Český premiér Nečas rokoval v Soči s ruským prezidentom Vladimirom Putinom

Český premiér Nečas rokoval v Soči s ruským prezidentom Vladimirom Putinom

Moskva/Soči/Praha 27. mája (TASR) – Český premiér Petr Nečas pokračoval dnes v pracovnej návšteve Ruska. V Moskve rokoval s predsedom vlády Dmitrijom Medvedevom a následne v Soči sa stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Informovali o tom české i ruské médiá.

Putin ubezpečil, že jeho krajina vníma ČR ako tradičného partnera a kladie veľký dôraz na vzájomnú spoluprácu. Nečas označil Ruskú federáciu za strategického hospodárskeho partnera ČR, ocenil aj dialóg oboch krajín na politickej úrovni a vzťahy na úrovni regiónov.

"Hovoríme o tom, že české firmy majú záujem nielen obchodovať s Ruskom, ale tiež v Rusku investovať a podnikať," citovala agentúra ITAR-TASS slová predsedu vlády ČR. Súčasne poznamenal, že o veľkom potenciáli bilaterálnej spolupráce svedčia aj predbežne dohody a dohody v oblasti vodných a paroplynových elektrární a strojárstva, ktoré sa uzavrú počas terajšej návštevy českej delegácie v Rusku.

Nečas už na moskovskom stretnutí s Medvedevom hovoril o atraktívnosti Ruska pre ČR z hľadiska investícií, zatiaľ čo Medvedev navrhol odstrániť nevyváženosť v investičnej sfére, ktorá charakterizuje rusko-české vzťahy. Ruský premiér tak nepriamo loboval za úspech česko-ruského konzorcia, zúčastňujúceho sa výberového konania na rozšírenia jadrovej elektrárne Temelín.

Reklama

Praha podľa Nečasa registruje dynamicky sa rozvíjajúcu ruskú ekonomiku a vidí v tejto súvislosti značné možnosti pre potenciálnych českých investorov. Rovnako však privíta ruské investície v ČR. Český premiér v Moskve pripomenul, že vzájomný obrat oboch krajín sa vlani zvýšil o šesť percent, ale potenciál, ktorý by obe krajiny mohli využiť, je ešte väčší.

Medvedev upozornil, že českých investícií je v Rusku podstatne viac ako ruských v ČR. Podľa neho zrejme treba posúdiť, čo by bolo možné urobiť pre upevnenie spolupráce v tejto sfére. Aj Medvedev však vyjadril spokojnosť s úrovňou obchodnej spolupráce, ktorá sa prakticky každoročne zvyšuje, čo je v svetle stagnácie a istej nestability v Európe mimoriadne významný fakt.

Reklama

Ruský premiér po rokovaniach spresnil, že zintenzívnenie spolupráce by sa nebude týkať iba veľkých projektov, akým je napríklad výstavba plynovodu Gazelle a ďalších energetických projektov na území ČR, ale aj oblasti malého a stredného podnikania.

Podľa agentúry Interfax Medvedev vyslovil nádej, že ČR sa zapojí i do projektu ruského družicového navigačného systému GLONASS.

Nečas na tlačovej konferencii na pôde českého veľvyslanectva v Moskve vyhlásil, že členky punkovej skupiny Pussy Riot nie sú žiadnymi bojovníčkami za slobodu a ľudské práva. Zneuctili pravoslávny chrám a boli za to, aj keď priveľmi prísne, potrestané. Novinári by z nich nemali robiť falošné modly, dodal podľa informácií rozhlasovej stanice Rádio Svoboda český premiér.

Nečas tiež povedal, že je za rešpektovanie ľudských práv, čo preukázalo i jeho stretnutie s predstaviteľmi ruských neziskových organizácií. To sa však podľa Rádia Svoboda, ktoré sa odvoláva na nemenovaných svedkov, obmedzilo iba na krátku formálnu besedu s niekoľkými ochrancami ľudských práv, ktorí českého hosťa informovali o prenasledovaní mimovládnych organizácií.

Už vlani vyvolali Nečasove slová o tom, že podpora dalajlámu a skupiny Pussy Riot môžu poškodiť český export, protichodné reakcie.

Reklama

Do Soči zamieril český premiér spoločne s delegáciou podnikateľov v druhom vládnom lietadle. Prvému zo špeciálov totiž v nedeľu počas letu do Moskvy prasklo čelné sklo a stroj zatiaľ nie je opravený.

České médiá predpokladajú, že predmetom rokovaní Putina s Nečasom by mal byť nielen rozvoj hospodárskych a kultúrnych vzťahov medzi oboma krajinami, ale aj niektoré medzinárodné otázky a zrejme aj dostavba Temelína.

Od návštevy, na ktorej sa zúčastňuje aj minister obchodu ČR Martin Kuba, očakáva česká strana kontrakty v celkovom objeme jednej miliardy korún.

Už dnes večer by sa česká delegácia mala presunúť zo Soči do Petrohradu, kde sa v utorok zúčastní na konferencii o obchodnej a hospodárskej spolupráci oboch krajín. Premiéra Petra Nečasa čaká v stredu podobne ako delegáciu podnikateľov návšteva Jekaterinburgu na Urale.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali