Bývalý špeciálny prokurátor Kováčik píše z väzenia: Kajúcnici po prepustení na slobodu spolu koordinujú výpovede a opakovane ich navštevujú operatívci; manželke zablokovali účet

Bývalý špeciálny prokurátor Kováčik píše z väzenia: Kajúcnici po prepustení na slobodu spolu koordinujú výpovede a opakovane ich navštevujú operatívci; manželke zablokovali účet

Banská Bystrica 6. júna 2021 (HSP/Pravnelisty/Foto:TASR – Henrich Mišovič)

 

K spra­co­va­niu nas­le­du­jú­ce­ho vy­jad­re­nia ma vied­li osob­né skú­se­nos­ti v po­zí­cii ob­vi­ne­né­ho s niek­to­rý­mi pro­ces­ný­mi pos­tup­mi or­gá­nov čin­ných v tres­tnom ko­na­ní, kto­ré po­va­žu­jem za od­raz aké­ho­si úpad­ku sa­mot­ných prin­ci­piál­nych zá­kla­dov tres­tné­ho ko­na­nia. V tej­to sú­vis­los­ti tak­tiež od­mie­tam ve­rej­né vy­jad­re­nia pred­sta­vi­te­ľov or­gá­nov čin­ných v tres­tnom ko­na­ní vo vzťa­hu k pro­ces­né­mu pos­tu­pu v me­dia­li­zo­va­ných prí­pa­doch, v zmys­le kto­rých ,,Všet­ky úko­ny sú vy­ko­ná­va­né vý­luč­ne v me­dziach zá­ko­na, oso­by sú vy­po­čú­va­né po zá­kon­nom pou­če­ní a po vzne­se­ní ob­vi­ne­nia aj za prí­tom­nos­ti ob­haj­cov tak, aby bo­lo v pl­nej mie­re dodr­ža­né prá­vo ob­vi­ne­ných na ob­ha­jo­bu.“(zve­rej­ne­né dňa 27.05.2021 na via­ce­rých inter­ne­to­vých spra­vo­daj­ských por­tá­loch). Píše bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorý sa v súčasnosti nachádza vo väzbe. Jeho list, ktorý publikoval portál Právne listy, prinášame v plnom znení

Polícia
Ilustračné foto

V úvo­de si do­vo­ľu­jem kri­tic­ky uviesť, že ak­tuál­na do­ba je z tres­tnop­ráv­ne­ho hľa­dis­ka poz­na­če­ná dos­lo­va zbe­si­lou sna­hou or­gá­nov čin­ných v tres­tnom ko­na­ní po náj­de­ní spra­vod­li­vos­ti, a to i za ce­nu ri­zi­ka, že hľa­da­ná spra­vod­li­vosť mô­že byť v ko­neč­nom dôs­led­ku iba spra­vod­li­vos­ťou ilu­zór­nou. Uve­de­né sna­hy vy­sti­hu­je práv­na zá­sa­da ,,exiniu­riaius non ori­tur“ te­da ,,z nep­rá­va ne­mô­že vznik­núť prá­vo“. Zá­kon­nosť pos­tu­pu or­gá­nov čin­ných v tres­tnom ko­na­ní a i sa­mot­né­ho tres­tné­ho pro­ce­su je ima­nen­tnou sú­čas­ťou ús­tav­né­ho prá­va byť stí­ha­ný len zo zá­kon­ných dô­vo­dov a zá­kon­ným spô­so­bom pod­ľa čl. 17 ods. 2 ús­tav­né­ho zá­ko­na č. 460/1992 Zb. Ústa­va Slo­ven­skej re­pub­li­ky (ďa­lej len ako ,,Ústa­va SR“).

Reklama

Uve­de­nej sku­toč­nos­ti zod­po­ve­dá v zmys­le čl. 2 ods. 2 Ústa­vy SR po­vin­nosť, aby štát­ne or­gá­ny ko­na­li iba na zá­kla­de ús­ta­vy, v jej me­dziach a v roz­sa­hu a spô­so­bom, kto­rý us­ta­no­ví zá­kon. Tres­tné ko­na­nie je zo svo­jej pod­sta­ty ko­na­ním o naj­zá­važ­nej­ších zá­sa­hoch do ľud­ských práv a slo­bôd, v kto­rom by me­dzi­ná­rod­né zmlu­vy o ľud­ských prá­vach, Ústa­va SR, zá­ko­ny a po­dzá­kon­né práv­ne ak­ty ma­li pred­sta­vo­vať pi­lie­re spra­vod­li­vos­ti. Je pri­tom pa­ra­doxné, že prá­ve v tom­to ko­na­ní, v kto­rom sa pre­jed­ná­va­jú naj­zá­važ­nej­šie ľud­ské hod­no­ty, sú mnou spo­mí­na­né pra­me­ne prá­va v up­ly­nu­lom ob­do­bí čo­raz viac opo­mí­na­né, pri­čom sa do pop­re­dia dos­tá­va do­jem ap­li­ká­cie zá­sa­dy,,účel svä­tí pros­tried­ky“.

 

Reklama
K spolu­pra­cu­jú­cim sved­kom

Pre oz­rej­me­nie vy­ššie uve­de­né­ho zdô­raz­ňu­jem, že or­gá­ny čin­né v tres­tnom ko­na­ní v me­dia­li­zo­va­ných tres­tných ko­na­niach (ozna­čo­va­ných pod náz­vom po­li­caj­no-za­is­ťo­va­cej ak­cie ,,Očis­tec“, ,,Bo­žie Mly­ny“ a ďal­šie) vy­uží­va­jú in­šti­tút spolu­pra­cu­jú­cich sved­kov resp. spolu­pra­cu­jú­cich ob­vi­ne­ných čas­to ozna­čo­va­ných poj­mom ,,ka­júc­nik“. V zmys­le § 218 ods. 1 Tres­tné­ho po­riad­ku by ma­lo ísť o oso­by, kto­ré sa vý­znam­nou mie­rou po­die­ľa­jú na ob­jas­ne­ní taxatív­ne vy­me­dze­ných tres­tných či­nov ale­bo na zis­te­ní ale­bo us­ved­če­ní ich pá­cha­te­ľov. Zá­kon­nou pod­mien­kou ap­li­ká­cie toh­to in­šti­tú­tu je strik­tné dodr­ža­nie zá­sa­dy pro­por­cio­na­li­ty, pod­ľa kto­rej zá­ujem spo­loč­nos­ti na ob­jas­ne­ní tres­tné­ho či­nu, o kto­rom spolu­pra­cu­jú­ci ob­vi­ne­ný vy­po­ve­dá, mu­sí pre­vy­šo­vať zá­ujem na tres­tnom stí­ha­ní sa­mot­né­ho spolu­pra­cu­jú­ce­ho ob­vi­ne­né­ho. V tres­tnop­ráv­nej praxi je spolu­pra­cu­jú­ci ob­vi­ne­ný oso­bou, kto­rej sú pos­ky­to­va­né ur­či­té for­my vý­hod v tres­tnom ko­na­ní, av­šak v sú­čas­nos­ti čo­raz čas­tej­šie aj mi­mo tres­tné­ho ko­na­nia.

V pos­ta­ve­ní spolu­pra­cu­jú­cich ob­vi­ne­ných v tres­tných ko­na­niach ve­de­ných pro­ti mne sú oso­by stí­ha­né pre množ­stvo skut­kov, kto­rých hor­ná hra­ni­ca tres­tnej sadz­by v niek­to­rých prí­pa­doch pre­sa­hu­je vý­me­ru 20 ro­kov resp. al­ter­na­tív­ne umož­ňu­je ulo­že­nie tres­tu od­ňa­tia slo­bo­dy na do­ži­vo­tie. Ide pri­tom o oso­by, kto­rých tres­tná čin­nosť je pos­tup­ne od­ha­ľo­va­ná vý­po­ve­ďa­mi iných sved­kov, kto­rí ta­kých­to ,,ka­júc­ni­kov“ us­ved­ču­jú z mi­mo­riad­ne roz­sia­hlej eko­no­mic­kej, ko­rup­čnej a da­ňo­vej tres­tnej čin­nos­ti. Je viac ako zrej­mé, že u ta­kých­to osôb nie je a ne­mô­že byť spl­ne­ná vy­ššie spo­mí­na­ná pod­mien­ka pro­por­cio­na­li­ty zá­važ­nos­ti tres­tnej čin­nos­ti, o kto­rej spolu­pra­cu­jú­ci ob­vi­ne­ný vy­po­ve­dá vo vzťa­hu k zá­važ­nos­ti tres­tnej čin­nos­ti, kto­rá sa im kla­die za vi­nu.

Z me­dia­li­zo­va­ných in­for­má­cií viac­krát vy­ply­nu­lo, že uve­de­né oso­by oča­ká­va­jú za svo­ju sve­dec­kú vý­po­veď úpl­nú bez­tres­tnosť ako aj pre­pus­te­nie z väz­by. Prav­di­vos­ti tých­to in­for­má­cií nas­ved­ču­je sku­toč­nosť, že spolu­pra­cu­jú­ci ob­vi­ne­ní sú pre­púš­ťa­ní z väz­by na slo­bo­du, a to pria­mo na zá­kla­de prí­ka­zu pro­ku­ra­tú­ry, a to v zá­sa­de a vý­luč­ne až po tom, ako sa priz­na­jú k tres­tnej čin­nos­ti a vy­po­ve­da­jú pro­ti iným oso­bám. Uve­de­ná sku­toč­nosť pod­po­ru­je té­zu, že spolu­pra­cu­jú­ci ob­vi­ne­ní sú de fac­to od­me­ňo­va­ní za svo­ju ,,loa­jál­nu“ vý­po­veď pre­pus­te­ním z väz­by.

Zdô­raz­ňu­jem, že priz­na­nie k tres­tnej čin­nos­ti a vý­po­veď pro­ti iným oso­bám lo­gic­ky ne­zap­rí­či­ňu­je auto­ma­tic­ký zá­nik oba­vy, že by ob­vi­ne­ný pok­ra­čo­val v tres­tnej čin­nos­ti, do­ko­nal trest­ný čin, o kto­rý sa po­kú­sil, ale­bo vy­ko­nal trest­ný čin, kto­rý prip­ra­vo­val ale­bo kto­rým hro­zil. Uve­de­nú sku­toč­nosť v mi­nu­los­ti kon­šta­to­val aj Naj­vyš­ší súd Slo­ven­skej re­pub­li­ky vo svo­jej roz­ho­do­va­cej praxi (napr. uz­ne­se­nie sp.zn. 2 Tost 39/2018 z 19.09.2018). Opač­ný vý­klad ve­die k zvrá­te­né­mu sta­vu zrej­mé­ho ob­cho­do­va­nia s ma­te­riál­nou prav­dou, spra­vod­li­vos­ťou a te­da sta­vu, kto­rý sa prie­či úče­lu tres­tné­ho ko­na­nia.

V nad­väz­nos­ti na vy­ššie uve­de­né pri­po­mí­nam zná­me roz­hod­nu­tie Európ­ske­ho sú­du pre ľud­ské prá­va (ďa­lej len ako ,,ESĽP“) vo ve­ci Adam­čo pro­ti Slo­ven­skej re­pub­li­ke, pod­ľa kto­ré­ho už sa­mot­né do­čas­né od­lo­že­nie vzne­se­nia ob­vi­ne­nia mož­no po­va­žo­vať za vý­ho­du v tres­tnom ko­na­ní. V uve­de­nom roz­hod­nu­tí ESĽP tak­tiež kon­šta­to­val, že pou­ži­tie vý­po­ve­dí pos­kyt­nu­tých sved­ka­mi vý­me­nou za ich bez­tres­tnosť ale­bo iné vý­ho­dy mô­že spo­chyb­niť spra­vod­li­vosť ko­na­nia pro­ti ob­vi­ne­né­mu a mô­že vy­vo­lať zá­važ­né otáz­ky v tom oh­ľa­de, že ta­ké­to vý­po­ve­de sú už zo sa­mej ich pod­sta­ty ma­ni­pu­lo­va­teľ­né a mô­žu byť pos­kyt­nu­té vý­luč­ne s cie­ľom zís­kať vý­ho­dy po­nú­ka­né vý­me­nou za nich ale­bo s cie­ľom osob­nej poms­ty.

Reklama

Zá­ro­veň z hľa­dis­ka vie­ro­hod­nos­ti vý­po­ve­dí tých­to sved­kov zdô­raz­ňu­jem, že jed­not­li­ví spolu­pra­cu­jú­ci ob­vi­ne­ní sa po pre­pus­te­ní z väz­by v prie­be­hu tres­tných ko­na­ní nav­zá­jom kon­tak­tu­jú a úmy­sel­ne stre­tá­va­jú. Uve­de­né sku­toč­nos­ti sú preu­ká­za­né vý­po­ve­ďa­mi sved­kov a vy­vo­lá­va­jú zjav­né po­chyb­nos­ti o vzá­jom­nej inter­ak­cii vý­po­ve­dí tých­to osôb a o ich ko­lúz­nom ko­na­ní.

Oso­bit­ný prob­lém pred­sta­vu­je sku­toč­nosť, že spolu­pra­cu­jú­ci sved­ko­via v prie­be­hu príp­rav­né­ho ko­na­nia opa­ko­va­ne a preu­ká­za­teľ­ne pri­chá­dza­jú do kon­tak­tu s prís­luš­ník­mi ope­ra­tív­nych od­de­le­ní a to aj v sú­vis­los­ti s ich vý­po­ve­ďa­mi v tres­tnom ko­na­ní. Pri­po­mí­nam, že spo­mí­na­ná čin­nosť prís­luš­ní­kov ope­ra­tív­nych od­de­le­ní ne­má cha­rak­ter úko­nov tres­tné­ho ko­na­nia v zmys­le § 10 ods. 21 Tres­tné­ho po­riad­ku, pri­čom ani sa­mot­ný prís­luš­ník ope­ra­tív­ne­ho od­de­le­nia ne­má po za­ča­tí tres­tné­ho stí­hania vo ve­ci pod­ľa § 199 ods. 1 Tres­tné­ho po­riad­ku pos­ta­ve­nie or­gá­nu čin­né­ho v tres­tnom ko­na­ní v zmys­le § 10 ods. 1 v spo­je­ní s § 10 ods. 7,8,9 Tres­tné­ho po­riad­ku. Pos­tup or­gá­nov čin­ných v tres­tnom ko­na­ní, kto­rým do­chá­dza k vy­uží­va­niu čin­nos­ti prís­luš­ní­kov ope­ra­tí­vy po za­ča­tí tres­tné­ho stí­ha­nia vo ve­ci je v roz­po­re so zne­ním § 199 ods. 5 Tres­tné­ho po­riad­ku. Uta­je­ný a spra­vo­daj­ský cha­rak­ter ope­ra­tív­no – pát­ra­cej čin­nos­ti v sú­vis­los­ti s kon­tak­to­va­ním spolu­pra­cu­jú­cich sved­kov vo ve­ci ich sve­dec­kých vý­po­ve­dí vy­vo­lá­va mi­mo­riad­ne zá­važ­né po­chyb­nos­ti o prá­ci or­gá­nov čin­ných v tres­tnom ko­na­ní a sa­mot­nej zá­kon­nos­ti prie­be­hu vy­šet­ro­va­nia.

 

Vy­šet­ro­va­teľ v po­zí­cii poš­ko­de­né­ho

Ďalej uvá­dzam, že ob­vi­ne­nie mi vznie­sol vy­šet­ro­va­teľ, kto­rý vo vzťa­hu k mo­jej oso­be vy­stu­pu­je v pro­ces­nom pos­ta­ve­ní poš­ko­de­né­ho v inom tres­tnom ko­na­ní. Ten­to vy­šet­ro­va­teľ vie­dol od po­čiat­ku aj vy­šet­ro­va­nie a vy­ko­ná­val úko­ny tres­tné­ho ko­na­nia. Za­rá­ža­jú­ce je, že i sa­mot­ná pro­ku­ra­tú­ra v návr­hu na mo­je vza­tie do väz­by zo dňa 23.10.2020 opa­ko­va­ne zdô­raz­ňo­va­la, že spo­mí­na­ný vy­šet­ro­va­teľ má vo vzťa­hu k mo­jej oso­be pos­ta­ve­nie poš­ko­de­né­ho.

Je nep­rí­pus­tné, aby vy­šet­ro­va­teľ vy­stu­po­val vo vzťa­hu k mo­jej oso­be ako sve­dok – poš­ko­de­ný a v dru­hom tres­tnom ko­na­ní vo vzťa­hu k mo­jej oso­be ako vy­šet­ro­va­teľ. Uve­de­ná po­zí­cia vy­vo­lá­va zjav­né a zá­sad­né po­chyb­nos­ti o za­uja­tos­ti resp. o po­me­re vy­šet­ro­va­te­ľa k pre­jed­ná­va­nej ve­ci ako i k mo­jej oso­be tak, ako to us­ta­no­vu­je § 31 ods. 1 Tres­tné­ho po­riad­ku. Uve­de­ný vy­šet­ro­va­teľ ne­bol vy­lú­če­ný z vy­ko­ná­va­nia úko­nov tres­tné­ho ko­na­nia a to ani na­priek mo­jej ná­miet­ke za­uja­tos­ti a sťaž­nos­ti pro­ti uz­ne­se­niu o je­ho ne­vy­lú­če­ní.

Reklama

V tej­to sú­vis­los­ti pri­po­mí­nam, že ju­di­ka­tú­ra ESĽP po­ža­du­je, aby oso­by vy­ko­ná­va­jú­ce vy­šet­ro­va­nie bo­li ne­zá­vis­lé na oso­bách, kto­ré by moh­li byť za­po­je­né do vy­šet­ro­va­ných uda­los­tí, pri­čom ne­vyh­nut­ná je ab­sen­cia hie­rar­chic­kých či in­šti­tu­cio­nál­nych vä­zieb me­dzi tý­mi­to oso­ba­mi. Dô­raz je pri­tom tiež kla­de­ný na prak­tic­kú ne­zá­vis­losť (napr. roz­hod­nu­tia vo ve­ciach Gülec pro­ti Tu­rec­ku, Ogür pro­ti Tu­rec­ku, Er­gi pro­ti Tu­rec­ku)

Vy­ššie uve­de­né opo­mí­na­nie zjav­nej ab­sen­cie nes­tran­nos­ti vy­šet­ro­va­cie­ho or­gá­nu po­va­žu­jem za ab­sur­dnosť, kto­rá ne­má v de­mok­ra­tic­kom práv­nom štá­te ob­do­bu a pred­sta­vu­je zá­važ­ný zá­sah do ús­tav­né­ho prá­va na práv­nu ochra­nu ne­zá­vis­lým a nes­tran­ným vy­šet­ro­va­cím or­gá­nom pod­ľa čl. 46 ods. 1 Ústa­vy SR.

 

K za­is­te­niu ma­jet­ku

Oso­bit­nou prob­le­ma­tic­kou čas­ťou tres­tné­ho ko­na­nia je za­is­ťo­va­nie ma­jet­ku. Pre oz­rej­me­nie uvá­dzam, že uz­ne­se­ním pro­ku­ra­tú­ry mi bol za­is­te­ný ce­lý ma­je­tok, vrá­ta­ne ma­jet­ku pa­tria­ce­ho do bez­po­die­lo­vé­ho spolu­vlas­tníc­tva man­že­lov. Do­mi­nan­tnú časť za­is­te­né­ho ma­jet­ku pred­sta­vu­jú neh­nu­teľ­nos­ti, pre­dov­šet­kým ro­din­ný dom s priľ­ah­lým po­zem­kom. Zdô­raz­ňu­jem, že or­gá­ny čin­né v tres­tnom ko­na­ní pri vy­da­ní uz­ne­se­ní o za­is­te­ní ma­jet­ku ab­so­lút­ne ne­zoh­ľad­ni­li ča­so­vý as­pekt na­do­bud­nu­tia vlas­tníc­ke­ho prá­va k za­is­te­ným ve­ciam.

Čo sa tý­ka neh­nu­teľ­nos­tí, s man­žel­kou vlas­tní­me ro­din­ný dom, ga­ráž a po­ze­mok, na kto­rom je ro­din­ný dom pos­ta­ve­ný (ten­to je roz­čle­ne­ný na via­ce­ro par­ciel). Z hnu­teľ­ných ve­cí vlas­tní­me skú­ter za­kú­pe­ný v ro­ku 2014. Auto­mo­bil je vo vlas­tníc­tve lea­sin­go­vej spo­loč­nos­ti, av­šak i na­priek tej­to sku­toč­nos­ti or­gá­ny čin­né v tres­tnom ko­na­ní uz­ne­se­ním auto­mo­bil za­is­ti­li. Vlas­tníc­ke prá­vo k ro­din­né­mu do­mu som spo­lu s mo­jou man­žel­kou na­do­bu­dol v ro­ku 2011, t.j.  viac ako 6 ro­kov pred­tým, ako je ča­so­vo vy­me­dze­ný opis ,,naj­star­šie­ho“ skut­ku ob­ža­lo­by. Ro­din­ný dom sme s man­žel­kou fi­nan­co­va­li aj za po­mo­ci hypo­te­kár­ne­ho úve­ru od ban­ky. Os­tat­né za­is­te­né neh­nu­teľ­nos­ti som spo­lu s mo­jou man­žel­kou na­do­bu­dol do bez­po­die­lo­vé­ho spolu­vlas­tníc­tva v ro­ku 2001, t.j. 3 ro­ky pred­tým, ako som vô­bec za­čal vy­ko­ná­vať fun­kciu špe­ciál­ne­ho pro­ku­rá­to­ra a v ro­koch 2008 a 2010, t.j. 9 resp. 7 ro­kov pred­tým, ako je ča­so­vo vy­me­dze­ný opis ,,naj­star­šie­ho“ skut­ku ob­ža­lo­by. S man­žel­kou pri­tom nev­las­tní­me ma­je­tok, kto­rý by sme si ne­moh­li do­vo­liť z náš­ho spo­loč­né­ho príj­mu, kto­ré­ho ce­lo­ži­vot­ný úhrn nie­koľ­ko­ná­sob­ne pre­vy­šu­je hod­no­tu za­is­te­né­ho ma­jet­ku.

Z uve­de­nej sku­toč­nos­ti cel­kom zjav­ne a lo­gic­ky vy­plý­va, že za­is­te­né ve­ci ne­mô­žu byť nás­tro­jom a ani vý­no­som z tres­tnej čin­nos­ti. V tej­to sú­vis­los­ti za­is­te­nie ce­lé­ho ma­jet­ku v in­ten­ciách sú­čas­né­ho zne­nia § 426 ods. 1 Tres­tné­ho po­riad­ku za­prí­či­ňu­je, že v tres­tnom ko­na­ní do­chá­dza k si­tuáciám, ke­dy je za­is­te­ný ma­je­tok ob­vi­ne­né­ho, kto­rý cel­kom zjav­ne nie je nás­tro­jom a ani vý­no­som tres­tnej čin­nos­ti, pri­čom neexis­tu­je ani žiad­na prí­čin­ná sú­vis­los­ti me­dzi skut­kom vy­me­dze­ným v ob­ža­lo­be a za­is­ťo­va­ným ma­jet­kom. Za­is­te­nie ce­lé­ho ma­jet­ku bez zoh­ľad­ne­nia vy­ššie uve­de­ných as­pek­tov na­do­bud­nu­tia ma­jet­ku (čas, práv­ny ti­tul na­do­bud­nu­tia a ďal­šie) na­vy­še ne­ga­tív­ne za­sa­hu­je do sa­mot­né­ho prá­va na ob­ha­jo­bu, na­koľ­ko ob­me­dzu­je mož­nos­ti ap­li­ká­cie in­šti­tú­tu pe­ňaž­nej zá­ru­ky pod­ľa § 81 Tres­tné­ho po­riad­ku a tak­tiež ob­me­dzu­je fi­nan­co­va­nie ob­ha­jo­by.

Uve­de­ný pro­ces­ný pos­tup zá­važ­ným spô­so­bom za­sa­hu­je do vlas­tníc­ke­ho prá­va ob­vi­ne­né­ho, do bez­po­die­lo­vé­ho spolu­vlas­tníc­tva man­že­lov, a te­da ne­ga­tív­ne pos­ti­hu­je i man­že­la/man­žel­ku ob­vi­ne­né­ho. Pre úpl­nosť uvá­dzam, že za­is­te­né bo­li tak­tiež pe­ňaž­né pros­tried­ky na ban­ko­vom úč­te, kto­ré slú­ži­li na us­po­ko­jo­va­nie zá­klad­ných ži­vot­ných po­trieb mo­jej man­žel­ky, čo zá­sad­ne ov­plyv­ňu­je aj ďal­šiu pla­tob­nú schop­nosť. V tej­to sú­vis­los­ti uvá­dzam, že man­žel­ka za­bez­pe­ču­je sta­ros­tli­vosť aj o svoj­ho ot­ca. Pe­ňaž­né pros­tried­ky na ban­ko­vom úč­te pri­tom po­chá­dza­jú z vy­pla­te­nej mzdy od môj­ho za­mes­tná­va­te­ľa (GP SR) a za­mes­tná­va­te­ľa mo­jej man­žel­ky, pri­čom je zrej­mé že ne­mô­žu byť nás­tro­jom a ani vý­no­som tres­tnej čin­nos­ti.

Zne­nie § 426 ods. 1 Tres­tné­ho po­riad­ku ne­zoh­ľad­ňu­je čas a ani cha­rak­ter práv­ne­ho ti­tu­lu na­do­bud­nu­tia ma­jet­ku, pri­čom uve­de­né as­pek­ty ma­jú pre za­is­te­nie ma­jet­ku z hľa­dis­ka ele­men­tár­nej spra­vod­li­vos­ti nes­po­chyb­ni­teľ­ný vý­znam. V dôs­led­ku tej­to sku­toč­nos­ti umož­ňu­je § 426 ods. 1 Tres­tné­ho po­riad­ku za­is­tiť ma­je­tok na­do­bud­nu­tý nap­rík­lad ako de­dič­stvo ale­bo dar, a toaj na­priek to­mu, že neexis­tu­je žiad­na prí­čin­ná sú­vis­losť me­dzi zde­de­ným resp. da­ro­va­ným ma­jet­kom a tres­tnou čin­nos­ťou, kto­rá je ob­vi­ne­né­mu kla­de­ná za vi­nu. Ob­dob­ne in­šti­tút za­is­te­nia ma­jet­ku mô­že pos­ti­ho­vať i le­gál­ne do­siah­nu­tú mzdu a od­me­nu z pod­ni­ka­teľ­skej čin­nos­ti.

Za­is­te­nie ce­lé­ho ma­jet­ku bez zoh­ľad­ne­nia ča­su je­ho na­do­bud­nu­tia v kon­texte ča­so­vé­ho vy­me­dzenia opi­su skut­ku, bez zoh­ľad­ne­nia práv­ne­ho ti­tu­lu je­ho na­do­bud­nu­tia a ďal­ších okol­nos­tí ve­die k po­ru­šo­va­niu zá­klad­ných ľud­ských práv a slo­bôd, resp. k ne­zá­kon­né­mu zá­sa­hu do vlas­tníc­ke­ho prá­va pod­ľa čl. 17 ods. 1 Char­ty EÚ, čl. 1 Do­dat­ko­vé­ho pro­to­ko­lu z 20.03.1952 k Do­ho­vo­ru a pod­ľa čl. 20 ods. 5 Ústa­vy SR ako i do vlas­tníc­ke­ho prá­va prí­pad­né­ho spolu­vlas­tní­ka za­is­te­ných ve­cí (napr. z ti­tu­lu bez­po­die­lo­vé­ho spolu­vlas­tníc­tva man­že­lov).

Pre oz­rej­me­nie uvá­dzam, že pod­ľa čl. 20 ods. 5 Ústa­vy SR: ,,Iné zá­sa­hy do vlas­tníc­ke­ho prá­va mož­no do­vo­liť iba vte­dy, ak ide o ma­je­tok na­do­bud­nu­tý ne­zá­kon­ným spô­so­bom ale­bo z ne­le­gál­nych príj­mov a ide o opat­re­nie ne­vyh­nut­né v de­mok­ra­tic­kej spo­loč­nos­ti pre bez­peč­nosť štá­tu, ochra­nu ve­rej­né­ho po­riad­ku, mrav­nos­ti ale­bo práv a slo­bôd iných.“

Reklama

Pod­ľa § 426 ods. 1 Tres­tné­ho po­riad­ku: ,,Za­is­te­nie sa vzťa­hu­je na ce­lý ma­je­tok ob­vi­ne­né­ho, ako aj na ma­je­tok, kto­rý ob­vi­ne­ný na­do­bud­ne po za­is­te­ní; nev­zťa­hu­je sa však na pros­tried­ky a ve­ci, na kto­ré sa pod­ľa zá­ko­na nev­zťa­hu­je pre­pad­nu­tie ma­jet­ku.“

Pod­ľa § 425 ods. 1, tre­tia ve­ta Tres­tné­ho po­riad­ku: ,,Pri za­is­te­ní ma­jet­ku ob­vi­ne­né­ho sa pos­tu­pu­je pri­me­ra­ne pod­ľa § 50 ods. 2 a 3, § 89a a 90, § 94 až 96g a § 98a.“

Pod­ľa § 95 ods. 1 Tres­tné­ho po­riad­ku: ,,Ak sku­toč­nos­ti nas­ved­ču­jú to­mu, že pe­ňaž­né pros­tried­ky na úč­te v ban­ke ale­bo po­boč­ke za­hra­nič­nej ban­ky ale­bo iné pe­ňaž­né pros­tried­ky sú nás­tro­jom tres­tnej čin­nos­ti ale­bo vý­no­som z tres­tnej čin­nos­ti, mô­že pred­se­da se­ná­tu a v príp­rav­nom ko­na­ní pro­ku­rá­tor vy­dať prí­kaz, aby pe­ňaž­né pros­tried­ky bo­li za­is­te­né.“

Pod­ľa § 96a ods. 1 Tres­tné­ho po­riad­ku: ,,Ak zis­te­né sku­toč­nos­ti nas­ved­ču­jú to­mu, že neh­nu­teľ­nosť je nás­tro­jom tres­tnej čin­nos­ti ale­bo vý­no­som z tres­tnej čin­nos­ti, mô­že pred­se­da se­ná­tu a v príp­rav­nom ko­na­ní pro­ku­rá­tor vy­dať prí­kaz na za­is­te­nie neh­nu­teľ­nos­ti.“

Pod­ľa § 96f Tres­tné­ho po­riad­ku: ,,Ak zis­te­né sku­toč­nos­ti nas­ved­ču­jú to­mu, že hnu­teľ­ná vec je nás­tro­jom tres­tnej čin­nos­ti ale­bo vý­no­som z tres­tnej čin­nos­ti, mô­že pred­se­da se­ná­tu a v príp­rav­nom ko­na­ní pro­ku­rá­tor vy­dať prí­kaz na za­is­te­nie hnu­teľ­nej ve­ci.“

Reklama

Z ci­to­va­ných us­ta­no­ve­ní vy­plý­va, že in­šti­tút za­is­te­nia ma­jet­ku mož­no ap­li­ko­vať len vo vzťa­hu k tým neh­nu­teľ­ným ve­ciam, hnu­teľ­ným ve­ciam a pe­ňaž­ným pros­tried­kom, pri kto­rých zis­te­né sku­toč­nos­ti nas­ved­ču­jú to­mu, že sú nás­tro­jom ale­bo vý­no­som z tres­tnej čin­nos­ti. Uve­de­ná sku­toč­nosť pod­por­ne vy­plý­va i zo sa­mot­né­ho úče­lu tres­tné­ho ko­na­nia, kto­rým je v zmys­le no­ve­li­zo­va­né­ho zne­nia § 1 Tres­tné­ho po­riad­ku (zne­nie účin­né od 01.01.2021) ok­rem iné­ho i od­ňa­tie vý­no­sov z tres­tnej čin­nos­ti, pri­čom tre­ba reš­pek­to­vať zá­klad­né prá­va a slo­bo­dy fy­zic­kých osôb a práv­nic­kých osôb.

V tej­to sú­vis­los­ti pou­ka­zu­jem i na Smer­ni­cu Európ­ske­ho parla­men­tu a ra­dy 2014/42/EÚ z 03. ap­rí­la 2014 o za­is­te­ní a kon­fiš­ká­cii pros­tried­kov a príj­mov z tres­tnej čin­nos­ti v Európ­skej únii (ďa­lej len ako ,,Smer­ni­ca o za­is­te­ní ma­jet­ku“), z kto­rej náz­vu a ob­sa­hu je zre­teľ­né, že up­ra­vu­je za­is­te­nie pros­tried­kov a príj­mov z tres­tnej čin­nos­ti. Spo­mí­na­ná Smer­ni­ca o za­is­te­ní ma­jet­ku v čl. 2 ods. 1 de­fi­nu­je príj­my ako ,,aký­koľ­vek hos­po­dár­sky pros­pech po­chá­dza­jú­ci pria­mo ale­bo ne­pria­mo z tres­tnej čin­nos­ti; mô­žu po­zos­tá­vať z ma­jet­ku v akej­koľ­vek po­do­be a za­hŕňa­jú všet­ky nás­led­né opä­tov­né in­ves­tí­cie ale­bo pre­me­nu pria­mych príj­mov a aký­koľ­vek ma­jet­ko­vý pros­pech.“

Pod­ľa čl. 2 ods. 3 Smer­ni­ce o za­is­te­ní ma­jet­ku sa pros­tried­ka­mi ro­zu­mie ,,aký­koľ­vek ma­je­tok, kto­rý bol akým­koľ­vek spô­so­bom, cel­kom ale­bo sčas­ti, pou­ži­tý ale­bo ur­če­ný na spá­chanie tres­tné­ho či­nu ale­bo tres­tných či­nov.“

Z ci­to­va­ných us­ta­no­ve­ní Smer­ni­ce o za­is­te­ní ma­jet­ku je te­da zrej­mé, že jej úče­lom je up­ra­viť pod­mien­ky a spô­sob za­is­te­nia pros­tried­kov a príj­mov z tres­tnej čin­nos­ti. Vy­ššie ci­to­va­né us­ta­no­ve­nia § 96a ods. 1 a § 96f Tres­tné­ho po­riad­ku sú pri­tom od­ra­zom tran­spo­zí­cie spo­mí­na­nej Smer­ni­ce o za­is­te­ní ma­jet­ku do Tres­tné­ho po­riad­ku a to zá­ko­nom č. 312/2020 Z.z. o vý­ko­ne roz­hod­nu­tia o za­is­te­ní ma­jet­ku a sprá­ve za­is­te­né­ho ma­jet­ku a o zme­ne a dopl­ne­ní niek­to­rých zá­ko­nov (ďa­lej len ako ,,No­ve­la TP“). V tej­to sú­vis­los­ti zdô­raz­ňu­jem, že aj dô­vo­do­vá sprá­va No­ve­ly TP us­ta­no­vu­je vý­klad in­šti­tú­tu za­is­te­nia neh­nu­teľ­nos­tí nas­le­dov­ne: ,,Ide o špe­ci­fic­kú práv­nu úp­ra­vu pri za­is­ťo­va­ní neh­nu­teľ­nos­tí, kto­rá do­po­siaľ ab­sen­to­va­la v slo­ven­skej práv­nej úp­ra­ve a or­gá­nom čin­ným v tres­tnom ko­na­ní neu­mož­ňo­va­la účin­ne pos­tu­po­vať pri za­is­te­ní neh­nu­teľ­nos­tí, kto­ré sú nás­tro­jom tres­tnej čin­nos­ti ale­bo vý­no­som z tres­tnej čin­nos­ti.“ Ob­dob­ný vý­klad sa vzťa­hu­je i na za­is­te­nie hnu­teľ­ných ve­cí a pe­ňaž­ných pros­tried­kov.

Zdô­raz­ňu­jem, že uz­ne­se­nie o za­is­te­ní ma­jet­ku v od­ôvod­ne­ní v mo­jom prí­pa­de neob­sa­hu­je žiad­ne sku­toč­nos­ti, z kto­rých by vy­plý­va­lo, že za­is­te­né neh­nu­teľ­nos­ti, hnu­teľ­né ve­ci a pe­ňaž­né pros­tried­ky na ban­ko­vom úč­te by ma­li byť nás­tro­jom ale­bo vý­no­som z tres­tnej čin­nos­ti. V dôs­led­ku tej­to sku­toč­nos­ti do­chá­dza k svoj­voľ­né­mu za­is­ťo­va­niu ve­cí a pe­ňaž­ných pros­tried­kov, kto­ré ne­ma­jú ab­so­lút­ne žia­den sú­vis s vy­šet­ro­va­ný­mi skut­ka­mi.

Reklama

 

K opo­mí­na­niu vy­hľa­dá­va­cej zá­sa­dy v príp­rav­nom ko­na­ní

V kon­texte vy­ššie uve­de­né­ho zdô­raz­ňu­jem, že v prie­be­hu vy­šet­ro­va­nia som v in­ten­ciách prá­va na ob­ha­jo­bu navr­hol vy­ko­na­nie cel­ko­vo 13 vý­slu­chov vrá­ta­ne vý­slu­chov sved­kov, znal­ca ako i kon­fron­tá­cií. Or­gá­ny čin­né v tres­tnom ko­na­ní ne­vy­ho­ve­li ani jed­né­mu návr­hu, ho­ci iš­lo o sved­kov, kto­rí ma­li pria­mu spo­ji­tosť so skut­ko­vý­mi okol­nos­ťa­mi, kto­ré mi bo­li kla­de­né za vi­nu v uz­ne­se­ní o vzne­se­ní ob­vi­ne­nia. Ob­dob­ne som navr­hol ob­sta­ra­nie via­ce­rých lis­tin­ných dô­ka­zov (roz­hod­nu­tí sú­dov, pro­ku­ra­tú­ry a ďal­šie lis­ti­ny), kto­ré ma­jú pod­stat­ný vý­znam z hľa­dis­ka zá­sa­dy zis­te­nia skut­ko­vé­ho sta­vu bez dô­vod­ných po­chyb­nos­tí pod­ľa § 2 ods. 10 Tres­tné­ho po­riad­ku. Ani návr­hom na ob­sta­ra­nie lis­tin­ných dô­ka­zov však or­gá­ny čin­né v tres­tnom ko­na­ní ne­vy­ho­ve­li. Za­rá­ža­jú­cim fak­tom je, že ne­vy­ko­na­nie navr­ho­va­ných dô­ka­zov od­ôvod­ni­li or­gá­ny čin­né v tres­tnom ko­na­ní mož­nos­ťou vy­ko­na­nia tých­to dô­ka­zov v ko­na­ní pred sú­dom. Pri uve­de­nom spô­so­be ob­sta­rá­va­nia resp. skôr neob­sta­rá­va­nia dô­ka­zov sa cel­kom zjav­ne nas­ky­tu­je do­jem, že or­gá­ny čin­né v tres­tnom ko­na­ní v roz­po­re s vy­hľa­dá­va­cou zá­sa­dou pod­ľa § 2 ods. 10 Tres­tné­ho po­riad­ku v spo­je­ní s § 201 ods. 4 Tres­tné­ho po­riad­ku neob­jas­ňu­jú s rov­na­kou sta­ros­tli­vos­ťou okol­nos­ti sved­čia­ce v pros­pech ob­vi­ne­né­ho a už vô­bec ne­vy­ko­ná­va­jú dô­ka­zy tak, aby umož­ni­li sú­du spra­vod­li­vé roz­hod­nu­tie. V dôs­led­ku ne­vy­ko­na­nia mnou navr­ho­va­ných dô­ka­zov v príp­rav­nom ko­na­ní som bez meš­ka­nia po do­ru­če­ní ob­ža­lo­by v sú­la­de s § 240 ods. 3 Tres­tné­ho po­riad­ku navr­hol vy­ko­na­nie tých­to dô­ka­zov na hlav­nom po­jed­ná­va­ní.

Uve­de­ný pro­ces­ný pos­tup, ke­dy or­gá­ny čin­né v tres­tnom ko­na­ní for­mál­ne od­mie­ta­jú vy­ko­na­nie aké­ho­koľ­vek dô­ka­zu v pros­pech ob­vi­ne­né­ho, má ďa­le­ko­siah­ly do­pad na ce­lý prie­beh tres­tné­ho ko­na­nia. Pre oz­rej­me­nie pou­ka­zu­jem na si­tuáciu, ke­dy Špe­cia­li­zo­va­ný trest­ný súd po po­da­ní ob­ža­lo­by roz­ho­dol o mo­jom ďal­šom po­ne­cha­ní vo väz­be pod­ľa § 238 ods. 4 Tres­tné­ho po­riad­ku dô­vo­diac aj tým, že eš­te ne­bo­li vy­po­ču­té v pro­ces­nom pos­ta­ve­ní sved­kov oso­by, kto­ré navr­hu­jem vy­po­čuť v ko­na­ní pred sú­dom. V kon­texte tej­to sku­toč­nos­ti je nep­rí­pus­tné, aby súd od­vo­dzo­val údaj­nú exis­ten­ciu vä­zob­né­ho dô­vo­du od návr­hu ob­vi­ne­né­ho na vy­ko­na­nie dô­ka­zov na hlav­nom po­jed­ná­va­ní. Všet­ky dô­ka­zy, kto­ré som navr­hol vy­ko­nať na hlav­nom po­jed­ná­va­ní som to­tiž navr­ho­val vy­ko­nať už po­čas vy­šet­ro­va­nia. Prá­vo navr­ho­vať dô­ka­zy je ima­nen­tnou sú­čas­ťou prá­va na ob­ha­jo­bu v zmys­le čl. 48 ods. 2 Char­ty zá­klad­ných práv Európ­skej únie (ďa­lej len ako ,,Char­ta EÚ“), čl. 50 ods. 3 Ústa­vy SR, prá­va na spra­vod­li­vé súd­ne ko­na­nie pod­ľa čl. 6 ods. 3 písm. d) Európ­ske­ho do­ho­vo­ru o ľud­ských prá­vach (ďa­lej len ako ,,Do­ho­vor“) a te­da i sú­čas­ťou ob­ha­job­ných práv ozna­čo­va­ných aj ako ,,fa­vor de­fen­sio­nis“ pod­ľa § 34 ods. 1, ods. 2 Tres­tné­ho po­riad­ku. Prá­vo na ob­ha­jo­bu v in­ten­ciách prá­va navr­ho­vať vy­ko­na­nie dô­ka­zov vo svoj pros­pech nik­dy nes­mie byť prí­ťa­žou ob­vi­ne­né­ho a už vô­bec ním ne­mož­no od­ôvod­ňo­vať ďal­šie tr­va­nie väz­by. Pri­pus­te­nie opač­né­ho vý­kla­du by zá­sad­ným a priam ab­sur­dným spô­so­bom ob­me­dzo­va­lo nie­len prá­vo na ob­ha­jo­bu ale i zá­sa­du rov­nos­ti strán a zá­sa­du kon­tra­dik­tór­nos­ti ako nos­né prin­cí­py pre­dov­šet­kým súd­nej čas­ti tres­tné­ho ko­na­nia.

 

K tzv. ,,prek­la­da­niu“ zá­pis­níc

Krát­ko po vzne­se­ní ob­vi­ne­nia na kon­ci me­sia­ca ok­tó­ber 2020 bo­lo ko­na­nie pro­ti mo­jej oso­be vy­lú­če­né zo spo­loč­né­ho ko­na­nia via­ce­rých ob­vi­ne­ných na sa­mos­tat­né ko­na­nie. V me­sia­ci ap­ríl 2021 or­gá­ny čin­né v tres­tnom ko­na­ní vy­ko­na­li vý­sluch sved­ka v pô­vod­nom ko­na­ní, z kto­ré­ho som bol vy­lú­če­ný na sa­mos­tat­né ko­na­nie, pri­čom zá­pis­ni­cu z toh­to vý­slu­chu za­lo­ži­li do vy­šet­ro­va­cie­ho spi­su v tres­tnom ko­na­ní ve­de­nom pro­ti mne. Je te­da zrej­mé, že vý­sluch sved­ka bol vy­ko­na­ný v inom ko­na­ní a toh­to vý­slu­chu som ne­mal mož­nosť zú­čas­tniť sa ja ako ani mo­ji ob­haj­co­via, av­šak zá­pis­ni­ca z ta­ké­ho­to vý­slu­chu bo­la pre­lo­že­ná do vy­šet­ro­va­cie­ho spi­su ako dô­kaz. V dôs­led­ku ne­mož­nos­ti zú­čas­tniť sa ta­ké­ho­to vý­slu­chu som ne­mal mož­nosť žiad­nym spô­so­bom up­lat­ňo­vať mo­je prá­vo na ob­ha­jo­bu tak, ako ho us­ta­no­vu­je čl. 50 ods. 3 Ústa­vy SR a § 2 ods. 9 Tres­tné­ho po­riad­ku. Uve­de­ná sku­toč­nosť sa od­ra­zi­la v tom, že sved­ko­vi bo­li zo stra­ny or­gá­nov čin­ných v tres­tnom ko­na­ní pri vý­slu­chu kla­de­né via­ce­ré nep­rí­pus­tné otáz­ky v roz­po­re s § 132 ods. 2 Tres­tné­ho po­riad­ku vrá­ta­ne kap­cióz­nych otá­zok, pri­čom zo zá­pis­ni­ce vy­plý­va­jú via­ce­ré po­chyb­nos­ti o prie­be­hu úko­nu. Uve­de­ným pos­tu­pom zá­ro­veň do­chá­dza k zjav­né­mu ne­reš­pek­to­va­niu § 2 ods. 1 vy­hláš­ky Mi­nis­ter­stva spra­vod­li­vos­ti Slo­ven­skej re­pub­li­ky o tvor­be spi­su or­gán­mi čin­ný­mi v tres­tnom ko­na­ní a súd­mi (ďa­lej len ako ,,Vy­hláš­ka“), v zmys­le kto­ré­ho vy­šet­ro­va­cí spis tvo­ria pí­som­nos­ti vrá­ta­ne zá­pis­níc, kto­ré sa vzťa­hu­jú vý­luč­ne na tú is­tú vy­šet­ro­va­nú tres­tnú vec.

Zdô­raz­ňu­jem pri­tom, že o dô­kaz v po­do­be zá­pis­ni­ce o vý­slu­chu sved­ka z iné­ho tres­tné­ho ko­na­nia sa opie­ra aj od­ôvod­ne­nie ob­ža­lo­by. Mož­no te­da kon­šta­to­vať, že vy­lú­če­nie tres­tné­ho ko­na­nia pro­ti mo­jej oso­be na sa­mos­tat­né ko­na­nie umož­ni­lo or­gá­nom čin­ným v tres­tnom ko­na­ní vy­ko­nať úkon tres­tné­ho ko­na­nia bez mo­jej prí­tom­nos­ti a prí­tom­nos­ti mo­jich ob­haj­cov a te­da bez mož­nos­ti up­lat­ňo­vať mo­je prá­vo na ob­ha­jo­bu tak, ako ho us­ta­no­vu­je čl. 50 ods. 3 Ústa­vy SR a § 2 ods. 9 Tres­tné­ho po­riad­ku.

Pri­po­mí­nam, že v po­čiat­ku tres­tných ko­na­ní som or­gá­ny čin­né v tres­tnom ko­na­ní žia­dal, aby mi bo­la umož­ne­ná osob­ná účasť pri vy­šet­ro­va­cích úko­noch. Tej­to mo­jej žia­dos­ti or­gá­ny čin­né v tres­tnom ko­na­ní bez uve­de­nia re­le­van­tné­ho dô­vo­du ne­vy­ho­ve­li. Ne­po­vo­le­nie mo­jej osob­nej účas­ti na úko­noch zá­sad­ne ob­me­dzu­je mo­je prá­vo na ob­ha­jo­bu, a to obzvlášť s oh­ľa­dom na sku­toč­nosť, žev jed­nom z tres­tných ko­na­ní mi or­gá­ny čin­né v tres­tnom ko­na­ní neoz­na­mu­jú vop­red iden­ti­tu sved­kov, kto­rých vý­sluch plá­nu­jú vy­ko­nať. V dôs­led­ku neoz­ná­me­nia iden­ti­ty sved­kov vop­red a bez umož­ne­nia mo­jej účas­ti na vy­šet­ro­va­cích úko­noch ne­mám mož­nosť po­ra­diť sa s mo­ji­mi ob­haj­ca­mi o pos­tu­pe pri kon­krét­nom vý­slu­chu a na tie­to vý­slu­chy sa dôs­led­ne prip­ra­viť, na­koľ­ko iden­ti­tu sved­ka sa doz­ve­da­jú mo­ji ob­haj­co­via až pri sa­mot­nom vý­slu­chu. Ok­rem to­ho mi v uve­de­nom tres­tnom ko­na­ní do­po­siaľ ne­bo­lo umož­ne­né na­zrieť do niek­to­rých čas­tí vy­šet­ro­va­cie­ho spi­su a s tý­mi­to sa oboz­ná­miť. Uve­de­né pos­tu­py or­gá­nov čin­ných v tres­tnom ko­na­ní­mi zne­mož­ňu­jú príp­ra­vu ob­ha­jo­by tak, ako to up­ra­vu­je čl. 6 ods. 3 písm. b) Do­ho­vo­ru.

Reklama

 

K de­zin­terpre­tá­cii ob­sa­hu dô­ka­zov

Za­rá­ža­jú­cou sku­toč­nos­ťou a prak­ti­kou or­gá­nov čin­ných v tres­tnom ko­na­ní je ab­so­lút­na de­zin­terpre­tá­cia ob­sa­hu dô­ka­zov, kto­rá je v prík­rom roz­po­re so zá­sa­dou voľ­né­ho hod­no­te­nia dô­ka­zov. Pre up­res­ne­nie uvá­dzam, že v ob­ža­lo­be, kto­rá bo­la na mňa po­da­ná, je ob­sah dô­ka­zov po­pi­so­va­ný v roz­po­re s ich reál­nym ob­sa­hom. Je nep­rí­pus­tné, aby or­gá­ny čin­né v tres­tnom ko­na­ní v ob­ža­lo­be pre­zen­to­va­li, že sve­dok vy­po­ve­dal o ur­či­tých okol­nos­tiach, o kto­rých ten­to sve­dok nik­dy ne­vy­po­ve­dal. Je nep­rí­pus­tné, aby or­gá­ny čin­né v tres­tnom ko­na­ní v ob­ža­lo­be pre­zen­to­va­li, že zá­ve­ry zna­lec­ké­ho do­ka­zo­va­nia preu­ka­zu­jú okol­nos­ti, kto­ré v sku­toč­nos­ti zna­lec­ké do­ka­zo­va­nie ab­so­lút­ne ni­jak nep­reu­ká­za­lo.

Ta­ká­to nes­práv­na inter­pre­tá­cia ob­sa­hu dô­ka­zov cel­kom zjav­ne ne­zod­po­ve­dá zá­sa­de voľ­né­ho hod­no­te­nia dô­ka­zov pod­ľa § 2 ods. 12 Tres­tné­ho po­riad­ku, pod­ľa kto­ré­ho or­gá­ny čin­né v tres­tnom ko­na­ní a súd hod­no­tia dô­ka­zy zís­ka­né zá­kon­ným spô­so­bom pod­ľa svoj­ho vnú­tor­né­ho pres­ved­če­nia za­lo­že­né­ho na sta­ros­tli­vom uvá­že­ní všet­kých okol­nos­tí prí­pa­du jed­not­li­vo i v ich súhr­ne ne­zá­vis­le od to­ho, či ich ob­sta­ral súd, or­gá­ny čin­né v tres­tnom ko­na­ní ale­bo niek­to­rá zo strán. Vnú­tor­né pres­ved­če­nie ako sú­časť zá­sa­dy voľ­né­ho hod­no­te­nia dô­ka­zov sa via­že na zhod­no­te­nie jed­not­li­vých dô­ka­zov a z nich vy­plý­va­jú­cich sku­toč­nos­tí a nez­na­me­ná te­da ľu­bo­vô­ľu (napr. Uz­ne­se­nie Naj­vyš­šie­ho sú­du Slo­ven­skej re­pub­li­ky zo dňa 23.08.2007, sp.zn. 8Tdo/853/2007). Zá­klad­nou li­mi­tá­ciou voľ­né­ho hod­no­te­nia dô­ka­zov je zá­sa­da pre­zum­pcie ne­vi­ny a z nej vy­plý­va­jú­ce pra­vid­lo in du­bio pro reo.

Mnou uve­de­né sku­toč­nos­ti (ok­rem mno­hých ďal­ších) sú dô­ka­zom to­ho, že tres­tné ko­na­nie v pod­mien­kach Slo­ven­skej re­pub­li­ky je poz­na­če­né akou­si re­zig­ná­ciou na za­cho­vá­va­nie zá­klad­ných ľud­ských práv, zá­sad tres­tné­ho ko­na­nia, ako i sa­mot­ných kri­té­rií práv­ne­ho štá­tu. Uve­de­ný stav pri­po­mí­na bez­prá­vie, kto­ré práv­ni teo­re­ti­ci v mi­nu­los­ti de­fi­no­va­li ako stav, kto­rý vzni­ká a pretr­vá­va s ďa­le­ko­sia­hly­mi de­mo­ra­li­zač­ný­mi účin­ka­mi na spo­loč­nosť a jed­not­liv­cov a to jed­nak pri hru­bom po­ru­šo­va­ní ús­ta­vy a zá­ko­nov a jed­nak pri roz­po­re práv­ne­ho sys­té­mu štá­tu s ľud­ský­mi prá­va­mi a ich me­dzi­ná­rod­ný­mi štan­dar­da­mi.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali