Cházin: Vlády sa pomocou vytvárania strachu z covidu snažia skryť ekonomickú katastrofu

Cházin: Vlády sa pomocou vytvárania strachu z covidu snažia skryť ekonomickú katastrofu

Moskva 23. septembra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Screenshot Youtube)

 

Slávny ruský ekonóm Michail Cházin na vlnách rádia Govorit Moskva vyhlásil, že európske a svetové vlády sa pomocou vytvárania strachu z nového koronavírusu snažia skryť objektívny ekonomický pád západných krajín

Michail Cházin
Na snímke Michail Cházin

“Ekonomický rast, ktorý na jeseň očakávali, sa nedostavil, povedal na začiatku svojho programu ekonóm.

Reklama

“Pestovala sa nasledujúca logika: Kvôli karanténe prebehol prudký ekonomický pád, následne ale po uvoľnení opatrení prebehne prudký rast a všetko sa vráti do normálu,” uviedol a dodal: “Túto myšlienku skryto aj verejne hovorili všetci. Ja som sa už na jar pokúšal vysvetliť, že to tak nie je. Ak je naša ekonomická teória správna, tak koronavírus spolu s karanténou spustí štruktúrnu krízu dlhý spad podobný tomu, ktorý prebehol v Spojených štátoch od 1930 do 1932, ktorý viedol k Veľkej depresii.

Podľa jeho slov realita posledných týždňov ukázala, že nehľadiac na sľuby politikov sa realizoval zlý scenár.

Reklama

Ukázalo sa, že sa uskutočnil zlý scenár. () Obnova ekonomiky, kedy by vyrástla do tej úrovne, kde bola do krízy, nebude. Nebude. Ani v našej krajine (Rusku red.), ani v Európskej únii, ani vo svete. Nielen to kríza bude zosilňovať,uviedol Michail Cházin.

Vlády krajín a politickí lídri sa údajne pomocou naháňania strachu obyvateľom a pomocou vytvárania proticovidových opatrení snažia zamaskovať tento objektívny pád svetového hospodárstva, aby si tým v očiach svojich občanov zachránili tvár. Inak by vraj národy mohli požadovať politické zmeny.

Ten svet, v ktorom sme žili do príchodu covidu, viac nebude existovať. () Epidémia radikálne zmenila svet a tento rok na jeseň začalo byť jasné, že žiadny návrat do predchádzajúceho stavu nebude.V tejto situácii lídri západných krajín, ktorí celé leto, dokonca aj na konci leta, hovorili, že sa všetko vráti do normálnych koľají, sa ocitli v hlúpej pozícii. Im by to teraz vytýkali: Chlapci, vy ste sľubovali, a čo? Čo keby ste teda odišli a nechali niekoho iného vládnuť? to sa im ani trochu nechce. Z toho dôvodu nevylučujem, že obnovenie paniky kvôli covidu, je pokusom aspoň čiastočne zvaliť vinu za to, že nedošlo k sľúbenému ekonomickému rastu, na objektívne faktory,vyhlásil v priamom prenose rádia Govorit Moskva ekonóm.

Takých manévrov bolo v histórii mnoho. V tom nie je nič podivuhodné. Vlády to tak robia vždy. () Tak to jednoducho funguje,dodal k téme.

Súčasná situácia, podľa názoru ruského ekonóma, núti všetky vlády klamať. My sme sa stretli s tým, že kvôli objektívnym vplyvom z pohľadu politiky je kategoricky nevyhnutné všetkým klamať, upozornil Cházin.

Reklama

 

Prudký pád ekonomík

Michail Cházin vo svojich prednáškach a novej knihe Spomienky na budúcnosť tvrdí, že ekonómovia vychovaní v rámci logiky západných ekonomických škôl Economics nevidia celý obraz kríz. Tie , ako hovorí, dve.

Prvým druhom ekonomických kríz sú krízy z nadvýroby cyklické krízy. Okrem nich ale existuje druhý typ kríz, ktoré absolventi Economics nevidia. Tieto krízy Cházin označuje za krízy pádu efektivity kapitálu. A práve pred krízou pádu efektivity kapitálu sa svet v súčasnosti nachádza.

Ekonóm Adam Smith si všimol v kapitalistickej ekonomike jednu zaujímavú vec: Aby mohla kapitalistická ekonomika žiť, potrebuje sa neustále rozširovať! Karol Marx na základe tohto pozorovania urobil logický záver – vzhľadom na to, že planéta Zem nie je nekonečná a kapitalizmus potrebuje pre svoje holé prežitie sa neustále rozťahovať, príde moment, kedy sa kapitalizmus už nebude mať kam ďalej roztiahnuť, načo skolabuje. Na základe tejto úvahy Marx rozpracoval to, čo teraz celý svet pozná ako marxizmus (respektíve politická ekonómia). Marx sa snažil predstaviť si svet, aký bude potom, čo kapitalizmus z objektívnych dôvodov zomrie.

Logika o konečnosti kapitalizme vyplývajúca nie z Marxa, ale z pozorovania Adama Smitha, sa však nepáčila kapitalistom. Preto podľa slov ekonóma Michaila Cházina vytvorili vedecký obor Economics ktorého hlavnou úlohou je skryť konečnosť kapitalizmu. A práve v tejto logike, v logike Economics, vychovaní všetci ekonómovia ponovembrových rokov, kedy bola politická ekonómia zavrhnutá.

Reklama

Ekonómovia vychovaní v rámci logiky Economics sú teda schopní vidieť cyklické krízy (kríza z nadvýroby), nie sú ale schopní vidieť krízy plynúce z toho, že kapitalizmus sa nemá kam rozširovať (kríza pádu efektivity kapitálu, podľa terminológie ekonóma Michaila Cházina).

Podľa slov ruského ekonóma sa ale svet nachádza práve v čase, keď kapitalizmus nemá kam ďalej expandovať. Pred svetom (a pred Českom) teda nestojí obyčajná cyklická kríza, ako tvrdia západní ekonómovia, ale koniec kapitalizmu ako ekonomického modelu. Je to preto, že západný kapitalizmus pohltil po roku 1989 všetok zvyšný ekonomický priestor (blok socialistických krajín) na planéte a teraz nemá kam ďalej expandovať.

Súčasné ekonomické straty vznikajúce v dôsledku boja s koronavírusom teda prebiehajú na pozadí veľkej ekonomickej krízy pádu efektivity kapitálu, nie v dôsledku cyklickej krízy z nadvýroby.

Michail Cházin v minulosti pre Sputnik predostrel svoje videnie úrovne ekonomického poklesu v dôsledku krízy pádu efektivity kapitálu. V USA ekonomika údajne klesne o viac ako 50%.

“Pokles v Spojených štátoch amerických očakávame 55-60% pri terajšej úrovni ich HDP. V západnej Európe očakávame pád okolo 50%, svetová ekonomika podľa našich výpočtov klesne o 30-35%,uviedol ruský ekonóm.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:07

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýždňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí. Kremeľ vo štvrtok takúto schôdzku nenaznačil.

13:00

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku, ale ak Západ dodá Ukrajine stíhačky F-16, ruské sily ich zostrelia, vyhlásil v stredu večer ruský prezident Vladimir Putin.

12:47

Pakistanská polícia zadržala otca a syna po tom, čo sa na internete začalo šíriť video, na ktorom muž škrtí svoju sestru. Oznámili to vo štvrtok pakistanskí policajní predstavitelia.

12:39

Dovedna už štyri úmrtia preveruje japonská farmaceutická spoločnosť Kobayashi Pharmaceutical v súvislosti s ich možným prepojením na užitie výživových doplnkov, ktoré minulý týždeň stiahla z predaja. Prípadom sa zaoberá aj japonské ministerstvo zdravotníctva.

12:05

Jeden zo šoférov autobusu, ktorý v stredu havaroval pri nemeckom Lipsku, bol 53-ročný Slovák. V čase nehody, ktorá si vyžiadala štyri obete na životoch, však šoféroval jeho 62-ročný český kolega. Vodiči medzi obeťami nie sú.

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

Navalny
Na snímke obraz Alexeja Navaľného na múre
11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali