Časť investorov kritizuje rýchly odchod Winterkorna, dôsledky ponesie nový šéf

Časť investorov kritizuje rýchly odchod Winterkorna, dôsledky ponesie nový šéf

Londýn 26. septembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jochen Luebke/dpa via AP)

 

Martin Winterkorn rezignoval len päť dní po vypuknutí škandálu v Spojených štátoch

Urýchlený odchod Martina Winterkorna z postu výkonného riaditeľa automobilky Volkswagen v dôsledku emisného škandálu vyvolal u niektorých veľkých investorov firmy kritiku. Obávajú sa totiž, že po zverejnení prvých informácií o zavádzaní firmy pri emisných testoch v USA sa počet nepriaznivých správ v nasledujúcom období ešte zvýši, no “odnesie si to” nový šéf spoločnosti. Tým sa v piatok (25.9.) stal doterajší šéf automobilky Porsche Matthias Müller. Informovala o tom agentúra Reuters.

Reklama
Na snímke Martin Winterkorn
Na snímke Martin Winterkorn

Winterkorn rezignoval len päť dní po vypuknutí škandálu v Spojených štátoch. Americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) v piatok 18. septembra zverejnila, že VW do viacerých áut s naftovými motormi namontoval softvér, ktorý umožňuje zamaskovať pri testovaní výfukových plynov skutočné hodnoty emisií oxidu dusíka. Hodnota akcií automobilky sa následne prepadla a kauzu začali riešiť aj v ďalších krajinách vrátane Francúzska, Talianska, Nórska, Južnej Kórey či Austrálie.

Firma vyčlenila na riešenie sporov a náklady spojené s prípadom na 3. kvartál 6,5 miliardy eur, podľa mnohých analytikov to však stačiť nebude. Len v USA hrozí Volkswagenu pokuta 18 miliárd USD (16,14 miliardy eur). K tomu bude potrebné pripočítať početné hromadné žaloby, ktoré už zástupcovia poškodených zákazníkov začali podávať. Finančné dôsledky tak môžu byť podstatne vyššie.

Reklama

“Odchod Winterkorna bol nevyhnutný, no myslím si, že mal na svojom poste ešte nejaký čas zotrvať a dlhší čas znášať dôsledky tejto situácie,” povedal jeden z investorov Volkswagenu. Obáva sa, že po rýchlom odstúpení Winterkorna bude musieť obrovskú časť kritiky za niečo, čo sa stalo ešte pred jeho nástupom, absorbovať Matthias Müller. Ako dodal, vzhľadom na očakávané ďalšie zlé správy si myslí, že pre nového šéfa spoločnosti bude veľmi náročné naplniť Winterkornove slová o novom začiatku.

Mnohí investori sa obávajú, že prípad Volkswagenu bude podobný situácii britskej ropnej spoločnosti BP, ktorá sa dostala do nemilosti po výbuchu na ropnej plošine Deepwater Horizon v Mexickom zálive v apríli 2010. Únik ropy do mora, ktorý spôsobil najväčšiu ekologickú haváriu v dejinách USA, zastavili až v auguste. Riešenie celej kauzy trvalo niekoľko rokov a BP minula na právne spory, odstraňovanie škôd a kompenzácie miliardy dolárov.

“Je tu príliš veľa podobností s prípadom BP a je známe, že mnoho nepríjemností, ktoré smerovali na adresu firmy, zostali na Tonym Haywardovi, šéfovi spoločnosti, ktorý stál na jej čele v čase havárie. Len čo svoj post opustil, vytvoril pre BP možnosť nového začiatku,” dodal jeden z investorov. Hayward však zotrval na svojom poste po havárii podstatne dlhšie, z funkcie odstúpil až koncom júla, teda tri mesiace po výbuchu. Celý ten čas niesol dôsledky ekologickej katastrofy na svojich pleciach, čo sa v prípade Winterkorna nestane.

“Bol by som radšej, ak by Winterkorn zotrval vo funkcii ešte mesiac alebo dva, počas najhoršieho obdobia, ktorým firma bude musieť prejsť. Až potom mala spoločnosť vybrať nového šéfa,” dodal investor.

 

Reklama

Švajčiarsko zakázalo predaj niektorých áut od Volkswagenu

Švajčiarsko zakázalo predaj niektorých áut od spoločnosti Volkswagen, čo je zatiaľ najtvrdšia reakcia krajiny od vypuknutia emisného škandálu VW. Informovali o tom agentúra AP a britský denník The Guardian.

Švajčiarsky Spolkový cestný úrad oznámil, že zákaz sa týka vozidiel s naftovým motorom s emisnou normou “Euro 5”. Ide o autá značky VW, ako aj značiek Seat, Audi a Škoda. Ako však dodal hovorca úradu Thomas Rohrbach, zákaz sa týka len áut s motorom s touto emisnou normou, ktoré doteraz neboli predané. Zároveň sa nedotkne ani vozidiel vo výrobe s motormi s emisnou normou “Euro 6,” nakoľko tých sa emisná kauza VW netýka. Rozhodnutie švajčiarskeho úradu tak zasiahne približne 180.000 áut.

Po zverejnení zavádzania VW pri emisných testoch áut s naftovým motorom v USA sa začalo vyšetrovanie vo viacerých krajinách sveta vrátane domovského Nemecka. Automobilka priznala, že problematický softvér, ktorý umožňuje pri testoch vykazovať nižší objem škodlivých emisií, sa týka v celom svete zhruba 11 miliónov áut. Nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt v priebehu týždňa zverejnil, že z tohto počtu jazdí v Nemecku okolo 2,8 milióna vozidiel. Automobilka následne spresnila, že čo sa týka kľúčovej rovnomennej značky VW, problematický softvér má približne 5 miliónov áut.

V automobilke medzitým došlo k zmenám na vedúcich postoch, pričom ako prvý v stredu 23. septembra odstúpil z funkcie po takmer deviatich rokoch šéf spoločnosti Martin Winterkorn. V piatok ho nahradil doterajší šéf firmy Porsche Matthias Müller. K zmene došlo aj na ďalších miestach. Ako uviedol server novinky.cz, doterajší šéf Škoda Auto Winfried Vahland povedie od novembra aktivity koncernu Volkswagen v USA, Kanade a Mexiku a na čele mladoboleslavského podniku ho nahradí Bernhard Maier.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

13:34

Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady SR Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou. Podľa Viskupiča by najvyššie zdanenie fyzických osôb malo v SR dosiahnuť úroveň až 32 %.

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali