Blahová z Nadácie občianskej spoločnosti na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ministerstvo obrany ovládli aktivisti zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku a mimovládok typu Infosecurity. Ministrom zahraničných vecí je Káčer z Globsecu, ministrom hospodárstva Hirman zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku… Tak či tak sa naplnilo pravidlo, že progresívni aktivisti sa presadia aj bez toho, aby ich strana prešla voľbami. Dokonca sa pokojne presadia aj cez strany, ktoré si nahovárajú, že sú konzervatívne.“

No a keby náhodou niečo nevyšlo, keby sa k moci mala dostať strana, kde títo ľudia nemajú opraty v rukách alebo aspoň ručnú brzdu na dosah? Ešte tu máme pre všetky prípady tajomnú egyptskú bohyňu (aj čiernej) mágie a prefíkanosti. Gréci ju volali Isis, Egypťania Eset.

Ivan Lehotský

 

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:58

Zosúladenie národnej právnej úpravy s novými európskymi fiškálnymi pravidlami, najmä previazanie limitu verejných výdavkov na ukazovateľ čistých výdavkov je cieľom návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Právnu normu z dielne Ministerstva financií (MF) SR posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok do druhého čítania. Rokujú o nej v skrátenom legislatívnom konaní.

17:34

Ministerstvo financií (MF) SR odmietlo informácie, podľa ktorých chce zobrať samosprávam kompetencie v súvislosti s reguláciou hazardných hier. Rezort tak v utorok reagoval na vyjadrenia viacerých opozičných politických strán a na vyhlásenie petície, ktorá požaduje zachovanie súčasného stavu.

17:34

Polícia v utorok počas akcie na juhovýchode Francúzska zhabala viac ako milión tabliet extázy v hodnote viac než desať miliónov eur.

17:33

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) plánuje zvýšiť poplatok za prístup do siete (G-komponent), a to až o 233 %. Ten platia výrobcovia elektriny prevádzkovateľom siete, do ktorej sú ich elektrárne pripojené. Obnoviteľné zdroje energií (OZE) tak môžu na Slovensku už čoskoro čeliť ďalšej neprekonateľnej bariére, upozornila v utorok Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI).

17:32

Piešťanské letisko otvorí letnú letovú sezónu v pondelok 13. mája nočným letom do egyptskej Hurgady. Tohtoročná sezóna sa ukazuje byť sľubná a počtom pasažierov by mala prekročiť vlaňajších 27.000, uviedol výkonný riaditeľ Letiska Piešťany Bohumil Klečák.

17:32

Potravinárska komora Slovenska (PKS) víta rozšírenie zoznamu povolaní na zjednodušené udeľovanie národných víz vybraným skupinám štátnych príslušníkov tretích krajín pre zamestnávanie v poľnohospodárstve a potravinárstve. Uviedla to Jana Venhartová, riaditeľka PKS, v reakcii na novelu nariadenia, ktorú minulý týždeň vo štvrtok (2. 5.) schválila vláda.

17:31

Bielorusko v utorok oznámilo, že na príkaz prezidenta Alexandra Lukašenka začalo s nečakanou inšpekciou svojich nosičov nestrategických jadrových zbraní.

17:28

Približne 100 propalestínskych aktivistov dočasne obsadilo priestranstvo pred Slobodnou univerzitou v Berlíne (FU Berlin). Polícia ich popoludní rozohnala.

Propalestínski demonštranti na univerzite v Berlíne
Policajti odnášajú propalestínsku aktivistku počas protestu na priestranstve pred Slobodnou univerzitou v Berlíne (FU Berlin) v utorok 7. mája 2024
17:08

Arménsko je pripravené podpísať mierovú dohodu s Azerbajdžanom do novembra v rámci známych zásad, povedal Pašinjan.

16:43

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi vyzval v utorok Irán na prijatie konkrétnych opatrení, ktoré pomôžu posilniť spoluprácu v oblasti iránskeho jadrového programu.

16:43

Palestínske militantné hnutie Hamas v utorok označilo vstup jednotiek izraelskej armády (IDF) do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy za nebezpečnú eskaláciu proti civilným inštitúciám chráneným medzinárodným právom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali