Bugár: Je dobré, že Lajčák ostáva vo funkcii ministra. Paška poukazuje na potrebu ústavného riešenia

Bugár: Je dobré, že Lajčák ostáva vo funkcii ministra. Paška poukazuje na potrebu ústavného riešenia

Bratislava 7. decembra 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann,Jakub Kotian,Pavol Zachar,TASR/AP-Olivier Matthys)

 

Skutočnosť, že sa minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) rozhodol zotrvať vo vládnej funkcii, je pre Slovensko lepším rozhodnutím, ako keby odišiel. Vyhlásil to líder koaličného Mosta-Híd Béla Bugár

Na snímke predseda strany Most-Híd Béla Bugár

“Keby odišiel, bola by to pre Slovensko veľká škoda. Je garantom našej zahraničnopolitickej orientácie,” poznamenal. Na druhej strane, Bugár očakáva, že Lajčák dôveryhodne vysvetlí, prečo sa napriek podanej demisii rozhodol zostať.

Reklama

Lajčák v piatok oznámil, že sa rozhodol zostať vo funkcii. Potrebné kroky podnikne v najbližšom čase. Presvedčili ho garancie premiéra Petra Pellegriniho a predsedu Smeru-SD Roberta Fica v oblasti zahraničnej politiky Slovenska.

 

Reklama

Paška: Je na Lajčákovi, aby našiel ústavne riešenie svojho rozhodnutia

Prvý podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Jaroslav Paška berie na vedomie rozhodnutie ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka zotrvať vo funkcii. Ako Paška povedal dnes pre agentúru SITA, ide o to, aby našiel ústavne riešenie svojho rozhodnutia a aby čím skôr premietol svoje rozhodnutie do fungovania rezortu.

Na snímke podpredseda SNS Jaroslav Paška

„Aby sa vytratila neistota v ďalšom fungovaní rezortu, najmä keď SR čaká vedenie OBSE, pretože ukrajinsko-ruský spor sa dotýka aj SR. Je veľmi dôležité, aby sme vedeli pri tomto spore našich východných susedov byť iniciatívni a posúvať situáciu k vecnému a pokojnému riešeniu konfliktu,“ vyhlásil Paška.

 

Remišová: Lajčák je určite lepším ministrom, ako by bol Fico

Reklama

Minister diplomacie Miroslav Lajčák je určite lepším ministrom zahraničných vecí, ako by bol predseda strany Smer-SD Robert Fico. Uviedla to pre agentúru SITA predsedníčka poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Veronika Remišová. “Ale keď raz podal demisiu, tak ju podal, a dôsledky si treba premyslieť vopred,” uviedla.

Na snímke poslankyňa NR SR a predsedníčka poslaneckého klubu Veronika Remišová (OĽaNO)

Podľa Remišovej je neprijateľné, aby sa základné princípy štátu obsiahnuté v Ústave SR zneužívali v rámci politických strán. “Je to neúcta k ľuďom, ale aj k funkcii ministra, keď sa z toho stane nástroj na posilnenie svojej pozície v rámci vládnej koalície,” dodala.

 

Remišová: Je na Lajčákovi a prezidentovi, aby situáciu vyriešili v súlade so zákonom

Poslanec Smeru-SD Ján Podmanický berie na vedomie rozhodnutie ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka zotrvať vo funkcii. Ako povedal pre agentúru SITA, je však na Lajčákovi a prezidentovi Andrejovi Kiskovi, aby celú situáciu vyriešili v súlade s ústavou a zákonmi.

Reklama
Na snímke poslanec NR SR Ján Podmanický (SMER-SD)

Podmanický minulý týždeň povedal, že Lajčák pri podaní demisie povýšil pri Globálnom rámci o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii svoj osobný názor nad vôľu demokraticky zvoleného parlamentu, navyše v štáte s parlamentnou formou vlády, v ktorej ministri odvodzujú svoju výkonnú moc od parlamentu. „Hoci ho považujem za špičkového diplomata, v tomto prípade neodhadol situáciu a po schválení postoja NR SR mu nič iné nezostávalo, len splniť to, čo avizoval,“ uviedol Podmanický pre agentúru SITA minulý týždeň.

 

Beblavý:  Lajčák zostáva vo funkcii, hoci jeho podmienka na zotrvanie nebola splnená

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák zostáva vo funkcii, hoci jeho podmienka na zotrvanie vo funkcii nebola splnená. Uviedol to nezaradený poslanec Národnej rady SR a zakladateľ strany Spolu – občianska demokracia Miroslav Beblavý s tým, že ani principiálne rozhodnutie nevie urobiť principiálne.

Na snímke líder SPOLU, poslanec NR SR Miroslav Beblavý

“A preto sa stáva ďalším ministrom, ktorého nemusí nikto brať vážne. Skutočným ministrom zahraničných vecí sa za ostatné týždne stal a zostáva agent ruských záujmov Andrej Danko. Spolu – občianska demokracia stojí naďalej za pevným ukotvením Slovenska v EÚ,” uviedol Beblavý.

 

Rafael Rafaj: Divadlo sa skončilo. Lajčák ostáva vo funkcii

Predseda Inštitútu národnej politiky sa na svojom facebooku vyjadril k aktuálnej téme ohľadom zotrvania Lajčáka vo funkcii.

“Miroslav Lajčák v demisii sa rozhodol, že predsa sa len obetuje, vypočuje prosby vládneho aj straníckeho šéfa, prehodnotí osobné rozhorčenie a bude naďalej robiť zahraničného ministra vecí USA, EÚ, Sorosa a globalizácie na Slovensku. V normálne reči: Lajčák ostáva vo funkcii šéfa diplomacie. V najbližších dňoch vraj podnikne potrebné kroky!” uvádza na úvod svojho príspevku Rafaj.

“A prečo zrazu zmenil názor, po x-krát vymenil kabát?” dáva otázku predseda Inštitútu. Podľa neho je to preto, lebo ho údajne presvedčili garancie premiéra Pellegriniho a predsedu Smeru Fica. Vraj tomuto nenahraditeľnému análnemu speleológovi USA, EÚ, NATO, ideológie multui-kulti, migrácie, globalizácie, ešte väčšej unifikácie, centralizácie a antiruských postojov garantovali spomínaní páni neodklonenie sa línie a trasy slovenského retkoskopu, čiže zahraničnej politiky. Tá sa vraj nezmení, čiže bude sa môcť súdruh Lajčák hrdo a zodpovedne pozerať aj naďalej do očí Sorosa, Guterresa (OSN), Stoltenberga (NATO) a celej plejády bruselských kolaborantov.

Reklama

“Je jasné, že aj pre Pelleho aj pre Fica nie je toto vrece s pieskom v ich balóne až tak nenahraditeľné, aby ho nepustili na zem. Táto šaráda môže mať len dve vysvetlenia.

1. Lajčák dostane za odmenu ďalší post – predsedu OBSE.

2. Smer predstaví Lajčáka aj ako kandidáta na prezidenta.

Takže až dve trafiky sú v hre, uvidíme či bude double alebo čo si za „odmenu“ vyberie,” píše Rafaj. “Nuž milí občania, práve sme sa dozvedeli skvelú správu: Až do roku 2024 a možno pri repete až do 2029 budeme mať ďalšieho súdruha v najvyššom kresle, budeme olizovať poštové známky s jeho zodpovedným a globálne utrápeným výrazom, no najmä máme dlhodobú záruku v počasí, ktoré sa nezmení, ani vplyvom globálneho akože otepľovania. Teda aspoň na Slovensku, pretože nízky oklúzny front výmenou politického prúdenia (smerovania vetrov) nás dostane a bude udržiavať z dažďa pod odkvapom.

Podobne ako sa nezmení ani politické počasie a Slovensko bude naďalej stabilne posielať hromy a blesky smerom na Východ (do Ruska), rovnako naďalej sa budeme angažovať v udržiavaní slniečkárstva na juh a západ od našich hraníc a lákať na all inclusive pohyby v krásnej a sociálne bohatej Európe turistov s jednosmerným lístkom z Afriky na náš multi-kulti kontinent. Veď ľudí na to máme a aj si ich podržíme!”

Reklama

Na záver ešte Rafaj dodáva: “Hurá hurá hurá do svetlých zajtrajškov, nech žije súdruh Lajčák! Zároveň sa tomuto horúcemu kandidátovi v cenzúrovanej šou Najväčší Slovák ospravedlňujem, lebo som v zápecníckom a nacionalistickom ošiali nevidel, o čo tu ide a aj ja som zrejme stratil smer…”

 

Premiér: Som spokojný s rozhodnutím Lajčáka a teším sa na ďalšiu spoluprácu

Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) je spokojný s rozhodnutím Miroslava Lajčáka (nom. Smeru-SD) zostať vo funkcii ministra zahraničných vecí. “A teším sa na ďalšiu spoluprácu,” uviedol premiér v reakcii na vyhlásenie šéfa slovenskej diplomacie.

Reklama
Na snímke premiér SR Peter Pellegrini

Lajčák podal demisiu minulý týždeň pre situáciu okolo Globálneho paktu OSN o migrácii a rokovania v Marrákeši. Pellegrini s rezignáciou ministra nesúhlasil, požiadal prezidenta Andreja Kisku, aby ju neprijal. Hlava štátu si na rozhodnutie vzala čas. Lajčák následne v piatok oznámil, že sa rozhodol zostať vo funkcii a v najbližšom čase podnikne potrebné kroky.

Presvedčili ho garancie premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) a predsedu Smeru-SD Roberta Fica ohľadom zahraničnej politiky Slovenska. “Garancie, že programové vyhlásenie vlády platí a že nebudú prijímané ani akceptované kroky, ktoré by spochybňovali základné piliere našej zahraničnej politiky, za výkon ktorej zodpovedám ako minister. Tieto garancie prijímam s plnou vážnosťou. Iba za týchto podmienok má pre mňa zmysel pokračovať,” uviedol Lajčák.

Prezident Kiska by mal podľa informácií TASR zobrať na vedomie rozhodnutie ministra Lajčáka o späťvzatí demisie. Rozhodnutie má dať hlave štátu písomne. Šéf diplomacie sa má poobede vrátiť na Slovensko z Milána, kde preberal predsedníctvo SR v OBSE.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali