Čo vlastne povedal Putin v Petrohrade? Je to naozaj otvorené vyhlásenie zmeny politiky voči Ríši?

Čo vlastne povedal Putin v Petrohrade? Je to naozaj otvorené vyhlásenie zmeny politiky voči Ríši?

Bratislava 10. júna 2019 (HSP/Foto:SITA/AP-Dmitri Lovetsky)

 

Každý si z jeho prejavu vzal niečo iné: mainstream si všimol jeho ochotu stretnúť sa s novým prezidentom Ukrajiny Zelenským, potrebu poskytnutia záruk Severnej Kórei, či zbližovanie Ruska s Bieloruskom, iní ten prejav pochopili ako vyhlásenie otvoreného súperenia s USA. Všetci sa však zhodujú na jeho závažnosti

Na snímke Vladimir Putin

V prejave, ktorý niektorí označujú ako druhý „mníchovský“, čím zdôrazňujú jeho mimoriadnu dôležitosť, sa ruský prezident zameral najmä na ekonomické otázky. Svetový obchod sa stáva otvoreným bojiskom o zdroje a vplyv, jadrovými hlavicami v tejto vojne sú sankcie a kauza Huawei dokonca ukazuje, že možno v ekonomickej sfére čoskoro vypukne „prvá technologická svetová vojna“.

Reklama

Putin otvorenejšie ako inokedy vyjadril postoj, že Rusko už nebude akceptovať porušovanie medzinárodného práva Američanmi a systémy ich svetovej nadvlády, čo americkí a britskí komentátori s prskaním označovali ako aroganciu. O tom, že súperenie veľmocí je otvorené tak ako za „Studenej vojny“, však už nikto nepochybuje. Píšeme o tom tu.

Dôležitým historickým medzníkom je fakt, že Rusko a Čína definitívne vylúčili americký dolár zo svojho obchodovania, čím v podstate oficiálne ohlásili začiatok konca jeho fungovania ako svetového univerzálneho platidla a nástroja amerického nátlaku a parazitovania na zvyšku sveta.

Reklama

Putin hneď na úvod svojho prejavu zdôraznil, že tentoraz pôjde najmä o ekonomiku. O svetovej ekonomike povedal, že napriek aktuálnym plusovým číslam je v globálnej kríze hospodárskych vzťahov, pretože súčasný model globálneho obchodu sa spája s absolutizáciou „západnej liberálnej tradície“ – a to je problém. Putin je toho názoru, že toto obdobie sa chýli ku koncu.

Podľa neho prvým prejavom tohto principiálneho konfliktu bola kríza v rokoch 2008 – 2009, avšak svetové elity nemali dosť sily a vytrvalosti, aby riešili jej podstatu. Súčasný spôsob globalizácie čoraz menej zodpovedá novej ekonomickej realite, čoho výsledkom je nedôvera k svetovej ekonomike.

Pôvodné pravidlá hry boli nastavené tak, že kládli krajiny Západu do výnimočného postavenia, a to im dávalo náskok a bezpečný zisk. So zmenenou geopolitickou realitou sa zmenila aj situácia vo svetovom obchode, stáva sa nebezpečne militaristickým. Globálny obchod poškodzuje nárast otvoreného aj skrytého protekcionizmu, sú tu javy ako likvidácia a pohlcovanie konkurentov netrhovými prostriedkami, obchodné vojny, atď.

Ako príklady Putin uviedol výstavbu plynovodu Severný prúd 2 a americký boj proti čínskej korporácii Huawei. Hoci Severný prúd 2 je v záujme všetkých jeho účastníkov, ale napriek tomu je proti nemu vedená zúrivá kampaň, pretože nie je v záujme „tých, ktorí si zvykli na výnimočnosť a na to, že je im dovolené všetko“. V prípade Huawei vidíme zase bezprecedentné kladenie prekážok technologickému rozvoju čínskej firmy, čo je možné označiť za obchodnú vojnu.

Takýto vývoj udalostí podľa Putina mení systém na karikatúru seba samého, keď sa jedna krajina pokúša rozširovať svoju jurisdikciu na celý svet. V multipolárnom svete však niečo také fungovať nemôže, potrebné sú pravidlá, ktoré budú platiť pre všetkých, a ktoré umožnia všetkým reálne súťažiť, inak tu budú nekončiace konflikty bez pravidiel.

Reklama

Podľa Putina je dolárový systém v kríze, pretože sa stal nástrojom nátlaku USA na ostatné krajiny. Treba hľadať riešenia založené na reálnych podmienkach a dobrým začiatkom by mohlo byť zrieknutie sa sankčných vojen, ktoré nikomu neprispievajú, zato znamenajú utrpenie pre ľudí v niektorých krajinách. Putin tiež hovorí, že Rusko má významné vedecké zdroje pripravené hľadať technologické riešenia ako je umelá inteligencia, genetika, energetika, náuka o materiáloch a i.

Pôjde však naozaj o zmenu ruskej a čínskej politiky voči svetovládnej ríši Západu? V princípe asi nie, doterajšia trpezlivá, ale cieľavedomá politika bola nepochybne správna. Na druhej strane, určité zmeny nastať môžu: v niektorých situáciách, kde doterajšia prílišná ústupčivosť a zmierlivosť Ruska a Číny mnohých prekvapovala, sa správanie tohto bloku môže naozaj trochu zmeniť k otvorenejšiemu odmietaniu západného modelu fungovania svetovej ekonomiky a politiky. Je možné, že doba už k tomu dozrela.

Ostáva nám iba dúfať, že rastúca nezávislosť a rozhodnosť Eurázie nevyprovokuje šialených jastrabov vo Washingtone k nejakým hysterickým krokom, ktoré by spustili to, čoho sa všetci obávame najviac.

A čo zo zmenenej situácie môže vyplývať pre nás? S rastúcou suverenitou bloku Rusko-Čína narastá aj trúfalosť ďalších krajín. Už dnes sme svedkami nevídane suverénnych postojov zo strany Turecka, Iránu, či dokonca samotných častí jadra ríše z Európskej únie.

V tomto kontexte treba vnímať snahy Američanov vybudovať svoje základne vo východnej Európe ako pokus uchovať si svoje panstvo nad Európou a zabrániť jej opätovnému vzniku ako samostatného mocenského pólu za každú cenu.

Reklama

A v tomto kontexte treba vidieť aj pripravovanú zmluvu o odovzdaní slovenských vojenských letísk a suverenity vojenského pôsobenia na Slovensku zaoceánskemu predátorovi za to, že si za vlastné prostriedky tieto letiská upraví pre svoje potreby. Zmluva bola načas zmrazená, pretože sa blížia voľby a občania by v nich podpis tejto zmluvy judášom náležite zrátali. Nastupujúca pani prezidentka a črtajúca sa liberálna koalícia sa však už teraz tešia na to, ako s Američanmi a ich ponukou zatočia po voľbách.

Ivan Lehotský

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali